קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

יער להב

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים בדרום   /   טיולים בצפון הנגב   /   יער להב

מסלול טיול: יער להב

יער להב - היער הדרומי בשפלה ובו שרידי יישובים קדומים ומוזיאון למורשת הבדווים.

  • מסלול טיול
  • אזור:צפון הנגב
  • מפת סימון שבילים: 12 - דרום השפלה והר חברון
  • מיקום: ליד קיבוץ להב
  • גישה:רגלית, אופניים
  • שבילי טיול:שביל ישראל, אדום 12461, ללא סימון
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:רגיל
  • סוג מסלול:מעגלי
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:עד הר להבים 3.8 ק"מ, המסלול המלא 9.5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:20/5/2013
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:20/5/2013



Lahav forest1.jpg

הר להבים, (עמית מנדלסון, 20/5/2013)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: עתיקות והיסטוריה מעגלי תצפיות יער וחורש שביל ישראל

רקע: יער להב

חורבת רימון, מאי 2013
צומת "הכוכב" - יער להב, מאי 2013

יער להב הוא הדרומי ביערות הנטועים בשפלה, וגם אחד הגדולים שבהם. ביער נמצא הר להבים, המקום הגבוה ביותר בשפלה בגובה 518 מ' מעל פני הים, וכן מספר אתרים ארכיאולוגיים חשובים - תל חליף, חורבת רימון (בה נמצא בית כנסת קדום) וחורבת אבו-חוף (בה התגלו שתי כנסיות עתיקות). בתחומי היער נמצא מרכז ג'ו אלון - מרכז למורשת הבדווים, המספק חנייה בטוחה יחסית למטיילים המעוניינים לשהות באתרי היער לזמן ממושך.

איך להגיע:

הגישה הראשית ליער להב היא מכביש מס' 325, המוביל מצומת דביר (דרומית לצומת קמה) לעבר קיבוץ להב.

בכביש זה ניסע 7.5 ק"מ, ונפנה ימינה ליער להב לפי שלט הכוונה חום. אחרי 1.3 ק"מ נגיע לחנייה בכניסה למרכז ג'ו אלון.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:עד הר להבים 3.8 ק"מ, המסלול המלא 9.5 ק"מ.
  • משך המסלול:5-4 שעות.
  • טיפוס מצטבר:כ- 200 מ' עליות מצטברות, ירידות מצטברות זהות.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

אבן ה"ים", מאי 2013
ח'רבת אבו ח'ף - הכנסייה המזרחית, מאי 2013
ח'רבת אבו ח'ף - מגדל הקולומבריום, מאי 2013
באר תילה, מאי 2013

מסלול הטיול המוצע הוא מסלול לחובבי הליכה, המשלב את מרבית האתרים הבולטים ביער ומסתמך על חנייה בטוחה יחסית בכניסה למרכז ג'ו אלון.

בשאר חלקי היער, לא מומלץ להשאיר רכב חונה ללא השגחה לזמן ממושך. ניתן להגיע לחלק מאתרי היער גם ברכב פרטי עם הליכה קצרה בלבד, אך חלק ניכר מהדרכים בתחום היער מתאימות לרכבי שטח בלבד.

אחרי שחנינו בכניסה למרכז ג'ו אלון (בו מומלץ לבקר, הכניסה בתשלום) נלך מעט מערבה ונגיע ללוחות מידע של שביל ישראל.

כאן נפנה שמאלה ונרד עם שביל ישראל לצד צינור מים, לעבר שולי היער. השביל חולף בגבול שדות חיטה, ולבסוף מגיע לצומת טי בה הוא פונה שמאלה (מזרחה) כאשר מולנו יש גבעה חשופה. נמשיך מזרחה בשביל עד לגדר קיבוץ להב, ובצומת דרכים נפנה ימינה ונעלה במתינות בדרך העפר לעבר פסגת הגבעה.

בגבעה ובמורדותיה נמצאים שרידי העיר הקדומה רימון, יישוב יהודי הן בתקופת בית ראשון והן בתקופות הרומית והביזנטית. במהלך העלייה לגבעה, נראה מצד ימין של השביל מקווה ציבורי - הנראה כמערה לא עמוקה, וגרם מדרגות רחב במיוחד היורד לתוך המערה. מעט מעל למקווה, נפגוש מערות מגורים ובפסגת הגבעה נמצאים שרידי בית כנסת עתיק. בגבעה פזורים בורות ומערות, ולכן יש לפקוח עין וללכת בשבילים הקיימים בלבד.

באתר בית הכנסת העתיק הוצב שילוט הסבר. המקום נחפר והתגלה כי בית הכנסת הוקם במקורו במאות ה- 4-3 לספירה, ונבנה מחדש במאה השישית, על יסודות המבנה הקדום. בית הכנסת פונה צפונה, לכיוון ירושלים, ומתכונתו היא של מבנה בסיליקה - אולם מרכזי ושתי שורות עמודים (מהם נותרו רק בסיסיהם), היוצרים סיטראות - חדרים צדדיים לצד האולם המרכזי. אולם בית הכנסת רוצף בלוחות אבן, וחדי העין יזהו במרכז האולם עיטורים בדגמי וורדות (עיטורים דמויי פרח). במקום התגלה גם עיטור של מנורת שבעת הקנים, אולם קשה מאד לזהותו כיום בשטח.

זהו אחד ממספר בתי כנסת עתיקים שהתגלו בדרום השפלה ובדרום הר חברון, עדות לחיים היהודיים התוססים במרחב זה עד לתקופה הערבית הקדומה, כאשר הקהילות היהודיות במרחב חדלו להתקיים. ההיסטוריון הנוצרי אוסביוס מקיסריה מציין את רימון כאחד משבעת הכפרים היהודיים בדרום הר חברון, והמרחב כולו כונה במקורות היהודיים בשם "דרומא", ובמסכת בבא בתרא מובאים דבריו של רבי יצחק - "הרוצה להחכים, ידרים" כעדות נוספת לחשיבות הקהילות היהודיות באזור. הסיבה לדעיכת ההתיישבות במרחב אינה ברורה, ייתכן שהקהילות היהודיות נאלצו לעזוב או שחלקן התאסלמו ונטמעו בכובשים הערביים ששלטו בארץ.

מבית הכנסת נמשיך לכיוון הגבעה הבאה, הנראית מדרום-מערב לנו. קרוב לבית הכנסת עצמו נמצאות עוד מערות מגורים. עם הגיענו לגבעה הבאה נעבור דרך פסגת הגבעה ונגלוש לעבר דרך העפר הנמצאת מדרום-מערב לנו. בקרבת הדרך נמצאים קברים חצובים מלבניים הנראים כבורות בקרקע. מעברה השני של הדרך נמצא גב הסרטנים. זהו שקע צר וארוך (אורכו כ- 17 מטרים ורוחבו כשני מטרים), למרגלות משטח סלע. בחורף גשום מתמלא השקע במים, ומהווה למעשה בריכה עונתית, אולי הדרומית ביותר בישראל. בבריכה זו מתקיימים חסרי חוליות שונים כולל סרטנים ירודים. הכינוי "גב", המופיע גם במפה, אינו מדויק שכן השקע אינו ממוקם בערוץ נחל ואינו מתמלא ממי שטפונות אלא רק מגשם ישיר על משטח הסלע.

עם הגיענו לדרך העפר נפנה ימינה ונמשיך בדרך נוחה (העבירה לכל רכב), כאשר משמאל לנו יש יער נטוע. משמאל לדרך נראה אתר הנצחה לתורמים של קק"ל, בו אין עניין מיוחד, ואת מתחם חוות שבדרון - התיישבות בודדים שהוקמה באזור זה לפני כמה שנים.

אחרי הליכה לא ממושכת, ואחרי שנעבור משטח סלע ובו פתחי מערות (זהירות - סכנת נפילה), ניכנס ליער גם מצד ימין.

בנקודה זו לערך, יש בצד שמאל קרחת יער ובה מחצבה עתיקה. ייתכן שמכאן חצבו את האבנים ששימשו להקמת היישוב בחורבת רימון.

עם הדרך נגיע עד הכביש הפנימי של היער. למעוניינים במסלול קצר, ניתן לחזור מכאן בזהירות לצד הכביש ימינה עד מרכז ג'ו אלון, הנמצא כקילומטר אחד ממזרח לנו (סה"כ הליכה 4.2 ק"מ), וניתן לשלוח למשימה זו את הנהגים בלבד.

למסלול הליכה ארוך, נפנה בצומת שמאלה ונלך בשולי הכביש. אחרי 250 מ' נגיע לצומת נוספת ובה נמשיך ישר בעלייה קצרה אל הר להבים.

הר להבים, ברום 518 מטרים, נחשב למקום הגבוה ביותר לא רק ביער להב אלא גם בשפלה כולה. בפסגת ההר הוקם מצפה המשמש את יערני קק"ל למעקב אחר שריפות. לצערנו, מגדל התצפית סגור למבקרים, אך ניתן לצפות על הנוף ממספר "חלונות" בין עצי היער. למרגלות המצפה נמצא חניון קק"ל ובו מתקני משחק ומי שתייה (אין באתר זה שירותים, הנמצאים רק במרכז ג'ו אלון).

לנקודה זו אפשר כמובן להגיע בקלות ברכב ממרכז ג'ו אלון, אך המשך המסלול הרגלי מכאן, רובו ככולו אינו נגיש לרכב פרטי.

נשוב לנקודה ממנה עלינו להר להבים (ליד מתקני המשחק) ונזהה שביל אש רחב על גב הרכס לכיוון מערב. נרד בירידה תלולה מעט, ונמשיך מערבה לעבר "חניון דורון", גם בו יש מי שתייה. חדי העין יזהו מימין לשביל עוד מחצבה עתיקה.

עם הגיענו לגבעה הבאה, נפנה ימינה ונרד ב"שביל אש" 70 מטרים עד למדרגות סלע. בצד הימני (המזרחי), נוכל למצוא אבן ים של בית בד המחוברת לסלע האם.

ירידה קצרה נוספת תוביל אותנו לדרך עפר. כאן נפנה שמאלה (ונמשיך בהליכה מתונה כ- 300 מטרים עד לצומת "הכוכב".

צומת זו, באוכף בין גבעות, מכנסת אליה לא פחות מתשע דרכי עפר מכיוונים שונים, ובמרכז הצומת הוקמה "כיכר" - מחזה לא שגרתי ביערות ארצנו...

ריבוי הדרכים המסתעפות מנקודה זו, טומן בחובו פוטנציאל לבלבול ויש להקפיד לפנות מערבה כמתואר להלן.

אנו נפנה ימינה (מערבה) בדרך השנייה מימין, בתחילתה יש שלט למצפור קארל. דרך זו עוברת בצלע הצפונית של גבעה מיוערת, ועוברת בשיפוע מתון מאד. אחרי כ- 200 מ' נוטה הדרך לצפון-מערב, וכ- 450 מטרים מ"הכוכב" נגיע למצפור קארל. במקום הוסדר מעין "אמפיתיאטרון" פתוח הצופה לנוף.

לפנינו נמצא שטח פתוח רחב-ידיים ובו שרידי אתר עתיקות גדול, ח'רבת אבו חוף (או אבו ח'ף), שמשום מה לא זכתה לשם עברי רשמי.

מכלול העתיקות בח'רבת אבו חוף משתרע על שטח ענק של 1,100 דונם, ונחפר רק בחלקו. היישוב כאן הגיע לשיא פריחתו בתקופה הביזנטית, במקביל לחורבת רימון, אולם בשונה מחורבת רימון היה כאן יישוב נוצרי. אגדה מספרת על מטמון זהב טורקי שהוטמן כאן במלחמת העולם הראשונה. מטמון זה לא נתגלה עד היום, אבל שודדי העתיקות המנסים לאתרו גרמו נזק לא מבוטל לשרידי העתיקות במקום.

בצלע הגבעה שממול נראה שטח מיושר לבן. זהו מקומה של אחת משתי הכנסיות הביזנטיות שהתגלו בח'רבת אבו חוף. כדי להגיע, נגלוש בירידה מתונה לכיוון צפון-מערב, ללא שביל ברור אולם בשיפוע מתון למדי, עד שנגיע לכנסייה הביזנטית. המתחם נחפר בחלקו בסלע. במקום ניתן לזהות בסיסי עמודים ושברי עמודים, ובצד מזרח אפשר לזהות את האפסיס של הכנסייה הניכר בצורתו העגולה. מתחת לכנסייה עצמה יש מערה קטנה, ואילו בצד המערבי יש בור מים שאינו מגודר (זהירות!).

במדרון למרגלות הכנסייה, יוכלו הסקרנים לגלות עוד בור מים הבנוי בצורה דומה למאגורה נבטית, עם חציבה המזכירה עמוד אבן במרכז הבור.

מהכנסייה נמשיך מערבה, ונחבור לדרך עפר העולה לכיוון צפון-מערב. אחרי עשרות מטרים, נראה מימין לדרך שרידים של כנסייה שנייה. כנסייה זו קטנה יותר ועל פני השטח ניתן לזהות קטע קטן מרצפת פסיפס שרובה מכוסה כיום.

הליכה קצרה נוספת תוביל אותנו למפגש עם דרך עפר מסומנת אדום, בתחילתו של "שביל הזהב" - שביל הליכה מעגלי קצרצר לאתרים במערב ח'רבת אבו חוף. השביל משולט ומומלץ לשלבו במסלול ההליכה. אורך מסלול זה כ- 400 מטרים, וניתן להוסיף לו עוד כ- 300 מטרים ב"שביל החלמוניות" הממשיך אותו לכיוון דרום-מערב.

בשביל נפגוש חלק משרידי היישוב: מערת מגורים, גת עתיקה ומחצבה, אך הממצא הייחודי כאן הוא מגדל קולומבריום. ייחודו של המגדל, ששימש לגידול יונים למאכל, בהיותו מגדל בנוי (ולא קולומבריום החצוב באדמה, כפי שאנו מכירים לרוב בארץ). ממגדל הקולומבריום, יוצא שביל החלמוניות, שביל קצר (כ- 150 מטרים לכל כיוון) לאתר פריחה של חלמונית גדולה בצל האורנים. החלמוניות פורחות כאן במהלך חודש נובמבר.

עם סיום שביל הזהב, נפנה צפונה בסימון האדום ונגלוש בירידה נוחה לעבר ערוץ נחל תילה. במפגש ערוץ הנחל, משמאל לדרך, נמצאת באר תילה - באר עתיקה ולא עמוקה, המגודרת כיום, ולצידה שלט הסבר. השם תילה הוא שמו של יישוב יהודי נוסף המוזכר ע"י אוסביוס, ואותו מציעים כיום לזהות בתל חליף (לצד קיבוץ להב שממזרח לנו). הבאר יבשה כיום.

הסימון האדום ממשיך צפונה ומתפתל בין עצי היער, אך אנו ממליצים לפנות כאן מזרחה בגדה הדרומית של נחל תילה ולאחר 250 מטרים בלבד נפגוש שוב את השביל האדום, שהספיק בינתיים לעשות סיבוב של כשני קילומטרים תמימים. מימין לנו, במעלה הגבעה, נראה מצוק יפה בשיפולי גבעת אבו חוף.

אנו נמשיך עם הסימון המטפס בתלילות יחסית בצלע הערוץ, בדרך עפר המגיעה לבסוף אל צומת "הכוכב".

לפני "הכוכב" עצמו, פונה הסימון שמאלה וממשיך בעלייה מתונה. לבסוף נחבור לשביל האש בו ירדנו קודם לכן כאשר פגשנו את בית הבד הקדום. מכאן נמשיך הלאה עם הסימון האדום, עד שנצא לכביש היער מעט ממזרח להר להבים - 1.2 ק"מ מערבית למרכז ג'ו אלון.

מכאן ניתן ללכת בזהירות לצד הכביש עד למרכז ג'ו אלון, או לשלוח למשימה את הנהגים בלבד.

ניתן להגיע לח'רבת אבו חוף גם ישירות מכביש 325, בדרך המסומנת אדום, אך הדבר כרוך בנסיעה ארוכה יחסית בדרכי עפר שאינן סלולות ועשויות להיות בלתי עבירות לרכב פרטי. הדרכים בין הר להבים ובין ח'רבת אבו חוף אינן מומלצות לנסיעה ברכב פרטי (אבנים רבות ושיפועים תלולים יחסית).

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

שירותים למטיילים:

  • מרכז ג'ו אלון - מוזיאון פעיל, כולל חנייה, מי שתייה, שירותים רטובים וקפטריה.
  • חניוני מטיילים באזור הכניסה ליער ובהר להבים. בחניונים אלו אין שירותים (אך יש מי שתייה ומתקני משחק).

הערות ואזהרות:

  • החנייה היחידה הנחשבת סבירה לזמן ממושך היא בכניסה למרכז ג'ו אלון (וגם זאת, בשעות הפעילות של האתר). בנקודות אחרות ביער, מומלץ לא להשאיר רכב חונה ללא השגחה לזמן ממושך, וגם בחנייה קצרה רצוי לא להשאיר ציוד יקר ברכב מחשש לפריצה לכלי הרכב.
  • באתרי העתיקות במסלול (חורבת רימון וח'רבת אבו ח'ף) יש בורות ומערות, שחלקם אינו מגודר. יש להישאר ככל הניתן על שבילי הליכה קיימים בשטח, ולהימנע מכניסה למערות שלא הוסדרו לביקורי מטיילים.

הצעות טיול בסביבת יער להב:



המפה נטענת...