קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

הפארק הלאומי ברמת גן

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

מסלול טיול: הפארק הלאומי ברמת גן

אחד הפארקים העירוניים הוותיקים בישראל, מציע לצד כרי דשא גם צפייה בבעלי חיים והיסטוריה מקומית.

  • מסלול טיול
  • אזור:תל אביב וגוש דן
  • מפת סימון שבילים: 7 - השרון ומערב השומרון
  • מיקום: רמת גן
  • גישה:רגלית, אופניים
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:מעגלי
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:27/8/2011
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:30/3/2013



Rag park.jpg

האגם בפארק הלאומי, (עמית מנדלסון, 27/8/2011)


עוד אתרים בסביבה

רקע: הפארק הלאומי ברמת גן

"הפארק הלאומי" של רמת גן הוא למעשה הפארק העירוני הגדול הראשון בישראל לאחר קום המדינה, והוקם ביוזמתו של ראש העירייה המיתולוגי אברהם קריניצי ז"ל ובתמיכת ראש הממשלה דוד בן-גוריון. הפארק עבר שינויים רבים לאורך השנים, מאז נחנך בשנת 1953, והשינוי העיקרי היה צמצום שטחו בשנות ה- 70' והקמת הספארי בחלק מאדמות הפארק.

גם כיום משמש הפארק מוקד נופש ופנאי מרכזי לתושבי גוש דן בכלל ולתושבי רמת גן בפרט. מסלול הטיול מפגיש את המבקרים עם כל פינות העניין הבולטות בפארק, ומומלץ לביצוע כל השנה למעט בימים בהם צפוי עומס מבקרים חריג כדוגמת יום העצמאות וחול המועד פסח.

איך להגיע:

לפארק הלאומי יש מספר כניסות, העיקרית שבהן היא מכיוון שדרות הצבי שבדרום רמת גן.

לבאים מחוץ לרמת גן, מומלץ להגיע מכיוון מחלף אלוף שדה בכביש 4. יש לפנות לכיוון רמת גן, ולהמשיך לפי שילוט ברור לפארק הלאומי (לא להיכנס לכביש המשוקע, וברמזור הראשון לפנות שמאלה לרח' פרץ ברנשטיין עד הכיכר ולפנות שמאלה לשדרות הצבי, בסופן נמצא הספארי). מרחק הנסיעה ממחלף אלוף שדה עד לחנייה בקצה שד' הצבי הוא 2 ק"מ.

ניתן להגיע גם ממחלף השלום בנתיבי איילון, נסיעה לאורך דרך השלום ומעבר בסדרה של רמזורים עד הפנייה ימינה לפארק הלאומי ולספארי.

בשל מגבלות חנייה, ייתכן שלא יהיו מקומות חנייה פנויים בחניון הצפון-מזרחי בו מוצע להתחיל את המסלול. המסלול הוא מעגלי, כך שניתן לחנות בנקודות אחרות באזור ולהתחבר מהן למסלול ההליכה.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ.
  • משך המסלול:שעה-שעתיים.
  • טיפוס מצטבר:המסלול מישורי.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

מפל המים, עמית מנדלסון 27/8/2011
קבר קריניצי, עמית מנדלסון 27/8/2011
פסל יהודה המתעורר, עמית מנדלסון 27/8/2011

מהחניון נצא לכיוון הפארק, המרושת בשבילי הליכה רחבים ונוחים להולכי רגל. נחלוף לצד מבנה השירותים המזרחי של הפארק, ואחריו נראה גבעה נמוכה מצפון לשביל ובראשה פסל - "יהודה המתעורר", יצירתו של הפסל אברהם מלניקוב.

לאחר הפסל נגיע לצומת שבילים בחוף המזרחי של האגם הגדול שבפארק. האגם הוא אחד האלמנטים הבולטים בפארק ומכיל 55 אלף קוב מים. האגם נחפר בשנת 1958 וקולט הן מי נגר מנחל כופר בחודשי החורף, והן מים המוזרמים במפל מלאכותי אותו נפגוש בהמשך הדרך. כאן נפנה ימינה ונלך לאורך הדופן הצפונית-מזרחית של האגם. לצד הדרך הוצבו שלטי הסבר על בעלי החיים בפארק, בדגש על הדגים באגם ועופות המים המקננים או חורפים באזור. כמו כן, הוצבו שלטי הסבר קטנים לצד עצים ושיחים בולטים.

לאורך כל השנה נוכל לפגוש בפארק מספר מיני עופות וביניהם ברווזי ברכיה מבוייתים, עורב אפור, מיינה הודית - עוף ממשפחת הזרזירים שפלש לארץ בשנים האחרונות ומשוטט בלהקות קטנות במדשאות, ואחרים. בחורף ובאביב בולטים גם עופות מים נוספים כמו מגלן חום, אנפת לילה ואחרים.

הליכה קצרה תוביל אותנו לפרגולה נאה מכוסה בשיח בוגונוויליאה. מאחורי הפרגולה נמצא שפכו של נחל כופר לאגם המלאכותי. נחל זה הוא ערוץ קצר המתחיל באזור מחלף בר-אילן, ורוב אפיקו עד לפארק עבר הסדרה ותיעול כתעלת ניקוז המפרידה בין שכונות המגורים לכביש גהה. בכניסתו לפארק עובר הנחל במובל סגור עד ליציאתו בנקודה זו לאגם המלאכותי. בהמשך המסלול נפגוש קטע מרשים יותר של הנחל.

בצידה השני (הצפוני) של הפרגולה נמצא עץ זית מרשים בעל שלושה גזעים ציוריים.

נמשיך לאורך השביל הסלול מצפון לאגם, בו ממוקמים שני איים מלאכותיים קטנים, המשמשים כמקום מקלט לעופות המים, חלקם מקננים בעצים הנטועים באיים.

בצד הצפוני-מערבי של האגם נמצא בית קפה. אנו נמשיך לאורך חוף האגם שצורתו צורת האות ר'. בצד הפנימי של "הברך" נמצא בתוך האגם מבנה מרשים ששימש בעבר כמסעדה אליה הוביל גשר עץ. המסעדה נסגרה לפני שנים רבות והגשר פורק לפני שנים אחדות.

לאחר המסעדה, נחלוף לצד מפל מים מלאכותי בגובה 5 מ' ולמרגלותיו מפלים נמוכים יותר. מפל זה, כמו גם המזרקות הגבוהות הממוקמות באגם (המוארות בלילה), נועד לסייע בהעשרת מי האגם בחמצן ושמירה על איכות מים המאפשרת קיום דגים. מעבר למפל נמצא אמפיתיאטרון בצד המערבי של האגם.

בקצה הדרומי של האגם נגיע למתקני כושר המיועדים לשימוש מגיל 14 ומעלה. כאן נעזוב את האגם ונמשיך בשביל דרומה. בצד דרום-מערב נמצא מבנה שירותים, ולצידו מסתעף שביל הליכה לחורשת אקליפטוסים בדרום-מערב הפארק. כאן יוצא נחל כופר מאזור האגם. קטע זה של הנחל יבש (למעט ימי גשם בחורף) אך שמר פחות או יותר על התוואי הטבעי של הערוץ, הממשיך לעבר פארק אריאל שרון ונשפך לנחל איילון בקרבת "שכונת הארגזים" בתל אביב. אזור זה של הפארק מפותח פחות ומהווה למעשה יער אקליפטוסים גדול, בו פזורים שולחנות פיקניק ומתקני ספורט.

נשוב לשביל הראשי בקצה הדרומי של האגם, נעבור לצד מבני פיקוח ומגן דוד אדום, ונגיע למתקן משחקים גדול לילדים, מתחת לסככת הצללה גדולה.

גן הפרחים, עמית מנדלסון 4/2008

מול מתקן המשחקים נפנה שמאלה (מזרחה) ונחצה את גן הפרחים. גן זה קטן יחסית בשטחו אך מציג מרבדי פריחה עונתיים מרהיבים ושתי פרגולות צל עטורות בוגונוויליאה. בצידו המזרחי של גן הפרחים, נמצא גן הקקטוסים המגודר ולצידו מוזיאון האדם והחי.

הכניסה למוזיאון בתשלום והוא פתוח בימים א'-ה' בשעות 14:00-09:00 ובשבת בשעות 17:00-10:00. בימי שישי המוזיאון סגור. בחגים ובחודש אוגוסט שעות הפתיחה מתארכות, ומומלץ לברר מראש באתר המוזיאון. למעוניינים, לצד המוזיאון נמצא גם שער גישה לספארי, לאלו שאינם מעוניינים/יכולים לנסוע בחלקו הפתוח של המתחם ורוצים לבקר רק באזור "גן החיות הסטנדרטי". גם הכניסה לגן החיות היא בתשלום.

מכאן נפנה שמאלה ונמשיך בשביל לאורך הגבול המזרחי של הפארק, סמוך לחומה המפרידה את הספארי מהפארק הלאומי.

לצד הדרך יש חורשת אורנים, ובה פורחים בחורף מגוון פרחי בר עונתיים שנזרעו כאן, ובעיקר מינים נפוצים כמו חרצית עטורה ופרג אגסי.

אחרי כמה מאות מטרים, מתרחקת חומת הספארי משביל ההליכה. נמשיך עוד קצת בשביל ונגיע לחלקת קבר מגודרת.

כאן קבורים אברהם קריניצי ז"ל, ראש עיריית רמת גן הראשון והוותיק ביותר (כיהן כראש המועצה וכראש העירייה משנת 1926 עד למותו בתאונת דרכים בשנת 1969), ולצידו קבורים נהגו וחתנו שנספו יחד עימו בתאונה הקטלנית.

בטרם נחזור לחניון ולרכב, ראוי לשים לב גם לחורשת התמרים הסמוכה לקבר. על גזעים רבים נבטו פיקוסים - בעיקר פיקוס קדוש, וזאת כתוצאה מהפצת הזרעים על ידי עטלפים. ללא טיפול, הפיקוסים גדלים ושורשיהם מגיעים בסופו של דבר לקרקע, תוך כדי חיסול התמרים בגזעיהם נאחזו.

אטרקציה לילדים: רכבת הילדים בפארק

הילדים ישמחו למצוא בפארק רכבת ילדים צהובה קטנה וחביבה (3 קרונות) העושה סיבוב בכל רחבי הפארק. הסיבוב נמשך כרבע שעה ומהווה אטרקציה לילדים קטנים. הרכבת מקיפה מסלול בן כרבע שעה של כקילומטר וחצי מסביב לפארק הירוק, וכל רבע שעה עוצרת בקופה בה ניתן לעלות ולרדת מרכבת הילדים. הקופה נמצאת מדרום לאגם, לאורך השביל שבין האגם לבין המתחם המקורה של מתקני המשחק לילדים.

מחירים ושעות פתיחה:
נכון למרץ 2013, תושבי ר"ג משלמים 10 ש"ח בהצגת תעודת תושב, ותושבי חוץ משלמים 12 ש"ח.
הרכבת פעילה כל יום משעה 10 בבוקר עד 8 בערב, כולל שבתות וחגים.
הרכבת בתשלום מגיל שנתיים ומעלה.

הפעלות נוספות לילדים בפארק:

לצד בילוי במתקני המשחק המושקעים שבפארק, ערכי הטבע באתר מציעים שלל רעיונות לפעילויות:

Rag ducks.jpg
  • בשטח שסביב האגם ישנם ברווזים רבים, שחלקם אינם חוששים מבני האדם, וילדים תמיד שמחים לצפות בהם מקרוב.
  • צפייה בעופות מים כל השנה (רצוי להביא משקפת ומגדיר ציפורים).
  • זיהוי עצים הנטועים בפארק. לצד העצים השונים הוצבו שלטי הסבר, וניתן לערוך תחרות מי מוצא ראשון לפחות 5 מינים מבין הבאים - אקליפטוס המקור, אורן קנרי, דק-נוף הכף, זית אירופי, צפצפה מקוצעת, דולב מזרחי, פיקוס השקמה, בוגונוויליאה חלקה ועוד.
  • מחפשים את המטמון (דורש הכנה מוקדמת).
  • ניווט בפארק לפי מפת ניווט שניתן לרכוש באתר האיגוד לספורט הניווט בישראל.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

הפארק ירוק ומזמין כל השנה. באביב יש פריחה מגוונת של פרחי בר שנזרעו לאורך הדופן המזרחית של הפארק, בין קבר קריניצי למוזיאון האדם והחי, וכן לצד כביש הגישה למוזיאון האדם והחי.

שירותים למטיילים:

בפארק יש מגוון שירותים למטיילים: חניון ללא תשלום, שירותים ציבוריים, נקודות מים, מתקני משחק, חורשות, מתקני איסוף גחלים ועוד.

לאורך ולרוחב הפארק יש שבילי הליכה סלולים המתאימים להולכי רגל, אופניים ורצים, וכן למוגבלי תנועה.

הערות ואזהרות:

  • הפארק פתוח למבקרים בין השעות 06:00 - 23:00.
  • בשבתות ובחגים צפוי עומס מבקרים בפארק, וייתכן קושי במציאת חנייה.
  • אין להיכנס לאגם בפארק.
  • אין להאכיל את עופות המים באגם.

הצעות טיול בסביבת הפארק הלאומי ברמת גן:

Hope power.jpg

לב רמת גן

South park ta1.jpg

פארק מנחם בגין / פארק דרום

Ariel sharon park1.jpg

פארק אריאל שרון

קישורים נוספים וספרות מומלצת: