קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

כפר שלם

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים בתל אביב והסביבה   /   כפר שלם

מסלול טיול: כפר שלם

פסיפס עירוני מעניין - מבנים היסטוריים ועצים עתיקים בין שכונות חדשות.

  • מסלול טיול
  • אזור:תל אביב וגוש דן
  • מפת סימון שבילים: 7 - השרון ומערב השומרון
  • מיקום: מזרח תל אביב
  • גישה:רגלית, אופניים או קטעי הליכה קצרים בסיוע רכב פרטי
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:מעגלי
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:3.5 ק"מ (כולל קטעי נסיעה).
  • תאריך ביצוע מסלול:21/8/2010
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:7/6/2019



Kfar salem.jpg

קבר שייח' סלאמה איבן האשם, (עמית מנדלסון, 21/8/2010)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: טיול עירוני תחבורה ציבורית טיול לילה עתיקות והיסטוריה מעגלי מתקשים בהליכה

רקע: כפר שלם

ממזרח לתל אביב ומדרום לרמת גן שכן עד למלחמת העצמאות הכפר הערבי סלאמה, לו ניתן השם העברי כפר שלם, בעקבות זיהוי (שגוי ככל הנראה) של הכפר עם מקום המוזכר בספרי החשמונאים. הכפר התפתח מאד בתקופת המנדט הבריטי, מ- 1,200 תושבים ב- 1922 ל- 6,700 תושבים ב- 1945, כתוצאה מהגירת אוכלוסייה לעבודה במטרופולין המתפתח. במאורעות תרצ"ו-תרצ"ט ובראשית מלחמת העצמאות, שימש הכפר בסיס להתקפות על שכונת התקווה ושכונות קטנות בקרבתה. לאחר כיבוש הכפר במבצע "חמץ" (אפריל 1948) יושבו בבתי הכפר עולים חדשים, ובאדמותיו הוקמו שכונות חדשות כמו גם הפארק הלאומי ברמת גן.

עם השנים, נוצר כאן פסיפס מעניין המשלב שכונות חדשות וביניהן מבנים ואתרים ששרדו מהכפר ההיסטורי, יחד עם סיפורם של התושבים כיום באזור.

פסיפס זה הוא בעל אופי דינאמי, כאשר מרבית מתחמי הבינוי הישן באזור מיועדים לפינוי ובנייה מחדש. עד שזה יקרה, ניתן להתרשם מאלמנטים כמו חישות עבקנה סבוכות, גדרות ורחובות צרים ומתעקלים בדומה למבנה הכפר הישן.

איך להגיע:

המסלול המתואר כולל שני מקבצי אתרים, ביניהם ניתן לנסוע ברכב או ללכת רגלית.

המקבץ המערבי נמצא באזור מפגש הרחובות מח"ל ואסא קדמוני בתל אביב, והמקבץ המזרחי נמצא באזור כיכר הרב פרדס ברמת גן.

הגישה הנוחה לבאים מחוץ לשתי הערים הללו, היא ממחלף מסובים בכביש מס' 4 (כביש גהה).

יש לפנות במחלף מערבה לכיוון תל אביב בכביש מס' 461 (דרך לוד, הנקראת בהמשכה רח' חיים בר-לב). אחרי 1.7 ק"מ פנייה ימינה (צפונה) ברמזור הראשון ונסיעה כחצי ק"מ עד לרמזור בצומת דרך הטייסים ורח' מח"ל.

למקבץ האתרים המערבי, יש לפנות ברמזור זה שמאלה ולנסוע ברח' מח"ל. לאחר כחצי ק"מ, הרחוב הופך מדו-מסלולי לחד-מסלולי ומתעקל ימינה כדי לעקוף בתי כנסת. לאחר בתי הכנסת הכביש עולה בצלע הגבעה, מתעקל צפונה (קטע הנקרא רחוב אסא קדמוני).

באזור צומת הרחובות אסא קדמוני - הרב יוסף צוברי - מנחם וטוביה מדמון יש לחפש חנייה.

לחלקו השני של המסלול, יש לחזור ברח' מח"ל לדרך הטייסים, ולהמשיך ישר ברמזור (ללא פנייה בדרך הטייסים) אל כיכר הרב פרדס בתחום רמת גן, והאתרים נמצאים במרחק הליכה קצר מהכיכר עצמה.

המסלול נגיש גם בתחבורה ציבורית (מסוף אוטובוסים בדרך הטייסים פינת רחוב מח"ל).

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:3.5 ק"מ (כולל קטעי נסיעה).
  • משך המסלול:2-1 שעות הליכה.
  • טיפוס מצטבר:המסלול כמעט מישורי.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

אתרי המקבץ המערבי - בתחום תל אביב

ניתן לעבור בין מרבית האתרים ברכב, כך שההליכה מסתכמת ב- 200 מ'.

האתר המרכזי במקבץ זה, בראש גבעת הכפר ההיסטורי, הוא קבר שייח' כפול-כיפות, קברו של סלאמה איבן האשם.

וילנאי בספרו "אגדות ארץ ישראל" מביא אגדה על המקום ועל מקור שם הכפר. לפי אגדה זו, הייתה באזור זה מלחמה ממושכת בין מוסלמים וכופרים. הניצחון איחר לבוא, ודרוויש מקומי חזה כי אם ישתתף לוחם מבני הכפר הסמוך, יוכרע הקרב. הלך הדרוויש לביתו של הנער, ומצא כי הוא בן יחיד לאם אלמנה. האם סירבה לשלוח את בנה לקרב, ולבסוף נשבע הדרוויש בפניה בשם אללה, כי ישיב לה את בנה שלם.

האם התירה לדרוויש לקחתו עימו. הנער יצא כדגלן בראש המחנה. הקרב היה כבד וחללים רבים נהרגו. רק לעת ערב ניצחו המוסלמים, אולם משנתקבצו המנצחים לא היה הנער ביניהם. הדרוויש המודאג עבר בשדה הקרב וחיפש את הנער בין הנפגעים והחללים. לצד הדגל שכב הנער פצוע אנוש. הדרוויש נשא ראשו לשמיים והזכיר לאללה את שבועתו. איחה אללה את הפצעים והקים את הנער על רגליו. הודה הדרוויש לאל, והביא את הנער לאימו, לה אמר: "הנה בנך, שלם לקחתיו ושלם אני משיב אותו לך".

רצתה האם לחבק את בנה, ואז בין זרועותיה השיב הנער את רוחו לשמיים, גווע ומת. הצטערו בני הכפר בצערה של האם, ולאות זיכרון לגבורת הנער והניצחון שהושג בזכותו, הכתירוהו בתואר שייח', קידשו את קברו וקראו לכפרם סלאמה, לציין כי שלם הוחזר הנער לאימו - כשבועת הדרוויש.

מתחם קבר השייח' שימש גם כמסגד הכפר, ובשל קדושתו לא נהרס לאחר מלחמת העצמאות. עם זאת, המקום כיום מגודר ונעול, וניתן להשקיף עליו מבחוץ בלבד.

בצמוד ומצפון לקבר השייח' נמצא בית כנסת, ומעבר לו - בצומת הרחובות - נמצא מבנה דו-קומתי שנותר גם הוא מלפני מלחמת העצמאות.

מעבר לכביש מערבה נמצא גן ציבורי ובו עצי שיזף ציוריים. לצד השיזפים צומחים בסביבה גם מספר עצי שיטה, ככל הנראה עצי "שיטת הג'ירפה", מין אפריקאי שאינו טבעי בישראל ונדיר בגינון בארץ.

אם נחזור מכאן דרומה, נראה מול קבר השייח' את פארק "ראש הכפר" ובו מדשאות ובריכת מים.

ניתן להרחיב את הסיבוב למסלול רכוב. בצומת הרחובות נפנה ימינה ברח' הרב יוסף צוברי (רב העדה התימנית בתל אביב משנת 1952 עד לפטירתו בשנת 2000), ונתעקל עימו לרח' יעקב בן-סירה (מהנדס עיריית תל אביב משנת 1929 עד לשנת 1950). הכביש עובר בין מתחמי מגורים שיפונו ככל הנראה בעתיד, ולצידם גדלים שיחים גדולים של עבקנה שכיח. נגיע לשדרות ששת הימים, ובהן נשוב לרח' מח"ל.

אפשר גם לבצע את המסלול הרכוב כולו כמסלול הליכה, ובמקרה זה כדאי לשים לב לעיקול רחוב מח"ל באזור בתי הכנסת, שגם הם שריד מהכפר סלאמה עד 1948.


אתרי המקבץ המזרחי - בתחום רמת גן

בין אתרי מקבץ זה מומלץ לעבור רגלית, גם משיקולי חנייה וכיווני התנועה במרחב. ההליכה במקבץ זה מסתכמת ב- 1.7 ק"מ, כ- 700 מ' מתוכם מסלול הליכה בשכונת גבעת גאולה, ו- 400 מ' נוספים הליכה לגת העתיקה וחזרה.

מומלץ לחנות בכיכר הרב פרדס או בקרבתה. הרב אליהו פרדס היה הרב הספרדי הראשון של רמת גן, ולאחר מכן רב העיר ירושלים.

בתחום הכיכר עצמה נטועים עצי פיקוס ותמר, וכן נמצאת כאן בריכת מים (יבשה כיום).

מקצה הכיכר נלך מזרחה ונגיע לעץ השקמה העתיק - סמלה של שכונת רמת השקמה.

העץ חלול וציורי, וסביבו הוקמה גינה קטנה הכוללת גם פינת הנצחה לחללי השכונה.

מכאן ניתן לצאת לסיור רגלי של כ- 700 מ' בשכונת "גבעת גאולה" - אזור הקצה המזרחי של סלאמה, בו יושבו עולים מתימן, והמהווה כיום מובלעת בין שכונות חדשות יותר של רמת גן. שמה של השכונה ניתן לה בידי התושבים, על שם "מחנה גאולה" - מחנה מעבר לעולי תימן, ששכן בקרבת העיר עדן בדרום תימן. המחנה - מחנה חאשד - נקרא "מחנה גאולה" בפי שוכני המחנה בטרם עלייתם לארץ.

שכונה זו לאורך השנים היא החצר האחורית המוזנחת של רמת גן, ובעלת צביון אורבני שונה מהשכונות החדשות יותר בסביבתה.

נלך ברחוב בניהו, המשנה את שמו לרחוב גבעת גאולה. 90 מ' אחרי מסעף רחוב שלום עליכם, נפנה שמאלה ברחוב צדדי לעבר קמפוס לוסטיג של המרכז האקדמי לב. כאן נפנה שוב שמאלה לרחוב ללא מוצא, ההופך עד מהרה לשביל רגלי צר בין הבתים. עם שביל זה נרד לגן ציבורי ברחוב שלם, נפנה שוב שמאלה ונשוב לכיכר הרב פרדס. כעת נגיע לצומת עם דרך הטייסים.

בצד הצפוני-מערבי של הצומת גדל עץ שיזף בולט. באתר זה היה עד למלחמת העצמאות קבר שייח' עלי, וככל הנראה עץ זה היה עץ מקודש לצד הקבר (ייתכן שלא היה כאן מבנה קבר, אלא רק העץ בלבד, אך אין לח"מ מידע בנושא). הביקור האחרון בעץ בתפארתו היה באוגוסט 2013. ביוני 2015 התברר כי העץ נגדע. נכון לקיץ 2019, העץ מיתמר לגובה מספר מטרים.

ניתן לגשת לעץ עצמו בהליכה קצרה לצד דרך הטייסים צפונה ופנייה ימינה (כ- 50 מטרים מהצומת).

האתר האחרון המומלץ לביקור באזור הוא גת עתיקה, שנחשפה במהלך הקמת שכונות חדשות, והועתקה לצד המערבי של דרך הטייסים, ליד בית מס' 114 (המקום שייך לתחום שיפוט תל אביב, אולם סמוך יותר לאתרים שבתחום רמת גן).

החנייה בקרבת הגת אינה נוחה, ולכן מומלץ להגיע רגלית מעץ השיזף. יש לחצות את צומת דרך הטייסים - מח"ל (במעבר החצייה בלבד), וללכת דרומה בדרך הטייסים. נחלוף על פני מסוף האוטובוסים, ונגיע לגת הנמצאת לפני בניין מגורים חדש.

הגת נחפרה ע"י הארכיאולוג גיורא פרנוס ז"ל כחלק מחפירות בשנים 2003-2002, וכוללת משטחי דריכה וסחיטה, בורות סינון ואיגום לתירוש וכן מקום בו ניצב בסיס בורג שסייע בסחיטת הענבים. הגת מרוצפת באבני פסיפס לבנות גדולות. באתר הוצב שילוט הסבר.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

אין במסלול מוקדי עניין עונתיים.

שירותים למטיילים:

אין במסלול שירותים למטיילים.

החנייה במרחב היא ללא תשלום (נכון לקיץ 2019).

הערות ואזהרות:

  • לצד המסלול נמצאים בתי מגורים פרטיים. אנא שימרו על השקט.

הצעות טיול בסביבת כפר שלם:



המפה נטענת...