נחל כובשים
מסלול טיול: נחל כובשים
נחל כובשים - טיול בנופי שדות ופריחה בשולי באר שבע.
- מסלול טיול
- אזור:צפון הנגב
- מפת סימון שבילים: 12 - דרום השפלה והר חברון
- מיקום: שולי באר שבע
- גישה:רגלית, אופניים
- שבילי טיול:כחול 12575
- עונות ביקור:חורף ואביב
- שמורת טבע:לא
- רמת קושי:רגיל
- סוג מסלול:קווי ארוך
- כניסה: חינם
- אורך המסלול:7.2 ק"מ.
- תאריך ביצוע מסלול:17/3/2013
- תאריך ביקור אחרון בשטח:17/3/2013
נחל כובשים, (עמית מנדלסון, 17/3/2013)
עוד אתרים בסביבה
רקע: נחל כובשים
נחל כובשים, בשוליה הצפוניים של באר שבע, הוא ערוץ יחסית לא מוכר למטיילים. שמו של הערוץ מנציח את משחררי באר שבע ב"מבצע משה" באוקטובר 1948, שעברו באזור זה. הנחל נכלל בתוואי שביל סובב באר שבע. למסלול יש גם חלופות מעגליות, הן לכל המשפחה והן לאוהבי הליכה.
איך להגיע:
מסלול הטיול נמצא בשוליה הצפוניים של העיר באר שבע.
המסלול אינו מעגלי ומחייב הקפצת רכב לנקודת הסיום. החנייה בנקודת הסיום אינה נחשבת בטוחה לכלי רכב, ולכן ניתן לשקול הליכה מנהלתית מנקודת הסיום עד לתחום הבנוי של העיר באר שבע, או להפוך את המסלול ולהיעזר במונית מבאר שבע לנקודת הסיום בכביש 25. לאוהבי הליכה, ניתן גם לבצע מסלול הליכה מעגלי בנחל כובשים ובנחל עשן. אפשרויות נוספות מופיעות להלן.
לבאים מצפון, יש לנסוע בכביש 40 ואח"כ 406 עד צומת הכניסה הצפונית לעיר באר שבע. כאן יש לפנות ימינה לרחוב "הצדיק מירושלים" (ע"ש הרב אריה לוין, הידוע גם בכינויו "אבי האסירים" על שם עזרתו הרבה לאסירי המחתרות בתקופת המנדט הבריטי), ולנסוע 1.4 ק"מ בכביש. לאחר שנעבור בית חולים פסיכיאטרי, יש לפנות ימינה ולחנות בקרבת מקום.
לבאים מאזור אשקלון והנגב המערבי, יש להגיע לבאר שבע בכביש מס' 25, ולפנות שמאלה ברח' אצ"ל עד צומת רח' יהודה הלוי, כאן נפנה שמאלה ונחנה.
נקודת הסיום נמצאת בכביש 25, 1.4 ק"מ צפונית-מערבית למסעף דרך מוטה גור - בכניסה למתקן מגודר של חברת "מקורות".
קטע זה של הכביש הוא דו מסלולי עם גדר הפרדה בין הנתיבים, כך שהנסיעה אפשרית רק לכיוון צפון-מערב (צומת אשל הנשיא).
למעוניינים לחזור לכיוון באר שבע, יש להמשיך עד שדה תימן ולהסתובב חזרה. לחילופין, ניתן לעבור רגלית במעביר מים מתחת לכביש 25, ולהמשיך עד צומת השבילים כחול-אדום - שם ימתין לנו הרכב (לצד שלט גדול של קק"ל).
תיאור מסלול הטיול:
פרטי מסלול |
---|
|
מנקודת ההתחלה, נצא צפונה בדרך עפר החולפת לצד ערימות עפר - עדות לשנים ארוכות בהן התייחסו קבלני באר שבע לשולי העיר כאל "החצר האחורית" ואתר מאולתר לפינוי פסולת בניין. עם סימון שביל סובב באר שבע, מתחיל בהדרגה להשתנות היחס הציבורי למרחב הפתוח, אך תחלופנה עוד שנים בטרם יפונו מצבורי העפר המקיפים כמעט את כל שכונות העיר.
בקצה גדר בית החולים נגיע לצומת טי ונפנה ימינה. אחרי 150 מטרים נוספים, נפנה שמאלה בצומת טי נוספת, ונחצה את ערוצו העליון של נחל כובשים. עם הגעתנו לצומת שבילים כחול-שחור, בגדה הצפונית של הנחל, סימון השבילים ברור למדי עד לאזור סוף המסלול.
בצומת השבילים נפנה שמאלה ונאגף גוש גדול של ערימות עפר מצפון לאפיק הנחל. לאחר 1.2 ק"מ מנקודת ההתחלה, ולאחר חציית הערוץ, נבחין במצוק צהבהב ציורי בגדה הצפונית, וממערב לו עץ שיטה בערוץ הנחל. מכאן ואילך, מתחיל הקטע היפה של המסלול.
המסלע הצהבהב ראוי לציון. מסלע זה שימש בשלהי התקופה העות'מאנית ובתקופת המנדט הבריטי לחציבת אבן להקמת בניינים בעיר העתיקה בבאר שבע. חלק גדול מהחציבה בוצעה באתר "הקניון הקבור" - קילומטרים אחדים דרומית לנו, בין שכונות העיר באר שבע.
לאחר המצוק ועץ השיטה, הופך המסלול מדרך עפר לשביל להולכי רגל, ו"רץ" לאורך הגדה הצפונית במרחק מטרים אחדים עד עשרות מטרים מאפיק הנחל. קרקעות הלס באזור זה מכוסות באביב בשפע רב של צמחייה, ובשנים גשומות קל לשכוח שאנחנו נמצאים בספר המדבר - לנוכח הנוף הירוק הנרחב.
כ- 200 מ' לאחר עץ השיטה, נבחין ביובל רדוד המצטרף מצד ימין. במרחק 50 מטרים בערוצון זה, נמצאות חציבות רדודות ומערה קטנה בסלע הצהבהב. המערה עצמה אינה נוחה לגישה, אבל חדי העין שיסטו להציץ בה, יאתרו במרחק כעשרה מטרים מהמערה בור מים בעומק כשני מטרים. הבור אינו מגודר וקיימת סכנת נפילה לתוכו.
נמשיך בשביל לצד הערוץ, כאשר ברקע נראית אנטנה סלולארית גבוהה, על פניה נחלוף בהמשך. 1.2 ק"מ מעץ השיטה, נגיע לכביש נטוש שהוביל בעבר לבסיס תחמושת גדול מצפון לנו (נסגר לפני שנים אחדות). השביל חוצה את הכביש מעט מצפון לנחל עצמו, והנחל הספיק בינתיים לנגוס בגשר הכביש - שלבטח יקרוס וייעלם ברבות הימים.
נחלוף על פני עץ שיזף, ולאחר כ- 200 מ' נגיע לגשר נוסף. הסימון חוצה את הערוץ ומטפס בתלילות לכביש, כדי לרדת חזרה לערוץ מצידו השני.
כאשר מעביר המים בגשר זה אינו מוצף או בוצי, ניתן פשוט להמשיך דרך מעביר המים ולפגוש את השביל בצד השני.
לאחר כ- 300 מ' מהגשר, מגיע השביל לפינת שדה חיטה גדול. מכאן ואילך, לאורך כברת דרך, עובר השביל במסדרון צר בין ערוץ הנחל מצפון לגדר השדה מדרום, אך הדבר אינו פוגע בהנאה מהמסלול.
נעבור לצד עץ שיטה גדול ומזמין להפסקה, ומעט הלאה נראה כי האפיק מתחתר וחושף שכבת סלע בקרקעית הנחל. לצד השביל ניתן לפגוש באביב פריחה עונתית, ובכללה גם מיני צומח ערבתיים/מדבריים כגון כחלית ההרים ומצילות ארוכות-עוקץ.
כחצי קילומטר מצפון לשביל, על הגבעות, ניתן לזהות מבנה עתיק בודד - "קצר מוליחה".
עם תום הקטע היפה של נחל כובשים, מתחבר השביל המסומן לכביש "לשומקום" - המקשר את כביש 25 עם בסיס התחמושת.
ניתן כמובן לשלוח את הרכב לנקודה זו (אך אין להשאיר רכב חונה ללא השגחה באזור זה), ובכך לחסוך כ- 2.5 ק"מ. למעוניינים להשלים את המסלול כחלק משביל סובב באר שבע, או במסגרת מסלול יום לנחל כובשים ולנחל עשן, כדאי להמשיך הלאה.
נפנה ימינה ונלך בשולי הכביש. לאחר כ- 230 מ' נעבור את הכניסה לחוות נחל עשן, ובקצה החווה נפנה ימינה לדרך עפר לאורך קו מתח גבוה.
נמשיך 400 מטרים לאורך גדר החווה ואז נפנה שמאלה בצומת טי, ועד מהרה נגיע לדרך המקבילה לערוצו של נחל סוללים, הנמצא ממערב לנו.
נחל סוללים, שנקרא בעבר נחל עולים, מנקז את מערב באר שבע לעבר נחל פטיש ומשם דרך נחל גרר אל נחל הבשור. בנחל זורמים לעיתים מים שמקורם הן ביוב והן מי נגר משכונות העיר, ולאורכו יש צמחייה סבוכה.
באזור זה, סימון השבילים אינו ברור. יש ללכת צפונה במקביל לנחל סוללים, ולאחר כ- 300 מ' נזהה פירצה בסבך המאפשרת את חציית הנחל.
לרוב ניתן לחצות את הערוץ מבלי להירטב, אך לאחר גשמים ייתכן שיהיה צורך לעבור את הנחל במים.
עם חציית הערוץ נגיע לחורשת אשלים המתאימה להפסקה.
מכאן ועד לכביש 25, הסימון אינו ברור. נגיע לדרך עפר המקבילה לנחל סוללים ממערב, וכאן נפנה שמאלה בשוליים המערביים של חורשת אשלים.
לאחר חציית ערוצון, נכנס השביל לתוך החורשה. נעבור לצד צינור החוצה את הנחל, ונתקדם לכיוון דרום-מערב. אם איבדנו את הסימון, נתקדם מערבה לכיוון הכביש.
בקרבת הכביש עצמו, נמצא מתקן גדול ומגודר של "מקורות". ניתן לשלוח את הנהג לנקודה זו (הגישה ברכב אפשרית רק מכיוון באר שבע לכיוון צומת אשל הנשיא, למעוניינים לחזור לבאר שבע, יש להסתובב בהמשך הכביש).
לחילופין, למעוניינים לחזור לבאר שבע, יש לחצות את כביש 25 במעביר מים. הערוצון למרגלות מעביר המים חסום בצמחייה (נכון למרץ 2013), לכן יש לעלות לשולי הכביש עצמו ולרדת בזהירות למעביר המים, בו נחצה את הכביש.
לאחר מעביר המים פונה הסימון הכחול ימינה לדרך עפר המקבילה לכביש, ואחרי דקות אחדות נגיע לצומת שבילים כחול-אדום - במקום יש שלט של קק"ל למטיילים באזור הגבעות המערביות של באר שבע.
אפשרויות נוספות
המגרעה העיקרית של מסלול נחל כובשים היא העדר חנייה בטוחה בנקודת הסיום. ניתן להתמודד עם הבעיה ע"י מספר וריאציות למסלול:
א. הליכה במסגרת שביל סובב באר שבע - מנחל כובשים עד כביש 2357 (או עד הגן הזואולוגי, בשעות הפעילות). בקרוב יתווסף באתר דף מסלול באזור הגבעות המערביות של באר שבע, המאפשר ביצוע מסלול בתצורה זו.
ב. מסלול מעגלי בנחל כובשים ובנחל עשן - עם הגיענו לכביש 25, נפנה ימינה במקביל לכביש ונצעד לאורכו 1.5 ק"מ עד לשלט המפנה לתחנת הביוב המערבית של באר שבע. המשך המסלול מתואר בדף נחל עשן באתר.
ג. גירסה מקוצרת למסלול נחל כובשים: יש לחנות באזור מפגש רחובות מוטה גור וששת הימים. מקצה רחוב מוטה גור, נלך 350 מ' מערבה בדרך עפר המקבילה לנחל, עד שנגיע למפגש השביל עם הכביש לבסיס התחמושת (לצד גשר מעל לנחל). מכאן נרד במורד נחל כובשים בקטע היפה ביותר שלו, עד שנגיע למפגש עם כביש הבסיס. מכאן נשוב בהליכה מנהלתית לאורך הכביש 1.2 ק"מ עד לגשר, ומנקודה זו נחזור כמות שבאנו. באפשרות זו, המסלול הופך למעגלי באורך 3.5 ק"מ ומתאים במיוחד למשפחות.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים:
- פריחה שופעת וכרי עשב ירוקים באביב, בפרט בשנים גשומות. מינים בולטים - הרדופנין הציצית, נורית אסיה, מצילות ארוכות-עוקץ, עדעד המדבר, חרצית עטורה (האחרון בעיקר באזור סוף המסלול), ורבים אחרים.
שירותים למטיילים:
- חנייה בתחילת המסלול.
הערות ואזהרות:
- מומלץ לא להשאיר רכב חונה ללא השגחה מחוץ לתחום הבנוי של העיר באר שבע. ניתן כאמור לעיל להסתייע במונית כדי להגיע לנקודת הסיום (ולבצע את המסלול בכיוון ההפוך).
- המסלול חשוף ברובו לשמש.
- באזור חוות נחל עשן, מומלץ שלא לסטות מהשביל המסומן, כיוון שכלבי השמירה של עדרי החווה עשויים להיות אגרסיביים כלפי מטיילים המתקרבים לשטח החווה.
- לאחר גשמים חזקים, ייתכן בוץ בחציית נחל סוללים.
- בקטעים מסוימים מהמסלול, בעיקר בקרבת נחל סוללים, סימון השבילים אינו ברור ולעיתים חסרים סימוני שבילים, אך התוואי הכללי ברור.
הצעות טיול בסביבת נחל כובשים: