קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

דרך הפסלים - יער חצרים

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים בדרום   /   טיולים בצפון הנגב   /   דרך הפסלים - יער חצרים

מסלול טיול: דרך הפסלים - יער חצרים

דרך הפסלים - טיול רכוב קצר סביב קיבוץ חצרים ממערב לבאר שבע.

  • מסלול טיול
  • אזור:צפון הנגב
  • מפת סימון שבילים: 13 - הנגב המערבי
  • מיקום: מערבית לבאר שבע
  • גישה:רגלית, אופניים, לכל רכב
  • שבילי טיול:ירוק 13510
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:רכוב
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:18/3/2013
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:25/9/2024



Hatzerim forest1.jpg

דרך הפסלים ביער חצרים, (עמית מנדלסון, 18/3/2013)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: עתיקות והיסטוריה רומנטיקה קווי משפחות טיול לילה תחבורה ציבורית

רקע: דרך הפסלים - יער חצרים

"שיחים" - סוללות עפר לייעור באזור צחיח, מרץ 2013
פיסול סביבתי, מרץ 2013

"דרך הפסלים" ביער חצרים היא דרך נופית קצרה המתאימה לכל רכב ומסתיימת בכניסה למוזיאון חיל האוויר בחצרים.

לאורך הדרך הוצבו כ- 40 פסלים גדולים, עשויי מתכת ואבן, המהווים אטרקציה למבקרים (שבעה מהפסלים נגנבו מאז פתיחת הפארק למבקרים).

במסלול שולבו גם מספר שרידים היסטוריים ותצפיות נוף.

המסלול מתאים במיוחד כטיול רכוב קצר לכל המשפחה. ניתן לבצעו גם כמסלול הליכה רגלי אולם לא מעגלי ומחייב הקפצת רכבים.

איך להגיע:

מסלול הטיול נמצא מערבית לבאר שבע.

לבאים מצפון, יש לנסוע בכביש 40 ואח"כ 406 עד צומת הכניסה הצפונית לעיר באר שבע. כאן יש לפנות ימינה לרחוב "הצדיק מירושלים" (ע"ש הרב אריה לוין, הידוע גם בכינויו "אבי האסירים" על שם עזרתו הרבה לאסירי המחתרות בתקופת המנדט הבריטי), ולנסוע שישה ק"מ בכביש, המתפקד למעשה ככביש הטבעת המערבית של באר שבע (ומשנה את שמותיו לאצ"ל ואילן רמון בהמשך הדרך).

בצומת עם רחוב ג'ו אלון, נפנה ימינה לכביש 2357, נחלוף על פני בית הקברות החדש של באר שבע ולאחר כשלושה ק"מ בכביש 2357, נפנה שמאלה לדרך הפסלים.

לבאים מאזור אשקלון והנגב המערבי, יש להגיע לבאר שבע בכביש מס' 25.

נקודת הסיום נמצאת כ- 2.5 ק"מ הלאה בהמשך כביש 2357.

לצד נקודת הסיום נמצא מוזיאון חיל האוויר. בשעות הפעילות של המוזיאון, החנייה נחשבת בטוחה יחסית לכלי רכב. בשאר המסלול, לא מומלץ להשאיר כלי רכב חונים ללא השגחה לזמן ממושך, בשל סכנת פריצה לכלי רכב.

בתחבורה ציבורית, ניתן להתחיל את המסלול בכניסה לקיבוץ חצרים, הליכה מנהלתית קצרה לאורך הכביש עד למסלול, וסיום במוזיאון חיל האוויר.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:5 ק"מ.
  • משך המסלול:3-1 שעות.
  • טיפוס מצטבר:המסלול מישורי.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

פיסול סביבתי, מרץ 2013
פתח מאגורת חצרים, מרץ 2013
באר עלי אבו יחיא, מרץ 2013

בשער היער ניצב פסל גדול המזכיר איש מצלם - הפסל "תמונות" של דוד גבריאלי. ממול, נמצא שלט עם מפת הפארק.

מכאן ניסע דרומה בגבול היער, כאשר משמאלנו מטעים גדולים של שיחי חוחובה. צמח זה, שמוצאו דרום-אמריקאי, משמש להפקת שמן לצרכים תעשייתיים. בשנים האחרונות נשתלו בנגב המערבי מטעים נרחבים של שיח זה, המושקים במי קולחין. קיבוץ חצרים לבדו אחראי ל- 20% מהייצור העולמי של שמן חוחובה.

מצידה השני של דרך העפר משתרע היער, אליו ניכנס תוך מספר דקות. הייעור כאן בוצע בסיוע סוללות עפר המכונות "שיחים" ומסייעות בהגדלת כמות מי הנגר העומדות לרשות העצים. סוללות העפר והשקעים שמאחוריהן משתרעים על שטחים בני אלפי דונמים ומאפשרים פיתוח יער באזור שחון זה. ברם, תהליך הייעור כרוך בעבודה אינטנסיבית בכלים כבדים, דבר הגורם להרס בתי הגידול הטבעיים והיעלמותם של חלק ממיני החי והצומח הייחודיים של צפון הנגב. לכן, הפארק וסביבתו אינם מומלצים להתרשמות מהחי והצומח המקומיים.

הפסל הבא אותו נראה על הגבעה מימיננו, מכונה "ציפדג", את הסיבה לשם ניתן להבין היטב כאשר מסתכלים על הפסל מצידו הדרומי. פסלים נוספים פזורים בהמשך המסלול (לא כולם מפורטים כאן).

כקילומטר מנקודת ההתחלה, נראה משמאלנו את הפסל "נמלים" - שתי נמלים אדומות ענקיות ממתכת. לצד פסל זה, יש לפנות ימינה לפי השילוט ולהיכנס לתחום היער.

מהדרך מסתעפת ימינה דרך קצרה לאתר "חורשת הצופים". בעבר ניצב כאן הפסל "שבעה כתמי צבע במדבר", שנגנב עם השנים. ממול, על הגבעה, נמצא הפסל "ספינת המדבר", המהווה שילוב של גמל עם ספינה מסלע. אחרי 450 מ' מפסל הנמלים, נגיע לגדר קיבוץ חצרים.

כאן מתעקלת הדרך שמאלה וחולפת לצד חניון בו נטועים עצי פרי שונים.

בעיקול נוסף של הדרך נראה משמאלנו מבנה ציורי - מקום באר עלי אבו יחיא. באר זו, שנחפרה ע"י חמולת אבו יחיא הבדווית, שימשה את ראשוני קיבוץ חצרים. עומק הבאר עשרות מטרים (הבאר מגודרת כיום), והמים שבה שימשו להשקיית בוסתן (לצד הבאר נמצאת בריכת אגירה נטושה, ממנה הוזרמו המים לבוסתן). המקום פוצץ במלחמת העצמאות ע"י כוחות מצריים, ומבנה הבאר שוקם בשנים האחרונות ע"י קק"ל. הבאר עצמה מגודרת. מערבית לבאר, נראה עץ גדול ומרשים של אשל הפרקים, ומולו ח'רבה ישנה.

באחד מעיקולי הדרך נראה "פסנתר" ענק, גם הוא חלק ממכלול הפסלים לאורך הדרך.

2.5 ק"מ מנקודת ההתחלה נגיע למסעף דרך שמאלה אל "גבעת הרדאר". כאן ניתן לפנות ולהגיע לשני פסלים הניצבים על הגבעה, ולחזור לדרך הראשית.

הגבעה זכתה לכינוי זה כיוון שבתקופת הכוננות בטרם מלחמת ששת הימים, התמקמה כאן יחידה צבאית שהציבה במקום מכ"ם (רדאר) לאיתור מטוסי אויב. פקודות מצריות שהתגלו באל-עריש לאחר המלחמה, הורו להפציץ את מחנה חצרים ואת גבעת הרדאר (דבר שלא יצא לפועל, לאחר מכת המחץ שהנחית צה"ל על חילות האוויר הערביים בראשית המלחמה).

לאחר 100 מ' יש פנייה נוספת שמאלה לעבר אתר מאגורת חצרים. דרך צדדית יורדת בערוץ ומגיעה לאחר 400 מ' לחניון המאגורה.

תחילה נראה ח'רבה בולטת ולצידה הפסל "באר מקדש". מדרום לח'רבה עצמה נמצאת המאגורה - מערה חצובה במדרון הגבעה, ובתוכה עמוד תמך גדול וספסל אבן לנוחות המבקרים.

בורות דומים נפוצים למדי בהר הנגב, ושימשו לאגירת מי גשמים. עם זאת, לא אותרו כאן תעלות נגר, ולכן לא ברור אם המקום שימש בפועל לאגירת מים.

מהמאגורה נשוב לדרך הראשית, ובעיקול גדול נראה את הפסל "גליוראקטור V" של יגאל תומרקין, ובקרבתו פסלים נוספים.

תחנתנו הבאה היא מצפור זוריק. מצפור זה מנציח את זכרו של הטייס תא"ל ארלוזור לב (זוריק), שהיה מפקד בסיס רמת דוד בעת פרוץ מלחמת יום הכיפורים. מטוסו נפל לים באזור פורט סעיד וגופתו לא נמצאה מעולם. מצפור זה צופה מערבה, לעבר מוזיאון חיל האוויר ושדה התעופה חצרים. בדרום נראים מישורי לס נרחבים, שחלקם הוכרז כשמורה במסגרת שמורת פארק הלס. בצד צפון, נראית השכונה החדשה למפוני בארי בחלק המערבי של קיבוץ חצרים.

מכאן יורדת הדרך במתינות מערבה. נחלוף לצד עוד מספר פסלים, ונגיע לחורשה קטנה - לימן חצרים.

מקור המילה לימן הוא ביוונית, ובעגה של אנשי קק"ל היא משמשת לחורשה המוקפת בסוללת עפר, דבר המאפשר אגירת מי גשמים בכמות מספקת לגידול עצים. באתר זה וכן בהמשך הדרך נמצאים עוד חניוני מטיילים עם שולחנות פיקניק.

נחלוף לצד הפסלים האחרונים, ורגע לפני החיבור לכביש 2357 פונה הדרך שמאלה ומתחברת לכביש הגישה למוזיאון חיל האוויר.

ניתן לבקר במוזיאון (הכניסה בתשלום, ורצוי להקדיש לביקור במוזיאון מספר שעות), או לצאת מכאן בכביש חזרה לכיוון באר שבע.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

  • במסלול אין מוקדי עניין עונתיים. הצמח הבולט לצד הדרך בחודשי האביב הוא שבר לבן, שאינו מצטיין בפריחה מרשימה.

שירותים למטיילים:

  • חניוני מטיילים, צל ושולחנות פיקניק.
  • אין לסמוך על תקינות הברזיות הנמצאות בתחום הפארק. במידת הצורך, ניתן להצטייד במי שתייה במתחם מוזיאון חיל האוויר, בסוף המסלול.

הערות ואזהרות:

  • החנייה בתחום היער אינה נחשבת בטוחה לזמן ממושך. כל התחנות במסלול נמצאות במרחק מטרים בודדים מהרכב ומאפשרות קשר עין עימו. למעוניינים במסלול הליכה/רכיבת אופניים ארוך, מומלץ לחנות בחניית מוזיאון חיל האוויר (בשעות הפתיחה).
  • ניתן להגיע למסלול גם בתחבורה ציבורית, בסיוע קו 31 מבאר שבע (בקצה המערבי של המסלול, יש תחנת אוטובוס בכניסה למוזיאון חיל האוויר. בקצה המזרחי, יש להוסיף כחצי ק"מ הליכה למסעף הכניסה לקיבוץ חצרים).

הצעות טיול בסביבת דרך הפסלים - יער חצרים:



המפה נטענת...