קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

גן העצמאות בתל אביב

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים בתל אביב   /   טיולי פריחה במרכז   /   פארקים במרכז   /   גן העצמאות בתל אביב

גן העצמאות בתל אביב

גן העצמאות בתל אביב - גן היסטורי הצופה לים ומשלב פרשיות היסטוריות ופריחה עונתית.

  • נקודת עניין
  • אזור:תל אביב וגוש דן
  • מפת סימון שבילים: 10 - גוש דן וחוף פלשת
  • מיקום: תל אביב
  • גישה:לכל רכב
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • נגישות לנכים:נגיש
  • שעות ביקור:ללא הגבלה
  • כניסה:חינם
  • תאריך ביקור:22/8/2016
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:12/4/2017



Havatzalot hilton.jpg

חבצלות בגן העצמאות, (עמית מנדלסון, 22/8/2016)


עוד אתרים בסביבה



גן העצמאות בתל אביב

אנדרטת השחף (אנדרטת הטייסים)

גן העצמאות הוא מהגנים הוותיקים בתל אביב, והוקם בשנות ה- 50', על שטח מחנה צבאי בריטי (ששימש את צה"ל במלחמת העצמאות בשם "מחנה יונה"). בתכנון הגן הושם דגש על שימוש בצמחייה המאפיינת את אזור החוף: עצי אשל, שיחי מלוח קיפח ועוד. וכן שרדו (או שולבו) במצוק החוף צמחי חוף רבים וביניהם חבצלת החוף, עדעד כחול, נר-הלילה החופי, קריתמון ימי, לוטוס מכסיף, אהל הגבישים וקצח השדה.

הגן הוזנח במשך השנים ובשנת 1965 פוצל לשניים עם הקמתו של מלון הילטון במרכז הגן. עם השנים שוקם הגן ואיבד את אופיו ההיסטורי לטובת משטחי דשא ומתקני משחק.

הגן זכה להנצחה גם בספרות העברית. בסדרת ספריו של יגאל מוסינזון - "חסמבה", מוקמה מפקדת החבורה ב"מערה חשמלית" למרגלות מלון הילטון (המערה כמובן לא התקיימה מעולם, וגם אין במקום שילוט בעניין).

הגן שולב באתר זה בשני מסלולי טיול נוספים, שדרות וים בצפון תל אביב וחופי תל אביב. עם זאת, לנוחות המטיילים, מוצע כאן גם מסלול קצר המתמקד בגן העצמאות בלבד. מסלול הליכה המכסה את מכלול גן העצמאות במלואו (שביל החוף, שביל המצוק ושביל עורפי), ייקח כ- 3 ק"מ. כמובן שניתן לבצע קטעים מהמסלול.

אנדרטה לזכר חיים ארלוזורוב, יוני 2012


איך להגיע:

הגן נמצא בצמוד וממערב לרחוב הירקון בתל אביב. לגן יש מספר כניסות עיקריות, צפונית (במפגש רחוב הירקון ושדרות נורדאו), מרכזית (במפגש רחוב הירקון ורחוב ז'בוטינסקי) ודרומית (בצמוד ומצפון למלון קרלטון - ליד המרינה). נוסף לכניסות מתחומי העיר, ניתן לגשת מהגן לטיילת שלמה להט לאורך חוף הים.

בשל בעיות חנייה קשות באזור זה, מומלץ להגיע בתחבורה ציבורית (ניתן לחנות ללא תשלום בחניוני רדינג ולקחת משם אוטובוס/מונית שירות קו 4 ברחוב בן-יהודה הסמוך).

מרבית המסלול נגישה גם למוגבלי תנועה ולעגלות ילדים. לאוכלוסיות אלו, ניתן להיכנס לשטח הגן מהכניסות המרכזית והדרומית (בכניסה הצפונית, ליד שדרות נורדאו, יש מדרגות, וכך גם בשביל היורד משדרות נורדאו לטיילת החוף).

על האתר: גן העצמאות בתל אביב:

פריחת עדעד כחול

המסלול מתואר להלן מקצהו הצפוני של גן העצמאות דרומה. נלך לאורך הדופן הצפונית של הגן מערבה, ובדרכנו נחלוף על פני בריכת מים ששוחזרה עם שיקום הגן בשנים האחרונות. מעל לבריכה נמצא פסל אדום גדול, יצירתו של דב פייגין, ולאחריו נגיע לראש המצוק. עתה נרד בשביל מדרגות קצר אל טיילת החוף, לצד "החוף הנפרד". בטיילת נמשיך דרומה למרגלות המצוק. לאורך המצוק נחשפות שכבות של כורכר וחמרה, ובשל סכנת התמוטטות המצוק, כוסה חלקו ברשתות, וחלקים ממנו צופו בחומר בגוון בז' הדומה לצבע הכורכר הטבעי. על המצוק יש צמחיית חוף מגוונת, בפרט שיחי מלוח קיפח והצמח הפולש צלקנית נאכלת (הפורח בצהוב), אך חובבי הפריחה יתרשמו במיוחד משני מינים - חבצלות רבות הפורחות באוגוסט-ספטמבר, ועדעד כחול הפורח במרץ-אפריל. הגישה למרבית הפרחים קשה בגלל המצוק התלול, אך יש לא מעט פריחה גם לצד שבילי ההליכה.

נחלוף למרגלות "אנדרטת השחף" (אליה נגיע בהמשך) ועל פני שביל היורד מאזור מלון הילטון.

עם הגיענו לפינה הצפונית של המרינה, נבחין בצד שמאל באנדרטה לזכרו של חיים ארלוזורוב, מהבולטים במנהיגי היישוב בתקופת המנדט, שנרצח באזור זה ב- 16/6/1933 בידי שני מתנקשים, בעת שצעד עם רעייתו לאורך החוף. הפרשייה זיעזעה את היישוב בארץ, בפרט בשל ההאשמות לפיהן פעילי ימין רצחו את ארלוזורוב. אחד מהם הורשע בדין אולם זוכה בערעור, והסערה סביב הפרשייה לא שככה. ועדת חקירה ממלכתית, שמינה ראש הממשלה מנחם בגין בשנת 1982, קבעה כי פעילי הימין לא אשמים, אולם לאחר עשרות שנים מאז הרצח לא עלה בידה להצביע על האשמים האמיתיים.

עתה נפנה שמאלה, בצמוד למלון קרלטון, ונגיע לרחוב הירקון. בצידו השני של הרחוב נמצא "הבניין המשוגע" (רחוב הירקון 181), אחד הבניינים המוזרים ביותר בתל אביב, שתוכנן בידי האדריכל השוויצרי ליאון גנייבה. מול הבניין נמצא ספסל ישיבה שאף הוא מעוצב בצורה מוזרה.

מנקודה זו נשוב לתוך גן העצמאות, בשביל סלול הממשיך לעבר ראש המצוק. בצד ימין של השביל נמצאת גדר אבן נמוכה, המקיפה בית קברות מוסלמי, ובו מבנה מקאם - שייח' עבד א-נבי. בית הקברות סגור למטיילים. לאחר בית הקברות, נחלוף על פני אזור מדשאות בתחום "גן שפיגל" - חלקו הדרומי של גן העצמאות.

נעבור את מלון הילטון, ונגיע לחלקו הגבוה של רכס הכורכר. בנקודה זו נמצא פסל "אסא ויהושפט" ומאחוריו אזור הנופש העיקרי בגן העצמאות, המשלב מתקני משחק, מתקני כושר וגינת כלבים. אנו נתקדם לעבר אנדרטת השחף. זוהי אנדרטה בצורת שחף שבור-כנף, לזכר שני טייסים - אהרן דוד שפרינצק ומתי סוקניק, שנהרגו במלחמת העצמאות בהתרסק מטוסם לים מול חופי ת"א, במהלך התקפה על שייטת מצרית בדרכה לאזור (4 ביוני 1948). המטוס לא אותר, וההרוגים נחשבים לחללים שמקום קבורתם לא נודע עד היום הזה.

מאזור האנדרטה ניתן לבצע תצפית טובה לאתרים ברצועת החוף. בצפון נראית ארובת תחנת הכוח רדינג וכן נמל תל אביב, ומאחוריהם בולטים תל רקית (מעל חוף תל ברוך) והמרינה בהרצליה. בדרום נראה תל יפו העתיקה,

לאחר האנדרטה, נבחין בצד שמאל בפסל "שער השלום" של הפסל פייטרו קשלה. עד מהרה נשוב לקצהו הצפוני של גן העצמאות. עתה כדאי לבחור בשביל העורפי החוצה את הגן, דרך אזור מדשאות ומגוון עצי נוי (אשלים, תמרים ועוד), ואולי נבחין בריכוז פריחה קטן של חצבים בסתיו, ובעצי פיקוס בעלי שורשים מרשימים שהיכו שורש בקרקע. שני גשרים עיליים עוברים מעל כבישי הגישה למלון הילטון, ומאפשרים תצפית לשגרירות טורקיה. באזור זה התגלו בעבר שרידי מצודה חשמונאית, המוזנחים כיום ומכוסים בצמחייה (אינם נצפים משבילי ההליכה המוסדרים בגן העצמאות).


פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

  • אוגוסט-ספטמבר - פריחת חבצלת החוף. בתקופה זו פורחים באתר גם חצב מצוי ונר-הלילה החופי, אך לא בכמות מרשימה.
  • מרץ-אפריל - פריחת עדעד כחול, לוטוס מכסיף וחרצית עטורה. במועד זה פורח באתר גם דרדר נמוך, מין בסכנת הכחדה בישראל, אך הגישה לאתר פריחתו קשה.

שירותים למטיילים:

  • גן ציבורי מוסדר, הכולל אזור מתקני משחק, מתקני כושר, "גינת כלבים", פינות ישיבה ומדשאות.

הערות ואזהרות:

  • מבנה השירותים הציבוריים בגן נמצא נעול בעת הביקור.

הצעות טיול בסביבת גן העצמאות בתל אביב: