קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

הבדלים בין גרסאות בדף "פארק פרס ודרך הביטחון"

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
שורה 123: שורה 123:
  
 
|הצעות טיול בסביבה=
 
|הצעות טיול בסביבה=
<table><tr>
+
{{3טורים|
<td valign="top" width="20">
+
{{ת|ariel_sharon_park1.jpg|פארק אריאל שרון}}
</td>
 
<td valign="top" width="20">
 
<imagemap>
 
תמונה:ariel_sharon_park1.jpg|200px
 
default [[פארק אריאל שרון]]
 
desc none</imagemap>
 
 
[[פארק אריאל שרון]]
 
[[פארק אריאל שרון]]
</td>
+
|
<td valign="top" width="20">
+
{{ת|Rishon_gardens1.jpg|גנים במערב ראשון לציון}}
</td>
+
[[גנים במערב ראשון לציון]]
<td valign="top" width="20">
+
|
<imagemap>
+
{{ת|south_park_ta1.jpg|פארק מנחם בגין / פארק דרום}}
תמונה:south_park_ta1.jpg|200px
 
default [[פארק מנחם בגין / פארק דרום]]
 
desc none</imagemap>
 
 
[[פארק מנחם בגין / פארק דרום]]
 
[[פארק מנחם בגין / פארק דרום]]
</td>
+
}}
<td valign="top" width="20">
 
</td>
 
<td valign="top" width="20">
 
<imagemap>
 
תמונה: rishon_gardens1.jpg|200px
 
default [[גנים במערב ראשון לציון]]
 
desc none</imagemap>
 
[[גנים במערב ראשון לציון]]
 
</td></tr></table>
 
 
}}
 
}}
  
 
[[קטגוריה:טיולים ואתרים עירוניים]]
 
[[קטגוריה:טיולים ואתרים עירוניים]]
 
[[קטגוריה:פארקים]]
 
[[קטגוריה:פארקים]]

גרסה מ־19:06, 10 במרץ 2015

מסלול טיול: פארק פרס ודרך הביטחון

פארק מטופח לצד חולות נרחבים וסיפור היסטורי מרתק.

  • מסלול טיול
  • אזור:תל אביב וגוש דן
  • מפת סימון שבילים: 10 - גוש דן וחוף פלשת
  • מיקום: דרום חולון
  • גישה:רגלית, אופניים
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:מעגלי
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ רגלי, עוד 2 ק"מ בנסיעה.
  • תאריך ביצוע מסלול:5/11/2011
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:10/3/2015



Peres park.jpg

האגם בפארק פרס, (עמית מנדלסון, 5/11/2011)


עוד אתרים בסביבה

רקע: פארק פרס ודרך הביטחון

מגדל המים במולדת, נובמבר 2011

מסלול הטיול משלב בין פינות טבע, מורשת ואטרקציות לילדים בשולי גוש דן.

פארק פרס המטופח נקרא ע"ש נשיא המדינה לשעבר שמעון פרס. בלב הפארק נמצא מוזיאון הילדים הישראלי, אחת האטרקציות המרכזיות בעיר הממתגת את עצמה כ"עיר הילדים". אוהבי הטבע ייהנו מהחולות הגובלים בפארק, וגם חובבי ההיסטוריה ימצאו כאן פרשיות היסטוריות מהעבר הקרוב.

המסלול כולל מסלול הליכה מעגלי בפארק פרס ובחולות הסמוכים אליו, וביקור בשני אתרים נוספים שהגישה אליהם היא בנסיעה קצרה (גן דרך הביטחון ואתר חוסמסה).

איך להגיע:

הפארק נמצא בדרום חולון, והגישה המומלצת היא ממחלף חולון מזרח. מהמחלף ניסע לפי השילוט בשדרות ירושלים לכיוון מרכז העיר, ונפנה ברמזור השני שמאלה לרחוב מפרץ שלמה.

ברמזור השני ברח' מפרץ שלמה (במפגש רחוב הר הצופים) נפנה שמאלה לחנייה הגדולה המשותפת לפארק פרס ולפארק המים "ימית 2000". רצוי לחנות בחלק המזרחי של החנייה, קרוב לכניסה לפארק עצמו.

בסוף הטיול, יש לשים לב כי כיום (2015) לא ניתן לצאת ממחלף חולון מזרח לכיוון צפון. ניתן לנסוע דרומה למחלף ראשון לציון, ביציאה השנייה של המחלף לפנות לכיוון מרכז ראשל"צ ולפנות לפי השילוט בהמשך שמאלה כדי לצאת חזרה צפונה.

אפשרות נוספת ליציאה היא דרך אזור התעשייה של חולון לכיוון צומת אזור ומשם למחלף השבעה.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ רגלי, עוד 2 ק"מ בנסיעה.
  • משך המסלול:שעתיים-שלוש.
  • טיפוס מצטבר:המסלול מישורי.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

חולות חולון, נובמבר 2011
דרך הביטחון בחולות, נובמבר 2011
גן דרך הביטחון, נובמבר 2011
חוסמסה, נובמבר 2011

מהחנייה ניכנס תחילה לשטח הפארק. הפארק המפותח כולל כיום שני מתחמים עיקריים של חורשות, ליד רחוב מפרץ שלמה (שם גם הוקם "גן נגיש" ובו שלל מתקני משחק), ובדרום הפארק (אזור ייעודי למנגלים). בתווך נמצא שביל הגישה למוזיאון הילדים הישראלי. שטח הפארק הכולל כ- 200 דונם.

השביל יוביל אותנו לתצפית לאגם שבפארק. האגם הוא צר וארוך: אורכו כ- 200 מ' ורוחבו כ- 20 מ'. השביל למוזיאון עובר בגשר המאפשר תצפית נאה לאגם, בו פועל עסק להשכרת סירות. ניתן לבקר במוזיאון עצמו (הכניסה בתשלום ובתיאום מראש, לא מיועדת לפעוטות). מדרום לשביל נמצא אמפיתיאטרון המשמש להופעות ולאירועים עונתיים, ואילו ממזרח למוזיאון נמצא ספורטק המכיל מגרשי ספורט (הגישה אליו היא משדרות ירושלים). מכאן נפנה דרומה, לעבר אזור המנגלים.

בין אזור המנגלים ופארק המים "ימית 2000", נראה מגדל מים עזוב ומרשים - השריד האחרון של שכונת מולדת.

שכונה זו הייתה שכונה מבודדת שקמה בלב החולות ותושביה נאבקו עם הבידוד והתנאים הפיסיים הקשים. השכונה התרוקנה בהדרגה מתושביה ובתיה נהרסו (הריסות הבתים נותרו בסביבה עד היום). סביב מגדל המים הוצבו שלטי הסבר וזיכרון לשכונה ולתושביה.

המגדל ממוקם על דיונה ממנה יש תצפית טובה מזרחה (בפרט בשעות אחה"צ). קל לזהות את העיר מודיעין, וברקע הרי ירושלים.

מסלול ההליכה העיקרי נמצא בחולות שמדרום לנו. העיר חולון הוקמה בשנת 1924 בחלקם הצפוני של החולות, ושמה ניתן לה גם כשם יישוב קדום בנחלת שבט יהודה (ששכן ככל הנראה בהר חברון - יהושע ט"ו 51). עם התפשטות העיר, הלכו החולות והצטמצמו עד שלבסוף נותר כאן גוש מבודד של כ- 3000 דונם. חולות אלו נותרו ללא בנייה בשל שימושם כפרוזדור המראות למטוסים המגיעים מנמל התעופה בן גוריון הסמוך, דבר החושף את הסביבה למטרדי רעש קשים. כיום יש כוונה לבנות בחלק משטחי החולות, ולייעד כאלף דונם לפארק (החופף לפרוזדור הטיסה). בליבו של הפארק אמור לקום "פארק החולות" - שטח של מאות דונמים בו יישמר נוף החולות הטבעי. בינתיים, החולות היפים חסרי הגנה, ובחלקם יש תנועת רכבי שטח. לצד הכבישים יש אזורים עם פסולת בניין (שהושלכה כאן בניגוד לחוק), אך ככל שנתרחק מהכבישים נוכל ליהנות מנוף פראי ויחסית בלתי מופרע.

מעט מדרום למגדל המים, נחצה כביש ארוך "משומקום לשומקום". כביש זה הוא חלק מדרך הביטחון - דרך שנסללה בתחילת מלחמת העצמאות, כדי לעקוף את הכפרים הערביים העויינים יאזור (כיום העיירה אזור) ובית דג'ן (בית דגן), וקישרה בין תל אביב ליישובי האזור ודרכם גם לירושלים. הדרך יצאה משכונת עזרא בתל אביב, עברה בגשר מעל נחל איילון והמשיכה דרך מקווה ישראל, רחוב חנקין בחולון, חוסמסה (אליה נגיע בהמשך), מולדת , נחלת יהודה, ראשון לציון, רחובות אל כפר ביל"ו - משם התפצלה התנועה לירושלים (דרך חולדה) ולנגב. קטעים ניכרים מדרך הביטחון נהרסו במהלך התפתחות העיר חולון, וקטע הדרך בו אנו נמצאים הוא הארוך ביותר שנותר מהדרך, כמו גם היחיד שמשמר את הצביון ההיסטורי של כביש בלב החולות הנודדים. לאורך הדרך הוקמו עמדות שמירה שכונו מזקפים, וגם מגדל המים שימש כאחד מהם. השימוש בדרך הופסק לאחר כיבוש יפו וסביבתה ב"מבצע חמץ" באפריל 1948. בהמשך המסלול נפגוש באתרים נוספים הקשורים לסיפורה של דרך הביטחון.

מדרום לדרך נמצא מרחב משמעותי של חולות. החולות כאן הם חולות מיוצבים, כלומר כאלה שבהם הצמחייה עוצרת את תנועת החולות ומונעת נדידה איטנסיבית של הדיונות. מצב זה נוצר לאחר הפסקת רעייה שליוותה את האזור במשך דורות רבים.

נמשיך לצד הכביש מערבה, ואחרי 150 מ' נחלוף לצד עץ שקמה - אחד השרידים לריכוזי השקמים הגדולים שאפיינו בעבר את דרום מישור החוף ("סימן לשפלה שקמים", כדברי חז"ל).

כעת מומלץ להיפרד מהכביש ולשוטט בחולות דרומה. פה ושם יש דיונות המעניקות לילדים וגם למבוגרים הזדמנות להתגלגל ולהשתעשע בחולות. יש להיזהר מרכבי שטח הנמצאים בסביבה ורומסים את החולות וצמחייתם. קשה ללכת כאן לאיבוד - במרחק כקילומטר ממזרח נמצא כביש גהה, וכ- 600 מ' מדרום לנו נמצא כביש המוביל לבית המטבחיים של חולון (מתחם מבודד בלב החולות, שאנו לא נתקרב אליו). כאשר יימאס לנו השיטוט בחולות, נפנה מערבה ונגיע לכביש החוצה את החולות ומוביל בסופו של דבר אל בית המטבחיים. כביש זה הוא המשכה של "דרך הביטחון", (המוביל כיום לבית המטבחיים בלבד), ובצידו המערבי נמצאת אנטנה סלולרית. חדי העין יבחינו בשורת חביות פח חלודות ממערב לכביש, בסמוך ומצפון לאנטנה. חביות אלו הן שריד נוסף של "דרך הביטחון", ונועדו למנוע מהחולות לכסות את הדרך.

קצת מצפון לאתר החביות נגיע לצומת כבישים. כאן נמצאת שכונת "גבעת חולון" - שכונה מבודדת ומוזנחת, שניתן לכנותה "גירסה מודרנית" של שכונת מולדת החרבה. מכאן מומלץ לשוב לאורך דרך הביטחון עד מגדל המים וממנו לרכב, ולבצע נסיעה קצרה לחלק השני של המסלול.

חובבי הליכה יכולים להמשיך בדרך הביטחון מזרחה ואח"כ צפונה כדי להגיע לתחנה הבאה - "גן דרך הביטחון".

ברכב יש לנסוע ברח' מפרץ שלמה מערבה, עד צומת רח' אמיר דרורי ולפנות ימינה (נסיעה של 1.2 ק"מ).

אחרי עוד 100 מ' מגיעים לצומת, בה פונים ימינה לרח' רפאל איתן. ממשיכים עוד כמאה מטר, ואחרי מסעף רח' נורית חונים לצד הגן הציבורי הנמצא מימין לנו. גן זה הוקם סביב קטע של הדרך שנחשף במהלך פיתוח שכונה חדשה באזור.

כאן הוצבו שלטי הסבר והוצב דגם שיירת כלי רכב. כמו כן ניתן לראות כאן חתך המייצג את אופן סלילת הדרך - ריצוף אבן ומעליו משטח בטון שכוסה מאוחר יותר באספלט.

העיר חולון ידועה במאמצי המיתוג כ"עיר הילדים", ובמסגרת "גני הסיפור" הרבים שהוקמו בה, שולב גם גן דרך הביטחון בפרויקט זה. לצד הדרך נמצא "גן סיפור" המוקדש לסיפור "שני חתולים על ספסל אחד" של הסופרת דפנה חלף-גבאי. ספסלי מתכת ועליהם פסלי חתולים, יצירותיה של הפסלת אילנה גור, מקיפים שיח שקמה גדול הנמצא באתר. גני סיפור נוספים פזורים באזור (ואחד הריכוזים הגדולים שלהם נמצא מעבר לרח' רפאל איתן).

יעדנו האחרון הוא אתר חוסמסה. נחזור לרכב ונמשיך ברחוב רפאל איתן עד לפנייה ימינה לרח' מוטה גור. לאחר הפנייה נפנה שוב ימינה לרח' דוד אלעזר ונחנה מול חורשת אורנים גדולה ומרשימה בצד השני של הכביש.

נעבור את הכביש בזהירות ונעלה בשביל סלול לגן המטופח, במרכזו נמצא מבנה מרשים - אתר חוסמסה. השם המוזר מקורו בסוג הקרקע באזור - אדמת חמרה שכוסתה בחולות נודדים, המכונה בערבית חוסמס. אדמות חוסמסה נרכשו בשנות ה- 30' ע"י חברת "אגרובנק" ובמקום הוקם בית באר שסיפק מים לשכונות העיר (הבאר פעילה עד ימינו). המבנה הוקם בשנת 1934 בסגנון הבינלאומי ("באוהאוס") ע"י המהנדס סניה סירקין.

בשל בידודה היחסי של חוסמסה, הפך המקום לאתר אימונים של ה"הגנה", בו הוסתרו כלי נשק ב"סליקים" (חלק מהם ניתן לראות לצד שביל הגישה למבנה), נערכו קורסי ירי ומטווחים. בתקופת פעילותה של דרך הביטחון, הייתה חוסמסה אחת מהתחנות החשובות לאורכה. באתר נעשו נסיונות במרגמת ה"דוידקה" (אותה ניתן לראות במקום). הגן סביב בית הבאר תוכנן בידי אדריכל הנוף יחיאל סגל בשנים 1935-1934 ושוקם עם הקמת מוזיאון חוסמסה בשנת 1985.

הכניסה למוזיאון עצמו היא בתשלום ובתיאום מראש, אך ניתן ליהנות מהגן הפתוח ללא תשלום.

לצד העצים הרבים שבגן הוצבו שלטי הסבר קצרים ולצידם שירים המוקדשים לעצים - "שביל אגדות החורש".

למעוניינים, ניתן בסיום הטיול לנסוע לאורך דרך הביטחון. לשם כך נמשיך ברח' דוד אלעזר, ובמקום לפנות שמאלה ברח' מפרץ שלמה, נמשיך ישר בכביש הנכנס לחולות, מתעקל שמאלה ובסופו של דבר מגיע לאזור התעשייה בקרבת מחלף חולון מזרח.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

  • אוקטובר-נובמבר - פריחת טיונית החולות.
  • פברואר-אפריל - פריחה אביבית, ובין היתר רותם המדבר, מרסיה יפהפייה, חומעה עטויה ועוד.

שירותים למטיילים:

  • בפארק פרס - חנייה, שירותים ציבוריים, מתקני משחק (חלקם נגישים לבעלי מוגבלויות), אזור מנגלים, קיוסק (ליד האגם) והשכרת סירות בתשלום.

הערות ואזהרות:

  • המסלול חשוף לשמש.
  • שעות פעילות הפארק - 08:00 - 22:00. ניתן לבקר בחולות חולון ובגן דרך הביטחון גם מוקדם יותר.
  • הביקור במוזיאון הילדים הישראלי מחייב תיאום מראש (לפי השילוט באתר), בטל' 1599-585858.
  • הביקור במוזיאון כרוך בתשלום ומיועד למבקרים מגיל שנתיים וחצי ומעלה.
  • יש להיזהר מרכבי שטח באזור החולות.
  • נכון למרץ 2015 האגם בפארק יובש לצורך עבודות פיתוח.

הצעות טיול בסביבת פארק פרס ודרך הביטחון:

קישורים נוספים וספרות מומלצת: