קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

נחל ממשית

מתוך iNature
גרסה מ־07:06, 26 בדצמבר 2022 מאת עמית (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים בדרום   /   טיולים בהר הנגב   /   נחלים בדרום   /   נחל ממשית

מסלול טיול: נחל ממשית

נחל ממשית - אחד הערוצים היפים והנוחים לטיולים בהר הנגב, בו נפגוש שרידי עבר ונופי טבע מרשימים.

  • מסלול טיול
  • אזור:הר הנגב
  • מפת סימון שבילים: מזרח הנגב וצפון הערבה - 14
  • מיקום: כחמישה ק"מ מהעיר דימונה
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:אדום 14090, ירוק 14091
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:כן (גן לאומי)
  • רמת קושי:רגיל
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:3.5 ק"מ (קווי), 2.5 ק"מ (מעגלי)
  • תאריך ביצוע מסלול:21/1/2012
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:25/12/2022



Wadi mamshit1.jpg

נחל ממשית, (עמית מנדלסון, 21/1/2012)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: עתיקות והיסטוריה מדבר קווי משפחות מומלץ האתר

רקע: נחל ממשית

הסכר הנבטי בנחל ממשית, ינואר 2012

נחל ממשית הוא אחד הערוצים הצפוניים ביותר בהר הנגב, וגם בין הנוחים ביותר לטיולי משפחות (אם כי לא מתאים לפעוטות, בשל מספר קטעים תלולים המחייבים זהירות, ועלייה קצרה בסוף המסלול). הנחל קרוי על שם העיר הנבטית הסמוכה ממשית, ובטיול בו נפגוש סכרים ובאר מים ששימשו את תושבי העיר.

איך להגיע:

המסלול אינו מעגלי ומחייב הקפצת רכבים קצרה (קיימת חלופה מעגלית).

תחילת המסלול היא בכניסה לגן לאומי ממשית.

הפנייה למסעף ממשית היא בכביש 25, 5.7 ק"מ מזרחית לצומת הכניסה הראשית לדימונה. דימונה נמצאת כ- 145 ק"מ מתל אביב וכ- 35 ק"מ מבאר שבע.

אחרי שנרד מהכביש הראשי לכביש הגישה לממשית, ניסע עוד כק"מ אחד כאשר בדרך נחלוף על פני מסעף לחוות גמלים, וניכנס לגן הלאומי. יש לחנות במתחם המגודר ולא להשאיר רכבים מחוץ לו (החנייה עבור מסלול נחל ממשית אינה כרוכה בתשלום, אך אם רוצים לבקר גם בעתיקות ממשית, נדרשים לשלם עבור הביקור).

בשל בעיה חמורה של פריצה לרכבים הנשארים בשטח ללא השגחה, מומלץ לחנות בנקודה זו, ולשלוח את הנהגים במהלך המסלול לשביל קצר החוזר לרכבים, כדי שיוכלו לאסוף את עיקר המטיילים בנקודת הסיום הרשמית. פירוט מופיע בתיאור המסלול.

נקודת הסיום היא בכביש מס' 206 מצומת רותם לאורון, כ- 3.3 ק"מ דרומית לצומת רותם. כדי להגיע לנקודה זו ברכב יש לחזור ממשית לכביש הראשי, לפנות ימינה ואחרי 2.3 ק"מ לפנות שוב ימינה בצומת רותם.

אחרי 3 ק"מ מצומת רותם נבחין בשלט הכוונה חום לנחל ממשית. אין לחנות בנקודה זו אלא להמשיך עוד 300 מ' דרומה לנקודה בה יש סימון אדום (ללא שלט הכוונה) ובצד הנגדי של הכביש ניצב עץ שיטה.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:3.5 ק"מ (קווי), 2.5 ק"מ (מעגלי)
  • משך המסלול:3-1 שעות.
  • טיפוס מצטבר:במסלול הקווי ירידה מצטברת של 50 מ'. במסלול המעגלי ירידות מצטברות של 25 מ' ועליות מצטברות זהות.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

נחל ממשית, ינואר 2012
גב ממשית, דצמבר 2012
באר ממשית, ינואר 2012
נחל ממשית, ינואר 2012
מעביר המים בסוף המסלול, ינואר 2012

אחרי שנחנה את הרכב בחניית הגן הלאומי, נשוב אחורה כמאה מטרים בכביש כדי לצאת מגדרות הגן. השביל המסומן אדום פונה מערבה (שמאלה) וממשיך לאורך הגדר הצפונית ומערבית של הגן הלאומי, דרך מישור חולי עשיר בצמחייה. הסימון דליל, ולכן יש ללכת לאורך הגדר. בצד השני נראים שרידי העיר הנבטית הקדומה ממשית, בה מומלץ לבקר לפני או אחרי הטיול, בהתאם לזמן העומד לרשותנו.

לאחר כמה מאות מטרים, בסוף המישור יש עלייה קלה לגבעה וממנה נרד לנחל ממשית. השביל צופה לסכר עתיק, השלישי בין שלושה סכרים שהוקמו באפיק הנחל בידי הנבטים - תושביה הקדומים של ממשית, שאגרו את מי הנחל לצרכי שתייה, רחצה וחקלאות. מערכת הסכרים הוקמה ככל הנראה במאה השנייה לספירה, וסכרי נחל ממשית הם הסכרים הגדולים ביותר שהוקמו בנגב. במערכת זו התאפשרה אגירתם של 15 אלף מ"ק מים. סחף שנערם במאגרים פונה באופן שוטף על ידי הנבטים, אולם כיום מלאים הסכרים כליל בסחף והאפיק נראה ישר לחלוטין.

השביל פונה שמאלה ויורד במתינות לאפיק לצד ערוצון צדדי, כ- 50 מטרים מתחת לסכר הנבטי. מומלץ להתרשם מטכניקות הבנייה, ולזכור שאנו רואים רק חלק מהסכר - עם השנים התמלא ערוץ הנחל בסחף שקבר תחתיו את חלקו התחתון.

בערוצון הצדדי נמצאים שרידי סכר קטן נוסף, ומייד לאחר מכן יש סכר גדול על הנחל עצמו. את הסכר נעקוף בקלות בצד הצפוני. זהו סכר שהוקם בתקופת המנדט הבריטי וגובהו כעשרה מטרים.

מכאן נלך במורד נחל ממשית. האפיק ברובו חולי, כאשר מקור החולות הוא במישור בו צעדנו לפני זמן קצר, אך למישור זה הגיעו החולות דווקא מהרי אדום שממזרח לנו. בתקופה שלפני היווצרות בקע ים המלח, לפני מיליוני שנים, זרמו נחלי ענק מאזור עבר הירדן לים התיכון, ובדרכם השקיעו את מישורי החול באזור דימונה. לאורך הנחל בולטים שיחי רותם.

הערוץ מעמיק ונעשה קניוני, ועד מהרה נגיע למפל קשה למעבר באפיק. כאן נטפס לפי הסימון בגדה הצפונית ונעקוף את המפל, למרגלותיו יש גב גדול ומרשים המתמלא מים לאחר השטפונות (בדצמבר 2022, הגב היה סתום בסחף). העיקוף עשוי להיות קשה מעט למי שאינו מורגל בכך, אך אינו מסוכן (למעט בימי גשם, בהם יש להימנע מהליכה במסלול לנוכח סכנת השטפונות). בטיול עם ילדים, נקודה זו מחייבת זהירות. בגדות הקניון יש מצוקים, כוכים וגומחות. בהמשך נעבור בין סלעי ענק מרשימים באפיק - "בולדרים". ברי המזל יראו בדרך שפני סלע השוכנים במצוקי הנחל.

אחרי כברת דרך נראה במדרונות הנחל מעין "עמודי סלע", ואחריהם נגיע למפגש ערוץ משמאל - צומת שבילים אדום-ירוק.

במידה ואנו מעוניינים במסלול מעגלי, נשוב בערוץ זה חזרה לרכב (אחרי ביקור בבאר ממשית - להלן). בתחילת הסימון הירוק נתגבר על מדרגת סלע בת מטרים אחדים (הטיפוס לא קשה), בהמשך הערוץ נראה שרידי סכר ישן ולאחר מכן נלך במקביל לגדרות ממשית עד לנקודת ההתחלה. ההליכה בנתיב זה כרוכה בטיפוס מצטבר של 25 מ' (רובו ממש בתחילת העלייה) ובמרחק הליכה של כק"מ אחד. לחילופין, נוכל לסיים את הטיול בכביש 206 בשולי מישור ימין. כיוון שנקודת הסיום אינה מקום בטוח להשארת הרכב, מומלץ לשלוח את הנהגים (או לפחות אחד מהם) בשביל הירוק לממשית, ומשם הם יגיעו עם הרכב לנקודת הסיום בכביש 206.

עשרות מטרים אחרי צומת השבילים, לאחר עיקול באפיק הנחל, נמצאת באר ממשית - באר חרבה בקוטר כ- 7 מ' ובעומק 1.5 מ' המכוסה בטון, מתקופת המנדט הבריטי. הבאר מתבססת על מי תהום גבוהים באפיק, ועדות לכך ניתן לראות בצמחייה המגוונת בנחל - עצי אשל, שיחי מלוח קיפח וסמר. חדי העין יזהו חריטה ובה סמלים מוזרים על הבאר, ככל הנראה סימני כישוף בדווי ישן.

בתצפית מהבאר לכיוון ממשית ניתן לראות דרדרת סלעים גדולה. דרדרת זו נוצרה בעבודות פיתוח בגן הלאומי בשנת 1990, ולא שוקמה.

מכאן נמשיך באפיק החולי בין המצוקים הציוריים. לצד צמחיית המדבר הקלאסית, יזהו חובבי הבוטניקה צמח ים תיכוני מוכר - סירה קוצנית, שבמפתיע מצליחה להתקיים באזור מדברי זה.

אחרי כברת דרך הולך ונפתח הנחל. עם מעבר מתחת לקו מתח, נגיע לצומת שבילים. מכאן ניתן לראות ברקע את סוללת מסילת הרכבת ותוואי קו מתח לאורך הכביש. במבט לאחור ניתן לראות את מבנה משטרת כורנוב הבריטית, בתחום עתיקות ממשית.

בצומת השבילים (כחול-אדום) ניפרד מהנחל ונצא עם הסימון האדום לגדה הצפונית. מומלץ להעיף מבט לגדה הדרומית, ובה נבחין בקיר אבנים באורך עשרות מטרים - שריד לחקלאות הנבטית הקדומה. קיר אבנים זה הוא למעשה שריד של תעלה שהובילה את מי הנחל למערכת טראסות חקלאיות בשולי המישור מדרום לנו. בגדה הצפונית נמשיך בשביל עפר עוד מאות מטרים לעבר מסילת הרכבת. בדרכנו נחצה ערוצון רדוד ובו עצי שיטה ושיזף. אזור זה עשיר בצמחייה ובעיקר צמחי זוגן השיח.

לפני מסילת הרכבת, מתעקל השביל ימינה וממשיך עוד כמה מאות מטרים עד למעבר תחתי מתחת למסילה, בגובה 1.5 מ'. המעבר מואר ונוח להליכה. לאחר המעבר, נגיע לכביש, מעבר לו נמצא עץ שיטה, המאפשר מנוחה בצל עד להגעת הנהגים.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

  • פברואר - פריחת עירית גדולה ורותם המדבר.
  • בשנים גשומות - פריחה אביבית מרשימה בחלקו האחרון של המסלול (שולי מישור ימין), כולל אירוס ירוחם בקרבת המסלול.
  • ספטמבר - פריחת חצבים לאורך המסלול וחבצלת הנגב במישורים בתחילת ובסוף המסלול.
  • סוף דצמבר-אמצע ינואר - פריחת סתוונית הנגב במישור בתחילת המסלול.

שירותים למטיילים:

המסלול נמצא בתחומי גן לאומי ממשית ופתוח למטיילים ללא תשלום.

בכניסה לעתיקות ממשית נמצאת חנייה הפתוחה בשעות הפעילות של האתר (16:00-08:00 בחורף, 17:00-08:00 בקיץ, בימי שישי וערבי חג נסגר שעה מוקדם יותר).

בתחום הגן הלאומי יש שירותים נוספים - מי שתייה, שירותים רטובים, שולחנות פיקניק ומזנון - שהשימוש (פרט לחנייה) כרוך בתשלום.

הערות ואזהרות:

  • המסלול חשוף ברובו לשמש.
  • אין לבצע מסלול זה בימים בהם צפויים גשמים באזור, בשל סכנת שטפונות.

הצעות טיול בסביבת נחל ממשית:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:

  • רמת הנגב - מנחם מרקוס ואמנון ליבנה.
  • מטיילים בנגב - יעקב עיני, ערן דורון.



המפה נטענת...