קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

מקורות הירקון - בריכת הנופרים

מתוך iNature
גרסה מ־05:43, 5 באוגוסט 2022 מאת עמית (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים בשרון   /   מקורות הירקון - בריכת הנופרים

מסלול טיול: מקורות הירקון - בריכת הנופרים

מעיינות הירקון ואתר פריחת הנופר הצהוב בנחל הירקון.

  • מסלול טיול
  • אזור:השרון
  • מפת סימון שבילים: 7 - השרון ומערב השומרון
  • מיקום: בין פתח תקווה לראש העין
  • גישה:לכל רכב
  • שבילי טיול:שביל ישראל, ללא סימון
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:כן (גן לאומי)
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:מעגלי
  • כניסה: בתשלום מלבד בריכת הנופרים
  • אורך המסלול:3 ק"מ בגן הלאומי ובבריכת הנופרים. לבית הבטון יש להוסיף 1.5 ק"מ לכל כיוון.
  • תאריך ביצוע מסלול:10/2011
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:17/7/2022



Nophars pool.jpg

מקורות הירקון - בריכת הנופרים, (יובל מנדלסון, אוקטובר 2011)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: רומנטיקה מעגלי פריחה טיול לצד מים משפחות שביל ישראל אטרקציה מומלץ האתר

רקע: מקורות הירקון - בריכת הנופרים

ממש מאחורי העיר פתח תקווה, במרחק דקות נסיעה אחדות מהכרך הומה האדם של מטרופולין תל אביב, ישנו גן לאומי רחב ידיים, שטח ירוק שופע מעיינות, בריכות ואגמים המהווים את מקורות הירקון: גן לאומי ירקון. הגן הלאומי ישתרע בעתיד על פני כ- 13 אלף דונם, ומכיל כיום שני מתחמים שהכניסה אליהם בתשלום – גן לאומי תל אפק וגן לאומי מקורות הירקון, הסמוכים זה לזה.

גן לאומי מקורות הירקון מציע למבקריו מדשאות מטופחות, חורשות ובהן צל רב, שולחנות פיקניק, מתקני מנגל, מתקני משחק לילדים, שירותים מסודרים וכל זאת לאורך נחל הירקון המתפתל במקום. מימי הנחל באזור זה שבמעלה הירקון נחשבים נקיים יחסית בזכות הקירבה הרבה למקורותיו – בשטח זה נובעים אלפי מעיינות קטנים המזינים את הנחל, המתחיל למרגלות תל אפק ומתפתל לאורך 28 קילומטר עד לשפך הירקון בחוף תל אביב, בסמוך לתחנת הכוח רדינג ונמל תל אביב.

איך להגיע:

לבאים ברכב מכביש 5 יש לפנות דרומה במחלף ירקון ולהשתלב בכביש 40, נראה שילוט חום המכוון אותנו אל מקורות הירקון, כחצי קילומטר ממחלף ירקון ישנה צומת מרומזרת בה נפנה שמאלה (מזרחה). נחלוף על פני תחנת דלק ונמשיך בכיוון כפר הבפטיסטים בכביש המתפתל בין שדות ועוקף את שטחי כפר הבפטיסטים בנסיעה קצרה של כקילומטר עד שנגיע לשערי הגן הלאומי מקורות הירקון, על יד שער הכניסה לכפר הבפטיסטים.

מטיילים שמחוז חפצם הוא בריכת הנופרים (החינמית) ולא פארק, שכניסה אליו כרוכה בתשלום, יכולים לגשת לבריכה בדרך עפר מכביש 483, מזרחית לקיבוץ גבעת השלושה (פנייה משולטת למתקן מקורות - יש לבוא מכיוון ראש העין). דרך זו חסומה לרכב בתחילתה. הבריכה נכללת בשטח הגן הלאומי, היא מגודרת והכניסה אליה בשעות פתיחת הפארק בלבד (08:30 - 16:30 בימים ראשון - חמישי. בימי שישי, שבת וערבי חג, סגירת הבריכה בשעה 15:30).

אפשרות נוספת למבקרי הבריכה הינה לחפש חנייה בשער הגן הלאומי מקורות הירקון, ללא כניסה לתחום הפארק, ולעקוב אחרי תוואי שביל ישראל הישן העובר במעבר תת-קרקעי מתחת למסילת הרכבת, וממשיך אל בריכת הנופרים.

מבקרים הנופשים במתחם הגן הלאומי מקורות הירקון יוכלו להחנות את רכבם בקצה המזרחי של החניון שבגן הלאומי ומשם ללכת כמה מאות מטרים לאורך הירקון עד לשער האחורי של הגן, הממוקם מתחת לגשר הרכבת שמעל לירקון. השער פתוח בשעות היום, ובמידת הצורך ניתן לקבל פתק מהשומר בשער על מנת שתוכלו לחזור לגן הלאומי בתום הסיור בבריכת הנופרים. מהשער הולכים בשביל מרחק קצר עד לבריכת הנופרים.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:3 ק"מ בגן הלאומי ובבריכת הנופרים. לבית הבטון יש להוסיף 1.5 ק"מ לכל כיוון.
  • משך המסלול:4-2 שעות.
  • טיפוס מצטבר:המסלול מישורי.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

להלן רשימת אתרי העניין שבפארק מקורות הירקון, ניתן לבנות מסלול הליכה מעגלי וקצר בהתאם למידת העניין באתרים הפזורים במתחם מקורות הירקון, השטח מתאים מאד לטיולי משפחות קלילים עם ילדים, ניתן להרחיב את הטיול לאתרים נוספים בסביבה כטיול בדרגה בינונית הכולל יציאה אל מחוץ למתחם מקורות הירקון.

בריכת הנופרים

פריחת הנופרים בבריכת הנופרים

פריחת הנופרים בבריכת הנופרים בריכת הנופרים נמצאת בחלק החינמי של הגן הלאומי ירקון, כך שניתן לבקר במקום ללא תשלום, אך כדאי לבקר גם בגן עצמו המציע אתרי פיקניק ונקודות עניין לאורך הנחל. בריכת הנופרים מקבלת את מימיה ממעיינות מקורות הירקון. מי המעיינות במקום נשאבים מאז שנות ה- 1950 בידי חברת "מקורות", אך כמות קטנה (יחסית) של מים משוחררת מאתר השאיבה לעבר בריכת הנופרים ומורד הירקון, במטרה לשמור על עולם החי והצומח המגוון שנותר במקום.

מלבד הנופר הצהוב, שנתן לבריכה את שמו, נוכל למצוא מגוון צמחיית מים בבריכת הנופרים ובקרבתה – במים גדלים נהרונית צפה וקרנן טבוע. על הגדות נראה שפע צמחיית גדה: שנית גדולה, פטל קדוש, עבקנה שכיח ועוד. בין השיחים ועצי האקליפטוס שעל גדות הנחל מתעופפים מגוון מיני ציפורים וביניהם שלדגים.

הרחצה במקום אסורה, על מנת שלא להפריע לאוכלוסיית הדגים במקום (דגי לבנון הירקון, הנמצאים בסכנת הכחדה ונעשים מאמצים להחזרתם לנחל), ועל מנת שלא לפגוע בנופרים הצהובים, אשר פעם היו נפוצים יותר בחלקיו האחרים של הירקון ובנחלי הארץ האחרים עד שנכחדו בשל זיהומם. כאן המים נקיים והנופרים משגשגים בשפע. עליהם הרחבים צפים על פני המים ומכסים את פני הבריכות, פריחת הנופר הצהוב היא במהלך עונת הקיץ ואז נוכל לצפות בפרחים צהובים גדולים מאד ומרשימים מציצים מבעד לעלים הצפים על פני המים. כיוון שקרקעית הבריכה בוצית, כניסה נרחבת של מבקרים למים גורמת להרחפת הקרקעית והעכרת המים, והדבר פוגע לאורך זמן בבעלי החיים והצמחים המתקיימים בה. בעיה נוספת היא שהיית לילה, שאסורה כדי לאפשר לבעלי החיים גישה למקור המים.

לאור הפרעות אלו, גידרה רשות הטבע והגנים את בריכת הנופרים בסוף שנת 2013, ושעות הביקור בבריכה הוגבלו לשעות הפעילות של הגן הלאומי ירקון. עם זאת, הביקור בבריכת הנופרים אינו כרוך בתשלום.

שביל הטיולים הלאומי - שביל ישראל עובר במקום (אך עוקף את מתחם מקורות הירקון, שהכניסה אליו כרוכה בתשלום).

אתרי עניין נוספים בגן הלאומי (חלק זה בתשלום)

גשר הרכבת ומבנה הפילבוקס

1. גשר הרכבת ומבנה הפילבוקס – במהלך שנות ה-1920 נסלל קו רכבת שחיבר את המושבה פתח תקווה אל מסילת הרכבת שעברה ליד ראש העין. קו זה שימש לשליחת ארגזי פרי הדר מפרדסי פתח תקווה לייצוא. בנקודה שמעל הירקון הוקם "גשר הרכבת". ממש מתחת לגשר הרכבת נמצא השער האחורי ("פשפש") של הגן הלאומי מקורות הירקון. ולידו נראה מבנה אפור ועגול שבנוי מבטון. זוהי עמדת שמירה בריטית שהוקמה במקום בעקבות ובמהלך מאורעות המרד הערבי בשנים 1936-1939, על מנת להגן על גשר הרכבת מחבלה עויינת על ידי ערביי הסביבה. מבנים רבים כאלו הוקמו במהלך שנות המנדט הבריטי בארץ ובשל צורתן הגלילית שהזכירה את קופסאות התרופות הן זכו לכינוי פילבוקס (pillbox). בעמדת שמירה זו הוצבו שוטרים יהודים מ"חיל נוטרי הרכבת"

טחנת הקמח העתיקה- טחנת מיר

2. טחנת הקמח אל מיר – טחנת קמח עתיקה שבה טחנו קמח על גבי אבני ריחיים שהסתובבו בעזרת כוח זרימת המים בנהר הירקון (שהיה בזמנו הנהר הגדול בארץ ישראל אחרי נהר הירדן, ועם זרימת מים מסיבית וחזקה). ארכיאולוגים זיהו בטחנה זאת סגנונות בנייה מתקופות שונות, החל מהתקופה הרומאית-ביזנטית, דרך התקופה הצלבנית ועד לימי העות'מאנים שבשלהי המאה ה-19, מכאן מניחים שטחנת הקמח אל מיר פעלה במשך אלפי שנים וטחנת קמח זאת נחשבת לטחנה הקדומה ביותר על גדות הירקון (ובנוסף גם המזרחית ביותר מבין מספר מבני טחנות קמח שהוקמו לאורך הירקון). כיום הטחנה אינה פעילה. זהו מבנה היסטורי מעניין, התקרות נהרסו במהלך השנים אך חלק מהקשתות שלו נשמרו עד היום. הטחנה מוקפת גדר ואי אפשר להיכנס אליה. בשטח רועה עדר קטן של חמורים.

"השביל הרומנטי" לצד הירקון

3. "השביל הרומנטי" – ממול לשרידי טחנת מיר (לא תפספסו אותה – הטחנה בולטת בשטח ונמצאת קרוב לשער הכניסה הראשי למתחם "מקורות הירקון") ישנו שילוט קטן ומסקרן בשם "השביל הרומנטי ובית הבטון" ונראה גשרון מתכת שעובר מעל תעלה יבשה בקיץ. נלך בשביל זה שממשיך צפונה ונמצא את עצמנו נכנסים לתוך מנהרה בתוך סבך פראי של שיחי פטל קדוש וקנה מצוי, ולא רואים שום דבר בצדדים אלא את האור שבקצה המנהרה בלבד. המנהרה מתמשכת לאורך מספר מאות מטרים ובנקודה מסויימת כבר נלך על גדת הירקון (החבוי מעינינו) עד שנצא מהסבך ונוכל להמשיך לאורך גדת הירקון והגדר של כפר הבפטיסטים (הגובל במתחם הגן הלאומי מקורות הירקון). השביל יתעקל ובסופו של דבר נמצא את עצמנו מול פשפש בגדר. אם הפשפש לא נעול נוכל לעבור דרכו ולהמשיך בשביל בדרכנו אל בית הבטון. לאורך שביל זה נוכל למצוא המון פינות מקסימות לעצור, לרדת ממש עד לשפת הירקון ולהנות מכמה דקות של שקט והתרגעות בחיק הטבע, באוויר הקריר שמתחת לעצי אקליפטוסים נישאים ולהתבונן בתנועות במים ובצמחיית הגדה. אם יתמזל מזלנו, נזהה נוטריה (מכרסם גדול השוחה במי הירקון) או סופיה (עוף מים שחור הנפוץ בירקון) ואף חיות אחרות שבאו להנות ממי הירקון.

4. בית הבטון – כיום (2022) לצערנו, "השביל הרומנטי" חסום בקצהו, וכדי להגיע אל "בית הבטון" יש לצאת מהגן הלאומי כמו שבאנו, לנסוע לאורך הדופן המערבית של כפר הבפטיסטים עד קצה הכפר, ואז לחנות וללכת לאורך הגדר הצפונית של כפר הבפטיסטים עד הירקון. כעת נפנה שמאלה ונמשיך עוד כמה מאות מטרים על השביל, עד שנגיע למבנה מרשים מוקף גדר. זהו מבנה בצבע אפור בעל שתי קומות, עם חלונות מקושתים ובעל ארכיטקטורה מעניינת. מה שמייחד את המבנה הזה הוא הראשוניות שלו – זהו המבנה הראשון שנבנה בארץ כולו מבטון. בית הבטון הוקם בשנים 1912-1913 ושימש כבית משאבות (פעלו בתוכו משאבות אשר שאבו מים היישר מנחל הירקון ששימשו להשקיית הפרדסים הסמוכים לירקון. המבנה שופץ חלקית אך עדיין נחשב למבנה מסוכן והכניסה אליו אסורה.

5. מבנה המשאבה ובית החווה – מצפון לטחנת מיר נגיע לגדת הירקון ונראה שני מבנים הניצבים על הגדה הצפונית של הירקון. אחד מהם הוא מבנה ששימש למגורים והשני הוא בית משאבה שבתוכו הותקן מנוע לשאיבת מי הירקון להשקיית השדות שבסביבה. בגדה הדרומית של הירקון (בצד שלנו) יש מספר דקי עץ שנוכל לעמוד עליהם ממש מעל שפת הירקון ולהתבונן במבנים שממול ולעתים גם נראה דייגים שבאו לצד השני של הגדה לדוג כאן.

6. חצר קסאר – בצמוד לשער הכניסה הראשי לגן לאומי מקורות הירקון נזהה שרידים של מבנים ששימשו חווה חקלאית ערבית (שהוקמה בשלהי המאה ה-19) אשר נרכשה על ידי הברון רוטשילד לטובת איכרי פתח תקווה לשם עיבוד השטח החקלאי. כיום נותרו מהחווה רק שרידי החומה, בריכת האגירה והבאר שלה.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

  • במהלך עונת הקיץ (מאי-אוקטובר) ניתן להנות מפריחת נופר צהוב וצמחי מים נוספים.
  • בסוף הקיץ ובסתיו - פירות של פטל קדוש לאורך המסלול.

שירותים למטיילים:

הכניסה לאתר זה הינה בתשלום, והוסדרו בו שבילי הליכה, חנייה, מי שתייה ושירותים רטובים.

שעות הפתיחה הן כמקובל באתרי רשות הטבע והגנים:

אוקטובר-מרץ: 08:00 - 16:00

אפריל- ספטמבר: 08:00 - 17:00

בימי שישי ובערבי חג האתר נסגר שעה מוקדם יותר.

הכניסה האחרונה למרבית האתרים בתשלום היא שעה אחת לפני שעת הסגירה.

  • מחיר כניסה למבוגר הוא 27 ש"ח ולילד 14 ש"ח.

בפארק יש מגוון שירותים למטיילים: חניון מטיילים, שולחנות פיקניק, שירותים רטובים, נקודות מים, מתקני משחק, מתקני מנגל ועוד. באזור נמצאות חורשות אקליפטוסים גדולות המציעות צל רב כל השנה.

הערות ואזהרות:

  • הרחצה בבריכת הנופרים אסורה.
  • למתעניינים, ישנה אפשרות ללון בחניון הלילה שבגן הלאומי בתיאום מראש לקבוצות בעלות 50 ש"ח למבוגרים ו-40 ש"ח לילדים. (ישנה הנחה למנויי מטמון של רשות הטבע והגנים ולקבוצות תלמידים).
  • ניתן לגשת לבריכת הנופרים ללא תשלום מכביש 483 בקרבת קיבוץ גבעת השלושה. גם באפשרות זו, אין לשהות בבריכת הנופרים בשעות החשיכה.

הצעות טיול בסביבת מקורות הירקון - בריכת הנופרים:



המפה נטענת...