קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

שדרות רוטשילד

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים בתל אביב והסביבה   /   שדרות רוטשילד

מסלול טיול: שדרות רוטשילד

שדרות רוטשילד - השדרות העירוניות המפורסמות ביותר בתל אביב ובישראל בכלל.

  • מסלול טיול
  • אזור:תל אביב וגוש דן
  • מפת סימון שבילים: 10 - גוש דן וחוף פלשת.
  • מיקום: מרכז תל אביב.
  • גישה:לכל רכב.
  • שבילי טיול:לא מסומן.
  • עונות ביקור:כל השנה.
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:קווי קצר.
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:11/6/2015
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:7/6/2016



Rothschild boulvard1.jpg

בית השגרירות הרוסית, (עמית מנדלסון, 11/6/2015)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: עתיקות והיסטוריה קווי טיול עירוני תחבורה ציבורית טיול לילה אנדרטאות מתקשים בהליכה

רקע: שדרות רוטשילד

שדרות רוטשילד, יוני 2015

שדרות רוטשילד הן ללא ספק השדרות בה' הידיעה של תל אביב. אורכן 1.6 ק"מ, מגבול נווה צדק ועד לתיאטרון "הבימה", ולאורכן שלל מוקדי עניין - ארכיטקטורה, ציונים היסטוריים בתולדות "המדינה שבדרך" כולל המקום בו קמה מדינת ישראל, עצי נוי, פסלי רחוב, קיוסקים וכמובן מסעדות וחנויות לרוב.

השדרות נוצרו במקום בו היה בעבר ואדי קטן, שמולא בחול, ובשל הקושי לבסס בנייה על החולות, הוחלט ליצור כאן רחוב רחב יותר מהמקובל.

לשדרות יש שני חלקים, החלק הדרומי, מגבול שכונת נווה צדק ועד לרחוב בצלאל יפה, מתאפיין ברובו בבנייה "אקלקטית" - מבנים בסגנונות עיצוב מגוונים, כאשר לצידם (ולעיתים במקומם) קמו בעשרות השנים האחרונות מגדלים רבים, לרוב מגדלי משרדים. חלק זה הינו שריד מתל אביב ההיסטורית. עוד בשנת 1910 נקראו השדרות על שמו של הברון רוטשילד.

מרחוב בצלאל יפה וצפונה, סגנון הבנייה השולט לאורך השדרות הוא הסגנון הבינלאומי, המכונה גם "באוהאוס". לסגנון זה, שהתפתח בגרמניה ויובא לארץ ע"י אדריכלים יוצאי גרמניה בשנות ה- 1930 וה- 1940, יש חשיבות אדריכלית החורגת מהרמה המקומית בלבד, ועל כן הוכרז חלק גדול מתל אביב ההיסטורית, כולל חלק זה בשדרות, בשנת 2003 כאתר מורשת עולמית - "העיר הלבנה".

איך להגיע:

מסלול הטיול עובר בשדרות רוטשילד לכל אורכן. החנייה באזור זה מצומצמת ומבוססת על חנייה בכחול-לבן או חניונים פרטיים יקרים, כך שכדאי להסתמך על תחבורה ציבורית. המסלול המוצע כאן מתחיל במגדל שלום - הנמצא קרוב למסוף האוטובוסים "כרמלית", ואליו מגיעים קווי אוטובוס רבים. לכל אורך המסלול יש תחנות אוטובוס ומוניות שירות, המאפשרות במידת הצורך את קיצור המסלול.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ.
  • משך המסלול:3-2 שעות.
  • טיפוס מצטבר:המסלול מישורי.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

אנדרטת המייסדים, יוני 2015
היכל העצמאות, יוני 2015
פסיפס דור המייסדים, יוני 2015
פסיפס תל אביב הקטנה, יוני 2015
פסל מאיר דיזנגוף, יוני 2015
בית הפגודה, יוני 2015
מלון גינוסר, יוני 2015
הפסל "מקהלה", יוני 2015

דרום שדרות רוטשילד

נתחיל את המסלול במגדל שלום ע"ש שלום מאיר. מגדל זה הוקם בשנות ה- 1960 על מקומה של "גימנסיה הרצליה" ההיסטורית, צעד שהיווה טריגר להתפתחות המודעות לשימור אתרי מורשת בישראל. המגדל נחשב במשך שנים ארוכות לגורד השחקים היחיד בישראל, ובנוי מעל רחוב הרצל.

במבואה המערבית של המגדל נמצאת אחת מיצירות האומנות המרשימות בתל אביב - פסיפס "דור המייסדים" אותו בנה הצייר והפסל נחום גוטמן בשנת 1967(ומולו נוסף בשנים האחרונות פסיפס חדש יותר). כמו כן יש כאן מספר תערוכות (הן תערוכות קבע ותערוכות מתחלפות).

מהמגדל נתקדם ברחוב הרצל לכיוון שדרות רוטשילד, ונחלוף לצד ביתו של עקיבא אריה וייס, הנחשב ליוזם ומייסד העיר תל אביב.

בשדרות רוטשילד נפנה תחילה ימינה לעבר קצה השדרות. בחזית המגדל בשדרות רוטשילד 3 ניצב פסיפס מרשים, אף הוא יצירתו של הסופר והאומן נחום גוטמן. הפסיפס (הבנוי זכוכית) מציג את ההיסטוריה הארוכה של תל אביב - יפו, ומורכב מסדרת אירועים המוצגים במעגל החיצוני - מסיפור פרסיאוס המשחרר את אנדרומדה ביפו ועד להכרזת מדינת ישראל, ושלוש תמונות מרכזיות על העמודים במרכז. פסיפס זה שכן במשך שנים ארוכות ברחוב ביאליק, והועבר הנה בתחילת שנות ה- 2000'. במקום יש שילוט הסבר. באזור זה ועד לרחוב אלנבי, מסלול טיולנו חופף במידה רבה לתוואי שביל העצמאות המסומן כפסי זהב לאורך הדרך, ופה ושם ניצבים שלטי הסבר.

לפנינו נראה היטב קו הגבול בין תל אביב ובין שכונת נווה צדק, השייכת למעשה ליפו.

מכאן נתחיל להתקדם בכיוון צפון-מזרח לאורך שדרות רוטשילד. ניתן ללכת הן במרכז השדרות (בהן יש שבילים מקבילים להולכי רגל ולרוכבי אופניים) וכן לאורך המדרכות בשני צידי הרחוב.

במפגש רחוב הרצל ניצב קיוסק, אחד מכמה שהוקמו לאורך השדרות. קיוסק זה הינו חדש יחסית (הוקם ב- 2004) וניצב במקומו של קיוסק היסטורי שנהרס ב- 1989. בחזית הקיוסק ניצב פסלו של המשורר ביאליק ועליו הכיתוב "גזזיני ואגרשך והעדיפני במילייך" - זכר לאנקדוטה משעשעת המסופרת על חיים נחמן ביאליק. ביאליק למעשה ביקש מהמוכרת לקנות גזוז, תמורתו ישלם גרוש ויקבל עודף של מיל, וכך הוא יצר משחק מילים חביב.

בשדרות רוטשילד 16 נמצא ביתו של ראש עיריית ת"א המיתולוגי, מאיר דיזנגוף. הבית שהוקם בשנת 1910 שימש כמקום מושבו הראשון של מוזיאון תל אביב, וכאן גם הוקמה מדינת ישראל בה' באייר תש"ח (ולכן המקום מכונה גם "היכל העצמאות"). מול היכל העצמאות הוצב פסלו של דיזנגוף רכוב על סוסו.

הליכה קצרה מהיכל העצמאות תוביל אותנו לאנדרטה לזכר מייסדי תל אביב שהוקמה בשנת 1949, במקום בו ניצב בעבר מגדל המים של העיר. באנדרטה חקוקים שמות מייסדי העיר ומצידה השני תבליט נחושת ובריכת מים.

לאחר שנחצה את רחוב נחלת בנימין, נראה בצד שמאל את בית אליהו גולומב (שדרות רוטשילד 23) - מפקד ארגון "ההגנה", שהפך למוזיאון לתולדות מחתרת "ההגנה".

הליכה קצרה נוספת תוביל אותנו לפסל המורכב משני עמודים ועליהם קטעי אמת מים (אקוודוקט) שאינם מתחברים זה לזה. מדובר על פסל זיכרון לזכרו של נתן עזריה ז"ל, שנרצח ב- 1993 בפיגוע ברחוב העלייה שאינו רחוק.

בצומת רחוב אלנבי, ניצבים משני צידי השדרות שני מבנים מרשימים. מימין ניצב מלון גינוסר שנבנה בידי האדריכל מגידוביץ בשנת 1921 ושופץ ב- 2012, ואילו משמאל ניצב בית לדרברג ובחזיתו אריחי קרמיקה מצויירים ומרשימים, שעוצבו בידי האמן אייזנברג מסדנת בית הספר בצלאל בירושלים.

במפגש רחוב יבנה ניצב בית ועד הקהילה ששופץ ושומר בידי בנק הבינלאומי כחלק מהקמת מגדל הניצב מולנו. ועד הקהילה היה למעשה גלגולה הראשון של המועצה הדתית בתל אביב. הרחוב הבא הינו רחוב שד"ל, בתחילתו ניצב אחד המבנים היפים ביותר בתל אביב - בית השגרירות הרוסית. מבנה זה נבנה בידי האדריכל מגידוביץ' בשנת 1924, בסגנון אקלקטי, עבור משפחת לוין, ולאחר קום המדינה שכנה כאן שגרירות ברית המועצות. בשנת 1953 הוטמנה פצצה במקום בידי קיצוניים, והביאה לפציעת שלושה מאנשי השגרירות. הדבר הוביל לניתוק היחסים בין ברית המועצות למדינת ישראל, וכאשר חודשו היחסים לאחר כמה חודשים, עברה השגרירות לרמת גן. הבניין הוזנח עם השנים, ושוקם בראשית שנות ה-1990.

בהמשך רחוב שד"ל ניצב בית הכנסת אוהל מועד, לו יש כיפה גדולה ומרשימה. במידה ובית הכנסת פתוח למבקרים, נוכל להיכנס ולהתרשם מבית הכנסת המרשים. מכאן נשוב לשדרות ונמשיך צפונה.

מול השגרירות הרוסית ניצב מגדל ציון, המגדל הראשון שהוקם בשדרות רוטשילד (1990), ולמעשה גם הקיצוני ביותר.

מרכז וצפון שדרות רוטשילד

בחציית רחוב בצלאל יפה מסתיים החלק "האקלקטי" והמרשים יותר של השדרות. מכאן ואילך הבנייה מאופקת יותר, כאשר רוב המבנים בנויים בסגנון הבינלאומי (באוהאוס). קטע זה של השדרות נכלל באתר המורשת העולמית "העיר הלבנה".

במפגש רחוב נחמני כדאי לסטות לסיבוב קצר ברחובות צדדיים, כדי לפגוש שניים מהמבנים המרשימים באזור. סיבוב זה מאריך את המסלול ב- 400 מ' לעומת הליכה "ישרה" בשדרות.

נפנה שמאלה ברחוב נחמני ולאחר חציית רחוב אחד העם, נגיע אל כיכר המלך אלברט, ע"ש אלברט הראשון מלך בלגיה, שביקר בתל אביב כאורחו של מאיר דיזנגוף. בצידה הרחוק של הכיכר נמצא בית הפגודה - אחד המבנים המפוארים ביותר בתל אביב, ששופץ לפני שנים אחדות ומשמש למגורים. הבניין תוכנן בידי האדריכל אלכסנדר לוי והוקם בשנת 1924.

מכאן נפנה ימינה ברחוב מלצ'ט, וברחוב מזא"ה נפנה שוב ימינה לכיוון שדרות רוטשילד. באמצע הדרך ניצב מגדל מים היסטורי ששופץ לאחרונה (2015). מול מגדל המים ניצב שלט זיכרון לזכרו של איש מחתרת לח"י שנהרג כאן.

עם שובנו לשדרות רוטשילד, נפנה שמאלה ונמשיך להתקדם צפונה.

במפגש רחוב בלפור, נראה מצד שמאל מבנה יוצא דופן הבנוי לבנים קטנות (לבני סיליקט) - ביתו של האדריכל יוסף ברלין, ואילו במפגש רחוב המגיד נראה מצד ימין מבנה ובחזיתו שורת קשתות מרשימה (רוטשילד 82 - בניין יפה אך לא היסטורי).

בחזית הבית בשדרות רוטשילד 96 (בית אברהם פרידמן), במרפסת הקומה השנייה, יש פסל של שלוש דמויות שרות. זהו פסל "מקהלה" של האמנית עפרה צימבליסטה. כיום משמש המקום כבית מלון וביסטרו "רוטשילד".

נחצה את רחוב שינקין, ועד מהרה נגיע לבריכת נוי הממוקמת לפני מפגש רחוב בר אילן. המשך המסלול עד קצה השדרות אינו מאופיין במבנים מרשימים, אך ראוייה לציון ספריית רחוב (הפעילה בחודשי הקיץ).

המסלול מסתיים במפגש שדרות בן-ציון - אל מול כיכר הבימה, אחד ממרכזי התרבות הבולטים בעיר בו ממוקמים תיאטרון הבימה, היכל התרבות, בית הלנה רובינשטיין וגן יעקב. ממש מול קצה השדרות ניצב הפסל "התרוממות" של הפסל מנשה קדישמן, המורכב משלושה עיגולי מתכת. אם לא התעייפנו, כדאי להסתובב גם במתחם זה, או שנשאיר אותו להזדמנות אחרת.

המסלול מתאים לביצוע גם בשעות הלילה, אם כי המוזיאונים סגורים בשעות אלו.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

  • מאי- יוני - פריחת עצי צאלון נאה לאורך השדרות (בחלקן הדרומי והמרכזי).

שירותים למטיילים:

  • פינות מנוחה לאורך השדרות.
  • מתקני משחק ומתקני כושר לאורך השדרות.
  • שבילים מוסדרים לרוכבי אופניים ולהולכי רגל בשדרות.
  • מסעדות ובתי קפה - בעיקר בחלק הדרומי של השדרות.
  • שירותים ציבוריים - במגדל שלום. קיימים שירותים גם במוזיאונים ובמסעדות לאורך הדרך, אולם הם אינם ציבוריים.

הערות ואזהרות:

  • מומלץ להסתמך על תחבורה ציבורית, ולהימנע מחיפוש חנייה באזור.

הצעות טיול בסביבת שדרות רוטשילד:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:



המפה נטענת...