קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

נחל צפית

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח!

דף הבית   /   טיולים בדרום   /   טיולים במזרח הנגב ובצפון הערבה   /   נחלים בדרום   /   נחל צפית

מסלול טיול: נחל צפית

נחל צפית - טיול יום לאורך אחד המרשימים בנחלי הנגב המזרחי.

  • מסלול טיול
  • אזור:מזרח הנגב וצפון הערבה
  • מפת סימון שבילים: 14 - מזרח הנגב וצפון הערבה
  • מיקום: ליד צומת הערבה
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:כחול 14143, שביל ישראל, שחור 14141, שחור 14140
  • עונות ביקור:סתיו, חורף ואביב
  • שמורת טבע:כן
  • רמת קושי:מיטיבי לכת
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:17.5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:7/11/2023
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:7/11/2023



נחל צפית1.jpg

נחל צפית, (עמית מנדלסון, 21/11/2023)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: מדבר דרגיות אתגרי קווי תצפיות תחבורה ציבורית 

"טיול מיטיבי לכת" אינו ברשימה (רומנטיקה, דרך נופית, מדבר, מעגלי, תצפיות, שטפונות, מערות, דרגיות, אתגרי, פארקים, ...) של הערכים האפשריים למאפיין "Tags".
טיול מיטיבי לכת

 מומלץ האתר

רקע: נחל צפית

נחל תמר, נובמבר 2023
נחל תמר, נובמבר 2023

מסלול הטיול עובר לאורך חלקו ההררי של נחל צפית, אחד הנחלים הגדולים והיפים בנגב המזרחי.

במהלך הטיול נשלב שרידי עבר,מעיין וגב, מפלים ותופעות גיאולוגיות יפות, כמו גם שימוש בדרגיות.

המסלול הינו ארוך יחסית ומחייב התחלה בשעה מוקדמת בבוקר על מנת לא להיקלע לחשיכה לקראת סוף המסלול.

המסלול עשוי להיות עמוס בחגים ובתקופת טיולי בתי הספר ותנועות הנוער. כמו כן, אין לבצע את המסלול בימים בהם יש חשש לשטפונות באזור.

איך להגיע:

המסלול מתחיל במצד תמר, שהגישה אליו מכביש 25 (דימונה - צומת הערבה), במרחק 4 ק"מ מזרחית לצומת צפית.

כאן יש לפנות שמאלה (למגיעים מבאר שבע וצפונה, לבאים מים המלח פנייה ימינה, במקום יש שלט הכוונה חום) ואחרי 120 מטרים נגיע לצומת טי בה נפנה שמאלה וניסע עוד כ- 400 מטרים עד לאתר הארכיאולוגי. החנייה באתר אינה נחשבת בטוחה לכלי רכב ומומלץ להימנע מהשארת ציוד יקר ברכב.

סיום המסלול הוא בתחנת הדלק כחצי ק"מ דרומית לצומת הערבה.

למעוניינים לקצר, יש אופציה להשאיר רכב בסוף מסלול נחל צפית ליד האנדרטה, אולם החנייה בנקודה זו פחות בטוחה לזמן ממושך

ניתן לבצע את המסלול בתחבורה ציבורית. באופציה זו יש להתחיל את המסלול בתחנת צומת צפית, וממנה ללכת כק"מ מזרחה לאורך כביש הערבה עד לשביל היורד לנחל צפית עליון. קטע השביל בראש נחל צפית עד עין צפית אינו מתואר בשלב זה באתר.

מנקודת הסיום יש להמשיך רגלית לצומת הערבה בה יש תחנת אוטובוס.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:17.5 ק"מ.
  • משך המסלול:9-8 שעות.
  • טיפוס מצטבר:ירידות מצטברות של 880 מ' ועליות מצטברות של 240 מ'.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

הנצחה בנחל צפית, נובמבר 2023
אנדרטת אסון מכינת בני ציון, נובמבר 2023

נתחיל את ההליכה במצד תמר. כאן נמצאים שרידיה של מצודה קדומה מהתקופות הרומית והביזנטית, ובה חדרים רבים סביב חצר מרכזית ובה מאגר מים רבוע. למצודה, ששטחה 1.5 דונם, יש ארבעה מגדלי שמירה פינתיים. זו הייתה נקודת משמר חשובה על תוואי אחת הדרכים העתיקות ממרחב באר שבע - כורנוב (ממשית) לעבר כיכר סדום והלאה לעבר הרי אדום ומפרץ אילת. מקובל להניח כי מצודה זו, יחד עם מצודות נוספות שנמצאו במרחב, מילאה תפקיד משמעותי במערך ההגנה של הארץ הנושבת מפני חדירות שבטי נוודים מהמדבר. המצודה הגדולה שימשה גם כתחנת דרכים עבור השיירות, ונמצאת במקום נחות טופוגרפית לעומת הרכס הסמוך.

שמו העברי של המצד נובע מניסיון בעבר לזהות את המקום עם עיר מקראית בשם תמר, המוזכרת כעיר שנבנתה בידי שלמה המלך. כיום מקובל לזהות את תמר המקראית בעין חצבה שבערבה, ולא כאן.

לאחר הביקור במצודה נתקדם לעבר כביש 25, מתחת לו יש מעביר מים נוח לתנועה (למטיילים עם תיקים גדולים, רצוי להוריד אותם מהגב). אין לחצות את הכביש עצמו, בו יש תנועה סואנת במהירות גבוהה. מעבר לכביש נמשיך בשביל מסומן כחול, החופף לתוואי שביל ישראל בעלייה של 55 מטרים עד לקו הרכס. כאן נראה בצד ימין שרידי מבנה קטן, ששימש כעמדת משמר קדמית למצד תמר. נקודה זו מאפשרת תצפית לסביבה הקרובה והרחוקה יותר - רכס חצרה שאנחנו נמצאים בשוליו (ובליבו נמצא המכתש הקטן), הרי אדום ועוד. בקווי הרכס נראים גלי אבנים בולטים, המכונים טומולי (ביחיד: טומולוס). מדובר על מבני קבורה עתיקים של הנוודים ששכנו באזור, בדרך כלל קברים אלו מיוחסים לתקופת הברונזה הביניימית לפני כ- 4,000 שנה.

מכאן נתחיל לרדת לעבר ערוץ נחל צפית עצמו, תחילה על השלוחה ואחר כך בערוץ היורד לנחל. כמה מאות מטרים לפני ערוץ הנחל, נגיע לצומת שבילים כחול ושביל ישראל, הפונה שמאלה, חוצה את הערוץ ומטפס על השלוחה ממול.

מומלץ תחילה להמשיך לעבר עין צפית, הנמצא במרחק 700 מטרים מאיתנו. לשם כך נשלים את הירידה לערוץ הנחל (צומת שבילים כחול-שחור) ונפנה ימינה במעלה הנחל בשביל מסומן שחור. בסופו של דבר נתייצב לצד גב גדול ויפה למרגלות מפל קטן. הגב אינו המעיין עצמו הנובע בסבך הצמחייה כ-100 מטרים נוספים במעלה הנחל, אולם זו הנקודה המרשימה באזור.

לאחר הפסקה מתבקשת נשוב לצומת השבילים כחול-שחור, ומכאן בעלייה קצרה לצומת השבילים כחול-שביל ישראל.

עתה נפנה ימינה, נחצה את הערוץ ונתחיל בעלייה איטית ורציפה של כ-120 מ' בגובה עד לקו הרכס. קטע זה של השביל סומן רק בשנת 2022 כתחליף לקטע בעייתי בטיחותית באפיק נחל צפית, ולכן השביל עדיין אינו דרוך היטב ומחייב תשומת לב לסימון.

בקו הרכס, פונה השביל מזרחה וממשיך כקילומטר בתוואי מתון. ניתן להעיף מבט בטומולוס בודד הנמצא משמאל לשביל.

לאחר כקילומטר הליכה הופך הרכס לשלוחה צרה, נקודת תצפית מרשימה (ונקודה אחרונה במסלול בה אפשר לסמוך על קליטה סלולרית טובה עד לאזור סוף המסלול). מכאן פונה השביל ימינה (דרומה) ומתחיל בירידה ארוכה וממושכת לעבר נחל צפית עצמו. אורך הירידה 1.4 ק"מ ובמהלכה נרד 280 מטרים בגובה. רוב הירידה היא בשיפוע מתון, ובחלק האחרון יש קטע דרדרתי ותלול יחסית (לפני קטע זה יש מספר סלעים גדולים המספקים פינת צל). בסוף הירידה נגיע לערוץ הנחל מעל מפל מרשים ובצלעו הדרומית שפע צמחיית מים - אזור "עינות צפית".

השביל נדחק בסבך הצמחייה ויורד לנחל. לצד עץ שיטה ניתן לראות את המשך הקיר עם שפע הצמחייה, אולם בדרך כלל אין מים על פני השטח באתר זה.

עד מהרה ניכנס לנוף ייחודי של אבני חול צבעוניות, המזכירות לנו את נופי המכתשים. זהו "מכתש עוברי" שנחשף בהתחתרותו של נחל צפית לעומק רכס חצרה.


מנקודה זו נפנה שמאלה ונרד עם נחל צפית (למי שזמנם בידם, מומלץ לפנות דווקא ימינה ולהגיע אחרי כמה מאות מטרים למפל חביב, בו הוסדרו שלוש אופציות למעבר - שתיים בדרגיות ואחת בחבל).

ירידה קצרה תוביל אותנו למפל הראשון של הקניון התחתון. בגדה הדרומית הוסדרו דרגיות המאפשרות ירידה בטוחה, אך ניתן גם לרדת דרך המפל עצמו ללא קושי מיוחד. מכאן הולך הנחל ונסגר בהדרגה לנקיק צר ומרשים. במרכז הנקיק נמצאת פינת זיכרון צנועה לחללי אסון מכינת בני ציון באביב 2018. באסון זה נספו עשרה מחניכי המכינה שנקלעו לשיטפון בנחל חרף אזהרות מקדימות. לקראת סוף הנקיק, נתגבר על מספר מפלונים עם דרגיות, ונצא בשער סלע אל הערבה. כאן מתחלף מצוק הדולומיט היציב במצוק פריך יותר של תלכיד נחלים (קונגלומרט), ואחרי עוד מאות מטרים נגיע למפגש דרך עפר. מכאן נפנה שמאלה ואחרי עלייה קצרה נתייצב במקביל לכביש הערבה. עם זאת, לפני העלייה, מומלץ להמשיך ישר ואחרי חציית הנחל ועלייה קצרצרה, נראה לפנינו את האנדרטה לזכר חללי אסון המכינה. אנדרטה זו נחנכה ביוני 2023, ומנציחה תשע נערות ונער שנספו בשיטפון (אחת הנערות אינה מונצחת באנדרטה בשל התנגדות משפחתה).

קיימת גם אפשרות להשאיר רכב ליד האנדרטה, אולם מנקודה זו לא מומלץ בטיחותית לפנות שמאלה לכיוון צומת הערבה, ולכן ההמלצה שלנו היא לכלול במסלול את 2 הק"מ "המנהלתיים" בחזרה מנחל צפית לצומת הערבה.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

אין באתר מוקדי עניין עונתיים.

שירותים למטיילים:

תחנת דלק בנקודת הסיום.

הערות ואזהרות:

  • אין לטייל במסלול בימים בהם יש חשש לשטפונות, או בימים עם עומס חום כבד (ובפרט יש להימנע מטיול באזור בשעות החמות בחודשי הקיץ יוני-ספטמבר).
  • לאחר שטפונות חזקים, מומלץ לברר את מצב הסולמות והדרגיות בנחלים לפני כניסה למסלול.
  • מסלול זה פופולארי בקרב בתי ספר ותנועות נוער. בחגים ובתקופת הטיולים השנתיים, ייתכן עומס מטיילים כבד, וכדאי לקחת בחשבון עיכובים ממושכים במהלך הטיול.
  • בימים חמים המסלול אינו מומלץ. למתעקשים לטייל בימים אלו, כדאי להצטייד בכפפות כדי להימנע מכוויות בעת האחיזה בסולמות החשופים לשמש.

הצעות טיול בסביבת נחל צפית:



המפה נטענת...