קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

נחל פרס

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים בדרום   /   טיולים במזרח הנגב ובצפון הערבה   /   נחלים בדרום   /   נחל פרס

מסלול טיול: נחל פרס

נחל פרס - טיול יום למיטיבי לכת לכל אורכו של נחל פרס, ממצד תמר עד צומת הערבה.

  • מסלול טיול
  • אזור:מזרח הנגב וצפון הערבה
  • מפת סימון שבילים: 14 - מזרח הנגב וצפון הערבה
  • מיקום: ליד צומת הערבה
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:כחול 11551, ירוק 11537, שחור 11530
  • עונות ביקור:סתיו, חורף ואביב
  • שמורת טבע:כן
  • רמת קושי:מיטיבי לכת
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:15.5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:1/1/2019
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:1/1/2019



נחל פרס1.jpg

ראש המפל התחתון, (עמית מנדלסון, 1/1/2019)




עוד אתרים בסביבה

תגיות: מדבר טיול מים קווי אתגרי דרגיות

רקע: נחל פרס

גבי פרס, אפריל 2018
מצד תמר, 2014

נחל פרס הינו אחד הערוצים המרשימים בנגב המזרחי ובו מסלולי טיול רבים. מרבית המטיילים מסתפקים בטיול קצר בגבי פרס או בטיול משפחתי, מצומת המכתש הקטן אל צומת הערבה. לא רבים המטיילים בנחל לכל אורכו, ממצד תמר לצומת הערבה - טיול יום מאתגר למיטיבי לכת.

איך להגיע:

המסלול הינו מסלול קווי, המתחיל במצד תמר (בכביש 25 ממזרח לצומת צפית) ומסתיים בצומת הערבה.

בנקודת הסיום, רצוי לחנות בשולי תחנת הדלק כחצי ק"מ דרומית לצומת הערבה. בנקודת ההתחלה, ניתן לחנות בקרבת הכניסה למחצבה הפועלת לצד מצד תמר (תוך תשומת לב שלא להפריע או להגביל בשום צורה תנועה של משאיות העוברות באזור).

בנקודת החנייה במצד תמר קיימת סכנת פריצה לכלי רכב המושארים ללא השגחה, ומומלץ לא להשאיר ציוד יקר ברכב.

נקודת ההתחלה אינה נגישה בתחבורה ציבורית. המרחק מצומת צפית הינו כ-4.5 ק"מ. בנקודת הסיום יש תחבורה ציבורית בתדירות נמוכה לכיוון ירושלים, באר שבע, תל אביב ואילת.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:15.5 ק"מ.
  • משך המסלול:9-7 שעות.
  • טיפוס מצטבר:140 מ' עליות מצטברות, 750 מ' ירידות מצטברות.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

תצפית למפל התחתון, 2019
מעקה בטיחות ביציאה מהנחל, 2019
נוף מהמפל העליון, 2019
מסוע האשלג בבקעת צבאים, 2019

עם הירידה מכביש 25, נגיע לצומת טי בתוואי הכביש הישן. לחובבי הארכיאולוגיה, כדאי להתחיל בביקור באתר הארכיאולוגי מצד תמר - מצד עתיק מהתקופה הרומאית-ביזנטית, ששימש כאחת מתחנות המשמר המבוצרות לאורך גבולה הדרומי של הארץ הנושבת., כמו גם נקודת משמר על דרך עתיקה מדרום ים המלח לעבר ממשית ובאר שבע. לשם כך, יש לפנות ימינה וללכת כ-400 מ' עד שנגיע לאתר, שאינו משולט. יש לשוב באותה דרך לסימון הכחול (לנקודה זו ניתן להגיע בכל רכב).

נשוב לצומת הטי. כ- 300 מ' הלאה, נגיע לכניסה למתחם מחצבות גדול. למטיילים בסיוע רכב פרטי, לא מומלץ להתקדם עם הרכב מעבר לנקודה זו, ויש לחנות בצורה שאינה מפריעה בשום צורה לתנועת המשאיות באזור.

נמשיך הלאה עם הסימון הכחול. לאחר כ-200 מ', ניפרד מהכביש הישן ונפנה ימינה (צפונה), אל בקעת צבאים. לאחר הליכה מתונה של כ-1.3 ק"מ, נגיע לצומת דרכים כחול-שחור, לצד תוואי מסוע האשלג. המסוע הוקם באמצע שנות ה-80', ומשנע חומרי גלם ממפעלי ים המלח למפעלים במישור רותם. בהקמת המסוע לא שולבו מנהרות (אם כי שולבו מספר גשרים), ונגרמה פגיעה נופית-סביבתית אדירה. המסוע בנוי לרוב על עמודים כדי לאפשר מעבר בעלי חיים, אך במהלך השנים נערמה למרגלותיו שפוכת של חומרי הגלם, ונראה שהדבר פוגע בתנועת בעלי החיים בשטח. מצפון לנו, נראית פסגת הר צבאים. בפסגה נמצאת תצפית נוף, אליה ניתן להגיע בנסיעה קצרה ברכב שטח, אך לא הוסדר שביל רגלי המקשר אותה להמשך המסלול הרגלי, ולכן מעטים המטיילים ברגל המגיעים להר.

כאן נפנה ימינה ונמשיך עם הסימון הכחול, היורד במתינות לערוצו העליון של נחל פרס. זהו קטע מתון יחסית של הליכה בדרך ג'יפים. לאחר כ-2.5 ק"מ, במהלכם נעבור 3 פעמים מתחת למסוע, נגיע לצומת שבילים כחול-שחור-ירוק.

עד לנקודה זו ניתן להגיע ברכב שטח (כ-4.5 ק"מ מכביש 25).

עתה נפנה ימינה בשביל הירוק, נחצה את המסוע בפעם הרביעית והאחרונה להיום, (לשם שינוי, אנו עוברים מעליו), וניפרד מדרך הג'יפים לעבר ערוץ הנחל. מכאן, הניווט הינו פשוט למדי.

הערוץ הרדוד יחסית הולך ומעמיק, והגדות נעשות מצוקיות. לאורך הדרך פזורים פה ושם גבי מים המתמלאים לאחר השטפונות.

בשלב מסוים, נגיע לצומת שבילים ירוק-כחול. השביל הכחול הינו שביל קישור קצר המטפס בתלילות לעבר דרך הג'יפים מצפון לנחל, אולם אנו נמשיך עם הסימון הירוק. נעקוף בתלילות מפל קטן, ועד מהרה נגיע לנקודת היציאה של הסימון הירוק מערוץ הנחל. מומלץ להמשיך עם סימון "שקוף" (שני פסים לבנים ללא צבע ביניהם) ולהגיע לראש מפל פרס עליון. הגישה אל ראש המפל עצמו מחייבת התגברות על מספר סלעים גדולים ללא אמצעי עזר. מנקודה זו נשקף נוף מרהיב של מורד קניון הנחל, כעין "מכתש עוברי".

אחרי הפסקה מתבקשת, נחזור מעט על עקבותינו ונטפס עם הסימון הירוק. הטיפוס קצר אך תלול ביותר ומחייב זהירות רבה. בסופו של דבר, נתייצב על גב השלוחה, וניהנה מנוף מהמם. לפנינו האגן הדרומי של ים המלח, הרי מואב ואדום, וקרוב יותר אלינו, הנחיתה של קצה רכס חצרה לעבר רמת מזר ופסגת הר צורים.

מכאן ממשיך השביל, תחילה לאורך המצוק מעל לקניון (בתצפיות אחורה נוכל לראות את מפלי הנחל - המפל העליון בראשו היינו, למרגלותיו מקבץ מפתיע של עצי תמר, ומפל נוסף במורד הנחל). השביל נמשך בירידה ארוכה ומעט מחליקה, ולבסוף נוחת חזרה בערוץ נחל פרס למרגלות הרכס.

מכאן מצפה לנו קטע ארוך ומתון יחסית (2.5 ק"מ) במורד הנחל וגדותיו. זהו חבל ארץ מתון יחסית, הנקרא רמת מזר והמשתרע בין רכס חצרה במערב (ממנו ירדנו זה עתה) עד לראש מצוקי ההעתקים במזרח. לאורך הנחל צמחייה רבה, ופה ושם יש גם עצי שיטה המציעים פינות צל.

קטע זה מסתיים במפגש דרך ג'יפים מסומנת אדום. הליכה קצרצרה תוביל אותנו לנקיק היפהפה של גבי פרס. לא ניתן לרדת ישירות לנקיק, ויש להמשיך עוד כמה עשרות מטרים עם הסימון הירוק, ולזהות סימון "שקוף" המאפשר ירידה בטוחה לעבר הגבים.

למעוניינים, ניתן לצאת מכאן לעבר כביש 25 בצומת המכתש הקטן, או להתחיל את הטיול מצומת המכתש הקטן ולהגיע לנקודה זו.

מגבי פרס נמשיך עם הסימון הירוק, הנפרד מדרך הג'יפים (הממשיכה לעבר מעלה צורים). רגע לפני שנתחיל בירידה למורד הנחל, נחלוף על פני אנדרטה קטנה המנציחה ארבעה מטיילים שנהרגו כאשר הג'יפ שלהם הידרדר לתהום לפני כעשור.

במורד הנחל, נגיע לצומת שבילים ירוק-שחור ולשפך נחל תחמס לנחל פרס.

עתה, יש לנו שתי אפשרויות. באפשרות הקלה, נמשיך עם הסימון הירוק, הממשיך בנתיב נוח ומתון בגדה הדרומית של הנחל. באפשרות המאתגרת יותר, נמשיך עם הסימון השחור בערוץ הנחל. הערוץ הולך ונסגר לקניון ולאורכו גבים קטנים רבים (לרוב, אין צורך להירטב).

בשלב מסויים, נגיע לצומת שבילים שחור-אדום. השביל האדום מאפשר יציאה מאמצע הקניון לעבר השביל הירוק. אנו נמשיך עם הסימון השחור, עד לנקודה בה הוא מטפס ויוצא מהקניון. מכאן נמשיך תחילה עוד כמה עשרות מטרים במורד הקניון, בסיוע דרגיות מעטות, ונגיע לגב המים בראש מפל פרס תחתון. זוהי פינה יפה, שמזכירה במעט את "מפל החלון" בעין גדי. נכון לפברואר 2021, הגישה לראש המפל מחייבת מעבר במים עד המותניים.

נחזור לשביל השחור ונטפס למעלה. העלייה משלבת דרגיות ומעקה בטיחות, שנועד לא רק להגן על המטיילים בשביל, אלא גם על המטיילים הנמצאים בקרקעית הקניון. בטרם הותקנו עזרי האבטחה, נהרגה כאן בשנת 1988 החיילת נעמה קדמון מהידרדרות אבן (לזכרה - "מצפה נעמה" בהר צבאים, לא רחוק מתחילת המסלול).

בסופו של דבר נגיע לצומת השבילים שחור-ירוק. עתה נפנה שמאלה בשביל הירוק, ונגיע לתצפית מרשימה לעבר המפל בראשו ניצבנו קודם לכן. עד מהרה, יתגלה לנגד עינינו גם הנוף המרהיב של הרי אדום ובתרונות החוואר שמדרום לים המלח.

מכאן נרד בשביל מעט דרדרתי (מעלה פרס), ההופך לדרך ג'יפים, נחלוף לצד בונקרים נטושים ונצא אל צומת הערבה - נקודת הסיום.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

הביקור מומלץ במיוחד כאשר הגבים מלאים.

שירותים למטיילים:

אין במסלול שירותים למטיילים.

הערות ואזהרות:

  • החנייה בנקודת ההתחלה אינה נחשבת בטוחה לכלי רכב, בשל סכנת פריצה.
  • אין לטייל בנחל בימים בהם יש חשש לשטפונות, או בימים עם עומס חום.
  • המסלול משלב קטעים רבים באזורי מצוקים, ואינו מתאים למטיילים בעלי פחד גבהים.
  • מסלול זה פופולארי בקרב מטיילים (גם ברכב שטח). בחגים ובתקופת הטיולים השנתיים, ייתכן עומס מטיילים כבד.
  • המסלול חשוף לשמש עם פינות צל מעטות בלבד.
  • בשל אורך המסלול, יש לתכנן היטב את הזמן על מנת לא להיקלע לחשיכה.

הצעות טיול בסביבת נחל פרס:

כיף איתנו באינסטגרם, אתם באים?



המפה נטענת...