קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

מחוות יאיר לאלוני שילה

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים בשומרון ובבנימין   /   מעיינות בשומרון ובבנימין   /   מחוות יאיר לאלוני שילה

מסלול טיול: מחוות יאיר לאלוני שילה

מחוות יאיר לאלוני שילה - היכרות עם חלקים פחות מוכרים בשמורת נחל קנה שבשומרון.

  • מסלול טיול
  • אזור:השומרון ובנימין
  • מפת סימון שבילים: 7 - השרון ומערב השומרון
  • מיקום: בין היישובים קרני שומרון, יקיר ועמנואל
  • גישה:רגלית, אופניים, רכב שטח
  • שבילי טיול:שחור, אדום 7413, כחול 7410, לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:כן
  • רמת קושי:רגיל
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:11 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:15/3/2019
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:15/3/2019



בריכת הצבים.jpg

בריכת הצבים בנחל קנה, (עמית מנדלסון, 15/3/2019)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: פריחה קווי טיול לצד מים

רקע: מחוות יאיר לאלוני שילה

טיילת מצפה אלישע בחוות יאיר, 2019
ח'רבת שחאדה, 2019

נחל קנה הוא אחד הגדולים בנחלי מערב השומרון, ראשיתו בקרבת איתמר והוא נשפך לירקון דרומית לעיר הוד השרון. מקור שמו בספר יהושע, שם מוזכר הנחל כגבול בין נחלות השבטים אפרים ומנשה - "מִתַּפּוּחַ יֵלֵךְ הַגְּבוּל יָמָּה, נַחַל קָנָה, וְהָיוּ תֹצְאֹתָיו, הַיָּמָּה; זֹאת, נַחֲלַת מַטֵּה בְנֵי-אֶפְרַיִם--לְמִשְׁפְּחֹתָם." (יהושע ט"ז), "לִמְנַשֶּׁה, הָיְתָה אֶרֶץ תַּפּוּחַ; וְתַפּוּחַ אֶל-גְּבוּל מְנַשֶּׁה, לִבְנֵי אֶפְרָיִם. וְיָרַד הַגְּבוּל נַחַל קָנָה נֶגְבָּה לַנַּחַל, עָרִים הָאֵלֶּה לְאֶפְרַיִם, בְּתוֹךְ, עָרֵי מְנַשֶּׁה; וּגְבוּל מְנַשֶּׁה מִצְּפוֹן לַנַּחַל, וַיְהִי תֹצְאֹתָיו הַיָּמָּה." (יהושע י"ז).

בעשור האחרון סומנו מספר שבילי מטיילים חדשים באזור זה, המרחיבים את אפשרויות הטיול בגזרה.

יש לטייל בקבוצה ועם נשק. יש לתאם את הטיול מול צה"ל (מתא"ם פיקוד מרכז) ורצוי ליידע גם את רכזי הביטחון של היישובים חוות יאיר ואלוני שילה על הטיול באזור.

איך להגיע:

מסלול הטיול נמצא במערב השומרון, צפונית ליישובים נופים ויקיר. המסלול הינו מסלול קווי המחייב הקפצת רכבים ארוכה יחסית.

מומלץ להגיע תחילה לנקודת הסיום, בכניסה לשכונת אלוני שילה של קרני שומרון. ניכנס לקרני שומרון בכניסה המזרחית בכביש 55, וניסע לפי השילוט כ-3 ק"מ, דרך שכונת נווה מנחם לאלוני שילה.

אחרי שנשאיר כאן רכב אחד, נשוב לכביש 55, עתה נפנה ימינה בכביש מתעקל, נחלוף על פני הכפר ג'ינצפוט ומייד אחריו נגיע לצומת עמנואל (כמעט 3 ק"מ מהיציאה מקרני שומרון). כאן נפנה ימינה לכביש 5066. לאחר כ-8 ק"מ נסיעה בכביש המתפתל וחציית נחל קנה, נגיע לכיכר בצומת יקיר. כאן נפנה ימינה, ולאחר 2 ק"מ נגיע לכיכר בכניסה ליקיר. בכיכר נפנה לכיוון נופים, אך אחרי פחות מ-200 מ' נפנה שמאלה לעבר חוות יאיר. במרחק כק"מ אחד נוסף נגיע למגרש החנייה במרכז חוות יאיר (ליד בית הכנסת).

וייז לנקודת ההתחלה: חוות יאיר, יקיר.

וייז לנקודת הסיום: אלוני שילה, קרני שומרון.

אזהרה בטחונית:

אזהרה בטחונית
המסלול נמצא מעבר לקו הירוק בעומק שטחי יהודה ושומרון, באזור רגיש מבחינה בטחונית.

כל טיול באזור זה, מחוץ לתחומי היישובים היהודיים וצירי הנסיעה המשמשים ישראלים, מחייב תיאום בטחוני עם צה"ל, ויידוע גורמי הביטחון ביישובים היהודיים הסמוכים. אין לבצע טיולי בדד, ורצוי שלפחות אחד המטיילים יהיה חמוש בנשק אישי.

למי שאינו תושב האזור, מומלץ להימנע מנסיעה בכבישי האזור בשעות הלילה, וכן מומלץ לא להסתמך על תוכנות ניווט כדי להתמצא בכבישי האזור.

בשבתות ובחגים, התנועה האזרחית הישראלית בכבישי האזור דלילה, ומרבית היישובים היהודיים באזור סגורים למטיילים.

התנאים הבטחוניים באזור עלולים להשתנות, ויש להיות ערניים למצב הבטחוני העדכני בטרם היציאה למסלול.

אין לראות בתיאור המסלול משום המלצה לביצועו.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:11 ק"מ.
  • משך המסלול:4-3 שעות.
  • טיפוס מצטבר:עליות מצטברות של כ-150 מ', ירידות מצטברות של כ-170 מ'.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

פלג עין אל-בצה, 2019
פריחת שקד בנחל קנה, פברואר 2007
שביל ואדי איברהים, 2019
נוף ואדי איברהים, 2019

נתחיל את הטיול ביישוב חוות יאיר. יישוב זה הוקם כמאחז בשנת 1999, ומנציח את שמו של "יאיר", מפקד הלח"י. השם הינו לפי שם מקראי - החוות אותן הקים יאיר בן מנשה בארץ הגלעד.

תחילה מומלץ לגשת לבית הכנסת של היישוב. מאחורי בית הכנסת נמצאת מרפסת תצפית מקורה - "מרפסת רובוביץ", לזכרו של הנער אלכסנדר רובוביץ, איש מחתרת לח"י, שנחטף ונרצח בידי הבולשת הבריטית בגיל 17 ומקום קבורתו לא נודע עד היום הזה. מהמרפסת, יורד גרם מדרגות לעבר טיילת מרשימה הבנויה עץ וניצבת בצלע ההר. הטיילת מוליכה לעבר מצפה אלישע לזכרו של איש לח"י, אלישע איבזוב. איבזוב נטל חלק בפיצוץ משאית תופת בבניין הממשל ביפו בינואר 1948, בו נהרגו 70 איש. חודשיים לאחר מכן, חדר אלישע עם משאית תופת דומה לכיוון העיר שכם, במטרה לפוצץ את מפקדת הכנופיות בעיר. ככל הנראה, ערבי שליווה אותו בגד בו והסגירו. אלישע מת בעינויים אך לא הסגיר את סודות הארגון, ובניסיון לנטרל את הפצצה נהרגו שני חבלנים בריטיים, כמו גם ראשי הכנופיות. הגופה הושבה ארצה לאחר כשנתיים. התצפית צופה לעבר ערוצו העמוק של ואדי משטחי, אחד מיובליו הדרומיים של נחל קנה. בשנת 2018 סומן שביל הליכה מהיישוב רבבה במורד ואדי משטחי לעבר חוות יאיר, אך זה עניין לטיול בפני עצמו.

לאחר הביקור במרפסת התצפית, נלך לפי השילוט לעבר "הצריף של תמרי" ונחבור לשביל מסומן שחור (דרך ג'יפים).

השביל עובר בנוף חורש פתוח, ולאחר כברת דרך נגיע לצומת שבילים. כדאי תחילה להמשיך בשביל השחור, לפחות עד לאתר העתיקות ח'רבת שחאדה. החורבה מתנשאת בפסגת גבעה קטנה. באתר נפגוש שרידי מבנים, גדרות אבן, בתי בד, מקווה ואבנים מעוטרות. יש לציין כי השביל המסומן אינו מטפס אל פסגת החורבה.

סימון השבילים מסתיים באתר דולינת אל-מחפור. זהו מכתש קרסטי מאורך, המשמש לעיתים כמכלאת צאן מאולתרת, ומוקף צוקים בגובה מטרים אחדים. בין אם החלטנו להגיע לדולינה ובין אם ויתרנו על הביקור בה, נשוב לצומת השבילים שחור-אדום.

מנקודה זו נצעד תחילה קטע קצר בשביל טרשי ולא ברור. אחרי עשרות מטרים, נפתח הנוף לשדה פתוח. שדה זה אינו אלא רצפתה של מערה קדומה, שהתמוטטה ונסחפה כליל, ועל כן חדי העין יזהו על פני השטח סלעים ובהם גבישי קלציט נוצצים. זהו כמובן ערך טבע מוגן. ביציאה מהשדה, נחבור לדרך עפר המוליכה לעבר גדר היישוב נופים.

לפני גדר היישוב, נפנה שמאלה בדרך עפר נוספת, שבשלב מסויים הופכת לשביל רגלי בחורש הפתוח.

נחלוף על פני עץ חרוב גדול ומרשים, ובירידה לעבר ערוץ, נגיע לבית בד עתיק הנמצא על שביל ההליכה. מכאן, נעלה במתינות לעבר אוכף. כאן משנה השביל כיוון ויורד בנתיב ארוך ומתון לעבר בריכת הצבים בנחל קנה.

זוהי בריכת מים גדולה ויפה, המקבלת את מימיה מנביעה מקומית וכן ממעיין עין תנור הנמצא מעט מעל לנקודה זו.

מכאן נצעד במעלה נחל קנה, בדרך ג'יפים עם הסימון האדום. עד מהרה נגיע לצומת שבילים כחול-אדום. פנייה שמאלה תוביל אותנו אל בית הקברות של קרני שומרון, אך אנו נפנה ימינה למעלה נחל קנה. נעבור בין בוסתנים ופרדסים מגודרים, נחצה את הנחל ובשלב מסוים נראה אקליפטוס גדול ועץ דקל בולט בגדה הדרומית. כאן נובע עין אל-בצה - אחד המעיינות היפים של הנחל.

המעיין נובע מתוך בריכה (שבדרך כלל אינה נקייה), ומימיו זורמים לאפיק דרך תעלת מים ציורית, לצידה יש כר עשב נעים למנוחה. במי התעלה בולטים חלזונות שחורים קטנים - "שחריר הנחלים", הניזונים מהאצות הגדלות במים.

כמאה מטרים ממערב לעין אל בצה, נובע מעיין נוסף - עין אל-חוואר, המזין בריכה בגדה הדרומית של הנחל.

מכאן נמשיך מזרחה בדרך עפר נוחה בגדה הצפונית, בין שטחי חקלאות. ניתן לראות מכאן את החורש המפותח בחלק העליון של המדרון, למרגלות היישובים נופים ויקיר, ולעומת זאת במורד המדרון אזור חשוף מצמחייה בשל רעיית יתר.

לאורך האפיק גדלה צמחיית נחלים מגוונת ובין היתר שיחי פטל קדוש, סמר חד, שיח-אברהם מצוי ואחרים.

אחרי הליכה קצרה נראה מבנה בגדה הדרומית, ולצידו סכר באפיק הנחל, מול ערוצו של ואדי איברהים המצטרף לנחל מצפון. כאן נובע עין אל-פוואר - "המעיין השופע". קרוב מאד לנקודה זו, נזהה שביל אופניים המטפס במעלה הגדה המזרחית של ואדי איברהים. נעלה בשביל זה, (שאינו מסומן ע"י הוועדה לשבילי ישראל, אך משולט בשטח), ועד מהרה נחצה את הוואדי ונמשיך במתינות לאורך הגדה המערבית. בחלקו העליון של השביל, מספר גשרים קטנים ולאחריהם עלייה קצרה ותלולה לעבר הכביש בין שכונת נווה מנחם לשכונת אלוני שילה. אלוני שילה הוקמה כמאחז, ע"ש סמ"ר שילה לוי, חייל מקרני שומרון שנפל באסון המסוקים בשנת 1997. תוך דקות בודדות נגיע לאלוני שילה ולרכב הממתין.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

בפברואר יש פריחה מרשימה של עצי שקד מצוי לאורך המסלול, ובמטעי הזיתים יש מרבדים ורודים של ציפורנית מצרית.

שירותים למטיילים:

במסלול עצמו אין שירותים למטיילים.

הערות ואזהרות:

  • המסלול נמצא מעבר לקו הירוק, ובאזור בו יש נוכחות פלסטינית. מומלץ להימנע מטיול בדד באזור ולהצטייד בנשק.
  • יש לתאם את הטיול עם צה"ל. כמו כן, מומלץ ליידע את רבש"צי היישובים הסמוכים על הכניסה לשטח.
  • מסלול הנסיעה עובר בעומק השומרון, בכבישים שקטים יחסית. עם זאת, לעיתים מתרחשים אירועים של יידוי אבנים. מומלץ להימנע מנסיעה ברכב בודד בשטח.
  • היישובים אלוני שילה וחוות יאיר הינם יישובים דתיים. בשבתות ובמועדי ישראל, יש לחנות מחוץ לתחומי היישובים (בש"ג ליד נופים, ובשכונת נווה מנחם בקרני שומרון).
  • אין שירותי הצלה בבריכות הנחל. הרחצה באחריות המשתמשים בלבד.
  • חלקו של המסלול בערוץ ואדי איברהים הינו בשביל אופניים. פעילות האופניים בשביל זה מעטה, אך נדרשת עירנות ובמידת הצורך מתן זכות קדימה לרוכבי האופניים.

הצעות טיול בסביבת מחוות יאיר לאלוני שילה:



המפה נטענת...