קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

כיכר סדום

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים בדרום   /   טיולים במזרח הנגב ובצפון הערבה   /   נחלים בדרום   /   כיכר סדום

מסלול טיול: כיכר סדום

כיכר סדום - טיול רכוב לכל המשפחה באתרי כיכר סדום.

  • מסלול טיול
  • אזור:מזרח הנגב וצפון הערבה
  • מפת סימון שבילים: 11 - דרום מדבר יהודה
  • מיקום: לאורך כביש 2499 לנאות הכיכר
  • גישה:לכל רכב
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:12 ק"מ (10.5 בנסיעה).
  • תאריך ביצוע מסלול:23/1/2023
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:23/1/2023



פטריית נאות הכיכר.jpg

הפטרייה בנאות הכיכר, (עמית מנדלסון, 23/1/2023)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: עתיקות והיסטוריה מדבר משפחות דרך נופית

רקע: כיכר סדום

כביש 2499 - כביש הגישה ליישובים נאות הכיכר ועין תמר - עובר בתפר שבין בתרונות החוואר של הערבה הצפונית ובין המישורים העשירים בצמחייה בכיכר סדום. לצד הכביש יש אתרי ביקור רבים המתאימים לטיול לכל המשפחה. המסלול הוא מסלול טיול רכוב.

איך להגיע:

מסלול הטיול מתחיל בצומת נאות הכיכר במפגש כביש 2499 עם כביש 90, מרחק כ- 4 ק"מ ממזרח לצומת הערבה (באמצע הדרך מת"א לאילת).

המסלול מסתיים בהליכה רגלית קצרה לסלע הפטרייה בנאות הכיכר, לאחר נסיעה של כ-8 ק"מ.

עקב אופיו של המסלול, הוא אינו נגיש בתחבורה ציבורית. עם זאת, "למתעקשים", ניתן להגיע לחלקו הראשון (מערות עין תמר וסביבתן) בקו 444 ירושלים-אילת, ולחלקים נוספים בקו 321 דימונה - ים המלח, הנוסע פעמיים בלבד ביום.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:12 ק"מ (10.5 בנסיעה).
  • משך המסלול:כחצי יום.
  • טיפוס מצטבר:עליות וירידות מצטברות של כ- 50 מ'.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

מצומת נאות הכיכר נפנה בכביש 2499 לעבר יישובי כיכר סדום. הכביש חוצה את אפיקו הרחב של נחל צין ולאחר כ- 500 מ', נפנה שמאלה לפי שילוט ל"מצפור מלחת סדום". הכביש מתעקל מספר פעמים (בהן נמשיך ישר) ולאחר נסיעה של 1.2 ק"מ, נפנה שמאלה למגרש חנייה. מכאן נלך בדרך תחומה בסלעים, לעבר שני עצי שיטה גדולים המספקים פינת צל, ותצפית מרשימה על מחפורת המוצפת במי תהום גבוהים - "אגם הברבורים". אין לרדת לאגם עצמו בשל חשש לסחף מוקשים שהגיעו מקידוחי מים באזור נחל אשלים. ניתן ללכת לאורך לשון יבשה תחומה בסלעים, עד לנקודת תצפית נוספת על האגם (מרחק הליכה של כ- 250 מ' מהכביש).

מנקודה זו נחזור חזרה לכביש 2499, נפנה לעבר נאות הכיכר וכמעט מייד נחנה בצד ימין של הדרך. בנקודה זו, נמצא גוש סלע גדול ועליו מצבת זיכרון לנופלים כאן בשנת 1939. לצד מצבה זו, עוד סלע זיכרון למקום התיישבותם הראשון של חברי נאות הכיכר, וכן גבעה ועליה נקודת תצפית לזכרו של אמיר פילוסוף.

מאגר סדום.jpg אגם הברבורים

ראשיתה של נאות הכיכר כחוות בוקרים עוד בשנת 1959, אולם האוכלוסייה התחלפה במהלך השנים, ורק בשנת 1970 הוקם המושב כפי שאנו מכירים אותו כיום.

נמשיך בנסיעה עוד 230 מ' דרומה ונחנה לצד שלט בצורת ים המלח. מכאן ניתן ללכת מערבה במעלה הערוץ, כ- 100 מ' לכל כיוון, לעבר מערות נזירים עתיקות - מערות עין תמר ותצפית יפה על נחל צין. השלט מפנה גם למסלול "נחל הצלף", אולם לא הצלחנו למצוא כל עדות לקיומו של מסלול זה בשטח.

מערות עין תמר.jpg מערות עין תמר

מאזור זה ודרומה, מלווים אותנו ממערב לכביש בתרונות חוואר הלשון. זהו סלע פריך בגוון לבן-קרם, שנוצר כתוצאה משקיעת חרסיות, ארגוניט וגבס באגם קדום המכונה "ימת הלשון" (שקדם לים המלח של ימינו). אגם זה השתרע בשיאו, לפני כ- 25 אלף שנה, מדרום הכנרת בצפון עד לאזור חצבה בדרום, ועם נסיגתו הורבדו סלעי משקע רבים. מופע הבתרונות הגדול והמרשים ביותר משתרע מכביש נאות הכיכר בצפון עד למרחב עידן בדרום. האגם הגדול חדל להתקיים לפני כ- 14 אלף שנה, ותחתיו נותרו ים המלח והכנרת כפי שאנו מכירים אותם כיום. מרחב בתרונות החוואר עשיר במצוקים ובורות, ומומלץ ללכת בו רק בשבילים מסודרים ומסומנים בשטח.

במרחק 1.5 ק"מ מצומת נאות הכיכר, נחלוף על פני מעיין עין תמר הנובע בשטח חשוד במיקוש ממערב לכביש. לצד המעיין יש חורשה של עצי צפצפת הפרת, ושני מטעי תמרים, הראשונים שניטעו בנאות הכיכר, והוכרזו לאחרונה כגן לאומי מלחת סדום. סביב המטעים, ועד למושב עין תמר "המודרני", משתרע אזור נרחב המכוסה בשיחים - מלחת סדום. באזור זה יש שפע מים אולם במליחות גבוהה, והוא מקיים מגוון רב של צמחים ובעלי חיים המותאמים לתנאים הקיצוניים.

לאחר 4.8 ק"מ נסיעה, נראה מצד שמאל אנדרטה לזכרו של סגן ידידיה אשר, שנהרג כאן בהתהפכות ג'יפ במהלך שירות מילואים בשנת 1982. לא ניתן לעצור בנקודה זו.

לאחר 5 ק"מ נסיעה, נגיע לאתר עין פלוטית. זהו מעיין קטן ומרשים הנחבא בין עצי תמר יפים, ממזרח (משמאל) לכביש. המקום אינו מתאים לשהייה בקבוצה גדולה. בצמוד ומדרום למעיין הוסדרה חנייה, אך יש לציין כי במקום יש פס הפרדה לבן, ולכן עדיף לעבור במקום בדרך חזרה.

עין פלוטית.jpg עין פלוטית

במרחק 6.5 ק"מ מצומת נאות הכיכר, נגיע לשער הכניסה המשותף לשני מושבי כיכר סדום, עין תמר ונאות הכיכר. ייתכן שנצטרך להמתין מעט לפתיחת השער. כ- 100 מ' לאחריו, מסתעף ימינה כביש לעבר עין תמר הישנה (המושב הוקם בשנת 1982, ועבר ליישוב הקבע הסמוך בשנת 2004). במקום יש מינימרקט המשרת את התושבים והמטיילים (בשבת פתוח בשעות הערב המוקדמות בלבד). נחצה את ערוצו הגדול של נחל אמציהו (הקרוי ע"ש אמציהו מלך יהודה, שפעל נגד האדומים באזור זה), ולאחר כ- 100 מ' נוספים נפנה ימינה לעבר פארק נחל אמציהו.

הפארק משתרע על פני כ- 27 דונם בהם ניטעו מטעי תמרים, הוסדרו שבילי הליכה ושילוט הסבר רב ומפורט הן על מלחת סדום והן על גידול התמרים במרחב. במקום הוסדרה גם סככה גדולה המאפשרת הדרכת קבוצות גם בשעות החמות של היום. באתר נמצאת גם בריכת שכשוך גדולה (נמצאה ריקה ממים בעת הביקור בינואר 2023). בעינינו, "האטרקציה" הגדולה ביותר הייתה פסל ענק ומרשים דווקא של אויב התמרים - חדקונית הדקל האדומה, חיפושית פולשת ממזרח אסיה, שמאז חדירתה לארץ בשנות ה- 2010 נערכים מאמצים ממושכים להתמודדות עימה.

פסל חדקונית.jpg פסל חדקונית

יעדנו הבא הוא האנדרטה לחללי אסון נאות הכיכר, הממוקמת כ- 300 מ' דרומית לפארק. ניתן לגשת לאנדרטה רגלית מהפארק (בדרך נחלוף על פני אנדרטה נוספת לחללי החטיבה המרחבית "יואב"), או להתקדם בנסיעה ולפנות לחנייה המצומצמת של האנדרטה עצמה.

במקום זה, למרגלות הסלעים הגדולים, שכן בעבר בסיס צבאי קטן. בצהרי יום ה- 30 בדצמבר 1970 (נר שמיני בחנוכה), התמוטט מצוק בגובה 12 מ' וקרס על חדר האוכל של הבסיס, 1,500 טונות של סלעים ועפר. מאמצי החילוץ נמשכו עד חצות הלילה, בסיוע ציוד מכני כבד וזרקורים. באסון נספו 20 חיילים ועשרה נוספים נפצעו. עד לאירועי "אסון הכרמל" בשנת 2010, נחשב אסון זה לאסון הטבע הכבד ביותר שפקד את מדינת ישראל מאז היווסדה.

אנדרטת נאות הכיכר.jpg אנדרטת נאות הכיכר

לאחר הביקור באנדרטה נשוב לרכב, ניסע עוד 630 מ' ונגיע לשער מושב נאות הכיכר (ייתכן שנצטרך להמתין מעט לפתיחת השער). 20 מטרים אחרי השער נפנה ימינה וניסע עוד כ- 200 מ' עד לחנייה למסלול "הפטרייה".

זהו שביל הליכה קצר המשולט כיום ע"י שלטי גמדים קטנים. השביל הקצרצר מתחיל בעלייה מעט תלולה של כ- 20 מ' בגובה במעלה הגבעה (לאחריה נשקף נוף מרהיב, הן לעבר בתרונות החוואר אבל בעיקר לעבר כיכר סדום ומושב נאות הכיכר כולו), וממשיך על גב השלוחה לעבר סלע גדול דמוי פטרייה או ראש ציפור. לצד הסלע יש מדרון חולי המתאים לשעשועים. מרחק ההליכה כרבע שעה לכל כיוון. אנא אל תשחיתו את הפינה היפה הזו. מכאן נשוב חזרה באותה דרך לעבר הרכב. כאן מסתיים הטיול, אך למעוניינים בכך ולאחר תיאום מראש, ניתן להתאכסן באחד מהחאנים או הצימרים ביישובי הסביבה.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

לרוב אין פריחה משמעותית באזור זה.

שירותים למטיילים:

  • פארק נחל אמציהו (כולל חנייה, צל, פינות ישיבה ושירותים רטובים).
  • מינימרקט בכניסה לעין תמר הישנה.

הערות ואזהרות:

  • בקיץ ובסתיו חם מאד במרחב, ובתקופות אלו מומלץ לבצע רק חלקים מהמסלול בשעות הבוקר המוקדמות ולקראת השקיעה.
  • בימים בהם יש סיכוי גבוה לשטפונות בנחל צין ובנחל אמציהו, מומלץ להימנע מביצוע המסלול בשל הסיכוי לחסימת הכבישים לתנועה.
  • מומלץ להימנע מטיול באזור במשך מספר ימים אחרי גשמים חזקים, עקב בוץ וסכנת החלקה בקטעי ההליכה הרגליים הנכללים במסלול.

הצעות טיול בסביבת כיכר סדום:

כיף איתנו באינסטגרם, אתם באים?



המפה נטענת...