מעלות עין גדי
דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח! |
דף הבית / טיולים בדרום / טיולים בדרום מדבר יהודה / מעלות עין גדי
מסלול טיול: מעלות עין גדי
מעלות עין גדי - טיול אתגרי למיטיבי לכת בשניים מהמעלות הצופים לשמורת עין גדי.
- מסלול טיול
- אזור:דרום מדבר יהודה
- מפת סימון שבילים: 11 - דרום מדבר יהודה
- מיקום: מערבית לעין גדי
- גישה:רגלית
- שבילי טיול:אדום 11020, שחור 11014
- עונות ביקור:חורף ואביב
- שמורת טבע:כן
- רמת קושי:מיטיבי לכת
- סוג מסלול:מעגלי
- כניסה: בתשלום
- אורך המסלול:8 ק"מ.
- תאריך ביצוע מסלול:25/1/2017
- תאריך ביקור אחרון בשטח:25/1/2017
מעלה בני המושבים, (עמית מנדלסון, 25/1/2017)
עוד אתרים בסביבה
רקע: מעלות עין גדי
רבים המטיילים בשבילי שמורת עין גדי, אך רק חלק קטן מהמטיילים מטפסים לרמת המדבר. מסלול הטיול משלב שניים מהמעלות המקשרים את נווה עין גדי עם רמת המדבר, מעלה בני המושבים שהינו מעלה מודרני ותלול למדי, ומעלה עין גדי - "מעלה הציץ", שהינו מעלה קדום ונוח יחסית להליכה.
הטיול מומלץ רק בין אוקטובר למאי, בימים שאינם חמים במיוחד וללא סכנת שטפונות.
איך להגיע:
תחילת המסלול וסיומו היא בכניסה לנחל ערוגות, אליה נגיע מכביש 90, דרך הכניסה הראשית לשמורת עין גדי.
במקום יש חנייה מוסדרת למטיילים. מומלץ שלא להשאיר ציוד יקר ברכב.
תיאור מסלול הטיול:
פרטי מסלול |
---|
|
מורד נחל ערוגות
אחרי ששילמנו בכניסה לשמורה, נצעד בשביל רחב ונוח בגדה הצפונית של נחל ערוגות. הנחל שופע מים ולאורכו צומחים אשלים רבים. בשלב מסוים מסתעף שביל קצר מסומן כחול המאפשר הליכה במי הנחל, אולם בשל שעות הפתיחה המוגבלות של השמורה, מומלץ להשאיר שביל זה להזדמנות אחרת...
במרחק 1.8 ק"מ משער הכניסה, נגיע לצומת שבילים שחור-אדום, בתחתית "מעלה בני המושבים". ניתן לעלות עד לשעה 10:00 בבוקר (11:00 בשעון קיץ). אם יש לנו לפחות חצי שעה פנויה, כדאי להמשיך עוד כ- 300 מ' בשביל האדום, ולרדת אל "המפל הנסתר" בנחל ערוגות - פינה יפהפייה ובה מפל מים מרשים הצונח לבריכה בקניון הנחל. נשוב חזרה לצומת השבילים ונתחיל בקטע המאתגר של היום.
מעלה בני המושבים
המעלה בו אנו עולים, מתגבר על הפרש גובה של כ- 400 מ' בין שביל נחל ערוגות ובין רמת המדבר. המעלה נפרץ בשנת 1963 ע"י חניכי תנועת הנוער "בני המושבים", במהלך ארבעה ימי עבודה, ונחשב עד היום לאחד משבילי הטיול המסומנים התלולים והקשים בארץ. כדאי להקצות כשעה וחצי לביצוע המעלה, ולקחת בחשבון שרובו ככולו חשוף לשמש.
חלקו הראשון של המעלה מטפס בדרדרת גדולה למרגלות המצוקים. ממול נשקף מעלה נוסף, קדום, שזכה לכינוי "מעלה האיסיים" אם כי כיום לא ברור שאכן יש לו קשר לאיסיים שישבו באזור לפני כאלפיים שנה.
חלק זה של המעלה (הפרש גובה של כ- 150 מ') מסתיים למרגלות חגורת המצוקים התחתונה. כאן יש "מרפסת" קטנה (מוצלת בשעות הבוקר) הצופה לעבר ים המלח - פינה מצויינת למנוחה.
מכאן פונה המעלה לכיוון צפון-מערב וממשיך בעלייה תלולה יותר, במהלכה נידרש פה ושם להפעיל גם את הידיים (אך העלייה אינה מסוכנת במיוחד). בסופו של דבר, מתגבר המעלה על חגורת המצוקים העליונה וממשיך מזרחה בעלייה מתונה עד לנקודת תצפית יפה לעבר ים המלח, קיבוץ עין גדי והרי מואב.
מהתצפית, נמשיך בעלייה קצרה צפונה ונתייצב על רמת המדבר. אחרי הליכה קצרה נחבור לדרך ג'יפים, בה נפנה ימינה (מזרחה) ולאחר כחצי ק"מ נגיע לצומת שבילים שחור-אדום.
מצפה עין גדי ומעלה עין גדי
בצומת השבילים נמשיך עם הסימון השחור, הממשיך בירידה מתונה לכיוון צפון-מזרח ומאגף את פסגת מצפה עין גדי.
לאחר כחצי ק"מ נגיע לצומת שבילים נוספת שחור-אדום. מנקודה זו ניתן לפנות ימינה בשביל האדום ולהגיע לפסגת מצפה עין גדי (ניתן גם לגשת לנקודה זו בדרך הג'יפים מצומת השבילים הראשונה שחור-אדום). בפסגה נמצאים שרידי מצודה קדומה מהתקופה הישראלית (תקופת מלכי יהודה), החולשת על ראש מעלה עין גדי וצופה לעבר הנוף המרהיב. סימון "שקוף" (שני פסים לבנים ללא צבע ביניהם) מפנה מהשביל האדום לעבר התצפית עצמה. לצערנו, בשנים האחרונות האזור סובל מביקורים מזדמנים של פלסטינאים מגב ההר, המגיעים ברכבי שטח ומותירים אחריהם שרידי מדורות, אשפה ואף כתובות גרפיטי. כל זאת בתחומי שמורת הטבע המוכרזת.
בין אם בחרנו לעלות לפסגה ובין אם ויתרנו על כך, נגיע בהמשך השביל השחור למסעף סימון "שקוף" נוסף, המוביל לתצפית נוספת ממש בראש המצוק. כאן נמצאים שברי אנדרטה מנותצת (לא הצלחנו להתחקות אחרי זהות המונצח באנדרטה), ותצפית לעבר מטעי עין גדי, מפעל המים, הסככה הגדולה החופה על בית הכנסת העתיק, והמקדש הכלקוליתי שלמרגלות מעלה עין גדי.
מעלה עין גדי הינו מעלה עתיק ולאורכו קירות תמך רבים. מקובל לזהות מעלה זה עם "מעלה הציץ" הנזכר בפרשת קרב יהושפט מלך יהודה עם בני מואב ובני עמון, שהגיעו לעין גדי ועלו במעלה הציץ בואכה מדבר תקוע. כתוצאה מסכסוך פנימי בין צבאות האויב, נהנו בני יהודה מן ההפקר (דברי הימים ב', כ').
בסוף המעלה, נגיע לצומת שבילים שחור-ירוק. השביל השחור יורד ישירות לעבר מעיין עין גדי. אם זמננו בידנו, מומלץ לסטות תחילה אל "המקדש הכלקוליתי" הנמצא למרגלותינו - מקדש קדום ששימש את יושבי עין גדי. מספר קילומטרים דרומה, במערת המטמון בנחל משמר, התגלה מטמון כלי מתכת מרשים מאותה תקופה (התקופה הכלקוליתית, לפני כ- 6000 שנה בקירוב), המיוחס לקהילה שהשתמשה במקדש.
חזרה לנחל ערוגות
מהמקדש הכלקוליתי נרד דרומה לעבר מעיין עין גדי. זוהי פינת חמד ובה בריכה רדודה ושפע צמחייה, כולל גם עצי מורינגה רותמית, צפצפת הפרת ועוד. המקום עשוי להיות עמוס במטיילים.
במדרון מדרום למעיין נמצאת טחנת קמח מימי הביניים. מכאן נמשיך בירידה מתונה, כאשר למרגלותינו מערכת של טראסות חקלאיות משוחזרות ("מדרון עין גדי" בו נשתלו צמחים רבים של נאות מדבר), לעבר תל גורן, המזוהה עם עין גדי הקדומה.
בצידו המערבי של התל נמצאת אנדרטה צנועה לזכר אסון מחריד שאירע כאן בפסח תש"ב - 1942. בתקופה זו, טרם נסללו הכבישים באזור, ונווה עין גדי היה מרוחק מכל יישוב יהודי. תנועות הנוער קיימו מסעות בני מספר ימים לעין גדי ולמצדה, ואחד ממסעות אלו היה של חברי תנועת "השומר הצעיר" שיצאו מחברון למצדה, דרך עין גדי במטרה להגיע אל קליה שבצפון ים המלח. למטיילים חברו שני מאבטחים מהפלמ"ח החמושים בנשק וברימוני יד.
המטיילים הדליקו מדורה על מנת להתחמם בטרם היציאה לקליה, שתוכננה לשעה שתיים לפנות בוקר. מסיבה לא ברורה, נפל אחד הרימונים אל המדורה או בקרבתה והתפוצץ. הפיצוץ החזק גרם לנפגעים רבים ולבהלה כללית. בהיותה של עין גדי רחוקה מכל יישוב יהודי, נתקלו מאמצי הפינוי בקשיים רבים ורק לאחר שעות רבות נוצר קשר עם סירה של מפעלי האשלג ששייטה בקו בין קליה וסדום. הפצועים הובלו בסירה לקליה, ומשם לבית החולים "הדסה" בהר הצופים, ואילו יתר המטיילים פונו בסירות משא אל קליה ומשם באוטובוסים אל תל אביב.
באסון נספו שמונה מטיילים (כולל אחד מהמאבטחים), חלקם מתו מפצעיהם כשבועיים אחרי האירוע עצמו. מרבית החללים קבורים בבית הקברות סגולה בפתח תקווה ובבית הקברות טרומפלדור בתל אביב.
כשנה לאחר האסון, הקימו מדריכי קן פתח תקווה בתנועה את מצבת הזיכרון ובה שמות ההרוגים ומילותיו של המשורר נתן יונתן (שהשתתף בטיול) - "עובר אורח, דום! כאן נפלו בעליית השומר-הצעיר למצדה פסח תש"ב. הם פלסו נתיבות, המסע לא נגמר מלכת." בשנות ה- 70', הוקמה באתר גם אנדרטה, ע"י האדריכל דן צור (שאחיו מיכאל פוקס נהרג באסון), בצורת ספסל בטון מעוגל המסמל את הישיבה סביב המדורה.
מכאן נצא לכביש, נפנה ימינה ולאחר כחצי ק"מ נשוב לרכב הממתין בחניון נחל ערוגות.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים:
באזור זה אין פריחה עונתית משמעותית.
שירותים למטיילים:
- חניון מטיילים בכניסה לנחל ערוגות.
הערות ואזהרות:
- אין לבצע את המסלול בימים בהם קיים חשש לשטפונות.
- המסלול ארוך, ובחורף יש לתכנן היטב את הזמן - יש להתחיל מוקדם בבוקר על מנת לסיים את המסלול לפני השקיעה.
- המסלול חשוף ברובו לשמש (צל זמין במספר מחסות סלע לאורך המסלול), ואינו מתאים לטיולים בעונה החמה.
- בחורף, קטע המסלול ברמת המדבר חשוף לרוחות, ומומלץ להצטייד גם בלבוש חם.
- מספר קטעים במסלול חולפים בקרבת מצוקים ומפלים, ויש לנקוט בזהירות הראוייה.
- אין להתחיל את העלייה במעלה בני המושבים לאחר השעה 10:00 (שעון חורף) או 11:00 (שעון קיץ).
הצעות טיול בסביבת מעלות עין גדי:
קישורים נוספים וספרות מומלצת:
- מדבר יהודה הדרומי - סקר נוף ומסלולי טיול, מנחם מרקוס.
- אסון המטיילים בעין גדי - אליעד אלון.