קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

מערות אורנית

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

מסלול טיול: מערות אורנית

מערות אורנית - מערכת מערות מרשימה במצוקים הצופים לים, ובהם פריחה סתווית יפהפייה.

  • מסלול טיול
  • אזור:הכרמל
  • מפת סימון שבילים: הכרמל 4
  • מיקום: שולי טירת כרמל
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:אדום 4174
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:כן
  • רמת קושי:רגיל
  • סוג מסלול:קווי קצר
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:2 ק"מ (כק"מ לכל כיוון).
  • תאריך ביצוע מסלול:26/8/2013
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:26/8/2013



Oranit caves1.jpg

מערות אורנית, (עמית מנדלסון, 26/8/2013)


עוד אתרים בסביבה

רקע: מערות אורנית

מבט למצוק אורנית, אוגוסט 2013

מערות אורנית (המוכרות גם בשם "מערת אורנית") הן מהיפות והמסקרנות במערות הכרמל. הליכה רגלית של כקילומטר מקצה העיר טירת כרמל תוביל אותנו למצוק ובו מערות טבעיות ששימשו את האדם הקדמון. המסלול משלב מעבר אתגרי של המצוק מצד לצד דרך המערות, ונופים מרהיבים לים ולהרי הכרמל. למטיילי הסתיו צפוי בונוס בדמות פריחה מגוונת ומפתיעה.

איך להגיע:

מסלול הטיול הוא מסלול קווי במתכונת "הלוך ושוב", המתחיל ומסתיים בקצה רחוב עזרא לניאדו בטירת כרמל.

יש להיכנס לטירת כרמל בכניסה המרכזית, ולנסוע ברחוב ז'בוטינסקי עד רחוב הרצל. כאן נפנה ימינה ושמאלה לרחוב סיני, וממנו נמשיך לרחוב עזרא לניאדו. הרחוב עובר לאורך ערוצו של נחל אורנית, ומגיע ל"פארק מונהיים" (עיר תאומה לטירת כרמל). כאן נחנה, לצד סימון שבילים אדום המטפס במדרון מצפון לכביש.

בתחבורה ציבורית, ניתן להגיע בסיוע קו 47 של "אגד" לצומת רח' הזית ורח' לניאדו בשכונת רמת בגין, ומשם מרחק ההליכה לנקודת ההתחלה הוא כ- 200 מ'. כמו כן, ניתן להגיע בקווי אוטובוס נוספים לרחוב הרצל בטירת כרמל ומשם הליכה של כרבע שעה עד לנקודת ההתחלה.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:2 ק"מ (כק"מ לכל כיוון).
  • משך המסלול:3-2 שעות.
  • טיפוס מצטבר:עלייה מצטברת של כ- 100 מ', וירידה חזרה באותה דרך.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

מערות אורנית, אוגוסט 2013
מעבר צר במערה, אוגוסט 2013
הפתח הדרומי של מערכת המערות, אוגוסט 2013
ציפורן משתלשל, אוגוסט 2013

השביל המסומן באדום מטפס מהרחוב לעבר שלוחה צרה וארוכה, בה נתקדם לעבר מערות אורנית.

בתחילת השלוחה נמצא מבנה אבן נטוש, אחד משרידי הכפר הערבי טירה. שלט חדש בקיר המבנה מבשר על תוכנית להסבתו למלון בוטיק חדש - "וילה ביער הכרמל". לצד המבנה נמצא גם שלט הכוונה ישן של הוועדה לסימון שבילים - שדומים לו הולכים ונעלמים מהנוף.

נתקדם בעלייה מתונה לאורך השלוחה. בדרכנו נפגוש שיחים רבים של אלת המסטיק, ובמבט דרומה נראה את ערוצו העמוק של נחל אורנית. האזור שמדרום לנחל אורנית הוכרז כחלק משמורת הטבע "כלח-גלים", המהווה הרחבה לשמורת הר הכרמל.

לאחר כמה מאות מטרים של עלייה, נחלוף מדרום לפסגת השלוחה. בעבר ניצב כאן קברו של שייח' סוליימן. הקבר נהרס זה מכבר, אך הגבעה מכונה "גבעת שייח' סוליימן". מהפסגה ניתן לצפות צפונה לאפיק נחל גלים ולשכונת הוד הכרמל (דניה) בחיפה. בתצפית מערבה נראה את טירת כרמל ממנה יצאנו, ואת חוף הים. בדרום בולט מבצר עתלית.

נמשיך עם השביל מזרחה לעבר מצוק הנראה ברקע, ובדרך נחלוף על פני עץ חרוב גדול ונאה - הזדמנות מצויינת למנוחה. על עץ החרוב הוצב שלט עץ ובו שיר זיכרון, אולם מתוכן השלט לא ברור במי מדובר.

מכאן נמשיך לעלות עד למרגלות המצוק. כאשר בדרך נחצה שער מתכת חלוד - שריד מפרוייקט גידור מרחב החי-בר בכרמל בתחילת שנות ה- 1970. בפרוייקט זה גודר שטח גדול באגן נחל גלים, מתוך כוונה להשיב לכאן את אוכלי העשב הגדולים של הכרמל, יחמור פרסי ואייל הכרמל. במסגרת זו הוסדרו מספר שערי כניסה לאורך שבילי המטיילים. לאחר עיכובים רבים, כולל השריפה הגדולה של 1989 בכרמל, שוחררו בעלי החיים באזורים אחרים בארץ. הגדר נעלמה זה מכבר, ורק השערים החלודים נותרו עדיין בשטח. עם הגיענו לתחתית המצוק, נפנה שמאלה ונעבור בצל עצים נאים של חרוב מצוי ואלה א"י, שגזעיהם בוקעים מתוך הסלע. אין טעם להתעכב כאן, כי תוך דקות ספורות נגיע למכלול מערות אורנית (אך אם נתקלנו בקבוצת מטיילים גדולה במכלול המערות, כדאי להמתין כאן). לאוהבי הבוטניקה (ולא רק להם) כדאי לסקור את המצוק ולשים לב לצמחי המצוקים, שרבים מהם פורחים בחודשי הסתיו, ובין היתר ציפורן משתלשל וחבצלת קטנת-פרחים.

מערכת מערות אורנית היא אחת ממערכות המערות הגדולות והמרשימות בכרמל. המערכת היא בעלת חדרים רבים בשני מפלסים, ופתחים משני צידי המצוק. עלייה קצרה תוביל אותנו ל"מרפסת" בצד הצפוני של המצוק, ממנה יש תצפית נפלאה לעבר הים ולעבר אגן נחל גלים, כולל מגדל אשכול ברקע. המרפסת חצוייה לשניים ע"י קשת סלע נמוכה, מצידה המזרחי נמצאים מספר חדרים כולל אולם גדול וחשוך, אך השביל פונה לצד המערבי. אחרי הליכה קצרה, נגיע למעבר צר ונמוך המחייב זחילה קצרצרה. מייד לאחר המעבר, נראה פתח בצד ימין, אך הסימון יפנה אותנו דווקא שמאלה לעבר פתח נוסף.

כאן ממתינה לנו ירידה אתגרית במדרגת סלע בגובה כשני מטרים. לא הותקנו כאן דרגיות, והירידה מחייבת זהירות אך אינה מסובכת.

השביל האדום נמשך הלאה, לעבר ערוץ נחל אורנית ואחרי כברת דרך הוא מגיע לערוץ נחל ספונים, אולם זהו טיול בפני עצמו של כחצי יום. יתרה מכך, במעלה נחל ספונים נמצא שטח אש פעיל. לפיכך, לאחר שיצאנו מהפתח הדרומי של מערת אורנית, נשוב על עקבותינו בחזרה למערה וחזרה באותה הדרך לרכב.

תוספת מתבקשת למסלול הטיול היא ביקור בעין קדם הנמצא במרחק כחצי ק"מ בלבד ממערות אורנית. משום מה, לא סומן עד היום שביל קישור ממערות אורנית למפגש הנחלים גלים-נדר, ייתכן כיוון שמדובר על אזור טרשי עם דרדרות אבנים שאינן נוחות להליכה.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

לאורך המסלול יש פריחה עונתית מגוונת. המסלול נסקר בסוף הקיץ ובסתיו, אך גם בעונה זו המסלול שופע פריחה.

בין סוף אוגוסט לתחילת אוקטובר - פריחת חצב מצוי בגבעת שייח' סוליימן, זוטה לבנה וציפורן משתלשל במצוקי מערת אורנית.

במהלך חודש ספטמבר - פריחת חבצלת קטנת-פרחים במצוקי מערת אורנית.

שירותים למטיילים:

בתחילת המסלול - פארק מונהיים (צל ושולחנות פיקניק).

הערות ואזהרות:

  • מערות אורנית סגורות למטיילים בחודשים נובמבר-מרץ, (כולל), כדי לא להפריע לתרדמת החורף של עטלפי חרקים הנמצאים במערה.
  • פרט למערות אורנית, המסלול חשוף לשמש.
  • דרוש פנס למעבר במערות אורנית.
  • היציאה מהפתח הדרומי של מערות אורנית תלולה ומחייבת התגברות על מדרגת סלע בגובה כשני מטרים, ללא סיוע דרגיות (למתקשים, ניתן לשוב באותה הדרך לפני הפתח).
  • קיימת סכנת החלקה במסלול לאחר הגשמים (וממילא, השביל במערות אורנית סגור בחורף).

הצעות טיול בסביבת מערות אורנית:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:

  • כרמל, סקר טבע ונוף 1983-1981 - חוה להב, מורדי פרקש, החברה להגנת הטבע.