קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

הבדלים בין גרסאות בדף "ניסוי1"

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
שורה 1: שורה 1:
<meta name="keywords" content="נחל זוהר, מצד זוהר, טיול במדבר יהודה"></meta>
+
<meta name="keywords" content="נחל יעלים, נחל טביה, טיול באזור ערד, טיול במדבר יהודה"></meta>
<meta name="description" content="נחל זוהר - מסלול מדברי קצר, המשלב עתיקות, פינות צל וקטע אתגרי."></meta>
+
<meta name="description" content="נחל יעלים ונחל טביה - מסלול מדברי בקניונים עשירים בצמחיה בשולי רכס כידוד שבעיר ערד."></meta>
 
{{מסלולי טיול
 
{{מסלולי טיול
|סקירה=נחל זוהר - מסלול מדברי קצר, המשלב עתיקות, פינות צל וקטע אתגרי.
+
|סקירה=נחל יעלים ונחל טביה - מסלול מדברי בקניונים עשירים בצמחיה בשולי רכס כידוד.
|תמונה=zohar_stronghold.jpg
+
|תמונה=wadi_tavya.jpg
 
|שם_הצלם=עמית מנדלסון
 
|שם_הצלם=עמית מנדלסון
|מקום_הצילום=מצד זוהר והסכר הסמוך אליו
+
|מקום_הצילום=קניון נחל טביה
|תאריך_הצילום=29/1/2011
+
|תאריך_הצילום=18/10/2007
 
|אזור=דרום מדבר יהודה
 
|אזור=דרום מדבר יהודה
 
|מפת_סימון_שבילים=11 - דרום מדבר יהודה
 
|מפת_סימון_שבילים=11 - דרום מדבר יהודה
|מיקום=בקרבת היישוב נווה זוהר
+
|מיקום=שוליה הדרומיים של ערד
 
|גישה=רגלית
 
|גישה=רגלית
|שבילי_טיול=ירוק 11350
+
|שבילי_טיול=אדום 11240, ירוק 11246, כחול 11247 ואפשרות לירוק 11335.
 
|עונות_ביקור=חורף ואביב
 
|עונות_ביקור=חורף ואביב
|שמורת_טבע=כן
+
|שמורת_טבע=לא
|רמת_קושי=רגיל
+
|רמת_קושי=מיטיבי לכת
|סוג_מסלול=קווי ארוך
+
|סוג_מסלול=מעגלי
|דמי_כניסה=לא
+
|כניסה=חינם
|תאריך_ביצוע_מסלול=29/1/2011
+
|תאריך_ביצוע_מסלול=18/10/2007
|תאריך_ביקור_אחרון_בשטח=29/1/2011
+
|תאריך_ביקור_אחרון_בשטח=18/10/2007
 
|1=[[שבילי ערד]]
 
|1=[[שבילי ערד]]
|2=[[נחל יעלים ונחל טביה]]
+
|2=[[נחל זוהר]]
 
|3=[[נחל צאלים תיכון - בריכת צפירה, עין נמר ומעלה נמר]]
 
|3=[[נחל צאלים תיכון - בריכת צפירה, עין נמר ומעלה נמר]]
 
|4=[[חווארי מצדה]]
 
|4=[[חווארי מצדה]]
שורה 31: שורה 31:
  
 
|רקע כללי=
 
|רקע כללי=
[[תמונה:zohar_gorge.jpg|left|thumb|200px|קניון נחל זוהר]]
+
סביב העיר ערד סומנה רשת מפותחת של שבילי הליכה, המאפשרים למטיילים מגוון טיולים רגליים ברמות קושי שונות.  
נחל זוהר הוא אחד הקצרים והנוחים בנחלי מדבר יהודה. בליבו של הנחל נמצא מצד ציורי - מצד זוהר.
 
  
בעוד שגם בנחל זה יש מפלים, הם קטנים והטיול לאורכו מתאים גם למטיילים אוהבי הליכה (תוך זהירות בעקיפת המפל הראשון).
+
מסלול הטיול בנחל יעלים ובנחל טביה מפגיש את המטיילים עם שניים מהערוצים המרשימים הנמצאים במרחק הליכה מהעיר.
  
 
|איך_להגיע=
 
|איך_להגיע=
המסלול מתחיל בכביש מס' 31, 20 קמזרחית לצומת הכניסה הראשית לערד (3 ק"מ מערבה מצומת זוהר). בנקודה זו ניצב שלט הכוונה חום למצד זוהר.
+
המסלול הוא כמעט מעגלי, ומרחק ההליכה בין נקודות ההתחלה והסיום הוא כקאחד.
  
לבאים מכיוון ים המלח/נווה זוהר, נקודה זו נמצאת ק"מ אחד ממערב למצפור השני בצידו הצפוני של הכביש.
+
תחילת המסלול היא בצומת ערד (הכניסה הראשית לערד), בצד הדרומי-מזרחי של הצומת.
  
נקודת הסיום היא בתחנת הדלק בכביש מס' 90, ק"מ אחד מזרחה מצומת זוהר לכיוון סדום ואילת.
+
סיום המסלול הוא במפגש הרחובות אחווה וצבר בשכונת ראשונים בערד (לא רחוק מאכסניית הנוער).
  
בשל סכנת פריצה לכלי רכב חונים ללא השגחה, מומלץ לא להשאיר רכב בנקודת ההתחלה, ולהיעזר בהקפצת רכב לנקודת הסיום.
+
מומלץ לשלוח תחילה רכב לנקודת הסיום. לשם כך, יש להיכנס לעיר (פנייה בצומת ערד שמאלה) ואחרי כ- 100 מ' פנייה ימינה לרח' יהודה. ברחוב יהודה נוסעים ישר כ- 600 מ' - עד למסעף רח' אחווה, לפנות ימינה ולנסוע עוד כ-200 מ' עד לגן הציבורי במפגש רח' אחווה וצבר.
  
|אורך המסלול=4 ק"מ.
+
מכאן נשוב לנקודת ההתחלה. מומלץ להחנות את הרכב בתחום השטח הבנוי של העיר, עקב בעיית פריצה לכלי רכב בדרום הארץ.
|משך המסלול=3-2 שעות.
+
 
|טיפוס מצטבר=ירידה מצטברת של 250 מ', מרום 130 מ' מתחת לפני הים לרום 380 מ' מתחת לפני הים.
+
|אורך המסלול=10 ק"מ. לביקור ברוגם זוהר יש להוסיף עוד 700 מ'.
|מפה=wadi_zohar.gif
+
|משך המסלול=4-3 שעות.
 +
|טיפוס מצטבר=ירידה מצטברת של 280 מ', ועלייה מצטברת זהה. במידה והולכים לרוגם זוהר, יש להוסיף עוד 70 מ' עליות ו- 70 מ' ירידות מצטברות.
 +
|מפה=yeelim_tavya.gif
 
|תיאור המסלול=
 
|תיאור המסלול=
[[תמונה:zohar_bridge.jpg|left|thumb|250px|גשר נחל זוהר]]
+
מסלול זה הוא אחד מסדרת מסלולים שסומנו סביב העיר ערד ביוזמתו של דב פוניו, תושב העיר, באמצע שנות ה- 2000'. ייחודו של המסלול בשילוב בין קניוני הנחלים ובין אתרי העתיקות - מאגורות ומצדית קדומה הצופה על סביבותיה.
נתחיל את המסלול בירידה דרדרתית קצרה מאד לאפיק רדוד, בו נרד כ- 100 מ' בטרם נצא ממנו מזרחה.
 
  
באפיק הקצר נמצאים מספר עצים קטנים של שיטה סלילנית, וביניהם נפגוש שיח גדול של [[אוג קוצני]], צמח המאפיין בארץ בעיקר את ספר המדבר, אך פרטים בודדים שלו חודרים גם ללב המדבר.
+
'''חלק ראשון - במורד נחל יעלים'''
  
בעיקול האפיק נצא ממנו מזרחה, ונמשיך במדרון הטרשי לנקודת תצפית צפונה, לעבר מפל נחל חלמיש. ערוץ זה הוא אחד משני יובליו המרכזיים של נחל זוהר. מעבר לנחל חלמיש, נוכל לראות דרך ג'יפים - "מעלה זרון" המודרני.
+
מצומת ערד נרד לפי סימון השבילים האדום לכיוון דרום-מזרח (בתחילת המסלול יש שילוט הכוונה כתום).
  
נמשיך בירידה במדרון הטרשי, בו גדלים [[חצב מצוי|חצבים]] רבים הפורחים בסתיו, ונחלוף לצד גבעה קטנה משמאל לשביל. ניתן לעלות עליה לתצפית לעבר מצד זוהר, אך המצד נראה היטב גם בהמשך הירידה בשביל.
+
קטע זה, עד למפגש החוזר עם כביש מס' 31, הוא גם חלק מסימון [[שביל ישראל]] (לבן-כחול-כתום).
  
הירידה תלולה, ומומלץ לרדת בזהירות, עד שנגיע למפגש עם הדרך המסומנת כחול, למרגלות מצד זוהר - 900 מ' מנקודת ההתחלה.
+
השביל יורד במתינות ליד עץ אקליפטוס לעבר חורשה דלילה בראש נחל יעלים.
 +
השביל נמשך במדרון ממערב לאפיק, וברקע נראה גל אבנים על קו הרכס - מצפה זוהר (נ"ג 626).
 +
אחרי כק"מ הליכה במדרון, פוגש השביל דרך עפר. עם דרך העפר נמשיך עוד כ- 300 מ' עד לעיקול, ואז נעזוב את הדרך ונפנה שמאלה לעבר אפיק הנחל.
  
באתר נמצאים שרידי מגדל שמירה מהתקופה הרומית-ביזנטית, החולש על מעלה קדום (מעלה זרון), וייתכן שהמצד היה חלק משרשרת ביצורים לאורך הספר, או עמדה לגביית מיסים מכורי מלח שהובילו את תוצרתם לארץ הנושבת.  
+
במפגש עם האפיק נראה תחנת שאיבה לביוב, וממול מערה בולטת במצוק.
  
השם מצד זוהר הוא עברות של השם הבדווי קצר זווירה (משמעות השם "זווירה" אינה ברורה).
+
נחצה את דרך העפר, ונמשיך באפיק הנחל. מצד דרום מלווה אותנו לפרקים מצוק, ואילו מצפון נמצאת דרדרת עפר מכביש מס' 31. מספר גרוטאות רכב הידרדרו מהכביש לאפיק הנחל.
  
המצד עצמו ממוקם בראש צוק חוואר פריך, ושביל תלול עולה עליו. העלייה אפשרית אולם כרוכה בסיכון (שביל צר על שפת המצוק), ובפרט הירידה חזרה, ולכן לא מומלץ לעלות למעלה. במצוק בגדה הדרומית מול המצד נראית מערה ציורית, וגם הגישה אליה מסוכנת.
+
בטרשים לאורך הנחל צומחת בשפע אזובית המדבר - צמח תבלין הפורח בסתיו. לאזובית נלווים מינים רבים נוספים המנצלים נישה עשירה יחסית במים בין סדקי הסלעים.
  
בסביבה נראים עוד נקיקים ציוריים ומרשימים במצוקי חוואר הלשון.
+
ביציאה מקמר כידוד, מתרחב אפיק הנחל והגדות מתמתנות. בנקודה בה פונה הנחל שמאלה למעבר מתחת לכביש מס' 31, נפנה ימינה ליובל רדוד ונמשיך מזרחה בשביל לא ברור, המטפס בצלע ההר ויורד לערוץ קטן. מעל לערוץ נראה רוגם זוהר.
  
בצד המערבי של המצד נמצא בור מים יבש כיום, שאגר מים לשומרי האתר, וניתן לראות בו שכבות טיח קדום.
+
לצד '''מאגורת יעלים''', השביל מתעקל, וסימון "שקוף" (שני פסים לבנים ללא פס צבע ביניהם) מפנה למאגורה עצמה, שעומקה כ- 4 מ' (אין אפשרות לרדת למאגורה עצמה ללא ציוד מתאים). המאגורה בנויה באפיק צדדי, ולצד המאגורה ניתן לזהות שרידי תעלה להובלת מים לבור. במקום מקננות יוני סלע.
  
לצד הבור נמצאת צומת שבילים כחול-אדום. אנו נלך תחילה עשרות מטרים צפונה עם הסימון האדום, ונגיע לסכר קדום, האוגר את מי השטפונות, גם הם עבור יושבי המצד. בחורף לאחר הגשמים, זוהי פינה יפה. הסימון האדום מטפס מכאן במעלה זרון הקדום חזרה לכיוון הכביש, ויתואר באתר בעתיד. שביל זה סומן רשמית רק בשנת 2010, ביוזמתו של דב פוניו מערד.
+
מהמאגורה נמשיך עם הסימון האדום לאורך הערוץ עד לכביש מס' 31. זהו סוף החלק הראשון במסלול.
  
מנקודה זו נגלוש במורד נחל זוהר, השופע עצים רבים - בעיקר שיטה סלילנית ושיזף מצוי, וכן בולטים כאן שיחי רכפתן המדבר. חלק זה של הנחל נעים מאד למנוחה בצל.
+
לאוהבי ההליכה, ניתן לעלות מנקודה זו עם הסימון הירוק (אליו נלווה גם [[שביל ישראל]]) עד ל'''רוגם זוהר''', מרחק הליכה של כ- 350 מ' לכל כיוון.
  
לצערנו מבקרים רבים הבעירו כאן מדורות, כל אחד במקום אחר, והדבר פוגע בחוויית הביקור באתר. כיום אין איסור על הבערת מדורות בקטע זה של המסלול (שאינו מוכרז כשמורת טבע), אך מומלץ להימנע מכך, או לכל הפחות להשתמש באחד ממוקדי המדורות הקיימים, ולהקפיד על זהירות באש למניעת שריפת העצים במקום.
+
ברוגם זוהר נמצאת מצדית קדומה מהתקופה הרומית, ובור מים במרכזה. מצדיות כאלה הוקמו כחלק מקווי הגנה באזורי הספר.
  
אחרי כחצי ק"מ הליכה ממצד זוהר, נגיע לצומת שבילים ירוק-שחור. השביל השחור מאפשר למעוניינים בכך מסלול הליכה ארוך יותר, במעלה נחל יזרח תחתון, עלייה לאוכף וירידה בנחל רום לכביש החוף הישן.
+
מרוגם זוהר יש תצפית טובה לעבר הסביבה, ומכאן נשוב חזרה לכביש מס' 31 ([[שביל ישראל]] ממשיך לעבר ראש זוהר).
  
אנו נמשיך במורד נחל זוהר, לצד קירות זקופים של תלכיד נחלים (קונגלומרט), ולאחר דקות אחדות נחצה את דרך העפר המסומנת כחול (עד כאן הלכנו 2 ק"מ).
+
'''חלק שני - במעלה נחל טביה'''
  
למעוניינים במסלול לכל המשפחה, מומלץ לסיים בנקודה זו ולהקפיץ לכאן רכב, או לצאת עם הסימון הכחול לכביש 90, מול הכניסה ליישוב נווה זוהר (מרחק של 800 מ') ולשלוח לשם את הרכב.
+
נחצה את הכביש בזהירות, ונמשיך עם הסימון האדום עד למפגש עם סימון ירוק, היורד לאפיק נחל יעלים.
  
המעוניינים במסלול אתגרי יותר, ימשיכו באפיק הנחל. לאחר שנחלוף על פני קידוח מים בגדה הצפונית, נסגר הנחל לקטע קניוני קצר ובו שני מפלים.
+
בנקודה זו - במפגש סימון כחול במעלה נחל יעלים - ניצב עץ שיטה בולט. במהלך חורף 2007, נעקר העץ כמעט לחלוטין משורשיו אולם עדיין חי (נכון לסתיו 2007) ומהווה נקודת ציון מרכזית.
  
עקיפת המפל הראשון היא בגדה הדרומית, ומחייבת זהירות (בפרט בירידה, אך גם בעלייה). מהמפל הראשון נרד לאפיק, ונעבור את המפל השני דרך חלקו הצפוני.
+
למעוניינים, ניתן לרדת במורד נחל יעלים (ללא סימון) עד ל'''מאגורת כידוד'''. למאגורה מרשימה זו ניתן לרדת בקלות ולהתרשם מהיקף העבודה שהושקעה בבניית המאגורה. מכאן יש לחזור לצומת השבילים.
  
אחרי המפלים, נמשיך בקטע קניוני ללא מפלים, ובו שיחים רבים של צלף מצרי. המצוקים הציוריים מתחלפים מסלעי דולומיט קשה לתלכיד נחלים וחוואר, וכעבור הליכה קצרה נגיע לגשר הגבוה מעל נחל זוהר.
+
אחרי הליכה קצרה במעלה נחל יעלים, לאורך קירות הבנויים תלכיד נחלים (קונגלומרט) נגיע למפגש הנחלים יעלים וטביה.
  
הגשר הוקם בשנות ה- 90', במסגרת סלילת תוואי חדש לכביש 90 העוקף את אזור המלונות. התוואי החדש נבחר הן בשל בעיית הבולענים בקרבת חוף ים המלח, והן כדי להסיט תנועה מהאזור הבנוי בו ממוקמים מתחמי המלונות.
+
כאן נפנה ימינה ונמשיך במעלה נחל טביה (אם נפספס את הפנייה, נגיע עד מהרה לכביש מס' 31). גדות הנחל נעשות מצוקיות, ולאורך הנחל יש צמחייה רבה, כולל ריכוז גדול של שיחי שלהבית קצרת-שיניים. נעלה דרך משטחי סלע לבנים וחלקים ומספר מדרגות סלע. אחרי כברת דרך בערוץ, נגיע למדרגות סלע ומייד אחריהן נשפך לנחל אחד מיובליו, ולאחר מכן נקודת ההשקה של השביל הכחול עם שביל שחור ([[מעלה נוף]]). השביל הכחול ממשיך לאורך כ- 100 מ' בגדה הצפונית ולא באפיק עצמו, ואחרי עוד כ- 300 מ' באפיק מגיע למדרגת סלע משופעת בגובה 4 מ'. מעט לאחר מדרגה זו, עוזב השביל את אפיק הנחל ומטפס במתינות לגדה הדרומית, למרגלות שכונה בערד. קטע זה עוקף אזור מצוקי בנחל.
  
לאחר הגשר, נפתח הנחל בהדרגה, ובגדה הצפונית נראים בתי היישוב נווה זוהר, ביניהם בולט בית אבן נאה, שנבנה ע"י האדריכל שמואל מסטצ'קין כמרכזיית הטלפונים של היישוב (כיום נטושה). עוד ביישוב נמצא מוזיאון "בית היוצר", גם הוא תוכנן ע"י מסטצ'קין ונטוש כיום. הסימון נעשה לא ברור, אבל אנו נמשיך בדרך עפר ברורה ורחבה הפונה ימינה (דרומה), חולפת דרך "סוואנה" עשירה בשיחי אוכם (תוצאה של מי תהום גבוהים באזור עמק זוהר, אליו נשפכים הנחלים זוהר וחימר), ויוצאת לכביש בצמוד וממערב לתחנת הדלק של נווה זוהר - 900 מ' מהגשר.
+
המשך השביל יורד במתינות חזרה לאפיק, חוצה צינורות מים ומגיע לאזור עשיר בצמחייה - שיחי לכיד הנחלים ומלוח, הצומחים למרגלות תחנת שאיבה לביוב (לעיתים יש דליפות ביוב מהתחנה לאורך כ- 400 מ').
|אפשרויות נוספות=
 
  
ניתן להגיע למצד זוהר וסביבתו גם בכל רכב, בדרך עפר מסומנת כחול המסתעפת מכביש מס' 90 מול הכניסה ליישוב נווה זוהר. באפשרות זו מגיעים למצד ללא מסלול הליכה, וניתן לבצעה גם בקיץ (אם כי מומלץ לא בשעות החמות).
+
אחרי חציית צינור שלישי, נעקוף את תחנת השאיבה ונמשיך בדרך עפר עד לגן ציבורי במפגש הרחובות אחווה וצבר. במקום מותקנת ברזיית מי שתייה, ומספר ספסלי ישיבה מאפשרים מנוחה ותצפית למדבר ממנו יצאנו זה עתה.
  
בדרך לנקודת ההתחלה (או לאחר סיום המסלול) ניתן לבקר בשני המצפורים לצד כביש 31, הצופים על ים המלח ומצד זוהר.
+
בנקודה זו מסתיים המסלול.
 
 
ניתן להפוך את המסלול למסלול מעגלי ארוך, ע"י עלייה בנחל חימר תחתון וטיפוס במעלה חימר. באפשרות זו, ביציאה ממעלה חימר מתחברים לכביש מס' 31 כ- 300 מטרים ממזרח לנקודת ההתחלה, ויש ללכת כ- 300 מ' בצד הכביש עד לירידה לנחל זוהר.
 
 
 
כמו כן, ניתן לשלב במסלול זה את נחל יזרח תחתון ונחל רום, או לרדת במעלה זרון (סימון אדום). שתי אפשרויות אלו אינן מעגליות ומחייבות הקפצת רכבים או שמירה על רכבים החונים מחוץ לתחומי יישוב.
 
  
 
|פריחה ומוקדי עניין עונתיים=
 
|פריחה ומוקדי עניין עונתיים=
בחורף - מים בסכר נחל זוהר (רק לאחר שטפונות).
+
* אוקטובר - פריחה דלילה של בן-חצב מדברי ואזובית המדבר לאורך המסלול.
 
+
* מרץ-אפריל - פריחת שלהבית קצרת-שיניים, דרדר החרחבינה ומינים נוספים (בעיקר בנחל טביה).
לרוב אין פריחה משמעותית לאורך המסלול, אך בחורף גשום ניתן לפגוש במסלול את צמחי יחנוק המדבר.
 
  
 
|שירותים למטיילים=
 
|שירותים למטיילים=
* בסוף המסלול - תחנת דלק.
+
בעיר ערד.
  
 
|הערות ואזהרות=
 
|הערות ואזהרות=
* עקיפת המפל הראשון בנחל מחייבת זהירות, וייתכן שחלק מהמטיילים יזדקקו לעזרה בנקודה זו (בפרט בירידה).
+
* מסלול זה מסומן רק במפות עדכניות (מהדורת 2004 ואילך של מפת שבילי מדבר יהודה דרום). אין לטייל במסלול ללא מפה עדכנית!
* אין לטייל במסלול בימים בהם צפוי גשם באזור (כולל אזור ערד), עקב חשש לשטפונות וסכנת החלקה.
+
* המסלול כולו חשוף לשמש, אלו המתכוונים לטייל בו בעונות החמות, מתבקשים להביא זאת בחשבון ולתכנן את הטיול בהתאם.
* מומלץ להימנע מטיול במסלול זה בחודשי הקיץ ובימים בהם צפוי עומס חום כבד.
+
* בימים גשומים קיימת סכנת החלקה במדרגות הסלע ומשטחי הסלע, בעיקר באפיק נחל טביה, ומומלץ להימנע מטיול בו בימים בהם יש חשש לגשם.
  
|קישורים נוספים וספרות מומלצת=
+
|קישורים נוספים וספרות מומלצת=
* מדבר יהודה הדרומי - סקר נוף ומסלולי טיול, מנחם מרקוס.
+
* מדבר יהודה הדרומי - סקר נוף ומסלולי טיול, מנחם מרקוס (אתרים: מאגורת יעלים, מאגורת כידוד, ראש זוהר).
* [http://michaelarch.wordpress.com/2009/12/03/%d7%a1%d7%99%d7%91%d7%95%d7%91-%d7%9c%d7%99%d7%93-%d7%9e%d7%a8%d7%9b%d7%96%d7%99%d7%aa-%d7%98%d7%9c%d7%a4%d7%95%d7%a0%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%99%d7%9d-%d7%94%d7%9e%d7%9c%d7%97/ סיבוב ליד מרכזיית טלפונים בים המלח].
 
  
 
|הצעות טיול בסביבה=
 
|הצעות טיול בסביבה=
שורה 125: שורה 120:
 
<td valign="top" width="20">
 
<td valign="top" width="20">
 
<imagemap>
 
<imagemap>
תמונה:wadi_tavya.jpg|115px
+
תמונה:zohar_stronghold.jpg|200px
default [[נחל יעלים ונחל טביה]]
+
default [[נחל זוהר]]
 
desc none</imagemap>
 
desc none</imagemap>
[[נחל יעלים ונחל טביה]]
+
[[נחל זוהר]]
 
</td>
 
</td>
 
<td valign="top" width="20">
 
<td valign="top" width="20">
שורה 134: שורה 129:
 
<td valign="top" width="20">
 
<td valign="top" width="20">
 
<imagemap>
 
<imagemap>
תמונה:sdom_camp.jpg|200px
+
תמונה:wadi_zeelim_fall.jpg|200px
default [[אתר לאומי מחנה העובדים בסדום]]
+
default [[נחל צאלים תיכון - בריכת צפירה, עין נמר ומעלה נמר]]
 
desc none</imagemap>
 
desc none</imagemap>
[[אתר לאומי מחנה העובדים בסדום]]
+
[[נחל צאלים תיכון - בריכת צפירה, עין נמר ומעלה נמר]]
 
</td>
 
</td>
 
<td valign="top" width="20">
 
<td valign="top" width="20">
שורה 149: שורה 144:
 
</td></tr></table>
 
</td></tr></table>
 
}}
 
}}
 +
 +
[[קטגוריה:שביל ישראל]]

גרסה מ־10:49, 23 בספטמבר 2012

מסלול טיול: ניסוי1

נחל יעלים ונחל טביה - מסלול מדברי בקניונים עשירים בצמחיה בשולי רכס כידוד.

  • מסלול טיול
  • אזור:דרום מדבר יהודה
  • מפת סימון שבילים: 11 - דרום מדבר יהודה
  • מיקום: שוליה הדרומיים של ערד
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:אדום 11240, ירוק 11246, כחול 11247 ואפשרות לירוק 11335.
  • עונות ביקור:חורף ואביב
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:מיטיבי לכת
  • סוג מסלול:מעגלי
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:10 ק"מ. לביקור ברוגם זוהר יש להוסיף עוד 700 מ'.
  • תאריך ביצוע מסלול:18/10/2007
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:18/10/2007



Wadi tavya.jpg

קניון נחל טביה, (עמית מנדלסון, 18/10/2007)


עוד אתרים בסביבה

רקע: ניסוי1

סביב העיר ערד סומנה רשת מפותחת של שבילי הליכה, המאפשרים למטיילים מגוון טיולים רגליים ברמות קושי שונות.

מסלול הטיול בנחל יעלים ובנחל טביה מפגיש את המטיילים עם שניים מהערוצים המרשימים הנמצאים במרחק הליכה מהעיר.

איך להגיע:

המסלול הוא כמעט מעגלי, ומרחק ההליכה בין נקודות ההתחלה והסיום הוא כק"מ אחד.

תחילת המסלול היא בצומת ערד (הכניסה הראשית לערד), בצד הדרומי-מזרחי של הצומת.

סיום המסלול הוא במפגש הרחובות אחווה וצבר בשכונת ראשונים בערד (לא רחוק מאכסניית הנוער).

מומלץ לשלוח תחילה רכב לנקודת הסיום. לשם כך, יש להיכנס לעיר (פנייה בצומת ערד שמאלה) ואחרי כ- 100 מ' פנייה ימינה לרח' יהודה. ברחוב יהודה נוסעים ישר כ- 600 מ' - עד למסעף רח' אחווה, לפנות ימינה ולנסוע עוד כ-200 מ' עד לגן הציבורי במפגש רח' אחווה וצבר.

מכאן נשוב לנקודת ההתחלה. מומלץ להחנות את הרכב בתחום השטח הבנוי של העיר, עקב בעיית פריצה לכלי רכב בדרום הארץ.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:10 ק"מ. לביקור ברוגם זוהר יש להוסיף עוד 700 מ'.
  • משך המסלול:4-3 שעות.
  • טיפוס מצטבר:ירידה מצטברת של 280 מ', ועלייה מצטברת זהה. במידה והולכים לרוגם זוהר, יש להוסיף עוד 70 מ' עליות ו- 70 מ' ירידות מצטברות.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

מסלול זה הוא אחד מסדרת מסלולים שסומנו סביב העיר ערד ביוזמתו של דב פוניו, תושב העיר, באמצע שנות ה- 2000'. ייחודו של המסלול בשילוב בין קניוני הנחלים ובין אתרי העתיקות - מאגורות ומצדית קדומה הצופה על סביבותיה.

חלק ראשון - במורד נחל יעלים

מצומת ערד נרד לפי סימון השבילים האדום לכיוון דרום-מזרח (בתחילת המסלול יש שילוט הכוונה כתום).

קטע זה, עד למפגש החוזר עם כביש מס' 31, הוא גם חלק מסימון שביל ישראל (לבן-כחול-כתום).

השביל יורד במתינות ליד עץ אקליפטוס לעבר חורשה דלילה בראש נחל יעלים. השביל נמשך במדרון ממערב לאפיק, וברקע נראה גל אבנים על קו הרכס - מצפה זוהר (נ"ג 626). אחרי כק"מ הליכה במדרון, פוגש השביל דרך עפר. עם דרך העפר נמשיך עוד כ- 300 מ' עד לעיקול, ואז נעזוב את הדרך ונפנה שמאלה לעבר אפיק הנחל.

במפגש עם האפיק נראה תחנת שאיבה לביוב, וממול מערה בולטת במצוק.

נחצה את דרך העפר, ונמשיך באפיק הנחל. מצד דרום מלווה אותנו לפרקים מצוק, ואילו מצפון נמצאת דרדרת עפר מכביש מס' 31. מספר גרוטאות רכב הידרדרו מהכביש לאפיק הנחל.

בטרשים לאורך הנחל צומחת בשפע אזובית המדבר - צמח תבלין הפורח בסתיו. לאזובית נלווים מינים רבים נוספים המנצלים נישה עשירה יחסית במים בין סדקי הסלעים.

ביציאה מקמר כידוד, מתרחב אפיק הנחל והגדות מתמתנות. בנקודה בה פונה הנחל שמאלה למעבר מתחת לכביש מס' 31, נפנה ימינה ליובל רדוד ונמשיך מזרחה בשביל לא ברור, המטפס בצלע ההר ויורד לערוץ קטן. מעל לערוץ נראה רוגם זוהר.

לצד מאגורת יעלים, השביל מתעקל, וסימון "שקוף" (שני פסים לבנים ללא פס צבע ביניהם) מפנה למאגורה עצמה, שעומקה כ- 4 מ' (אין אפשרות לרדת למאגורה עצמה ללא ציוד מתאים). המאגורה בנויה באפיק צדדי, ולצד המאגורה ניתן לזהות שרידי תעלה להובלת מים לבור. במקום מקננות יוני סלע.

מהמאגורה נמשיך עם הסימון האדום לאורך הערוץ עד לכביש מס' 31. זהו סוף החלק הראשון במסלול.

לאוהבי ההליכה, ניתן לעלות מנקודה זו עם הסימון הירוק (אליו נלווה גם שביל ישראל) עד לרוגם זוהר, מרחק הליכה של כ- 350 מ' לכל כיוון.

ברוגם זוהר נמצאת מצדית קדומה מהתקופה הרומית, ובור מים במרכזה. מצדיות כאלה הוקמו כחלק מקווי הגנה באזורי הספר.

מרוגם זוהר יש תצפית טובה לעבר הסביבה, ומכאן נשוב חזרה לכביש מס' 31 (שביל ישראל ממשיך לעבר ראש זוהר).

חלק שני - במעלה נחל טביה

נחצה את הכביש בזהירות, ונמשיך עם הסימון האדום עד למפגש עם סימון ירוק, היורד לאפיק נחל יעלים.

בנקודה זו - במפגש סימון כחול במעלה נחל יעלים - ניצב עץ שיטה בולט. במהלך חורף 2007, נעקר העץ כמעט לחלוטין משורשיו אולם עדיין חי (נכון לסתיו 2007) ומהווה נקודת ציון מרכזית.

למעוניינים, ניתן לרדת במורד נחל יעלים (ללא סימון) עד למאגורת כידוד. למאגורה מרשימה זו ניתן לרדת בקלות ולהתרשם מהיקף העבודה שהושקעה בבניית המאגורה. מכאן יש לחזור לצומת השבילים.

אחרי הליכה קצרה במעלה נחל יעלים, לאורך קירות הבנויים תלכיד נחלים (קונגלומרט) נגיע למפגש הנחלים יעלים וטביה.

כאן נפנה ימינה ונמשיך במעלה נחל טביה (אם נפספס את הפנייה, נגיע עד מהרה לכביש מס' 31). גדות הנחל נעשות מצוקיות, ולאורך הנחל יש צמחייה רבה, כולל ריכוז גדול של שיחי שלהבית קצרת-שיניים. נעלה דרך משטחי סלע לבנים וחלקים ומספר מדרגות סלע. אחרי כברת דרך בערוץ, נגיע למדרגות סלע ומייד אחריהן נשפך לנחל אחד מיובליו, ולאחר מכן נקודת ההשקה של השביל הכחול עם שביל שחור (מעלה נוף). השביל הכחול ממשיך לאורך כ- 100 מ' בגדה הצפונית ולא באפיק עצמו, ואחרי עוד כ- 300 מ' באפיק מגיע למדרגת סלע משופעת בגובה 4 מ'. מעט לאחר מדרגה זו, עוזב השביל את אפיק הנחל ומטפס במתינות לגדה הדרומית, למרגלות שכונה בערד. קטע זה עוקף אזור מצוקי בנחל.

המשך השביל יורד במתינות חזרה לאפיק, חוצה צינורות מים ומגיע לאזור עשיר בצמחייה - שיחי לכיד הנחלים ומלוח, הצומחים למרגלות תחנת שאיבה לביוב (לעיתים יש דליפות ביוב מהתחנה לאורך כ- 400 מ').

אחרי חציית צינור שלישי, נעקוף את תחנת השאיבה ונמשיך בדרך עפר עד לגן ציבורי במפגש הרחובות אחווה וצבר. במקום מותקנת ברזיית מי שתייה, ומספר ספסלי ישיבה מאפשרים מנוחה ותצפית למדבר ממנו יצאנו זה עתה.

בנקודה זו מסתיים המסלול.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

  • אוקטובר - פריחה דלילה של בן-חצב מדברי ואזובית המדבר לאורך המסלול.
  • מרץ-אפריל - פריחת שלהבית קצרת-שיניים, דרדר החרחבינה ומינים נוספים (בעיקר בנחל טביה).

שירותים למטיילים:

בעיר ערד.

הערות ואזהרות:

  • מסלול זה מסומן רק במפות עדכניות (מהדורת 2004 ואילך של מפת שבילי מדבר יהודה דרום). אין לטייל במסלול ללא מפה עדכנית!
  • המסלול כולו חשוף לשמש, אלו המתכוונים לטייל בו בעונות החמות, מתבקשים להביא זאת בחשבון ולתכנן את הטיול בהתאם.
  • בימים גשומים קיימת סכנת החלקה במדרגות הסלע ומשטחי הסלע, בעיקר באפיק נחל טביה, ומומלץ להימנע מטיול בו בימים בהם יש חשש לגשם.

הצעות טיול בסביבת ניסוי1:

Zohar stronghold.jpg

נחל זוהר

Wadi zeelim fall.jpg

נחל צאלים תיכון - בריכת צפירה, עין נמר ומעלה נמר

Metzada.jpg

גן לאומי מצדה