קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

פארק יער שוהם

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים במורדות השומרון   /   טיולי פריחה במרכז   /   פארק יער שוהם

מסלול טיול: פארק יער שוהם

פארק יער שוהם - יער צעיר ובו פסיפס עתיק, תצפית נוף ואתרי פריחה.

  • מסלול טיול
  • אזור:מורדות השומרון
  • מפת סימון שבילים: 7 - השרון ומערב השומרון
  • מיקום: מזרחית לשוהם
  • גישה:רגלית, אופניים, רכב שטח
  • שבילי טיול:סימוני קק"ל בלבד
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:מעגלי
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ
  • תאריך ביצוע מסלול:23/11/2013
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:12/1/2021



Shoham forest1.jpg

כנסיית בקחוס הקדוש - חורבת תנשמת, (עמית מנדלסון, 23/11/2013)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: מעגלי יער וחורש פריחה משפחות עתיקות והיסטוריה

רקע: פארק יער שוהם

שילוט ביער שוהם, נובמבר 2013

יער שוהם (או פארק יער שוהם) הוא יער צעיר יחסית, הכלוא בין כביש 444 במערב לכביש 6 במזרח - מזרחית לעיר שוהם. היער הטרשי עשיר באתרי טבע ומורשת, שהמרשים שבהם הוא כנסיית בקחוס הקדוש - עם רצפת פסיפס מפוארת שנחשפה מחדש לאחרונה. בחורף ובאביב, היער שופע פריחה עונתית מגוונת. הטיול ביער שוהם הוא טיול קל יחסית בדרכי עפר, ומתאים לכל המשפחה.

איך להגיע:

יער שוהם (או יער ברקת, בחלק מהמפות) נמצא ממזרח לעיר שוהם.

הגישה ליער היא מכביש מס' 444. לבאים מצפון, יש לחלוף על פני צומת גבעת כ"ח, ולהמשיך עוד כ- 4 ק"מ. נעבור על פני צומת הכניסה הצפונית לשוהם ו- 300 מ' אחריה נפנה ברמזור שמאלה לעבר אזור התעשייה חבל מודיעין.

לבאים מדרום, יש לעבור את צומת נבלט, ואחרי 2.2 ק"מ לפנות ברמזור ימינה.

ניסע ברחוב הראשי (דרך החורש) 800 מ' מזרחה, ובעיקול נפנה ימינה לכביש אספלט צר (כאן יש שלט חום המפנה לפארק יער שוהם).

ברקע נראים גשרי כביש 6 מעל נחל בית עריף. אחרי 170 מ' נוספים נפנה ימינה לדרך כורכר המובילה לאתרי הפארק (גם כאן יש שלט חום).

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ
  • משך המסלול:2-1 שעות.
  • טיפוס מצטבר:כ- 60 מ' עליות מצטברות, ירידות מצטברות זהות.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

הפסיפס העתיק, נובמבר 2013
נוף "שביל הבוסתנים", נובמבר 2013
מצפור קצות הארץ בגבעת הספלולים, נובמבר 2013
פריחת נרקיסים ביער שוהם, נובמבר 2013
תצפית מגבעת הספלולים לגוש דן, נובמבר 2013

דרך הכורכר (החופפת כאן לתוואי שביל ישראל) חוצה את נחל בית עריף ומטפסת במתינות לגבעות שמדרום לנחל. לאחר כ- 700 מ' מתעקלת הדרך ימינה, ומגיעה ל"שער" הצפוני של הפארק. כאן ניצב שלט מידע של קק"ל עם מפת הפארק.

נמשיך בנסיעה ועד מהרה ניפרד משביל ישראל. לאחר כ- 400 מ' משלט המידע, נפנה בעיקול גדול שמאלה ואחרי כ- 200 מ' נוספים נגיע לרחבת חנייה לצד כנסיית בקחוס הקדוש.

באתר זה, הנמצא מימין (ממערב) לדרך, נחשפה בשנת 1986 כנסייה עתיקה ובה רצפת פסיפס מפוארת. הפסיפס היה מכוסה עד לשנת 2013, ונחשף לאחרונה לציבור הרחב. כנסייה זו נחשבת "כנסיית שדה" - כנסייה שלא מוקמה בתוך יישוב אלא בשטח פתוח בין יישובים. אלמנט מפתיע שהתגלה כאן הוא מדליון שיש בדמות האלה היוונית טיכה - אלמנט אלילי שאינו מקובל בכנסיות נוצריות. מדליון השיש מוצג כיום במוזיאון ישראל בירושלים, ולפי כתובות שנתגלו בו - יוצר בשנים 583/582 לספירה. הפסיפס משלב דגמים גיאומטריים ודגמים צמחיים, ויש בו מספר כתובות ביוונית. בתחתית מדרגות הכנסייה נמצאת כתובת הקדשה לבקחוס הקדוש. ייתכן שמדובר על קדוש מקומי, או על אחד משני מרטירים נוצרים מסוריה (סרגיוס ובקחוס) שהתנצרו במאה השלישית והוצאו להורג בפקודת הקיסר דיוקלטיאנוס.

בצידה המערבי של הכנסייה נמצא בית בד קדום (מדגם שאפיין במיוחד את צפון השפלה ודרום השומרון), ואילו מצפון לכנסייה נמצאת מחצבת אבן ששימשה כמאגר מים עתיק (המחצבה מגודרת ומלאה כיום בסבך קיסוסית). שלטי הסבר מציגים בפני המבקרים את סיפור המקום.

בשנת 2014 הוצב כאן גם דגם של מפת מידבא - רצפת פסיפס מהתקופה הביזנטית שהתגלתה במאה ה- 19 בעיר מדבא (מידבא) שבמואב, ובה מפה של ארץ ישראל, הנחשבת לאחת המפות הקדומות ביותר של ארצנו, עם אזכור ליישובים רבים. במפת מידבא מוזכר יישוב בשם "ביתו מלגזיס", אותו מציעים הארכיאולוגים לזהות בחורבת תנשמת. יישובים נוספים באזור המוזכרים במפה הם חדיד (או "עדיתיים" במפה) ומודיעין.

מומלץ להסתובב רגלית באזור זה, ומדרום לכנסייה נזהה כבשן סיד (מגודר) וגת עתיקה.

בחורף ובאביב הטרשים שופעים פריחה, בין היתר סתוונית היורה, נרקיס מצוי, עירית גדולה וכן דרדר כחול.

ניתן להמשיך מכאן רגלית או ברכב לעבר התחנה הבאה, חניון ברסלר, הנמצא כ- 500 מ' מהכנסייה העתיקה.

ברכב, לאחר כ- 100 מ' נגיע לצומת דרכים. דרך הפארק הראשית (שילוט ירוק של קק"ל) היא מעגלית, אך הדרך הקצרה יותר לחניון היא להמשיך ישר ואחרי כ- 100 מ' לפנות ימינה. לאחר 240 מ' נוספים נגיע לחניון (עשוי להיות עמוס בשבתות יפות). כאן ניצבים שלטי הסבר על פרחי הבר ואתרי העתיקות ביער שוהם.

מנקודה זו מומלץ לצאת למסלול הליכה רגלי קצר, אל "שביל הבוסתנים" ו"גבעת הספלולים" (גבעה 137).

שבילים אלו עוברים בחלקו הדרומי של יער שוהם. בחלק זה ניטעו עצי בוסתן ועצי בר ארץ-ישראליים, והתנועה בו ברכב מנועי אסורה.

השבילים רחבים יחסית וברורים בשטח, אם כי סימון השבילים של קק"ל אינו ברור ועשוי אף לבלבל.

"גבעת הספלולים", היא גבעה 137, מתנשאת מולנו. הליכה של כ- 300 מ' בשבילים תוביל אותנו לפסגת הגבעה, בה נמצא "מצפור קצות הארץ" לזכרו של סמל גיא סודאי ז"ל, שנפל בקרב בלבנון ב- 1994. במקום יש סככה, פינת ישיבה ושילוט הסבר (אם כי אין לוחות תצפית מסודרים). מקור שם הגבעה בסלע גדול בו חצובות שקערוריות בגדלים שונים - ספלולים (השקערוריות הקטנות) ומדוכות (השקערוריות הגדולות).

התצפית מכאן אכן מרשימה, ומשתרעת מאזור הרצליה וראש העין בצפון לעבר ראשון לציון ורמלה בדרום, מודיעין ויער בן שמן בדרום-מזרח, ואילו במזרח - רמאללה, הר חרשה, פדואל ומספר כפרים בדרום השומרון.

נחזור באותה דרך לשביל הראשי. אם זמננו בידנו, מומלץ להמשיך ב"שביל הבוסתנים". זהו שביל מעגלי, עם מסלולים קצר (1 ק"מ) וארוך (2.5 ק"מ). ההליכה המתוארת כאן היא נגד כיוון השעון, אך ניתן לבצע את המסלול גם בכיוון הנגדי. המסלול הקצר מקיף את גבעת הספלולים, ואילו המסלול הארוך מסתעף מהמסלול הקצר בחלקו המזרחי. השילוט בפיצול השבילים אינו ברור (שילוט זה מפנה ל"יציאה לשוהם", אך למעשה זהו גם המשך המסלול הארוך). מכאן יורד השביל לעמק שמדרום (עמק נחל נבלט) וממשיך מזרחה עד למפגש עם שביל ישראל, בו נעלה ולאחר כ- 300 מ', בצומת שבילים, נפנה שמאלה ועד מהרה נפגוש את המסלול הקצר.

לאורך השביל יש טרשי סלע רבים ובהם פריחה עונתית מגוונת. בין הטרשים ניטעו עצי בוסתן. במבט דרומה נראה עמק ובו גבעה מכוסה בצמחייה - חורבות העיר הקדומה נבלט, שהוקמה בידי שבי ציון. שמה השתמר בשם הכפר הערבי ששכן כאן עד מלחמת העצמאות - בית נבאללה. מדרום לחורבות נבלט נמצא מושב בית נחמיה, ומעבר לו אזור תל חדיד.

מדרום-מערב לגבעת הספלולים, נמצאת מחצבה נטושה ובה מטווח, ולכן אין לסטות משביל ההליכה באזור זה (ויש שילוט אזהרה בשטח).

אתר פריחה נוסף, שאינו מוסדר לביקורי מטיילים, נמצא ממש ליד הכניסה ליער מכביש האספלט. בטרשים הפונים מזרחה לעבר כביש 6, יש ריכוזי פריחה עונתית - נרקיסים, רקפות, חבצלת קטנת-פרחים ועוד. עם זאת, השטח קשה להליכה וקיימת סכנת החלקה בפרט לאחר הגשמים. בין הטרשים נמצאת גם מערה קטנה - "מערת הקשתות" שבפתחה עץ שיזף.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

שירותים למטיילים:

  • מספר חניוני מטיילים ביער, כולל שולחנות פיקניק ומתקני איסוף פחמים.

הערות ואזהרות:

  • מסלול ההליכה חשוף ברובו לשמש.

הצעות טיול בסביבת פארק יער שוהם:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:

  • אגן הירקון - רן בר-נר, אלי בוך.
  • שילוט באתר.



המפה נטענת...