קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

רעננה

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים בשרון   /   רעננה

מסלול טיול: רעננה

רעננה - מסלול עירוני ב"פנינת השרון" החוצה את העיר מצפון לדרום

  • מסלול טיול
  • אזור:השרון
  • מפת סימון שבילים: 7 - השרון ומערב השומרון
  • מיקום: מרכז רעננה
  • גישה:לכל רכב, רגלית, אופניים
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:27/7/2015
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:27/7/2015



Raanana center1.jpg

ח'רבת עזון - נאות שדה, (עמית מנדלסון, 19/1/2015)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: עתיקות והיסטוריה קווי טיול עירוני תחבורה ציבורית טיול לילה מתקשים בהליכה

רקע: רעננה

עץ השיזף, ינואר 2015

רעננה, המתהדרת בתואר "פנינת השרון", אינה נתפסת בציבור כיעד לטיול עירוני, אולם סביב מרכז העיר יש מקבץ נאה של אתרים המאפשרים מסלול טיול עירוני. המסלול המוצע כאן הינו מסלול רגלי באורך כ- 5 ק"מ המחייב הקפצת רכב לנקודת הסיום, אך ניתן להתנייד בין האתרים גם בסיוע רכב פרטי.

בשנת 1912 הוקמה בארה"ב חברת "אחוזה א' ניו יורק", במטרה להקים התיישבות יהודית בארץ ישראל. המושבה עלתה לקרקע באפריל 1922, והרחוב הראשי נקרא על שם החברה - רחוב אחוזה.

איך להגיע:

נקודת ההתחלה הינה באתר הארכיאולוגי ח'רבת עזון - "נאות שדה", בצד הצפוני של צומת הרחובות בורוכוב/וייצמן ברעננה (לבאים מחוץ לעיר, יש להיכנס אליה במחלף כפר סבא - רעננה צפון, וההתחלה ממוקמת ברמזור הרביעי ברחוב וייצמן).

נקודת הסיום הינה בחורשת "היער הקטן" בגבולה הדרומי של העיר. לבאים מחוץ לעיר, כדאי להיכנס מצומת רעננה לרחוב אחוזה, ברמזור השני לפנות שמאלה לרחוב קזן ולהמשיך עד לכיכר במפגש רחוב החורשה. כאן נפנה ימינה עד למפגש רחוב ארלוזורוב, כאן נפנה שמאלה ונחנה.

להגעה ברכב מנקודת הסיום לנקודת ההתחלה, נמשיך ברחוב ארלוזורוב לרחוב פרדס משותף, נפנה שמאלה לרחוב פרדס משותף וממנו לרחוב קזן וחזרה לרחוב אחוזה. כאן נפנה שמאלה ואחרי שלושה רמזורים, נפנה ימינה (פנייה לא מרומזרת) לרחוב בורוכוב בו ניסע כק"מ וחצי עד לאזור רחוב דגניה ונחפש חנייה.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:5 ק"מ.
  • משך המסלול:3-2 שעות.
  • טיפוס מצטבר:המסלול מישורי.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

אנדרטת הבנים, ינואר 2015
קבר ברוך אוסטרובסקי, יולי 2015

נקודת ההתחלה הינה בגבעה הממוקמת מצפון לרחוב וייצמן, בין הקאנטרי קלאב העירוני במזרח ובין מגרש קריקט במערב.

בגבעה המוזנחת כיום שכן עד למלחמת העצמאות כפר ערבי קטן - ח'רבת עזון או טבסור. שמו מעיד על היותו "כפר-בת" של הכפר הגדול עזון, הנמצא במערב השומרון כ- 15 ק"מ ממזרח לרעננה. אגדה ערבית, אותה העלה על הכתב איש ידיעת הארץ הגיאוגרף זאב וילנאי, מספרת על תלאותיהם של בני עזון. לפי האגדה, ישבו תושבי הכפר תחילה כאן בשרון, ומדי בוקר יצאו לעבד את אדמותיהם שבשומרון וחזרו לעת ערב. מדי בוקר, הסתנוורו האיכרים מקרני השמש העולה במזרח, ומדי ערב הסתנוורו שוב מקרני השמש השוקעת במערב. בצר להם, החליטו הכפריים להכריז מלחמה על השמש המציקה. התכנסו הכפריים בחרבות שלופות, ולעת שחר הסתערו אל מול השמש העולה, אך השמש נותרה אדישה והמשיכה לעלות למרומי הרקיע. לעת ערב החליטו התושבים לחדש את התקפתם, והפעם נחלו הצלחה כבירה: השמש שותתת הדם שקעה אל מי הים שבמערב.

מה רבה הייתה אכזבתם של הכפריים כאשר עם שחר יום המחרת, שבה השמש ועלתה ברקיע כאילו דבר לא קרה...

החקלאים המתוסכלים פנו לדרוויש המקומי, והלה ייעץ להם - את השמש בלתי אפשרי לנצח, אבל אם תעתיקו את מקום מושבכם להרים ותעבדו את האדמות במישור החוף, תחדל השמש מלהציק לכם. וכך היה - מדי בוקר, כאשר ירדו תושבי עזון לאדמותיהם שבשרון, ליטפו את גבם קרני השמש החמימות, וכך גם לעת ערב כאשר שבו חזרה אל השומרון.

תושבי הכפר קיימו יחסים טובים עם המושבה הסמוכה רעננה, אולם בדומה לכפרים אחרים באזור, בחרו לנטוש את יישובם במהלך מלחמת העצמאות, והמקום נבלע בתחום המושבה שהפכה לעיר. שם המקום הוסב ל"נאות שדה" על שמו של האלוף יצחק שדה, אולם שם זה לא נקלט. בשנות ה- 1970, כאשר הוקם קאנטרי קלאב בחלקה המזרחי של גבעת הכפר, התגלתה במקום גת עתיקה (שנהרסה בינתיים). כיום מכוסה הגבעה בעשביית בר בחורף ובאביב, בעיקר מעוג כרתי ("חלמית" בלשון הציבור) וחרצית עטורה, וכן יש כאן אקליפטוסים מעטים.

מהגבעה נחצה בזהירות את רחוב וייצמן ברמזור, ונתקדם דרומה ברחוב בורוכוב.

בצומת רחוב העבודה נפנה שמאלה, ובמפגש רחוב טרומפלדור נפגוש עץ שקמה עתיק, משרידי הבוסתנים של הכפר ח'רבת עזון (במקום יש שילוט הסבר עם מידע שגוי). עשרות מטרים מעץ השקמה, מדרום לכביש, נמצא גן ציבורי ובו עץ שיזף גדול ומסועף. עץ זה, אחד משלושה שיזפים בתחומי העיר רעננה, אויים לפני שנים אחדות ע"י יוזמת בנייה, שסוכלה הודות להתגייסות תושבי האזור. התושבים כתבו ספר על הפרשה - "עץ הדומים הזקן" ובעת הביקור בקיץ 2015 הוצב במקום עותק של הספר בו ניתן לעיין באתר. סביב העץ נשתלו פרחי בר עונתיים. אזור זה בעיר נקרא "גבעת מאיר" ומיושב ע"י משפחת ריינר עוד משנת 1930. מייסד המקום, מאיר ריינר, נרצח בביתו ע"י מסתננים בשנת 1954. אחד המסתננים נורה למוות ע"י כוח מג"ב כאשר חצו חזרה את הגבול לשטחי ירדן. בעקבות הרצח, ביצע צה"ל פעולת תגמול במחנה הלגיון הירדני ליד הכפר עזון (שממזרח לקלקיליה). התפתח קרב בו נהרגו מספר חיילים ירדניים ואילו לוחם צה"ל - יצחק ג'יבלי - נפצע קשה ונפל בשבי. הוא שוחרר בעיסקת חילופי שבויים, אחרי סדרת פעולות של חבריו ללכידת שבויים שישוחררו תחתיו.

נחזור לרחוב בורוכוב, ומול צומת רחוב העבודה ניכנס לגן ציבורי מטופח - גן גדי נוטס ע"ש בן רעננה שנספה באסון התרסקות מטוס מעל חופי ניו יורק בשנת 1996. בגן נטועים עצי שלטית מסופקת, הפורחים בצהוב בחודשי הקיץ, ולאורכו אמת מים המסתיימת בבריכה קטנה. בקצהו המערבי של הגן נמצא המשכן לאמנויות ומוסיקה. ממזרח למשכן זה, יש שביל המוביל דרומה לרחוב השומר. במפגש רחוב השומר ורחוב ההגנה נפנה שמאלה ונגיע אל גן דוד במפגש רחובות ההגנה ובורוכוב. בגן זה נמצאים מספר עצים גדולים ועתיקים וכן בריכת בטון ששימשה לאגירת מים.

מנקודה זו נתקדם דרומה ברחוב בורוכוב עד למפגש רחוב גולומב, ועתה נפנה ימינה. לאחר עשרות מטרים נגיע לגן ציבורי, בצידו הצפוני נמצאת הכניסה למרכז לתולדות רעננה. הכניסה למרכז כרוכה לרוב בתיאום מראש, אך כאשר המקום פתוח ניתן להתרשם הן מתצוגת כלים חקלאיים בחצר המרכז והן מתצוגת קבע המנציחה את ראשוני רעננה ופרקים בתולדות העיר.

מרחוב גולומב נפנה שמאלה ברחוב אליעזר יפה ונגיע לרחוב הראשי של רעננה - רחוב אחוזה על שם החברה המייסדת.

ברחוב אחוזה נפנה ימינה ונמשיך כ- 550 מ' בין בתי קפה ומסעדות, עד לצומת רחוב קרן היסוד. כאן נפנה שמאלה ונחצה את הרחוב במעבר חצייה, לעבר אנדרטת הבנים. לאנדרטה צורת אובליסק, והיא בנויה בחזיתו של "בית המגן" שהוקם בשנות ה- 1950 ותיפקד למעשה כ"יד לבנים" הראשון בעיר, ולאחר מכן שכן כאן התיכון הראשון. כיום משמש המבנה כבית הנוער המרכזי.

מכאן נשוב מזרחה בגדה הדרומית של רחוב אחוזה, נחלוף על פני בית יד לבנים בחזיתו נמצאת הכיכר העירונית. במבנה זה פועלת הספרייה העירונית וכן יש בבניין תמונות היסטוריות מתולדות העיר.

לאחר צומת רחוב קלאוזנר נגיע למכלול עיריית רעננה. באזור זה יש שדרת פיקוסים גדולים ומרשימים.

אחרי שנעבור את בניין העירייה, נפנה לשביל בין העירייה ובין בית הכנסת הגדול. כדאי להסתובב בין מבני העירייה, כולל מגדל המים ועמדת השמירה, ולעיין בשלטי ההסבר. נצא דרך מגרש החנייה מזרחה לרחוב רמב"ם, ונפנה ימינה. בין בתים מס' 30 ו-32 נמצא שביל הליכה המוביל אל גן אריגי - גן ציבורי היסטורי, לזכרו של המורה לחקלאות צבי אריגי. בגן (שעבר שינויים ניכרים לאורך השנים) יש מספר עצים עתיקים (כולל עץ שקמה נוסף) וחלקת "טבע עירוני" בדרום הגן. נשוב על עקבותינו לרחוב רמב"ם, ובצומת רחוב אוסטרובסקי נפנה ימינה. בצידו הדרומי של הרחוב נמצא עץ אלון התבור עתיק, אחד מ- 15 אלוני התבור ששרדו ברחובות העיר.

בצומת רחוב קלאוזנר נפנה שמאלה ועד מהרה ניכנס אל בית הקברות הישן דרך השער הצפוני. בחלקו הצפוני של בית הקברות נמצאים שירותים ציבוריים וכן חלקה גדולה של חברי ארגון ה"הגנה" ברעננה. נעלה בשביל אל פסגת בית הקברות - בשיא הגובה קבורים כמה מראשוני רעננה, כגון ברוך אוסטרובסקי, ראש המועצה הראשון שכיהן בתפקידו 28 שנים (ועוד בטרם התיישב ברעננה, נמנה עם מייסדי המושבה גן יבנה), ויהודה לייב קסין (קזין), נשיא חברת "אחוזה א' ניו יורק", הנחשב לגואל אדמות רעננה. מעט ממזרח למצבת אוסטרובסקי נמצאת חלקה צבאית קטנה, וראוי לציון קברו של החייל יוסף פינק, אחד משני חיילי צה"ל שנחטפו בלבנון בשנת 1986 ונחשבו כנעדרים במשך עשר שנים עד להשבת גופותיהם לישראל בעסקת חילופי שבויים עם ארגון החיזבאללה.

נצא מבית הקברות דרך השער הדרומי, לרחוב פרדס משותף, המהווה את גבולה הדרומי של העיר במשך שנים ארוכות. רחוב זה ממוקם למעשה על תוואי קו החזית הטורקי-בריטי במלחמת העולם הראשונה, אם כי לכך לא נותר זכר בעיר.

הליכה קצרה מזרחה (פנייה שמאלה) תוביל אותנו אל "היער הקטן" - חורשת אקליפטוסים גדולה שניטעה במקום בו שכנה אחת משתי בריכות החורף של רעננה בראשיתה. בחורשה זו נסיים את מסלול הטיול.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

  • פריחת צמחי גינון - עצי שלטית מסופקת (בקיץ).
  • פריחה עונתית - בגן עץ השיזף ובגן אריגי (חורף ואביב).

שירותים למטיילים:

  • גנים ציבוריים עם צל, פינות ישיבה ומי שתייה.
  • שירותים - במתחם עיריית רעננה, בבית "יד לבנים" ובבית הקברות הישן.
  • המרכז לתולדות רעננה - פתוח בתיאום מראש (ללא תשלום).
  • בבית הקברות הישן אין שילוט לגבי שעות הפתיחה.

הערות ואזהרות:

  • הביקור במרכז לתולדות רעננה מחייב תיאום מראש.

הצעות טיול בסביבת רעננה:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:



המפה נטענת...