קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

נחל שחמון

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים בדרום   /   טיולים בהרי אילת ובדרום הערבה   /   נחל שחמון

מסלול טיול: נחל שחמון

נחל שחמון – מסלול הליכה בטבע בין שכונות העיר אילת, המתאים במיוחד להיכרות ראשונית עם נופי המדבר הקיצוני.

  • מסלול טיול
  • אזור:הרי אילת ודרום הערבה
  • מפת סימון שבילים: 20 – הרי אילת
  • מיקום: העיר אילת
  • גישה:רגלית, אופניים
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:10/6/2015
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:22/2/2016



Wadi shachmon1.jpg

נחל שחמון, (עמית מנדלסון, 10/6/2015)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: עתיקות והיסטוריה קווי תחבורה ציבורית משפחות

רקע: נחל שחמון

פריחה בנחל שחמון

נחל שחמון הינו אחד הערוצים המנקזים את פאתי הרי אילת לעבר מפרץ אילת. עד לשנות ה- 1990, היווה אפיק הנחל את גבולה של העיר אילת, ושדות מוקשים ישנים באזור מנעו את הטיול בו. עם התפתחותה הגדולה של העיר, פונו שדות המוקשים והנחל נותר כרצועה מדברית המפרידה בין השכונות הוותיקות לחדשות. הגם שלא ניתן להתעלם מנוכחותה של העיר, זהו אחד ממסלולי ההליכה הנוחים ביותר למטיילים שרוצים לטעום קצת מנופי המדבר בלי לטפס להרי אילת. שכונות המגורים מאפשרות במידת הצורך ביצוע מקטעים קצרים של המסלול. הנחל שולב גם במסלול האופניים "סובב אילת", שראשיתו ממזרח לחוף הצפוני וחלקו האחרון חופף למסלול הטיול, וכן מהווה את קצהו של שביל ישראל לאופניים.

איך להגיע:

מסלול הטיול אינו מעגלי, ומומלץ להסתייע בתחבורה ציבורית. למטיילים עם רכב בודד, כדאי להשאיר אותו בנקודת הסיום (חוף חברת החשמל, בצמוד מדרום לבסיס חיל הים באילת) ומשם לקחת אוטובוס לתחנה המרכזית באילת (פעם בשעה) ואוטובוס המשך לנקודת ההתחלה. למטיילים בשני רכבים, ניתן להשאיר רכבים בשני קצוות המסלול, העליון במפגש הרחובות דרך הרים ודרך הגיא, והתחתון בחוף הדקל. נכון לפברואר 2016, החנייה בשני קצוות המסלול הינה חופשית (בחוף הדקל, יש לשים לב לחנות באזור החנייה החופשית, סמוך לגדר בסיס חיל הים. יש באזור גם שטחי חנייה בכחול לבן).

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ.
  • משך המסלול:2-1 שעות הליכה.
  • טיפוס מצטבר:ירידה מצטברת של 150 מ'.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

פיסול סביבתי ב"דרך החוגגים"
הגשר הגדול ברחוב דרך הרים

נתחיל את ההליכה בכיכר הגדולה במפגש רחובות הגיא ודרך הרים. בצידה הצפוני-מערבי של הכיכר נמצאת אנדרטה לזכרו של אבנר שלום ז"ל, בן אילת שנפל בהיתקלות עם מחבלים בצומת גוש קטיף. מכאן נלך במקביל לכביש כ- 200 מ' צפונה, אל אפיקו של נחל שחמון. ראשיתו של הנחל כשני ק"מ מעלינו, למרגלות בקע יותם. בנקודה זו הנחל אמנם אינו גדול במיוחד, אך הוקם מעליו אחד הגשרים הגדולים בישראל לנחלים מסוגו, המשלב לא פחות מתריסר פתחי ניקוז גליליים, ניתן לעבור דרך כל אחד מהם (חלקם כבר עוטרו בכתובות גרפיטי), ולצאת למורד הנחל.

הערוץ רדוד ורחב יחסית, והאלמנט המרכזי המושך את העין הינו שיירה דוממת ומוזרה של פסלי מתכת חלולים, ובה כ- 100 פסלים. מבט בוחן יותר, ילמד אותנו כי הפסלים ניצבים בתוואי דרך קדומה. דרך זו, דרב אל-חאג' בערבית, או "דרך החוגגים" בעברית, שימשה למעשה עד למאה ה- 20' כדרך עולי הרגל המרכזית ממצרים לחצי האי ערב, בואכה הערים מכה ומדינה הקדושות לאיסלאם. עד למאה ה- 20', היה זה מסע ארוך וקשה בו השתתפו צליינים רבים במשך שבועות ארוכים, בשיירות גמלים בדרכי המדבר. במהלך תקופת המנדט הבריטי נסלל הכביש המנדטורי של מעלה אילת בנתיב הדרך הקדומה, (ממנה ראוי לציון גשר קדום בראש נחל שלמה), ועם הנסיגה מסיני, הוחלף מעלה אילת הקדום בכביש חדש בנתיב שונה במקצת. במקום בו אנו עומדים, עבר עד לשנות ה- 90' אחד הכבישים העורקיים של העיר אילת (רחוב דרך יותם), וכדי לשמור על האתר ההיסטורי שונה מערך התחבורה באזור. הפסל הסביבתי הוצב כמחווה לעבר המרתק של המקום. מנקודה זו, ולאחר שנחצה את התוואי הישן של דרך יותם (מתחת או לצד גשר נמוך), נמשיך בירידה מתונה באפיק הנחל, לאורכו פזורים פה ושם עצי שיטה – בעיקר שיטה סלילנית (הניכרת בצמרת ברורה ובתרמילי זרעים סלילניים), אך גם שיטה סוככנית (שנופה דמוי משולש עם גזעים דקים רבים).

בשנים האחרונות התמעטו מאד אירועי הגשם באזור אילת, אך לאחר גשמים, נוכל לפגוש כאן פריחה מרשימה של צמחי המדבר הקיצוני – חומעה משולחפת, זוגן פשוט, זוגן אדום, פגוניית סיני, סביון צהוב ואחרים. נעבור מתחת לגשר הראשון (שדרות ששת הימים). עד לנקודה זו עברנו כקילומטר אחד. בין שדרות ששת הימים לרחוב חטיבת הנגב ממתינה לנו הליכה של כ- 650 מ' נוספים. בגדה הדרומית, מעל לנחל, במקטע שבין דרך הרים לרחוב חטיבת הנגב, פותחה טיילת מוצלת המשלבת גינון בעצים מדבריים, לא כולם מקומיים. בין עצים אלו ראוי לציון העץ מורינגה רותמית, הפורח כאן בפברואר-מרץ. מקבץ של עצי המורינגה נמצא מעט לפני מפגש רחוב חטיבת הנגב. לאחר שנעבור מתחת לגשר השני (חטיבת הנגב), נעלמים לחלוטין עצי השיטה. עם התקדמותנו במורד הנחל, נגיע לאזור ובו מצוקים ציוריים של תלכיד נחלים בגדת הנחל. שכבות סלע אלו מכונות בפי הגיאולוגים "תצורת גרוף" על שם הנחל השכן מדרום. כמו כן בולטת ברקע גדר מספנת חיל הים. בגדה הצפונית נמצא מתחם קטן ומגודר של מיכלי דלק. נכון לשנת 2021 קיבלנו דיווח על הריסת המצוק בעבודות עפר בערוץ הנחל.

מנקודה זו, קצרה הדרך לנקודת הסיום – חוף חברת החשמל. יש לעבור בזהירות את כביש 90 (דרך מצרים), ואם נרצה, ניתן לשכשך במי הים לסיום המסלול.

אפשרויות נוספות

כשני קילומטרים מדרום לנחל שחמון, עובר נחל גרוף. הנחל פחות מוסדר למבקרים וחולף בצמוד לשטחי מתקנים של נמל אילת וחברת קצא"א. למיטיבי לכת, ניתן לעלות בנחל שחמון עד גשר הגלילים, ללכת כשני ק"מ ברחוב ובסופו לזהות נקודה המאפשרת ירידה בטוחה לנחל גרוף, איתו נגלוש עד לכביש 90 (רוב ההליכה מתבצעת בדרך עפר הסמוכה לנחל) עתה, נשלח מטייל קל-רגליים להליכה מנהלתית לצד הכביש חזרה לחוף חברת החשמל. בשל סמיכות נחל גרוף למתקנים שונים, ייתכן שהמטיילים יתבקשו להזדהות בעת הטיול בשטח. במידה והמסלול מבוצע כמסלול מעגלי מלא בנחלים גרוף ושחמון, אורך המסלול כ- 10 ק"מ.

כמו כן, מומלץ להגיע בסיוע הרכב לתצפית צוקי גרוף. לשם כך ניסע לקצה רחוב ששת הימים. מנקודה זו נפנה ברגל שמאלה (דרום-מזרחה) ולאחר כ- 200 מ' נזהה שביל רגלי קצרצר ותלול המעפיל לפסגתה של גבעת גרניט ממנה נשקפת תצפית יפה ולא מוכרת על מצוקי נחל גרוף.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

• במידה והתרחשו אירועי גשם (הנדירים מאד באזור), כדאי לבקר במסלול כחודשיים לאחר הגשם וליהנות מפריחה מדברית.

שירותים למטיילים:

  • חוף חברת החשמל – חוף מוסדר עם סככות צל וחנייה (אין שירותי הצלה).
  • טיילת ופינות צל בגדה הדרומית של נחל שחמון.

הערות ואזהרות:

  • המסלול חשוף לשמש, ובקיץ מתאים לביצוע רק השכם בבוקר.
  • אין לבצע את המסלול בימים (הנדירים) בהם יש סבירות לשטפונות באזור.

הצעות טיול בסביבת נחל שחמון:



המפה נטענת...