קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

מרכז הרצליה

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים בשרון   /   מרכז הרצליה

מסלול טיול: מרכז הרצליה

מרכז הרצליה - סיור בעקבות ראשונים בהרצליה.

  • מסלול טיול
  • אזור:השרון
  • מפת סימון שבילים: השרון ומערב השומרון - 7
  • מיקום: הרצליה
  • גישה:רגלית, אופניים
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:27/8/2016
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:12/7/2017



Hertzliya center.jpg

אנדרטת המייסדים בהרצליה, (עמית מנדלסון, 12/7/2017)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: עתיקות והיסטוריה קווי טיול עירוני תחבורה ציבורית מתקשים בהליכה

רקע: מרכז הרצליה

בית הראשונים

ראשיתה של העיר הרצליה כמושבה חקלאית בשנת 1924, ע"ש חוזה המדינה, בנימין זאב הרצל. בדומה לערים השכנות, כפר סבא, רעננה ורמת השרון, שינה היישוב את אופיו, מיישוב כפרי לעיר צפופה, המשלבת בין ישן וחדש. בשנת 1960 הוכרזה הרצליה כעיר.

מסלול הטיול המוצע הינו מסלול הליכה, אם כי התחנות הראשונות והאחרונות במסלול מרוחקות למדי מעיקר המסלול, וניתן להגיע לתחנות אלו בסיוע רכב.

איך להגיע:

נקודת ההתחלה של המסלול הינה באנדרטה לזכר המתיישבים הראשונים, ברחוב וייצמן פינת ש.ז. לוין. ניתן לסיים את המסלול בשתי אפשרויות, האחת בגן בן-שפר, והשנייה במתחם בית המשפט ומוזיאון הרצליה לאמנות מודרנית.

וייז: בי"ס וייצמן הרצליה.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ.
  • משך המסלול:2-1 שעות
  • טיפוס מצטבר:המסלול מישורי.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

עץ הקטלב
גן בן-שפר

בפינת הרחובות נמצאת רחבה ובה אנדרטה המציינת את מקום ההתיישבות של שבעת המתיישבים הראשונים בעיר. לצד האנדרטה נמצא בית הספר הראשון של הרצליה - בית הספר וייצמן (לשעבר - "בית הספר העממי"). ביה"ס עבר כמה "תחנות" בטרם התמקם בנקודה זו, ובחצרו מגדל מים. כדאי לעבור במעבר החצייה לצד המערבי של הכביש, משם ניתן להבחין במגדל המים ובעמדת השמירה על גגו.

מכאן נתקדם לכיוון צפון-מזרח, כאשר בדרכנו נחלוף על פני גן ציבורי המשלב שלטי הנצחה לשניים מוותיקי העיר. באזור צומת הרחובות וייצמן-השרון נמצא שלט המציין את מקומה של תחנת האוטובוסים ההיסטורית. מכאן משנה הרחוב את שמו לרחוב סוקולוב.

בצומת רחוב הנדיב נחלוף על פני בית העירייה הישן. המבנה הושלם בשנת 1932, כמבנה דו-קומתי בו ישב "בית הספר העממי", ובו חמש כיתות. בשלב מאוחר יותר נוספה הקומה העליונה. בשנת 1947 עבר בית הספר לרחוב וייצמן (שם התחלנו את הסיור) ולכאן הועברו משרדי המועצה המקומית. עיריית הרצליה שכנה בבניין זה עד לשנת 2017.

כעת נפנה שמאלה (צפונה) לרחוב הנדיב. נחלוף על פני מגרש חנייה מצפון לבניין העירייה, ומעבר לו, בעיקול רחוב הנדיב (הכניסה לבית מס' 8) נבחין בעץ קטלב גדול וציורי בכניסה לחניית הבניין. זהו ככל הנראה עץ הקטלב היחיד בהרצליה, שניטע בידי ברוך צ'יזיק ורעייתו שרה, שהתגוררו בקרבת מקום.

יעדנו הבא הוא מוזיאון בית הראשונים ע"ש שרה וברוך צ'יזיק. ברוך צ'יזיק, מאנשי "העלייה השנייה", היה אגרונום ועורך מפעל "אוצר הצמחים" לזיהוי צמחי ארץ ישראל. בחצר ביתו שתל צ'יזיק מגוון עצים מיוחדים, שרק חלקם שרדו עד היום כגון עץ אלת הבוטנה (וכן ניתן לראות את גזעו של ארז הלבנון, שהתייבש במהלך השנים). שניים מאחיו נפלו בקרבות, אפריים בחולדה ושרה בחצר תל חי. צ'יזיק נפטר בשנת 1955. בשנת 1988 הפך ביתו למוזיאון לתולדות הרצליה.

למוזיאון שעות פתיחה מוגבלות למדי (פירוט להלן) וגם הגן סביב המוזיאון לא תמיד פתוח. במוזיאון יש תצוגת קבע המשלבת חדרי מגורים לדוגמא, כלים היסטוריים וכן דגמים של בית אריזה, "סליק", מנהרת הניקוז ועוד. בקומה השנייה של המוזיאון ניצב פסלו של חוזה המדינה, בנימין זאב הרצל, על שמו קרויה העיר. אחד הקוריוזים שבמוזיאון הינו מודעה למכירה פומבית של המושבה הרצליה, בשל פשיטת רגל של חברת "קהילת ציון" המייסדת.

אחרי ביקור במוזיאון נמשיך לאורך רחוב הנדיב (קטע מוצל ונעים להליכה), ובצומת עם רחוב בני בנימין נפנה ימינה לרחוב בני בנימין. "בני בנימין" היה ארגון של בני המושבות בארץ ישראל, שהקימו (יחד עם "קהילת ציון אמריקאית") את המושבה הרצליה. בתחילת הרחוב נמצאת חנייה ציבורית ללא תשלום.

לאורך רחוב בני בנימין נמצאים מספר מבנים היסטוריים. לאחר כ- 120 מ', נפנה ימינה לרחוב טשרניחובסקי ונתקדם חזרה לכיוון מרכז העיר. נחלוף על פני רחוב "אוצר הצמחים" המנציח את מפעלו של ברוך צ'יזיק, ונגיע לקצה שדרות ח"ן (ע"ש חיים נחמן ביאליק).

בשדרות המוצלות נפנה לעבר צומת רחוב סוקולוב. במפגש רחוב סוקולוב, שכנו הקיוסק הראשון ותחנת "אגד" ההיסטורית. מעברו השני של הרחוב, נמצא בית הכנסת הגדול, לצידו גם שלט זיכרון לסלילת כביש הרצליה - תל אביב בשנים 1941-1936, דרך רמת השרון. עד אז, הגישה להרצליה הייתה מסורבלת - דרך רעננה, הוד השרון ופתח תקווה, או בדרך לא סלולה לאורך חוף הים.

מכאן נמשיך ברחוב סוקולוב מזרחה. לאחר צומת רחוב הדר, נקפיד להימצא בצידו הצפוני של הרחוב, ואחרי 80 מ' נפנה שמאלה (צפונה) לרחוב צדדי בגבול בי"ס ברנר. כאן נמצא גן טבע עירוני משוחזר, הנעול בד"כ, אך בחורף ובאביב ניתן ליהנות מפרחי הבר שנשתלו בו, בין היתר רותם המדבר ועדעד כחול.

נחזור לרחוב סוקולוב, ועד מהרה נגיע אל גן בן-שפר.

זהו אחד הגנים הציבוריים הגדולים והוותיקים בעיר, בחלקו המזרחי ניצבת אנדרטת הבנים. האנדרטה נחנכה בשנת 1958, שנת העשור למדינת ישראל, ועם הזמן הורחבה. בקרבת האנדרטה ניצב שלט הנצחה למפעל המים בהרצליה. אגודת המים הוקמה בשנת 1926 ובין היתר סייעה לחבריה ברכישת בתים במושבה. צבי בן-שפר, המונצח בגן זה, עמד 11 שנים בראשות מפעל המים עד פטירתו בשנת 1943.

בגן נמצאת בריכת נוי "אקולוגית" ובה צמחיית מים מגוונת (נימפיאות גומא הפפירוס) ודגי זהב. בגן נטועים עצי לגרסטרמיה הודית, הבולטים בפריחה ורודה מרהיבה. בחלקו הצפוני של הגן נמצאים מתקני משחק.

לסיום, כדאי לגשת גם למתחם יד לבנים ומוזיאון הרצליה, המרוחק במקצת וממוקם בדרך בן-גוריון (כ- 500 מ' דרומית לצומת שדרות ח"ן/סוקולוב, וכ- 1.3 ק"מ מגן בן-שפר). הכניסה למוזיאון (המוקדש לאמנות מודרנית) כרוכה בתשלום, ובחזיתו גן פסלים פתוח ללא תשלום.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

בקיץ פריחת צמחי מים בבריכת הנוי בגן בן-שפר.

שירותים למטיילים:

  • חנייה ללא תשלום באזור נקודת ההתחלה ובאזור נקודת הסיום.

הערות ואזהרות:

המסלול עובר בקרבת בתי מגורים פרטיים. אנא שמרו על השקט.

הצעות טיול בסביבת מרכז הרצליה:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:



המפה נטענת...