קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

בריכת חורף לב השרון

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים בשרון   /   טיולי פריחה במרכז   /   בריכות חורף בארץ   /   בריכת חורף לב השרון

בריכת חורף לב השרון

פארק בריכת החורף לב השרון - אתר טבע משוקם עם פריחה עונתית.

  • נקודת עניין
  • אזור:השרון
  • מפת סימון שבילים: 7 - השרון ומערב השומרון
  • מיקום: מערבית לעין שריד
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:חורף ואביב
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • נגישות לנכים:לא נגיש
  • שעות ביקור:ללא הגבלה
  • כניסה:חינם
  • תאריך ביקור:16/3/2014
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:13/2/2024



Ein sarid1.jpg

בריכת חורף לב השרון, (עמית מנדלסון, 16/3/2014)

עוד אתרים בסביבה

תגיות: פריחה מתקשים בהליכה

בריכת חורף לב השרון

תורמוסים צהובים בעין שריד, מרץ 2014

המועצה האזורית לב השרון משתרעת בשטח נרחב ממזרח לנתניה, אולם כתמי הטבע שנותרו בה קטנים ביותר.

לאחר עריכתו בשנת 2011 של סקר טבע ונוף ברחבי המועצה, החלה פעילות משותפת של המועצה האזורית ומשרד החקלאות לשיקום ושחזור שטחי טבע קטנים, כדי לספק "שירותי מערכת" אקולוגיים לשדות החקלאיים. זאת מתוך תפיסה החותרת להפחתת שימוש בחומרי הדברה, סחף קרקע כתוצאה מעיבוד אינטנסיבי וכדומה - ולעודד הדברה ביולוגית, שימור קרקע והאבקת היבולים החקלאיים ע"י חרקים טבעיים ולא רק ע"י דבורי הדבש.

אחד האזורים הראשונים בהם מתבצע השיקום האקולוגי בפועל, בהובלת אדריכל הנוף ליאב שלם, נמצא ממערב למושב עין שריד. באזור זה יש פסיפס של שדות מעובדים ושטחים נטושים. אזור זה היה בעבר חלק מגוש חולות מיוצבים, על חלקם ניטע יער קדימה ובשטחים אחרים הוקמה העיירה צורן. מהלך השיקום בוצע בשנים 2015-2013. בשנת 2014 שוקמו שתי חלקות חוליות מצפון לכביש 5532, ובשנת 2015 החל שיקום בריכת חורף מדרום לכביש זה, שנפתחה לקהל הרחב במרץ 2015.

כיום רק השטח שמדרום לכביש 5532 מונגש לקהל כפארק, והדף באתר עודכן בהתאם.


איך להגיע:

שילוט הסבר, מרץ 2014

האתר משתרע מדרום לכביש הגישה המערבי למושב עין שריד.

כדי להגיע, יש לפנות במחלף דרור לכיוון יישובי לב השרון.

בצומת תל מונד נפנה שמאלה לכיוון קדימה-צורן, ובכיכר הראשונה נמשיך ישר. בכיכר השנייה נפנה ימינה לכיוון מושב עין שריד.

הכביש חוצה את יער קדימה. באזור זה של היער, מדרום לכביש, יש ריכוזי צבעונים בתחילת מרץ.

במרחק 250 מ' מהכיכר נראה מימין לכביש דרך כורכר, בתחילתה ניתן לחנות עבור שתי האטרקציות העיקריות בסביבה. במקום יש שלט הסבר על פרוייקט "שבילי דרך הלב".

נסיעה של 200 מ' בדרך הכורכר מזרחה, מובילה לחנייה העיקרית של בריכת החורף (בדרך יש מחסום לרכב, ואם הוא סגור יש להתחיל את ההליכה בקרבת הכביש).


על האתר: בריכת חורף לב השרון:

צבעונים ביער עין שריד, פברואר 2015
בריכת החורף, אפריל 2015

בתחילת מרץ כדאי ללכת בדרך הכורכר דרומה בין עצי היער (בתחילתה יש מחסום לרכב), כ- 200 מ', עד לעיקול גדול מערבה. באזור זה ומערבה, ניתן לראות ריכוזי צבעונים מרהיבים בסוף פברואר-תחילת מרץ. יש לחזור לרכב באותה דרך.

האטרקציה השנייה נמצאת כ- 200 מ' ממזרח לנו - פרויקט השיקום האקולוגי של בריכת החורף (בוצע בעונת 2015-14). הבריכה הגדולה יחסית ממוקמת בקרקעית מחפורת שנוצרה כתוצאה מכרייה ממושכת של קרקע חמרה. במסגרת השיקום שופר הניקוז לבריכה והוקמו לצידה שתי בריכות קטנות יותר, בריכה עליונה לשיקוע סחף קרקע וחומרים אורגניים, ובריכה תחתונה להגלשת עודפי מי נגר. שתי בריכות אלו מתייבשות לפני הבריכה הגדולה. סביב הבריכה נזרעו ונשתלו פרחי בר רבים, בדגש על מינים מקומיים צבעוניים ויפים כגון אירוס הארגמן, פרג אגסי, ציפורנית ארץ-ישראלית, תורמוס צהוב, נפית כפופה, ואחרים. כמו כן נשתלו שיחים ובני-שיח הטיפוסיים לשרון כגון סירה קוצנית ולוטם מרווני, וגם מינים נדירים כגון אזוביון דגול. בשטח יש מערכת שבילי הליכה קצרצרים (אורכם הכולל של כל השבילים במצטבר קרוב ל-700 מטרים).

הבריכה חשופה לשמש, אולם באתר שולבו מספר פרגולות למנוחה ולתצפית.

שביל רגלי עולה מהבריכה לעבר הכביש. נחצה בזהירות את הכביש לשלט נוסף המכוון לחלקות השיקום של שנת 2013. (חלקות אלו לא נבדקו בסיור בשנת 2024, ונראה כי הן אינן מטויילות כיום). החלקה הראשונה צמודה לכביש, ומציעה פריחה מגוונת - תורמוס ארץ-ישראלי, תורמוס צהוב, ציפורנית ארץ-ישראלית, פשתנית יפו ועוד. בשולי החלקה נשתלו רב-שנתיים נדירים של השרון - אזוביון דגול, געדה קיפחת, גולנית ערבית ואחרים. לפני תחילת השיקום היה האזור עזוב ונגוע בצמחייה פולשת (בפרט טיונית החולות), ותהליך השיקום כלל הפיכת הקרקע (כדי למנוע המשך נביטה של צמחייה פולשת) וזריעת פרחי בר מקומיים.

כדי להגיע לחלקה השלישית צריך להמשיך עוד כ- 100 מ' צפונה, בגבול שדות התותים, לעבר עמוד עץ ועליו תיבת קינון לתנשמות (נצפה מהחלקה השנייה). בחלקה זו הייתה צמחייה טבעית גם לפני השיקום האקולוגי, ופעילות השיקום הוגבלה לזריעת צמחים נוספים (כולל אירוס הארגמן ובן-חצב יקינטוני) ועקירה ידנית של צמחי טיונית החולות הפולשים. באפריל 2015 בלטה כאן פריחת קחוונית מצויה. חדי העין יזהו בשוליים הדרומיים של חלקה זו עץ בודד של אלון התבור. לצד צמחי הבר, יש כאן גם מגוון גדול של בעלי חיים קטנים - בפרט חרקים וזוחלים. ראויים לציון הלטאה שנונית השפלה (הגדלה בעולם כולו רק בקרקעות הקלות של מישור החוף) וקיפוד החולות הנדיר. את השנונית ניתן לפגוש כאן די בקלות בימים חמימים באביב.

למעוניינים ניתן גם להיכנס ברכב למושב עין שריד (ששמו מרמז על היות מייסדיו ניצולי שואה). ברחוב עגור נמצא מגדל המים של המושב, מגדל מים גבוה ומאסיבי המהווה חלק מסמל היישוב.


פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

פריחה עונתית - בעיקר בחודשים פברואר - אפריל: תורמוס צהוב, תורמוס ארץ-ישראלי, קחוונית מצויה, ציפורנית ארץ-ישראלית, פרג אגסי, צבעוני ההרים ועוד.

שירותים למטיילים:

שביל הליכה, פינות ישיבה ושילוט הסבר.

השבילים מתאימים גם לעגלות ילדים, אם כי חוליים יחסית ולא מוגדרים נגישים לנכים.


הצעות טיול בסביבת בריכת חורף לב השרון:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:

  • לב השרון - סקר טבע, נוף ומורשת האדם, עמית מנדלסון, יהל פורת ואורי רמון - מכון דש"א, יחידת הסקרים - 2012.


המפה נטענת...