קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

נחל קינה

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח!

מסלול טיול: נחל קינה

נחל קינה - טיול בערוץ מדברי מרשים ובו אחד מגבי המים הגדולים בדרום, ודרך עתיקה וחשובה.

  • מסלול טיול
  • אזור:דרום מדבר יהודה
  • מפת סימון שבילים: 11 - דרום מדבר יהודה
  • מיקום: דרומית-מערבית לערד
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:ירוק 11354, כחול 11360, ירוק 11362
  • עונות ביקור:חורף ואביב
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:רגיל
  • סוג מסלול:מעגלי
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:יעודכן.
  • תאריך ביצוע מסלול:3/2013
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:3/2013



Gev kina1.jpg

גב קינה, (שוש שיאון, 3/2013)


עוד אתרים בסביבה

רקע: נחל קינה

גב קינה ממעוף הציפור, שוש שיאון, מרץ 2013

נחל קינה, מדרום-מערב לערד, הוא אחד הערוצים היפים במערב מדבר יהודה, ובו נמצא גב קינה - אחד הגבים הגדולים והמרשימים בדרום הארץ.

הגב, האוצר מים רוב חודשי השנה, מהווה אטרקציה מרכזית למטיילים באזור, ובקרבתו מצודה עתיקה - חורבת עוזה, החולשת על דרך עתיקה מארץ יהודה לדרום ים המלח - "דרך אדום".

למרות ריחוקם של הנחל והגב מהעיר ערד, מסלול זה נחשב בטוח להשארת רכבים אך החנייה כרוכה בתשלום (מומלץ לתאם מראש את ההגעה).

מסלול הטיול נכתב ופורסם באדיבותו של דב פוניו מערד, יוזם סימונם של שבילי טיול רבים באזור, כולל שביל נחל קינה.

איך להגיע:

הגישה למסלול מחייבת נסיעה בת מספר קילומטרים בדרכי עפר המתאימות לכל רכב.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:יעודכן.
  • משך המסלול:4-3 שעות.
  • טיפוס מצטבר:ירידות של 250 מ' ועליות מצטברות זהות.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

המפל ב"נחל קינון", דב פוניו, מרץ 2013
המפל ב"נחל קינון", דב פוניו, מרץ 2013
חורבת עוזה, עמית מנדלסון, ינואר 2011

נחל קינה מנקז את דרומה של בקעת ערד ונשפך לנחל חימר. אפשר שהנחל לפני מיליוני שנים זרם מערבה אל עבר הים הקדום, אך נחסם עקב התרוממות קימוטי הקשת הסורית ונלכד בנתיב נחל חימר הגדול- הוא המנקז הראשי בגבול הדרומי של מדבר יהודה. נראה שאזור נחל קינה היה נחלת שבט הקיני- שבט נוודים שהיו שותפים לאבותינו בנדידה במדבר ושמם נשתמר בפי יושבי המדבר: ואדי קיני.

שמו העברי של הנחל הוא כשם אחת מערי יהודה בנגב - "וַיִּהְיוּ הֶעָרִים, מִקְצֵה לְמַטֵּה בְנֵי-יְהוּדָה, אֶל-גְּבוּל אֱדוֹם, בַּנֶּגְבָּה--קַבְצְאֵל וְעֵדֶר, וְיָגוּר. וְקִינָה וְדִימוֹנָה, וְעַדְעָדָה." (יהושע ט"ו, כ"א-כ"ב). "נגב הקיני" ו"ערי הקיני" מופיעות גם בספר שמואל (פרקים כ"ז, ל') ומעידות על התיישבות השבט במרחב זה. אזור אחר בו שכנו כנראה בני השבט הוא ליד מגידו שבצפון, כמסופר בפרשת דבורה הנביאה על היפרדות חבר הקיני והתיישבותו בצפון (שופטים ד'-ה'), והדבר מונצח בשם נחל קיני הסמוך למגידו.

על גדות נחל קינה עברה דרך אדום המקראית, עליה שמרו המצודות עוזה ורדום. דרך זו הייתה אחת מדרכי המעבר הנוחות מהר חברון אל חציית דרום ים המלח בואכה צוער (א-צאפי, ממזרח לים המלח) ועמק הערבה. הדרך שימשה הן לצרכים מסחריים והן לצרכים צבאיים. הדרך מוזכרת בתנ"ך (המתקפה על מלך ערד, כיבושי דוד המלך, מסע יהושפט מלך יהודה ואחאב מלך ישראל).

חורבת עוזה נחפרה ושוחזרה בחלקה ונמצאו בה חרסים כתובים, מהם אפשר ללמוד על הגנת גבולות ממלכת יהודה באותם ימים. במורד מצודת עוזה נבנתה מערכת בורות לאגירת מי גשם שאת תכולתה מעריך הארכיאולוג ד"ר צביקה צוק ל 1000 מטרים מעוקבים. המאגר משמש את הבדואים עד עצם היום הזה.

אל נחל קינה אפשר להגיע  דרך  אזור התעשייה של ערד.  מתחנת דלק פז פונה  כביש  דרומה אל עבר מנחת מטוסים שהיום לא בשמוש. מהקצה  המערבי של המנחת  ממשיכים על דרך עם סימון כחול, אחרי 1.5 ק"מ עוקפים את בית הספר אל-פורעא ופונים שמאלה/דרומה.  עוד 1.5 ק"מ נסיעה על דרך קצת משובשת אך עבירה לכל רכב-הגענו אל  מתחם מגוריו של מוסא אבו עייד- שם אפשר להשאיר  רכב ללא חשש.
מסלול הטיול הרגלי ממשיך על סימון כחול .אחרי 1 ק"מ מגיעים לחורבת עוזה אשר חולש מעל פיתוליו של נחל קינה. מומלץ לעלות על שרידי החומות ולהתרשם מעוצמת המבנה שנחפר בחלקו. השביל יורד  אל נחל קינה על גבי דרדרת אבני צור. קטע זה אינו מסוכן אך דורש תנועה זהירה. בסיום הירידה מימין 3 בורות המים שהוזכרו קודם.
ממשיכים דרומה  ומגיעים אל הסתעפות שבילים . השביל הכחול  עובר בחצי גובה מעל אפיק הנחל (זהו דרך אדום העתיקה). שביל ירוק מסתעף שמאלה יורד שוב ל אפיק -כעבור הליכה קצרה מגיעים אל  משטחי גיר , התחלת התחתרות הקניון של נחל קינה שמסתיים במפל  בגובה של 20 מטר.  המפל נעקף  משמאל והשביל יורד לגב. 

מתחת למפל, בסלע הגיר הקשה השטפונות חצבו בריכה גדולה ועמוקה. פני המים יורדים במשך הקיץ, אבל הגב ממשיך להחזיק מים כל השנה .כוון שהגב פונה לדרום ופתוח רוב שעות היום לקרני השמש, סביר להניח שמקווה מים זה מקבל הזנה ממעין שכבה נסתר מתוך סדק שבקיר המפל. בכל אופן, אחרי השטפון הראשון ועד אמצע הקיץ הגב משמש לרחצה בכיף למטיילים.

מהגב והלאה  הערוץ הופך לקניון של ממש ,אך אין בו מכשולי מעבר. הסימון הירוק ממשיך בערוץ  עוד 2  ק"מ עד פיתול חריף של נחל קינה. המשך התנועה בנחל מסומן בצבע אדום-אתו אפשר להגיע  עד החיבור עם נחל כנפן-חימר. הסימון  הירוק מעלה אותנו שמאלה לצפון מזרח בערוץ מדרגות יפה  ולאחר מכן לצפון מערב-במסלול מעגלי בחזרה לנחל קינה ולמקום חניית הרכבים.  ערוץ המדרגות חוויתי- במרכזו יש להתגבר על מפל משופע בגובה 7 מטר. מיטיבי לכת יעלו בו ללא קושי- בכל אופן נקבע  בראש במפל  בחריץ טבעת ברזל בה אפשר להשחיל חבל לשם סיוע בתנועה במפל.י
                                                *
המסלול המעגלי המתואר כאן, אורכו כ10 ק"מ . הוא מיועד למשפחות מיטיבי לכת. זמן מוקצב לטיול - כולל הפסקות ,כ 5 שעות.  בימי החורף והאביב הטיול נחמד בכל שעות היום. בימי הקיץ  מומלץ משעה 14- תוך שמירת לו"ז לא להיכנס לחשכה. מי שתכנית זו גדולה עליו או זמנו לא מאפשר, שווה להגיע עד גב קינה ולשוב באותה דרך. בקור במבצר עוזה, במתחם מערכת הבורות, בגב עצמו ולספוג את שלוות המדבר,כל אלה תמורה הולמת לטיול של 5 ק"מ שמוקצבים לו 3 שעות.
אנא זכרו לקחת די מי שתייה- בהתאמה למזג האוויר. כמו כן יש לקחת בחשבון שבמהלך הטיול הרגלי  ברוב המסלול אין קליטה בטלפון נייד- לשם כך צריך להגיע לחורבת עוזה.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

  • ספטמבר-אוקטובר - פריחת חצב מצוי במדרונות הנחלים.
  • נובמבר - פריחת אזובית המדבר לאורך המסלול.
  • מרץ-אפריל - פריחה אביבית מגוונת, ובפרט שלהבית המדבר.

שירותים למטיילים:

  • חנייה בתשלום בתחילת המסלול.

הערות ואזהרות:

  • החנייה הבטוחה היחידה באזור היא החנייה בתחילת המסלול, אולם היא כרוכה בתשלום נמוך לבעלי המאהל הסמוך.
  • המפל המדורג ב"נחל קינון" עשוי להיות מעט קשה לחלק מהמטיילים, ומומלץ להצטייד בחבל עזר (בראש המפל יש יתד לעיגון).

הצעות טיול בסביבת נחל קינה:

Tel arad1.jpg

גן לאומי תל ערד

Zeelim head.jpg

ראש נחל צאלים

Wadi tavya.jpg

נחל יעלים ונחל טביה



תודות:

  • דב פוניו - ערד.