קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

אבו גוש

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח!

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים בהרי ירושלים   /   אבו גוש

מסלול טיול: אבו גוש

אבו גוש - לא רק מסעדות וחומוס... כנסיות, מסגד מפואר ופינות עלומות.

  • מסלול טיול
  • אזור:הרי ירושלים
  • מפת סימון שבילים: 9 - מבואות ירושלים
  • מיקום: אבו גוש
  • גישה:לכל רכב
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:רכוב
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:4.5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:19/3/2019
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:29/6/2019



אנדרטת הצבי ישראל.jpg

אנדרטת הצבי ישראל, (עמית מנדלסון, 23/8/2017)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: משפחות דת ותרבות תחבורה ציבורית אנדרטאות

רקע: אבו גוש

תצפית לגבעת הרדאר
מצבת הזיכרון בבית הקברות בקריית ענבים

הכפר אבו גוש מוכר לרובנו כ"מעוז קולינרי" בדרך לירושלים. לא רבים המטיילים המכירים את אתריו ההיסטוריים של הכפר המרתק.

בימי הביניים (ולמעשה עד לתקופת המנדט הבריטי), נקרא הכפר בשם הקדום קריית אל-ענב, השומר על השם העתיק קריית ענבים. יש גירסאות שונות לגבי מוצאם של תושבי הכפר, אולם ברור למדי כי משפחת אבו גוש הגיעה לאזור זה בשלב מאוחר יחסית לכפרים אחרים בהרי ירושלים. עד מהרה הפילו תושבי הכפר את חיתתם על כל כפרי הסביבה, והתפרנסו מגביית דמי חסות ומיסי מעבר מהעוברים בדרך לירושלים. הדבר הביא ליחסים מעורערים בין אבו גוש לשאר הכפרים במרחב, ומנגד פיתחו התושבים יחסים טובים עם שכניהם החדשים מהקיבוצים קריית ענבים ומעלה החמישה. כתוצאה מכך, במלחמת העצמאות, קיבלו תושבי אבו גוש החלטה אסטרטגית שלא לקחת חלק בקרבות נגד היהודים - דבר שעזר לתושבים להישאר במקומם, וסייע מאד להישרדותם של קריית ענבים ומעלה החמישה בתקופת המצור על ירושלים.

מסלול הטיול המתואר הינו מסלול רכוב ברובו, הכולל קטע הליכה קצר באתרי גלעין הכפר.

איך להגיע:

מסלול הטיול המתואר הוא מסלול רכוב העובר בעיקר באתרי הגלעין העתיק של אבו גוש ובקרבתו.

ניכנס ליישוב במחלף חמד. בכיכר שמצפון למחלף, נפנה לכיוון הכפר וניסע 1.65 ק"מ עד לצומת עם רחוב מחמוד רשיד (עשרות מטרים לפני הצומת נראה מצד ימין אחד משלושת קברי השייח' העתיקים שבכפר). כאן נפנה שמאלה ונגיע לכיכר ואחריה מגרש חנייה לא גדול עבור מבקרי הכנסייה.

המסלול נגיש גם בתחבורה ציבורית. במחלף חמד עוצרים קווי אוטובוס רבים, ובכפר עצמו תדירות האוטובוסים נמוכה יותר (ניתן להסתייע בקו 185, מירושלים לנווה אילן).

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:4.5 ק"מ.
  • משך המסלול:2-1 שעות.
  • טיפוס מצטבר:המסלול רכוב.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

נתחיל את המסלול בביקור בכנסייה הצלבנית. ראשית המתחם עוד במאה השנייה לספירה. בתקופה הערבית הקדומה הוקם באתר ח'אן, שהפך בתקופה הצלבנית למנזר. ליד המנזר הוקמה כנסייה, שלאחר תבוסת הצלבנים הפכה למתחם גידול בעלי חיים עד לסוף המאה ה-19. בשנת 1873, העביר השלטון העות'מאני את המתחם לרשותה של ממשלת צרפת, ובעקבות כך שופץ המתחם וחזר לשימוש ככנסייה.

בבסיס הכנסייה נמצא מעיין (אליו ניתן לרדת במדרגות מתוך מבנה הכנסייה), וקיימת סברה כי המבנה המקורי שימש כבריכה לאגירת מי המעיין, מעליה נבנתה הכנסייה בתקופה הצלבנית. הכנסייה נחנכה בשנת 1141 והשתייכה ככל הנראה למסדר ההוספיטלרי. שמה המקורי של הכנסייה אינו ידוע, אם כי נוסעים רבים קראו לה כנסיית ירמיהו הנביא. הכנסייה הוקמה כאן בשל זיהוי נוצרי של קריית אל-ענב עם אמאוס, בה אירע לדעת הנוצרים נס כאשר ישו לאחר צליבתו, קם לתחייה ופגש בשניים מתלמידיו, להם הוא הסביר את כתבי הקודש. יצויין כי גם בקרב הנוצרים עצמם, זיהויה של אמאוס שנוי במחלוקת, ומנזרים הוקמו באתרים נוספים המזוהים עם אמאוס (בלטרון ובכפר אל-קובייבה ליד הר-אדר).

בשנת 1171 עוטרו קירות הכנסייה בתמשיחים (פרסקאות) ייחודיים, הנמצאים במקום עד היום. ב- 1187, עם תבוסת הצלבנים בקרב קרני חיטים, עבר המקום לשליטה מוסלמית שנמשכה קרוב ל- 700 שנה, אך הכנסייה כמעט ולא נפגעה, ונחשבת אחת משתי הכנסיות הצלבניות השמורות ביותר בארץ (השנייה נמצאת בעיר העתיקה). רק ב-1901, יותר מ-20 שנה לאחר שהבעלות על המקום הועברה לידי ממשלת צרפת, התיישבו במקום נזירים מהמסדר הבנדיקטני, והכנסייה נחנכה בשנת 1907. כיום חיים באתר מספר נזירים מצומצם, ובמיוחד התפרסם הנזיר אוליבייה ממצא ייחודי המשולב בקיר החיצוני של הכנסייה, הינו כתובת לטינית, המנציחה יחידה צבאית רומית שעסקה בעבודות ציבוריות או בהגנה על דרכים ומעברים (וקסיליטיו). כתובת דומה התגלתה גם בתל קריית יערים אליו נגיע בהמשך, ושמורה כיום במנזר שבמקום.

לאחר סיור רגלי בכנסייה, נצא מהמתחם. בצד הדרומי, נמצא מסגד נבי עוזייר. בחצר המסגד נמצאת תעלת מים שמקורם במעיין נוסף לזה שבכנסייה. עוזייר במסורת המוסלמית מזוהה לרוב (לא תמיד) עם עזרא הסופר. עד לשנים האחרונות, היה זה המסגד היחיד בכפר.

מדרום למסגד, משתרע גלעין הכפר הקדום. תופעה ייחודית כאן הינה "בתי מצודות" מאסיביים הבנויים אבן ובולטים למרחוק. נחזור לחניית הרכב, אך נמשיך רגלית צפונה לאורך דופן הכנסייה, לצומת הרחובות הזיתים והיסמין. לנגד עינינו נראה את בית הקברות הישן של הכפר, ובמרכזו קבר שייח' מוצטפא אבו גוש. זהו קבר שייח' ציורי ויפה. שייח' מוצטפא אבו גוש הלך לעולמו סביב שנת 1866, ובחייו נחשב לאחד המנהיגים האזוריים הבולטים שהשליט את מרותו על עשרות כפרים בסביבה (במידה כזו שהשלטון העות'מאני נאלץ להתערב, ואף הגלה אותו לקפריסין לתקופה קצרה).

נחזור טיפה לאחור ונפנה שמאלה (מזרחה). למרגלות הכביש נמצא קבר שייח' עיסא מוחמד עיד (אחד מראשוני השייח'ים בכפר, שהלך לעולמו סביב 1790), ועליו כיפה מודרנית. בצומת עם דרך השלום, נפנה ימינה ומייד נראה מולנו את קבר שייח' איסמעיל אל-ענבאווי, אחד מאחרוני השייח'ים בכפר בטרם נכנסה אליו משפחת אבו גוש (הלך לעולמו בשנת 1689). המבנה נעול, אך ניתן לראות בקיר כד חרס ענק וכתובת ערבית מטושטשת.

מנקודה זו נשוב לרכב ונתקדם בנסיעה בדרך השלום. נעבור את צומת נטף,

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

  • לא זוהו במסלול זה מוקדי עניין עונתיים.

שירותים למטיילים:

  • מסעדות רבות. שירותים רטובים בתחומי הכנסיות.

הערות ואזהרות:

  • לביקור בכנסיות ובמסגד נדרש לבוש צנוע.
  • יש לשים לב לשעות הפתיחה של האתרים. בפרט, בכנסיית ארון הברית, שער המתחם סגור (גם בשעות הפתיחה) ויש לצלצל בפעמון ולבקש רשות כניסה.

הצעות טיול בסביבת אבו גוש:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:

  • אבו גוש - יואל בן-דב, תשס"ג - 2003.



המפה נטענת...