קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

שביל הבורות והבארות

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים בשפלה   /   שביל הבורות והבארות

מסלול טיול: שביל הבורות והבארות

שביל הבורות והבארות - טיול מעגלי בנופי פארק בריטניה, בין יערות, בוסתנים ובארות מים.

  • מסלול טיול
  • אזור:השפלה
  • מפת סימון שבילים: 9 - מבואות ירושלים
  • מיקום: בין היישובים שריגים ועגור
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:אדום 9462, שביל ישראל
  • עונות ביקור:חורף ואביב
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:מעגלי
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:3.5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:26/6/2014
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:26/6/2014



Britania park1.jpg

שביל הבורות והבארות, (יובל מנדלסון, 26/1/2013)


עוד אתרים בסביבה

רקע: שביל הבורות והבארות

האלון העתיק, ינואר 2013
האלון העתיק, ינואר 2013

שביל הבורות והבארות (הידוע גם בכינוי "שביל הבארות ובורות המים") הוא אחד ממסלולי הטיול הפופולאריים בפארק בריטניה שבשפלה התיכונה. אזור זה מתנשא לרום 400-300 מ' ומאופיין בגבעות מתונות, המכוסות בשכבה קשה של קרום סלע נארי, ומתחתיה סלע קירטון רך יחסית ונוח לחציבה.

בהעדר מעיינות באזור, חצבו תושבי האזור כבר בתקופות קדומות בורות ובארות כדי להגיע למי התהום או לאגור מים.

באר נחפרה לרוב במקום נמוך (ערוץ) הקרוב יחסית למפלס מי התהום, ובקרקעית הבאר יש מים כל השנה (מפלסם עולה בחורף ויורד בקיץ). הרבה פעמים הבאר מדופנת באבנים כדי למנוע את התמוטטותה.

בור, לעומת זאת, נחצב בסלע קשה, ונועד לאגור מי גשם. כדי למנוע חלחול, נאטמו הבורות בשכבת טיח - תהליך שהיה צורך לחזור עליו מדי כמה שנים. כדי לשפר את אגירת מי הגשם, נכרו רבים מהבורות למרגלות משטח סלע, או שנבנו תעלות המוליכות מי נגר אל הבור.

גם בבור וגם בבאר, המים שנאגרו, נשאבו באמצעות דלי וחבל, ובחלק מהמקומות ניתן עד היום לזהות סימני שחיקה בפי הבור/הבאר המעידים על שפשוף החבלים באבן לאורך מאות ואף אלפי שנים.

במסלול הטיול נפגוש מספר בורות ובארות, ששימשו בדורות האחרונים את תושבי הכפר עג'ור שנעזב במלחמת העצמאות. כמו כן נשוטט בנופי בוסתנים ובהם פריחה עונתית מגוונת. דרך רכב החוצה את המסלול מאפשרת למעוניינים לבצע מסלולים טבעתיים קצרים יותר מהמסלול המלא.

איך להגיע:

לשביל הבורות והבארות ניתן לגשת משלוש דרכים שונות, ולהתחיל בשני חניונים - חניון בור המים וחניון האלון.

הדרך הראשית למסלול היא מכביש 38, כקילומטר דרומית לצומת האלה. יש לפנות ימינה (לבאים מצפון) בשלט המפנה לבית עלמין אזורי, ומייד לפנות שוב ימינה ולהמשיך בכביש צר ומשובש כשני ק"מ עד לאוכף הגבעה, בו נמצא חניון בור המים.

ניתן להגיע לנקודה זו גם מכביש 383, 1.5 ק"מ מערבית לצומת האלה ו- 2 ק"מ דרומית-מזרחית למושב שדות מיכה.

דרך נוספת היא מכביש 353, 1.2 ק"מ מערבית ליישוב שריגים. פנייה ימינה בדרך כורכר מסומנת ירוק, תוביל אותנו לאחר מאות מטרים אל חניון האלון, באמצע המסלול. ניתן להמשיך בדרך זו עד לחניון בור המים ולהתחיל כמתואר לעיל.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:3.5 ק"מ.
  • משך המסלול:4-3 שעות.
  • טיפוס מצטבר:100 מ' עליות מצטברות, 100 מ' ירידות מצטברות.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

מערת בית הבד, יוני 2014
שביל הבורות והבארות, יוני 2014

המסלול מתחיל בצידו הדרומי של חניון בור המים, וחלקו הראשון חופף לתוואי שביל ישראל. לצד בור מים מגודר, נתחיל לטפס דרומה בשביל בנוי יפה בין גדרות אבנים, דרך גרמי מדרגות. קטע זה של המסלול מוצל יחסית וחולף ביער אורנים ובו כתמי חורש טבעי של אלון מצוי.

במהלך העלייה נפגוש מספר ספסלים למנוחה, ועם התקרבותנו לפסגת הגבעה נצא מהיער לאזור חשוף. השביל חולף ממש מעל למערה קטנה, אליה ניתן לרדת ללא קושי מצד שמאל של השביל (אין צורך בפנסים). מימין יש גרם מדרגות המוביל לפסגת הגבעה (ח'רבת א-ראסם). אנו נמשיך ישר וניכנס חזרה ליער. עד מהרה נגיע לחניון ובו שולחנות פיקניק, ואחריו נגיע לצומת דרכים.

השביל ממשיך מעבר לצומת, ושתי מדרגות עץ מסמנות את תחילתו. מכאן מתחילה עלייה קצרה ותלולה יחסית, המשלבת משטחי סלע (סכנת החלקה אחרי הגשם). במהלך העלייה נחלוף על פני גת עתיקה מימין לשביל, וקצת אחריה יש ספסל למנוחה - קרוב מאד לפסגת הגבעה.

בראש הגבעה נמצא אתר ארכיאולוגי - חורבת שקלון (המכונה בטעות במקורות שונים "תל שקלון" הגם שמדובר על גבעה טבעית ובראשה יישוב, ולא תל מלאכותי). פנייה קצרה מהשביל שמאלה, לצד בור מגודר, תוביל אותנו לכותרת אבן יפה ומעבר לה פינת מנוחה בצל עץ אלון. מכאן ניתן לצפות לעבר גן לאומי עמק האלה והסביבה - זירת הקרב המפורסם בין דוד וגוליית.

נשוב לשביל ונחלוף לצד בורות מים. אחרי כמה מאות מטרים נגיע לעצי אקליפטוס ובצילם עוד גת עתיקה, לצידה שלוש גומחות חצובות שתפקידן אינו ברור. כאן נפנה ימינה ונמשיך בשביל ברור ויפה, אך עד מהרה ניפרד ממנו ונפנה שוב ימינה בירידה קצרה ותלולה אל חניון האלון.

לעייפים, ניתן לשוב מכאן בדרך הכורכר חזרה לחניון (פנייה ימינה והליכה של 1.3 ק"מ, כאשר בדרך נחצה את צומת הדרכים עם מדרגות העץ). לכל השאר, כדאי להמשיך לחלקו המערבי של המסלול. ניפרד משביל ישראל ונמשיך עם הסימון האדום, היורד מערבה בנוף פתוח וחשוף לשמש. את דרכנו מלווים שרידי בוסתנים - משוכות צבר, עצי שקד ותאנה ועוד.

נחצה ערוץ רדוד, ואחרי כברת דרך נחלוף לצד שני אורנים גבוהים ועתיקים המהווים פינת צל. מעט אחריהם, יורד השביל חזרה לערוץ. בקטע זה נמצאות שתי בארות עמוקות ומגודרות, בקרבתן ניתן לפגוש שקתות רבות. הבאר הראשונה מרשימה יחסית, ובדופן הבאר ניתן לראות חריצים עמוקים - סימני שחיקה לאחר שאיבת מים בחבלים במשך שנים ארוכות.

הבאר השנייה נמצאת מעט ממערב, משמאל לשביל, ומתוכה צומח עץ תאנה.

קצת אחרי הבארות, מתעקל השביל לצפון-מזרח, לצד שיח גדול של אלה ארץ-ישראלית.

ניתן לפנות מכאן לחיפוש קצר של מערת בית הבד בחורבות הכפר עג'ור. שביל הגישה למערה היה משולט בעבר, אולם כיום הוא אינו מתוחזק וקשה לאיתור. כדי למצוא את המערה, כדאי מעיקול השביל להמשיך ישר כמה עשרות מטרים, ולפנות שמאלה לאורך גדר אבנים המטפסת במדרון הגבעה. בחלק העליון של גדר האבנים, נמשיך במעלה המדרון לעבר עצי אשל המסתירים פתח מערה. נתעלם ממערה זו, ונמשיך בעלייה בשביל לא ברור לכיוון דרום-מערב. קרוב מאד לפסגת הגבעה, נזהה משטח סלע ומערה נוספת - מערת בית הבד. בקרבת המערה נותר עדיין עמוד סימון שביל של קק"ל, אך פריסת עמודי הסימון לא מאפשרת מעקב רציף אחרי הגישה מהשביל המסומן למערה.

במערה זו נותר בית בד קדום (להפקת שמן) על כל חלקיו, ואפילו קורת העץ ששימשה להנעת אבן הממל נמצאת עדיין במקומה.

קטע הקישור מהשביל המסומן עד למערה חשוף לשמש ועובר בשבילים לא ברורים עם צמחייה גבוהה, ולכן אינו מומלץ בקיץ ובסתיו.

הביקור במערה, כולל הגישה מהשביל הראשי, יכול לקחת כ- 30-20 דקות.

נשוב בחזרה לשביל המסומן לצד שיח האלה, ועתה נמשיך הלאה. עד מהרה נחלוף על פני מערה קטנה נוספת וניכנס לאזור בוסתן שקדים.

נחלוף לצד באר נוספת ונמשיך בעלייה מתונה חזרה אל חניון בור המים.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

שירותים למטיילים:

שני חניונים מוסדרים - חניון בור המים וחניון האלון, בתחילת ובאמצע המסלול, ובהם שולחנות פיקניק ומתקנים לאיסוף גחלים. כמו כן, ספסלי ישיבה לאורך הדרך.

הערות ואזהרות:

  • חלקים ניכרים מהמסלול חשופים לשמש.
  • מערת בית הבד קשה יחסית לאיתור.
  • לא נדרש פנס לצורך הביקור במערות לאורך המסלול. עם זאת, יש להיזהר בעת ההליכה באזור, בשל קיום בורות בשטח (הבורות הסמוכים ביותר למסלול ההליכה מגודרים, אך לא ניתן לסמוך על כך אם מתרחקים מהמסלול).

הצעות טיול בסביבת שביל הבורות והבארות:



המפה נטענת...