קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

ראש נחל גשרון

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח!

דף הבית   /   טיולים בדרום   /   טיולים בהרי אילת ובדרום הערבה   /   ראש נחל גשרון

מסלול טיול: ראש נחל גשרון

ראש נחל גשרון - שביל טיול מעגלי בנופי גרניט ותצפית מדהימה לקניון נחל גשרון.

  • מסלול טיול
  • אזור:הרי אילת ודרום הערבה
  • מפת סימון שבילים: 20 - הרי אילת
  • מיקום: כ- 10 ק"מ צפונית-מערבית לאילת
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:ירוק 20371, שחור 20369
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:כן
  • רמת קושי:מיטיבי לכת
  • סוג מסלול:מעגלי
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:3 ק"מ
  • תאריך ביצוע מסלול:27/12/2014
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:23/2/2016



Red canyon1.jpg

ראש נחל גשרון, (עמית מנדלסון, 27/12/2014)


עוד אתרים בסביבה

רקע: ראש נחל גשרון

נוף בנחל יואש

נחל גשרון הינו אחד הערוצים היפים והמרשימים בהרי אילת. לפני מספר שנים, סומן שביל מטיילים בחלקו העליון והפחות מוכר של הנחל, המאפשר גם למטיילים "משפחתיים" לטעום קצת מנופי הנחל, ולמטיילים מנוסים לגוון את חוויית הטיול לאורך הנחל.

סיפורו של הנחל מאז ראשית המאה ה- 20' כרוך בסיפור קביעת הגבול בן ארץ ישראל ומצרים. קו הגבול נקבע כתוצאה מהסכמים קולוניאליים בין בריטניה (ששלטה במצרים) והשלטון העות'מאני ששלט בארץ ישראל. כתוצאה מלחצים בריטיים, הועבר הגבול בשנת 1906 מרפיח לעבר טאבה, ללא היגיון טופוגרפי רב ובהעדר מחשבה כלשהי על תנועת בני אדם לאורך קו הגבול. למעט מיקום אבני גבול בראשי הגבעות, לא סומן הגבול בשטח. קו גבול זה חוצה את נחל גשרון בחלקיו התלולים ביותר, ומשאיר את מורד הנחל בשטחי סיני, כולל מקור המים היחיד באזור - ת'מילת טאבה, אזור של מי תהום גבוהים. מדיניותם של הבריטים בקביעת קו הגבול נועדה, מעבר לשליטה על מקסימום שטח, להעביר כמה שיותר מקורות מים לאורך הגבול לשליטתם, ובשטחים העות'מאניים נותרו מקורות מים ספורים בלבד.

מאז ועד למלחמת ששת הימים, היווה נחל גשרון אזור גבול, שחלקו אינו נגיש למטיילים.

עם חתימת הסכם השלום בין ישראל ומצרים בשנת 1982, אישרו שתי המדינות את תקפותו של קו הגבול הקולוניאליסטי, אלא שהתעוררה מחלוקת לגבי מספר נקודות לאורך הגבול, ובראשן אזור טאבה, שמדינת ישראל התעקשה להמשיך ולהחזיק בו, כולל תא שטח של כמה קילומטרים רבועים סביב קניון נחל גשרון, דבר שאיפשר למטיילים להמשיך ולבקר באזור. באביב 1989, כתוצאה מבוררות בינלאומית, נסוגה מדינת ישראל ממובלעת טאבה, ומאז שב המרחב להיות אזור גבול. במשך שנים ארוכות לא הוקמה כאן גדר מערכת, בשל הטופוגרפיה הקיצונית, אולם הפיגוע בהרי אילת ב- 18 באוגוסט 2011 טרף את הקלפים, ובעקבותיו הוחלט להקים גדר מערכת רציפה, גם באזור ההררי התלול של נחל גשרון.

פריצתה של דרך המערכת באזור זה היוותה מבצע הנדסי מהקשים ביותר בישראל, במאמץ לצמצם למינימום את הפגיעה בטבע מחד, ולא להשאיר שטחים ישראליים משמעותיים מעבר לדרך המערכת, מאידך. המבצע הושלם בשנת 2014, ומסלולי הטיול בנחל נפתחו מחדש למטיילים. למרות קרבתנו היתרה לגבול, כמעט ולא נרגיש בקיומו במהלך הטיול, אולם הצלקות בנוף תישארנה בהרים לדורות רבים.

איך להגיע:

הגישה למסלול היא מכביש 12, כעשרה ק"מ צפונית-מערבית לעיר אילת. החנייה הינה לצד הכביש, בקרבת מחסום צה"ל במסעף דרך הג'יפים לעין נטפים. החנייה באזור זה נחשבת בטוחה יחסית לכלי רכב, ועדיין מומלץ לא להשאיר ציוד יקר ברכב.

ניתן לבצע את המסלול בתחבורה ציבורית, בעזרת קו 392 היוצא מאילת מספר פעמים ביום (יש לבקש מהנהג לרדת במסעף עין נטפים).

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:3 ק"מ
  • משך המסלול:3-2 שעות.
  • טיפוס מצטבר:100 מ' ירידות מצטברות, עליות מצטברות זהות.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

הקניון האדום, דצמבר 2015

מנקודת ההתחלה נפנה תחילה מערבה, במישור מתון, ועד מהרה נרד לחלקו העליון של נחל גשרון, עימו נמשיך דרומה. הנחל מתחתר בנוף גרניטי, והולך ומעמיק. בנקודות שונות לאורך הדרך נזהה תרכיזי קוורץ מרשימים בצורת חלוקי אבן קטנים. מדובר על ערך טבע מוגן שאין לאסוף אותו מהשטח.

נקודת העניין הראשונה בדרכנו הינה מלכודת טורפים הרוסה ולצידה סימון השבילים. המלכודת תחומה בארבעה בזנ"טים. מלכודות מסוג זה, היו בשימוש עד להופעת הנשק החם באזורנו בשלהי המאה ה- 19, והתבססו על משיכת הטורף לפיתיון בשרי, ולכידתו במלכודת.

בהמשך הדרך נחלוף על פני בולדרים מרשימים ומדרגות סלע. באיגוף אחת ממדרגות הסלע הראשונות, יזהו חדי העין מספר כתובות עתיקות בערבית על מדרגת הסלע. עד מהרה נגיע לסלע גדול באפיק ועליו פזורים שברי עצמות, לצד כוך גדול בקיר המזרחי. כאן נמצאת מאורת צבוע נטושה. מן הסתם, מדריכי הטיולים באזור ריכזו את שיירי ארוחותיו של הצבוע אל שולחן הסלע.

לאחר התרשמות, נמשיך במורד הערוץ החולי לפרקים. במהלך הדרך נפתח הנוף לעבר הר יואש והאנטנות שבפסגתו, ולאחר מכן נשקיף לאבן הגבול 87 הנמצאת קצת ממערב לנו, ודרך המערכת שלמרגלותיה. השביל מוביל לעבר מחסה סלע מרשים, ובגדה המערבית נראה "פטריית סלע" ציורית.

הליכה קצרה נוספת תוביל אותנו למפל בגובה כמטר וחצי, כאשר סימון השבילים מכוון לירידה במורד המפל עצמו. עם זאת, עדיף לאגף את המפל מימין ולרדת בירידה בטוחה יותר כ- 20 מ' לאחר המפל. עוד כמה עשרות מטרים, במפגש ערוץ צדדי, פונה השביל הכחול שמאלה ועוזב את הנחל בעלייה קצרה אל הרמה. מאזור זה נראה היטב מישור הגרניט המבותר המשתרע ממערב לנו, והמכונה בפי הגיאולוגים "פנפליין".

השביל נוטה לכיוון צפון-מזרח, ומגיע לצומת שבילים כחול-שחור. מומלץ תחילה לפנות כאן ימינה עם הסימון הכחול, ולאחר כמה עשרות מטרים להגיע לתצפית מרשימה לעבר הקניון של נחל גשרון למרגלות המפל העליון. ניתן להתקדם עוד כ- 300 מ' דרומה לנקודת תצפית נוספת, לפני שהשביל הכחול מתחיל בירידה תלולה לעבר אוכף בראש ערוץ הסולמות.

נשוב לצומת השבילים (החולשת על ערוץ "נחל יואש" שלמרגלותינו). עתה עומדות בפנינו שתי אפשרויות.

האחת, במידה ובחרנו בטיול מעגלי, הינה לשוב עם השביל הכחול צפונה. בדרך נעבור דרך "פטריית סלע" גדולה בערוצו העליון של נחל יואש, אך ללא אטרקציות מיוחדות נוספות עד לנקודת ההתחלה. באפשרות זו, אורך המסלול המלא הינו כ- 3.5 ק"מ (4 ק"מ כולל תצפיות נחל גשרון).

השנייה, האתגרית יותר (שאורכה כ- 3 ק"מ, או 3.5 ק"מ עם תצפיות נחל גשרון), הינה ירידה עם השביל השחור לערוץ "נחל יואש". אחרי ירידה קצרה, נמשיך בערוץ חולי ונוח להליכה, בגדותיו מחשופי אבן חול יפים. בשלב מסוים, נאגף מימין מדרגת סלע, וכמה עשרות מטרים לאחריה נתייצב בראש המצלעות התלולות של נחל יואש. עתה נסתייע בדרגיות כדי לעבור מדרגת סלע בת מטרים אחדים, ולאחר מכן נמשיך בירידה נוחה למדי חזרה לערוץ, צמוד לכביש 12. מכאן נלך כ- 100 מ' בשולי הכביש ונגיע לנקודה המאפשרת חניית רכב (הנסיעה מכאן אפשרית רק לכיוון העיר אילת).

באפשרות זו, יש ירידות מצטברות של כ- 230 מ' ועליות מצטברות של כ- 20 מ'.

אפשרות מעט יותר ארוכה (הכוללת הליכה של כקילומטר אחד בשבילים לא מסומנים, שאנו מקווים כי יסומנו בעתיד) הינה לרדת מכאן חזרה לערוץ נחל יואש, בקטע לא מטוייל אך ממש לצד הכביש הראשי. נעבור מספר מדרגות סלע לא גבוהות, ולבסוף נגיע לשפך עפר גדול החוסם את הערוץ. מכאן נעלה בזהירות לעבר הכביש, צמוד לאנדרטה לזכר סוכני הנסיעות הרוסיים שנספו בתאונת דרכים בכביש 12 לפני שנים אחדות. גם כאן יש רחבת חנייה, ואם נמשיך לאורך הכביש עוד כ- 100 מ', נזהה דרך עפר היורדת לצד הצפוני של הכביש ומאפשרת חזרה לנחל יואש. מכאן, קצרה הדרך לשפך נחל יואש לנחל שלמה - נקודה המאפשרת גישת כלי רכב גם לכיוון מערב, והנמצאת מהלך כ- 500 מ' בלבד מתחנת האוטובוס בכניסה למחנה המצודה. באפשרות "המקסימליסטית", אורך המסלול כ- 4 ק"מ (4.5 ק"מ עם תצפיות נחל גשרון), והירידות המצטברות הן של כ- 300 מ'.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

במסלול זה אין מוקדי עניין עונתיים.

שירותים למטיילים:

אין במסלול שירותים למטיילים.

הערות ואזהרות:

  • המסלול סמוך יחסית לגבול, ואין לסטות ממנו מערבה.
  • אין לבצע מסלול זה בקיץ או בימים עם עומס חום כבד.

הצעות טיול בסביבת ראש נחל גשרון:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:

  • הרי אילת - נופים, מינרלים, מאובנים - יעקב דפני.



המפה נטענת...