קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

נחל צאלים - גדה דרומית

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

מסלול טיול: נחל צאלים - גדה דרומית

מסלול בגדה הדרומית של נחל צאלים - תצפיות נהדרות למצוקי המדבר, מעלה קדום ואנדרטאות.

  • מסלול טיול
  • אזור:דרום מדבר יהודה
  • מפת סימון שבילים: 11 - דרום מדבר יהודה
  • מיקום: צפונית למצדה
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:שחור 11042, אדום 11135, ירוק 11102
  • עונות ביקור:חורף ואביב
  • שמורת טבע:כן
  • רמת קושי:מיטיבי לכת
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:14 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:27/12/2013
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:27/12/2013



Aneva ascent.jpg

מורד מעלה ענבה, (עמית מנדלסון, 27/12/2013)


עוד אתרים בסביבה

רקע: נחל צאלים - גדה דרומית

עין ענבה, 2013

נחל צאלים הוא אחד היפים בקניוני מדבר יהודה, ולאורכו עוברים שבילי טיול רבים.

המסלול המתואר כאן מתמקד בגדה הדרומית של הנחל, מאזור בריכת צפירה עד לחניון צאלים, ומתאים כטיול יום למיטיבי לכת.

ניתן להסתייע בנתיב מעלה נעמה, הצמוד למסלול זה, לביצוע וריאציות נוספות, כגון טיול המשלב את בריכת צפירה ובריכת נעמה, ועולה במעלה נעמה חזרה לנקודת ההתחלה, או לעלות במעלה נעמה ולרדת במעלה ענבה לחניון צאלים. בשל ימי החורף הקצרים, טיול חורפי באזור מחייב יציאה מוקדמת ועמידה קפדנית בזמנים כדי להימנע מכניסה לשעות החשיכה.

במהלך הטיול יש לשים לב היטב לצבעי הסימון בשטח, ולהשוות אותם למפה המעודכנת, בשל המעבר במספר רב של שבילים שחלקם מוליכים ליעדים מרוחקים.

הטיול מומלץ רק בין אוקטובר למאי, בימים שאינם חמים במיוחד וללא סכנת שטפונות.

איך להגיע:

המסלול אינו מעגלי ומחייב הקפצת רכבים.

תחילת המסלול הינה בכפר הנוקדים, אתר תיירות השוכן בבקעת קנאים, 9 ק"מ נסיעה מזרחה מהעיר ערד (יש להיכנס לעיר, ולנסוע לפי השילוט לכיוון מצדה, האתר נמצא על אם הדרך מערד למצדה. אין למקום גישה בתחבורה ציבורית).

מקום זה מספק למטיילים את אחת החניות הבטוחות המעטות באזור, אך גם כאן יש להימנע מהשארת ציוד יקר ערך ברכב.

המסלול מסתיים בחניון צאלים, כארבעה ק"מ מערבית לכביש חוף ים המלח (כביש 90), בין עין גדי ומצדה.

הגישה לחניון צאלים היא בדרך עפר מסומנת שחור, העבירה לכל רכב. לבאים מצפון, יש לפנות ימינה (מערבה) 7.5 ק"מ אחרי מסעף חמי עין גדי, ולבאים מדרום יש לפנות שמאלה 4.2 ק"מ צפונית לצומת מצדה. בכניסה מהכביש הראשי נמצאת תחנת מיתוג של חברת החשמל.

החנייה במקום אינה נחשבת בטוחה (קיימת סכנת פריצה לכלי רכב החונים ללא השגחה). מומלץ לדאוג לשמירה על הרכבים החונים באזור או להסתייע בהקפצה לשטח.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:14 ק"מ.
  • משך המסלול:10-8 שעות הליכה (בחורף, יש לתכנן היטב את המסלול, ולהתחיל מוקדם בבוקר, על מנת לא להיקלע לחשיכה!).
  • טיפוס מצטבר:כ- 700 מ' ירידות מצטברות, כ- 50 מ' עליות מצטברות.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

מבט לראש מעלה נעמה, 2012
האנדרטה בראש מעלה נעמה, 2012
נשר בראש מעלה נעמה, 2012

התחלת המסלול

דרך מסומנת שחור, המיועדת לכל רכב, מסתעפת מהכביש מול "כפר הנוקדים", ובתחילתה ניצבים שלטי הסברה על כללי ההתנהגות בשמורת מדבר יהודה. נלך לאורך הדרך כ- 3 ק"מ. ממערב לדרך, נמצא שטח אש שהכניסה אליו אסורה ללא תיאום עם צה"ל.

לאחר כ- 3 ק"מ מהכביש, נתקרב לאגן נחל צאלים. שביל מסומן אדום מסתעף מזרחה (ימינה), כאן נפנה לסימון האדום (אם נמשיך בדרך העפר, נגיע לאחר כ- 200 מ' לחניון הלילה בגדת נחל צפירה).

השביל ממשיך מזרחה במתינות, ולאחר כ- 1.8 ק"מ נגיע לצומת שבילים אדום-כחול. השביל הכחול מטפס על הגבעה שמאחורינו, ממנה נשקפת תצפית נוף יפה למרחבי המדבר, כמפורט במסלול גבעת גורני והר קנאים. במידה ואיננו קצרים בזמן, ניתן לשקול עלייה מכאן עם הסימון הכחול עד לגב הרכס לתצפית הקרובה וחזרה - טיפוס של כ- 60 מ' לכל כיוון. כמו כן, אם יש לנו רכב מלווה, ניתן להתחיל את המסלול מהתצפית ולא מכפר הנוקדים (אך לא מומלץ להשאיר בתצפית רכב חונה ללא השגחה).

כחצי ק"מ לאחר צומת השבילים, נגיע לצומת שבילים נוספת, ירוק-אדום. השביל הירוק יוצא מכביש 3199, ומנקודה זו יורד במעלה נעמה - מעלה קדום ומתון יחסית, המתגבר על הפרש גובה של כ- 250 מ' ומגיע לערוץ נחל צאלים לצד גב גדול ויפה - בריכת נעמה.

המסלול המתואר כאן אינו עובר בבריכת נעמה, אולם למעוניינים בכך ניתן להמשיך מכאן דרך מעלה נעמה ובריכת נעמה, בין אם לעבר בריכת צפירה וכפר הנוקדים ובין אם לעבר עין נמר, גיא סלעים וחניון צאלים.

בצד הצפוני-מערבי של צומת השבילים, בראש מצוק הנחל, ניצבת אנדרטה. לזכר החייל משה שחר (סבח), חייל נח"ל בהיאחזות תקוע, שנהרג כאן בנפילה מצוק בשנת 1976. מעבר לנחל נראה את פסגותיו של הר נמר, וברי המזל אולי יפגשו נשרים החגים בשמיים.

מצומת השבילים, נמשיך עם הסימון האדום המתרחק מהמצוק ועוקף את הר נעמה המצוקי. השביל יורד לערוץ רדוד הנשפך לנחל גורני וממשיך לצפון-מזרח, לעבר הרכס שממזרח לנחל גורני. מאזור זה נוכל להשקיף על קצהו הצפוני של הר נעמה, והמצוק התלול היורד ממנו לערוץ נחל צאלים.

נחבור לקטע קצר של דרך עפר ונרוויח תצפית ייחודית על צוקי הר נעמה ונחל גורני. מכאן נרד במתינות לערוץ רדוד ועשיר בצמחייה (כגון רותם המדבר ואזובית המדבר), כאן נפגוש צומת שבילים כחול-אדום (השביל הכחול ממשיך מנקודה זו לחניון הלילה מצדה מערב).

מעלה ענבה ועין ענבה

מכאן נתחיל בירידה ארוכה במעלה ענבה, המתגבר על הפרש גבהים של 350 מ'. מראש המעלה נפתח "חלון" לעבר ים המלח, ונוכל לראות מכאן גם את המצוק בגדה הצפונית של נחל צאלים, בו עובר מעלה צאלים.

המעלה נראה מאיים בתחילה, אולם זהו מעלה עתיק היורד במתינות במדרונות התלולים. בחלקו התחתון יש מספר שיני סלע ציוריות.

בתחתית המעלה נגיע לצומת שבילים ירוק-אדום, ונמשיך בסימון האדום מזרחה, לעבר צומת שבילים אדום-כחול, לצד מבנה קדום.

מעל לצומת השבילים נמצאת אנדרטה נוספת, לזכר החייל פנחס מאירי ז"ל ("פיקי"), שנפל כאן בראשית יולי 1964. אנדרטה נוספת לזכרו נמצאת בחניית בית ספר שדה עין גדי.

במרחק עשרות מטרים מדרום לנו נובע עין ענבה. זהו מעיין קטן וסביבו צמחיית מים שופעת, כולל קנים ומספר תמרים. המעיין שימש ככל הנראה אחד ממקורות המים לצבא הרומאי בעת המצור על מצדה.

סיום המסלול

למעוניינים לקצר (2 ק"מ), לאחר עין ענבה נחזור לצומת השבילים ונרד בשביל הכחול לאפיק הנחל. נפגוש את השביל השחור הבא מגיא סלעים, ולאחר מאות מטרים נגיע שוב לצומת שבילים כחול-שחור. כאן נמשיך ישר עם הסימון השחור, בנוף של קירות גבוהים הבנויים תלכיד נחלים (קונגלומרט). במורד הנחל מופיעים מספר עצי שיטה סלילנית, ואחרי כק"מ מצומת השבילים נגיע לצומת שחור-ירוק. מכאן נפנה שמאלה בשביל השחור, ואחרי עלייה קצרצרה נתייצב בנקודת הסיום - חניון צאלים.

אפשרות ארוכה יותר (4 ק"מ) הינה להמשיך עם הסימון האדום, לחצות את נחל ענבה, להשקיף לעבר קירות התלכיד בערוץ הנחל ולהמשיך למרגלות מצוק ההעתקים עד לצומת שבילים אדום-ירוק. (מאזור זה יש תצפית לא שגרתית לעבר צוק מצדה). כאן נפנה לשביל הירוק, הפונה לצפון-מזרח ויורד לערוץ נחל צאלים, בו נעלה כמה מאות מטרים. במפגש הסימון השחור נפנה ימינה ונעלה בעלייה קצרה ותלולה לנקודת הסיום.

נתוני מרחק ההליכה במסלול חושבו לפי האפשרות הארוכה.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

אחרי שטפונות חורפיים, סיכוי למים בגבים קטנים באזור ראש מעלה ענבה, וכמובן בגבים הגדולים של נחל צאלים (בריכת צפירה ובריכת נעמה), שאינם חלק מהמסלול המתואר כאן, אך ניתן לשלבם במסלול.

  • ינואר-פברואר - פריחה של זמזומית המדבר (נפוצה ברמת המדבר).
  • פברואר - פריחת כדן סגול, רותם המדבר.
  • אפריל - פריחת דרדר החרחבינה.
  • ספטמבר - פריחת חצבים.

שירותים למטיילים:

  • כפר הנוקדים - אתר תיירות וחנייה הנחשבת בטוחה למדי לכלי רכב בצידו החיצוני.
  • חניוני לילה ללא מים ושירותים - מעל בריכת צפירה ובסוף המסלול.

הערות ואזהרות:

  • אין לבצע את המסלול בימים בהם קיים חשש לשטפונות.
  • המסלול ארוך, ובחורף יש לתכנן היטב את הזמן - יש להתחיל מוקדם בבוקר על מנת לסיים את המסלול לפני השקיעה.
  • המסלול חשוף ברובו לשמש (צל זמין במספר מחסות סלע לאורך המסלול), ואינו מתאים לטיולים בעונה החמה.
  • בחורף, קטע המסלול ברמת המדבר חשוף לרוחות, ומומלץ להצטייד גם בלבוש חם.
  • המסלול כרוך בהקפצת רכבים ממושכת. למטיילים עם הציוד על הגב, כדאי לשקול השארת רכב שני בחניון מצדה מערב, לינה בחניון צאלים ולמחרת המשך עם השבילים המסומנים לעבר מצדה וחזרה לרכב השני - טיול של יום וחצי.
  • מספר קטעים במסלול חולפים בקרבת מצוקים ומפלים, ויש לנקוט בזהירות הראוייה. כמו כן, הגלישה והטיפוס במצוקים אלו אסורים, ועלולים לפגוע קשות בקינון עופות דורסים באזור.

הצעות טיול בסביבת נחל צאלים - גדה דרומית:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:

  • מדבר יהודה הדרומי - סקר נוף ומסלולי טיול, מנחם מרקוס.