נחל זוויתן תחתון ובריכת המשושים
דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח! |
מסלול טיול: נחל זוויתן תחתון ובריכת המשושים
נחל זויתן תחתון ובריכת המשושים - מסלול הליכה בקניוני בזלת, בריכות צוננות וצמחיית מים שופעת.
- מסלול טיול
- אזור:הגולן
- מפת סימון שבילים: 1 - הגולן והחרמון
- מיקום: דרומית לקצרין
- גישה:רגלית
- שבילי טיול:יעודכן
- עונות ביקור:כל השנה
- שמורת טבע:כן
- רמת קושי:רגיל
- סוג מסלול:מעגלי
- כניסה: חינם
- אורך המסלול:יעודכן.
- תאריך ביצוע מסלול:9/6/2013
- תאריך ביקור אחרון בשטח:22/6/2013
מפל גילבון, (עמית מנדלסון, 9/6/2013)
עוד אתרים בסביבה
הצעות טיול בסביבה
רקע: נחל זוויתן תחתון ובריכת המשושים
מסלול הטיול אל נחל זויתן תחתון ובריכת המשושים עובר בשניים מהיפים בנחלי הגולן - נחל זויתן ונחל משושים. בשני הנחלים נפגוש מפלים קטנים ובריכות עמוקות עם מים צוננים, כמו גם מצוקים מרשימים וצמחיית נחלים שופעת.
הטיול מתאים למיטיבי לכת בלבד ומומלץ בעיקר בקיץ ובסתיו, כאשר הבריכות מזמינות במיוחד לרחצה. הכניסה למסלול כרוכה בתשלום ומחייבת הקפצת רכב לנקודת הסיום (ניתן לבצע גירסאות מעגליות מקוצרות).
מומלץ מאד להצטייד בדפדפות מידע של רשות הטבע והגנים הניתנות עם התשלום בכניסה, הן בחניון יהודיה (מידע כללי על שבילי הטיול בשמורת יהודיה) והן בחניון משושים (דפדפת מידע נפרדת על נחל משושים).
איך להגיע:
מסלול הטיול אינו מעגלי ומחייב הקפצת רכבים (אך למעוניינים בכך, אפשרית חלופה מעגלית מקוצרת).
תיאור מסלול הטיול:
פרטי מסלול |
---|
|
מחניון יהודיה נצא מערבה בשביל מסומן ירוק, החולף דרך יער יהודיה - יער פארק נרחב של עצי אלון התבור ואלה אטלנטית. העצים צומחים רובם ככולם מתוך גלי אבנים או למרגלות סלעים - אזורים בהם הבלוטים מצליחים לחמוק מחזירי הבר מחד, ומאידך מעניקים לנבטים הצעירים צל חיוני בראשית דרכם.
היער משמש גם למרעה בקר ובדרכנו נחצה גדרות בקר רבות, את כולן נעבור במעברים מוסדרים. בחורשת האקליפטוסים שמדרום לחניון יהודיה נמצאת חווה לה משתייכים עדרי הבקר הרועים בשמורה.
לאחר הליכה של כקילומטר ברמה הבזלתית, נגיע לצומת שבילים ירוק-אדום, מעל מצוק נחל זויתן. לאלו שבחרו באפשרות המעגלית, נשוב לצומת שבילים זו לקראת סוף המסלול. מכאן ניתן להתרשם משפע הקנים הגדלים במצוק מעל לנחל עצמו - ומעידים על קיומם של מעיינות זעירים בין שכבות הבזלת. המפורסם שבהם הוא עין נטף אליו נגיע בהמשך, אך חדי העין יזהו לאורך המסלול עוד מספר נביעות זעירות לצד שביל ההליכה.
כאן נפנה ימינה עם הסימון האדום ונמשיך לאורך המצוק, בדרך יש מספר תצפיות יפות לקניון הנחל ונפתוליו. במיוחד בולטת שלוחה תלולה המפרידה בין הנחל ובין ערוץ צדדי, אותו נחצה לאחר כמה דקות הליכה. עם חציית הערוץ הרדוד ("מסיל"), נגיע לצומת שבילים שחור-אדום. מנקודה זו יש תצפית טובה נוספת למורד נחל זויתן, וחדי העין יזהו למטה את אחת מבריכות הנחל (למעשה הראשונה בבריכות בהן נבקר היום).
עתוהבסדרת הבריכות של נחל זויתן תחתון. חשוב לזכור כי בבריכות יש סלעים שאינם נראים מבחוץ, ולכן הקפיצה לבריכות מסוכנת ואסורה.
נאגף את הבריכה ממערב, בחלק האחרון בסיוע דרגיות, ונגיע לקצה הבריכה. זוהי נקודה נוחה להפסקה ראשונה לשחייה בבריכה הארוכה. המים אינם עמוקים במיוחד (עד 2 מ' ברוב חלקי הבריכה) אך הכניסה היא ליודעי שחייה בלבד. אין כאן שירותי הצלה, והרחצה הינה באחריות המטיילים.
לאחר שנחנו, נמשיך לעבר הבריכה השנייה. כאן מצפה לנו עיקוף אתגרי מעט בסיוע דרגיות, בגדה המזרחית. למרות אורכה והעיקוף האתגרי, הבריכה רדודה יחסית ופחות מומלצת לרחצה. נעבור עוד בריכה רדודה ונגיע למפלון בן כמה מטרים ולמרגלותיו בריכה עגולה ועמוקה, הנחשבת ליפה בבריכות הזויתן התחתון. הכניסה לבריכה היא מצד דרום, בירידה ישירות למים העמוקים. במצוק הבריכה נחשפים גוונים שונים של הבזלת, ולצד המפל נמצאת מערה קטנה ולא נגישה. מומלץ ביותר לעשות כאן הפסקה למנוחה, קפה וכד'.
מהבריכה העמוקה נמשיך במורד הנחל, נעבור למרגלות מצוק ועד מהרה נגיע לצומת שבילים שחור-אדום. השביל האדום מטפס בתלילות חזרה לחנייה. המטיילים ברכב אחד ישובו מכאן לחניון יהודיה, אך לפני כן מומלץ להמשיך עם הסימון האדום עוד כעשר דקות במורד הנחל.
בגדה המערבית, לצד שלט של רשות הטבע והגנים, נמצא אחד המקומות היפים בגולן - עין נטף (NETEF). מעיין זעיר זה נובע במצוק מעל לנחל, והמים הזורמים לאיטם השקיעו נטף נחלים (טרוורטין) במצוק. זרימת המים לאורך הנטף יצרה עם השנים "מסך" מרהיב של טיפות מים הניגרות ארצה, וכדי להשלים את התמונה יש כאן שפע טחבים ושרכי שערות-שולמית. כדאי להתעכב כאן למספר דקות ולהתבונן בטפטוף המים. אין כאן אפשרות לרחצה אך ניתן לזכות ב"מקלחת" מרעננת של טיפות מים.
המשך המסלול מעין נטף והלאה מיועד רק למי שהשאיר רכב שני בחניון בריכת המשושים. לפי הוראות רשות הטבע והגנים, אין להמשיך מעין נטף הלאה אחרי השעה 14:00 בתקופת שעון הקיץ (או 13:00 בתקופת שעון החורף).
מי שבחר להמשיך ישים לב לשינוי ברמת הקושי של המסלול. הצמחייה סבוכה יותר וההליכה איטית יותר. אחרי הליכה קצרה נראה בגדה המזרחית "גירסה מוקטנת" ופחות מרשימה של עין נטף, ובהמשך נעבור בריכות רדודות. לאחר כברת דרך, נגיע לתחילת העלייה לרמת זויתן-משושים. כאן מומלץ לעצור ולהתרענן במי הנחל לפני הקטע הקשה שלפנינו. בחלקה התחתון של העלייה נמצא ריכוז קטן של שיחי הדס מצוי - אחד מארבעת המינים. הדסי הבר נדירים בארץ וניתן לפגוש בהם בעיקר בנחלי הגולן. העלייה קצרה ותלולה למדי, ובמספר נקודות לאורכה יש פינות צל אותן כדאי לנצל. לבסוף נגיע לרמה מעל לנחל, הדומה מאד לרמה בה הלכנו בתחילת הטיול. מכאן יש לנו עוד כקילומטר עד שנתחיל לרדת לערוץ נחל משושים.
הירידה לערוץ נחל משושים קלה יותר מהירידה לנחל זויתן, ולפני מפגש הנחל עצמו נגיע למפגש עם שביל מסומן כחול - חלק ממסלול הליכה מעגלי בנחל משושים. אנו נמשיך עם הסימון האדום ונחצה בגשר עץ את ערוץ הנחל. כאן נפנה שמאלה ונרד אל בריכת המשושים.
בריכת המשושים היא אחת התופעות הגיאולוגיות המדהימות ביותר בארצנו, בריכה טבעית ובקירותיה עמודי בזלת שרובם בצורת משושים (יש גם מחומשים ומרובעים). הסיבה להיווצרות המשושים נובעת מכך ש______________________________
בריכת המשושים עמוקה ואין בה שירותי הצלה. הרחצה מתאימה ליודעי שחייה בלבד. ניתן לשחות לעבר המפל ולהתרענן במים הצוננים, אך אין לקפוץ למים. האכילה לצד הבריכה אסורה.
אחרי הפסקה מתבקשת בבריכת המשושים נעלה חזרה לכיוון הגשר, ועתה נמשיך עם הסימון האדום המטפס בתלילות לעבר חניון המשושים. בדרכנו נפגוש את השביל הכחול, ואחר כך נחצה דרך רכב מסומנת ירוק. לאורך הדרך יש מספר פינות צל.
המסלול מסתיים בחניון המשושים, אם כי המעוניינים בכך יכולים לשלב גם את "שביל הדולמן" המציע תצפיות נוספות לאגן נחל משושים. יעודכן בקרוב!.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים:
יוני-אוגוסט - פריחת הרדוף הנחלים. ספטמבר - פריחת חצבים בירידה לנחל זויתן (ריכוז קטן יחסית). אוקטובר - פריחת חצבים בעלייה מנחל זויתן לרמת זויתן-משושים (ריכוז נאה). ביער יהודיה מעל לערוצי הנחלים יש פריחה עונתית בחורף, אך בתקופה זו הטיול לא מומלץ שכן מי הנחלים קרים במיוחד.
- יוני-יולי - פריחת הרדוף הנחלים.
שירותים למטיילים:
הכניסה לאתר זה הינה בתשלום, והוסדרו בו שבילי הליכה, חנייה, מי שתייה ושירותים רטובים.
שעות הפתיחה הן כמקובל באתרי רשות הטבע והגנים:
אוקטובר-מרץ: 08:00 - 16:00
אפריל- ספטמבר: 08:00 - 17:00
בימי שישי ובערבי חג האתר נסגר שעה מוקדם יותר.
הכניסה האחרונה למרבית האתרים בתשלום היא שעה אחת לפני שעת הסגירה.
חשוב לעבור תדרוך ע"י פקחי שמורת יהודיה בטרם תחילת המסלול.
הערות ואזהרות:
- בריכות הנחל אינן אתרי רחצה מוסדרים. הכניסה למים היא באחריות המטיילים, ואין לקפוץ למים בשל קיום סלעים בקרקעית הבריכות. חלק מהבריכות עמוקות והכניסה אליהן מתאימה ליודעי שחייה בלבד.
- סכנת החלקה לאחר הגשמים.
- בחורף ובתחילת האביב, ייתכן קושי בחציית הנחל הזורם, ואילו שאר המסלול עשוי להיות בוצי.
- חלקים ניכרים מהמסלול חשופים לשמש.
- מומלץ להצטייד בנעליים להליכה במים (אך לא בסנדלים פתוחים או ב"קרוקס").
- תיתכן נוכחות של דבורים וצרעות בקרבת המים, ובפרט בחודשי הקיץ. אלרגיים מתבקשים לשקול זאת בהחלטה על יציאה למסלול זה.
הצעות טיול בסביבת נחל זוויתן תחתון ובריכת המשושים:
קישורים נוספים וספרות מומלצת:
- דפנה וערן מאיר - בתי כנסת קדומים ברמת הגולן.