יד לי"ד
דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח! |
יד לי"ד
אנדרטה לזכר אסון כבד בפעולת "ליל הגשרים" בשנת 1946.
- נקודת עניין
- אזור:הגליל העליון
- מפת סימון שבילים: 2 - הגליל העליון
- מיקום: בין נהריה לראש הנקרה
- גישה:לכל רכב
- שבילי טיול:לא מסומן
- עונות ביקור:כל השנה
- שמורת טבע:כן (גן לאומי)
- רמת קושי:לכל המשפחה
- נגישות לנכים:לא
- שעות ביקור:שעות היום
- כניסה:חינם
- תאריך ביקור:14/5/2012
- תאריך ביקור אחרון בשטח:14/5/2012
יד לי"ד, (עמית מנדלסון, 14/5/2012)
עוד אתרים בסביבה
יד לי"ד
אתר הנצחה מטופח לזכר אסון כבד בפעולת "ליל הגשרים".
"ליל הגשרים" הוא כינויו של ליל ה- 17-16 ביוני 1946. בלילה זה ביצעו חברי הפלמ"ח, במסגרת תנועת המרי העברי (איחוד שלוש המחתרות - ה"הגנה", האצ"ל והלח"י) שורת חבלות בגשרים המקשרים את ארץ ישראל המנדטורית עם שכנותיה, כמחאה על הגבלת ההעפלה גם לאחר השואה. במסגרת זו תוכננה חבלה ב-11 גשרים לאורך גבולות הארץ, גשרי כבישים ומסילות ברזל.
הגשרים היו במטולה (שני גשרים, אחד מהם על נחל עיון, ארבעה גשרים על נהר הירדן - גשר בנות יעקב, גשר שייח' חוסיין, גשר דמיא וגשר אלנבי על הירדן, גשר על נהר הירמוך ליד חמת גדר, גשרי כביש ומסילת רכבת על נחל הבשור מדרום לעזה, גשרי המסילה והכביש מעל נחל כזיב ליד הכפר א-זיב.
רוב הגשרים פוצצו ללא תקלות. בפשיטת הכוח שנשלח לפוצץ את גשרי א-זיב, אירע אסון. ירי על הכוח הפושט פגע, כפי הנראה, במטען החבלה שהוצמד לגשר, וגרם לפיצוץ בו נהרגו 13 מהלוחמים, כולל מפקד הפעולה, נחמיה שיין. לוחם נוסף, יחיעם וייץ, נהרג מהירי (על שמו נקרא קיבוץ יחיעם). הלוחמים ששרדו, חלקם פצועים, נסוגו לעבר מצובה וחניתה, וחלקם הסתתרו במשך מספר ימים במערת הסולם שבהר הסמוך לחניתה. לאור אסון גשר הרכבת, לא נפגע גשר הכביש.
עם בוקר, נאספו שרידי הגופות והובאו לקבורה בחיפה. יחיעם וייץ נקבר בהר הזיתים בירושלים. בשנת 1968 הועברו שרידי הגופות שנטמנו בחיפה אל קבר האחים לצד הגשרים, שהפך לאתר הנצחה הנמצא בתחומי גן לאומי אכזיב. בעקבות תחקיר, התגלה בתחילת שנות ה- 2000' כי חלק מהגופות נקברו בקיבוץ מצובה, ובשנת 2003 הובאו גם שרידים אלו לקבורה כאן.
איך להגיע:
מצומת נהריה יש להמשיך צפונה בכביש 4 ולפנות שמאלה לחניית גן לאומי אכזיב.
מכאן מומלץ להמשיך רגלית בדרך עפר בסמוך וממערב לכביש, עד לאפיק נחל כזיב, וללכת באפיק הנחל מתחת לגשר הכביש. מייד לאחר גשר הכביש יש לפנות שמאלה (צפונה) ולצאת לכניסה הראשית לאתר ההנצחה.
על האתר: יד לי"ד:
שביל הליכה קצר מוביל מהכביש אל קבר האחים, וסביבו מצבות לזכרם של הלוחמים שנפלו בקרב.
מומלץ להמשיך מרחבת הקבר לצד צפון-מזרח, לשביל הליכה קצר (משולט - נחל כזיב, שער יד לי"ד).
בתחילת השביל נחצה את שרידי מסילת הרכבת, הנטושה מאז מלחמת העצמאות. טקסט משעשע מנציח את תחנת הרכבת הנטושה באכזיב. מעבר למסילה נמצאת פינת פיקניקים בצל אקליפטוסים נאים. מומלץ להמשיך דרומה ולרדת לאפיק נחל כזיב מתחת לגשר הרכבת.
כאן ניצבים שני שלטי הנצחה נוספים. נמשיך לגדה הדרומית. השביל חולף לצד באר אנטיליה ומאחוריה צומח עץ תות לבן. בצד המזרחי של הבאר נמצאת בריכת אגירה ששימשה להשקיית השדות במרחב (הבריכה ריקה כיום והכניסה אליה אסורה).
למיטיבי לכת, אתר זה מהווה למעשה את התחנה הראשונה במסלול "מים לים", מחוף אכזיב דרך נחל כזיב, הר מירון ונחל עמוד אל חוף הכנרת. מסלול זה נמשך בין 5-3 ימי הליכה, וכולל לינה בשטח.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים:
האתר נסקר בתחילת הקיץ. בתקופה זו יש פירות בשלים של עץ תות לבן בסמוך ומדרום לאתר ההנצחה.
שירותים למטיילים:
שביל הליכה קצר. אין חנייה ייעודית לאתר, ומומלץ להשתמש בחנייה של גן לאומי אכזיב.
הצעות טיול בסביבת יד לי"ד:
|