בטיחות בטיולים
מתוך iNature
טיולים בארץ: ציוד מומלץ / אוכל בטיולים / לינה בשטח / בטיחות בטיולים / הסעות לטיולים / שביל הבקע / נופי הארץ |
בטיחות היא דבר חשוב. רובנו רגילים לשמור על כללי בטיחות והתנהגות בבית ובכביש, אך לא כולנו מכירים את כללי הבטיחות וההתנהגות בשטח.
ארצנו קטנה וקומפקטית, אך גם בשביליה יש סכנות, שכבר הביאו לפציעות חמורות ואף למוות של מטיילים, בדרך כלל כתוצאה מזלזול בכללי הבטיחות וההתנהגות בשטח.
רשימת הכללים שלהלן איננה מלאה, אך השמירה עליהם תסייע לטיול בטוח ונעים:
- הגנה מהשמש: ארצנו שטופת שמש, בגבול המדבר. חובה להצטייד בכיסוי גוף, ובפרט כיסוי ראש - עדיף כובע רחב-שוליים או כאפייה, השומרים על הראש מהתחממות יתר. כמו כן, חיוני להצטייד בחומרי הגנה נוספים (קרם שיזוף, משקפי שמש המסננות את הקרינה). רצוי, גם בקיץ, ללכת בלבוש ארוך - ומותאם למזג האוויר כדי לא להכביד יתר על המידה על הטיול.
- שתייה מספקת: אין לצאת לטיול בלא כמות מים מספקת. לטיול קצר ניתן להסתפק בליטר וחצי לאדם, אך לטיול יום מומלץ - גם בחורף - לפחות שלושה ליטרים לאדם, ובקיץ שישה ליטרים לאדם. אם הטיול כולל לינה, או מתקיים באזורים המדבריים בקיץ, יש להצטייד בכמות מים גדולה יותר (ליטר לאדם לכל שעת הליכה בשטח). מומלץ לקחת מים או משקה ממותק - אך לא משקאות מוגזים. חשוב לשתות הרבה, גם אם אין מרגישים צמא!
- הליכה זהירה: אין לסטות משבילים מסומנים ומשולטים בשטח. יש ללכת במתינות הראויה בהתאם לתנאי השטח, ולנקוט משנה זהירות בעת ירידה במדרון תלול, הליכה בקרבת מצוקים או דרדרות אבנים. אין לדרדר אבנים - הדבר מסכן לא רק אותך אלא גם מטיילים ובעלי חיים הנמצאים מתחתיך!
- תנועה בלילה: יש להימנע מהליכה לילית במידת האפשר. במידה ונקלעים לחשיכה באזור מצוקי, יש לעצור במקום ולהיערך לשהות לילה עד הזריחה. רצוי להצטייד בפנס טוב ובסוללות רזרביות לצורך תאורה ואיתות בשעת מצוקה.
- בעלי חיים מסוכנים: בארצנו, עיקר הסכנה נגרמת מנחשים ארסיים. כדי לצמצם את הסכנה להיתקלות לא נעימה, יש להימנע מהרמת אבנים, גזעי עץ, פחים ועצמים אחרים מתחתיהם עשויים להסתתר נחשים ועקרבים. ראית נחש? שמור מרחק ובמידת הצורך המתן להסתלקותו. במקרה הכשת נחש, יש להתפנות למוקד רפואי בהקדם האפשרי. כמו כן, במקרה - הלא סביר - של נשיכה ע"י יונקים (שועלים, כלבים משוטטים, מכרסמים וכו' ) - יש לגשת למוקד רפואי לקבלת חיסון נגד כלבת בהקדם האפשרי!
- עקיצות חרקים: לרובנו, עקיצות אינן מהוות סיכון ממשי מעבר לכאב מקומי. ברם, יש מטיילים האלרגיים לעקיצות דבורים וצרעות. מטיילים אלו צריכים להביא בחשבון הן צורך בהצטיידות בתרופות המתאימות לטיפול בשטח, והן יידוע מטיילים אחרים על הרגישות. בקיץ, יש ריכוזי צרעות בקרבת מקורות מים ונחלים - בפרט בנחלי הגולן. קחו זאת בחשבון!
- שטחי אש: אין לצאת לטיול בשטחי אש בלא תיאום ואישור צה"ל. בשטחי האש, גם במסלולים המאושרים להליכה, ייתכנו שרידי תחמושת, פצצות וחומרים מסוכנים נוספים. אין לגעת בשרידים כאלו, גם אם אינם נראים מסוכנים!
- שטחים חקלאיים ואדמות מרעה: אין לרדת מהשבילים והדרכים בשטחים חקלאיים. אין לשתות מים מברזים בשטחים חקלאיים (הם עשויים להיות מזוהמים בחומרי דישון), או לקטוף תוצרת חקלאית. יש להימנע מחציית גדרות ללא סימון - בפרט בגולן בו רבים השטחים הממוקשים. יש להימנע מהטרדת הצאן והבקר, בפרט בעונת ההמלטה באביב.
- מסלולי מים: אין לצאת למסלולי מים בלא ידיעת שחייה. בריכות המים באפיקי הנחלים עכורות, ולעיתים עכירות המים מסתירה סלעים מסוכנים בקרקעית הבריכות. אין לקפוץ לבריכות - ובוודאי שלא "קפיצת ראש". נושא זה בעייתי במיוחד בנחלי מרכז הגולן, בהם נהרגו ונפצעו מטיילים לא מעטים, כתוצאה של אי-ציות לכללי הבטיחות המינימליים. כמו כן, יש להביא בחשבון שבעונת החורף, המים הקרים בבריכות עשויים להפתיע אפילו מטייל מיומן, ולהימנע ממסלול חורפי בנחלים אלו, הכולל כניסה לבריכות, ללא נקיטת משנה-זהירות. כמו כן, יש להימנע משתיית מי נחלים ומעיינות, ובשעת מצוקה להשתמש בטבליות לטיהור המים.
- טיול חורפי: החורף הישראלי קל יחסית, אך עדיין צופן סכנות. יש ללכת במשנה-זהירות, ולהימנע ככל האפשר מהליכה בשבילים סלעיים ומצוקיים בימי גשם או בימים הראשונים לאחריו, עקב סכנת החלקה. אין לטייל בימי ערפל, בהם יש סכנה מוחשית לתעייה בשטח! לטיול רגלי בשלג, דרוש ציוד שבדרך כלל אינו נמצא בשימוש בארץ (קרמפונים), ומוטב להסתפק בהליכות קצרות - או להצטרף לטיול מאורגן ומסודר עם הציוד הנדרש. כמו כן, יש לנקוט משנה זהירות בנהיגה.
- שטפונות: בימים גשומים, יש להימנע מכניסה למסלולים המועדים לשטפונות. מסלולים אלו כוללים בעיקר את קניוני מדבר יהודה והנגב. אין לחצות, גם לא בנסיעה, זרימת מים שטפונית בנחלים. עומק המים עשוי להטעות באשר לעוצמת הסחיפה של המים! חשוב לזכור שלנחלים רבים אגן ניקוז גדול, ולהימנע מטיול בהם במקרה של גשמים חזקים במעלה אגן הניקוז (למשל, אין לטייל בנחלי צפון מדבר יהודה כאשר יש תחזית למזג אוויר גשום בירושלים). קיימים מספר מקומות בהם ניתן לצפות על שטפונות בבטחה יחסית. גם במקומות אלו, אין להיכנס בשום פנים ואופן לאפיק הזרימה ואין להתקרב יותר מדי לאפיק!
- שרב: יש להימנע ככל האפשר מטיולים בימי שרב, ולא לצאת למסלול רגלי אם הטמפרטורה גבוהה מ- 30 מעלות צלסיוס. כמו כן, יש להקפיד על שתייה רבה יותר מהרגיל, ולהיות ערניים לתסמינים של התייבשות או מכת-חום.
תסמיני התייבשות: חולשה, כאבי ראש, עור סמוק וכו'.
תסמיני מכת חום: בלבול, הזיות, נשימה כבדה, דופק מואץ, ובהמשך אובדן הכרה ופרכוסים. שיעור התמותה ממכת חום עלול להגיע ל- 90% !
במקרה של חשד להתייבשות או מכת חום, יש להזעיק עזרה רפואית בהקדם האפשרי.
(פירוט התסמינים נמסר באדיבות ששש מפורום טיולים בארץ בתפוז.) - טיולי מערות: אין להיכנס למערות לא מוכרות ללא ליווי אדם המכיר את המערה. יש להצטייד בפנסים ולא בנרות, המזהמים את המערה בפיח ובשעווה. במערות גדולות כמו מערת עלמה, מערת חריתון ומערות הר סדום, יש להצטייד בסוללות רזרביות ולוודא את תקינותן לפני הכניסה למערה. פירוק החומרים במערות איטי, ויש להקפיד לא להשאיר פסולת במערה (ודאי שלא פסולת אורגנית). מערות מסויימות נגועות במחלת "קדחת המערות", ואפילו מערות הסמוכות לשבילים מסומנים - יש להימנע מכניסה למערה הידועה כנגועה במחלה. כמו כן, במערות יש לינת חורף של עטלפי חרקים - יונקים נדירים, מוגנים ולא מזיקים. אין להיכנס בתקופת החורף (אוקטובר - מרץ) למערות בהן יש אוכלוסיית עטלפים. מערות אלו כוללות:
- בגליל - מערת שרך, מערת נמר, מערת עלמה, הוטה 6, מערת ברניקי.
- בכרמל - מערת אורנית.
- בהרי ירושלים - מערת התאומים.
יש להימנע מכניסה למערות נוספות שאינן מטויילות (במיוחד בחודשי החורף), כדוגמת מערות מסתור לא מטויילות בשפלה, המאכלסות אף הן עטלפי חרקים נדירים.
- שמירת הניקיון: אין להשליך פסולת בשטח, ובפרט שקיות ניילון העלולות לגרום לחנק בעלי-חיים, ובדלי סיגריות העלולים לגרום לשריפות.
יש לאסוף את הפסולת עימך, ובתום הטיול להביאה למקום מסודר לאיסוף אשפה. בעת עשיית צרכים בשטח, יש לשמור על מרחק מתוואי השביל עצמו, לכסות את הצרכים ובמידת האפשר לשרוף את ניירות הטואלט בטרם קבורתם בעפר ואבנים (כמובן לא באזור בו הדבר עלול לגרום לשריפה!) - ערכי טבע, נוף ומורשת: אין לפגוע בערכי טבע ונוף: יש להימנע מפגיעה או הטרדה של חיות בר, קטיף צמחי בר (ובפרט צמחי תבלין מוגנים). אסור לקחת או לחבל במאובנים או ערכים גיאולוגיים נוספים ובהם "אבטיחי אליהו", נטיפים, זקיפים, "בולבוסים" ועוד. אין לחרוט או לרסס כתובות בשטח, וגם לא במבנים עתיקים. אין לחפור לגילוי עתיקות, או לאסוף עתיקות!
- נהיגה ורכיבה בשטח: יש לנסוע בדרכים המסומנות והמיועדות לרכב שטח בלבד. הנסיעה (כולל אופנועים) בשבילים המסומנים כשבילים להולכי רגל בלבד, אסורה!
- חלק מהשבילים הרגליים בשטח סגורים גם בפני רוכבי אופניים וסוסים - כך למשל שבילי רכס חרוצים וחוף שפיים בשרון. יש להקפיד על הוראות אלו שנועדו למנוע פגיעה בערכי טבע ונוף בשטח!
כללי התנהגות ובטיחות הנוגעים ללינה בשטח מפורטים בדף לינה בשטח.