קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

הבדלים בין גרסאות בדף "נחל בארה ונחל תבור תחתון"

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
(יצירת דף עם התוכן "{{לבדיקה}} <meta name="keywords" content="נחל תבור, נחל בארה, עין שחל, נחל תבור תחתון"></meta> <meta name="description" con...")
(אין הבדלים)

גרסה מ־17:46, 19 במרץ 2015

דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח!

מסלול טיול: נחל בארה ונחל תבור תחתון

נחל בארה ונחל תבור תחתון - טיול בחלקו הפחות מוכר של נחל תבור, אל ערבות העשב וסוואנת השיטים.

  • מסלול טיול
  • אזור:הגליל התחתון
  • מפת סימון שבילים: 3 - הגליל התחתון
  • מיקום: אזור כוכב הירדן
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:כחול 3325, אדום 3324
  • עונות ביקור:חורף ואביב
  • שמורת טבע:כן
  • רמת קושי:רגיל
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:7 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:14/3/2015
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:14/3/2015



Wadi tavor1.jpg

נחל תבור תחתון, (עמית מנדלסון, 14/3/2015)


עוד אתרים בסביבה


איך להגיע:

,תורמוסים בנחל תבור, פברואר 2014

מסלול הטיול אינו מעגלי ומחייב הקפצת רכב לנקודת הסיום.

נקודת הסיום נמצאת בכביש 90, כקילומטר דרומית לקיבוץ גשר. מייד מצפון לגשר נחל תבור, יש פנייה מזרחה לדרך עפר (תוואי כביש ישן), ניסע כ- 200 מ' ונפנה שמאלה (מערבה) עם הסימון האדום עוד כ- 200 מ' עד למחסום רכב בגבול שמורת נחל תבור. כאן נשאיר רכב אחד.

עם הרכב השני נשוב לכביש וניסע עוד כקילומטר אחד דרומה. עתה נפנה לכביש 717 ונעלה במעלה אלישע התלול, כחמישה ק"מ נסיעה כמעט עד לכוכב הירדן. אחרי העלייה התלולה נגיע לשולי אזור חקלאי, ונעלה עוד קצת בכביש עד לגב הרמה. כאן יש עיקול חזק בכביש שמאלה. בנקודה זו מסתעפת ימינה (מערבה) דרך מסומנת כחול, במקביל לתוואי כביש 717 הישן.

לרכבים פרטיים, יש לחנות בנקודה זו (לחילופין ניתן לנסוע בכביש עוד כחצי ק"מ מזרחה ולחנות בכניסה לגן לאומי כוכב הירדן. באפשרות זו, יש לשים לב לשעות הסגירה ובמידת הצורך להשאיר את הרכב מחוץ למחסום הכניסה לגן הלאומי).

ברכב שטח, ניתן לקצר את מסלול הטיול בשני ק"מ ולנסוע לאורך הסימון הכחול בדרך עפר נוחה יחסית עד לגבול השדות החקלאיים ליד עין בארה. אזור זה אינו נחשב מועד לגניבות ופריצות לרכבים, אולם כמובן כדאי לנקוט באמצעי הזהירות הנדרשים.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:7 ק"מ.
  • משך המסלול:4-3 שעות.
  • טיפוס מצטבר:ירידה מצטברת של 500 מ'.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

נפתול "לשון המלך", מרץ 2015

מנקודת ההתחלה מצפה לנו הליכה "מנהלתית" בת כשני ק"מ בנופי שדות נרחבים בגב רמת כוכב. בקטע זה של המסלול, סימון השבילים דליל. במקביל ומדרום לכביש 717 הישן והנטוש, יש דרך עפר מקבילה הנוחה יותר להליכה.

לאחר 1.2 ק"מ יש לפנות ימינה (צפונה) ולהיפרד מהכביש הישן. זוהי למעשה הפנייה הראשונה צפונה לאורך הדרך. את סימון השבילים נראה כמה מטרים לאחר הפנייה, מייד לאחר הכביש הישן. קילומטר נוסף בירידה מתונה, ואנו מתייצבים במפגש הסימון הכחול עם דרך בציר מזרח-מערב - "דרך הנפט". כאן עבר בתקופת המנדט הבריטי צינור נפט מעיראק לנמל חיפה, שהיה יעד מועדף לחבלה ע"י הכנופיות הערביות. בעקבות זאת פעלו כאן פלוגות הלילה המיוחדות בפיקודו של הקצין הבריטי וינגייט - "פלוגות האש".

במפגש דרך הנפט נעבור לשביל רגלי (בנקודה זו יש שלט הכוונה לשביל הטיול לנחל תבור) וניכנס לתחום שמורת נחל תבור. ראשיתו של השביל באזור חורבות הכפר בירה, שנתן את השם הערבי לנחל תבור - ואדי בירה. את עין בארה המסומן במפות קשה לזהות בשטח. לאורך הדרך יש סלעים ואבנים המחייבים את המטיילים להליכה זהירה. השביל חולף דרך מספר מפלים קטנים (אותם נעקוף), ודרך שרידי הבוסתנים של הכפר בירה. אחרי כחצי ק"מ נפגוש דרך עפר, כאן נפנה ימינה ומייד שמאלה להמשך שביל ההליכה.

עד מהרה מגיע השביל ל"קניון" קצר ונחמד ובו גבי מים וזרימה עדינה בחורף ובאביב. השביל עוקף את הגבים בגדה המערבית, מתעקל ויורד לאפיק הנחל כמה עשרות מטרים מצפון למפל הגדול של נחל בארה. בנקודה זו יש בשביל "פניית פרסה", אולם מומלץ לסטות במעלה הנחל ולהגיע לבריכת המים הרדודה שבתחתית המפל (גובהו כעשרה מטרים) - פינה יפה למנוחה.

מכאן והלאה, נמשך השביל ב"ערבות העשב". בסוף החורף ובאביב נלך כאן בעשבייה שגובהה עד מטר וחצי, אולם השביל דרוך היטב ונוח להליכה יותר מאשר באזור חורבות הכפר בירה. נחצה ערוץ צדדי ולבסוף נתחבר לדרך עפר המשמשת את הרועים באזור. כאן נפנה שמאלה (צפון-מערבה), נחצה את נחל בארה ונגיע לאחר 850 מ' לפלג מים המגיע מעין שחל. השביל נפרד מדרך העפר כדי לעקוף ממזרח ומצפון מכלאת בקר, ושב לדרך העפר. כאן נפנה תחילה שמאלה ונגיע למספר שולחנות פיקניק מדרום לדרך. מכאן נמשיך עוד כמאה מטרים דרומה, נחצה דרך עפר ונתקדם דרך פלג המים הרדודים (לאורכו גדלים שיחי הרדופים גדולים ויפים) אל נביעת עין שחל - גדול מעיינות נחל תבור. זוהי פינה יפהפייה למנוחה, אך יש לזכור כי אין להבעיר כאן אש ובוודאי לא לשהות כאן בשעות הלילה. לצד הנביעה נמצאים שרידי טחנת קמח.

נשוב חזרה לסימון השבילים ונחצה את נחל תבור (בשנים גשומות, ייתכן שנידרש לחצות את האפיק במים רדודים), ומייד נתייצב על דרך רכב מסומנת אדום בגדה הצפונית של נחל תבור.

מכאן ולאורך 1.5 הק"מ הבאים, מסלולנו משותף עם דרך בה חולפים רכבי שטח מכל הסוגים, ולכן מומלץ להיזהר וללכת בשולי הדרך. לקראת סוף קטע זה נחלוף על פני שרידי טחנת קמח נוספת, ונתייצב בצומת שבילים ירוק-אדום.

עתה ניפרד מרכבי השטח ונחלוף על פני מחסום לרכב. בחורשת השיזפים הוצבו מספר שולחנות פיקניק, ועד מהרה ניכנס לקטע קצר של "סוואנה אפריקאית" עם עצי שיטה מלבינה. בחורשה זו נמצאים שרידי טחנה נוספת.

נמשיך לאורך הגדה הצפונית של הנחל, ולאחר 2.5 ק"מ נחצה את הנחל בקרבת מצוק עפר לבן (אזור חורבת תכא). כ- 300 מ' הלאה נגיע לעץ אקליפטוס גדול ובצילו סכר מאחוריו נוצרה בריכה קטנה בנחל תבור. זהו סוף הקטע הזורם בנחל (מכאן ואילך המים נשאבים להשקייה חקלאית), והזדמנות אחרונה למנוחה.

800 מ' נוספים חשופים לשמש, ואנו מגיעים לשער הנעול בגבולה המזרחי של השמורה ולרכב הממתין.


בהגיענו לערוץ הנחל נפנה ימינה ונרד לאורך הנחל, בין מצוקי בזלת (ניתן להבחין במספר שכבות סלע ו"קרקע מאובנת" בין שכבות הבזלת).

הנחל זורם באזור זה בעיקר בחורף ובאביב, כאשר מקור המים במעיינות במעלה הנחל, אך לעיתים חודרים לכאן גם מי קולחין/ביוב ממאגרים הנמצאים במעלה הנחל, ולכן הרחצה במים אינה מומלצת.

שביל ההליכה חוצה את הנחל מספר פעמים, ולרוב לא נתקשה לדלג על האבנים בין גדה לגדה. לאורך המים הזורמים צומח בשפע הרדוף הנחלים הרעיל, וכן גדלים כאן צמחי קנה מצוי ועבקנה שכיח.

עד מהרה נגיע אל המקום היפה ביותר במסלול. הנחל צונח במפל בגובה כ- 2.5 מ' ומעבר לו בריכה גדולה ויפה. זוהי פינה מומלצת למנוחה (אך לרוב לא תהיו כאן לבדכם). מייד לאחר המפל, נצמד השביל לגדה המזרחית ויורד בסיוע דרגיות כשני מטרים להמשך המסלול.

המפל והבריכה נוצרו בשל חילופי שכבות גיאולוגיות, ומייד לאחר הבריכה נוכל לראות שכבות סלע שונות בקיר המצוק. לאורך כמה עשרות מטרים מדובר על שביל צר המחייב זהירות, ולאחר מכן השביל חוזר להיות נוח למעבר.

אחרי הליכה קצרה נגיע לשיא הנפתול הגדול אותו ראינו מלמעלה. גם באזור זה נפגוש מרבדי תורמוסים. בהדרגה הנחל מתרחב, וחורשות אורנים הנראות בגדה המזרחית מסמנות לנו שאנו מתקרבים ליציאה מהנחל.

כק"מ וחצי מהבריכה נפגוש דרך עפר לא מסומנת המטפסת לגדה המזרחית, ו- 300 מ' לאחר מכן נגיע לצומת שבילים כחול-אדום. זוהי הנקודה בה נצא מהנחל ונטפס ימינה עם הסימון האדום. קטע זה משותף להולכי רגל ולכלי רכב, ולכן יש להיזהר וללכת בשולי הדרך.

העלייה חשופה לשמש ואינה קלה בימים חמים. בהדרגה מתמתנת העלייה, ולאחר 1.5 ק"מ נגיע לצומת שבילים אדום-ירוק. במדרון הרחוק נראה מצפור, ולאחר 400 מ' נוספים בסימון האדום נגיע למסעף שביל גישה למצפור.

זוהי נקודת תצפית נוספת על נחל תבור - תצפית "נווה אלעד" לזכרו של אלעד ליטווק ז"ל, חייל נוסף בן קיבוץ גזית שנפל בקרב בחרמון. מנקודה זו נראה היטב את ערוצו התחתון של נחל תבור, ועל הרמה מימין (מדרום) נראה את כוכב הירדן.

מכאן נותרו לנו 400 מ' בלבד עד שנשוב לנקודת ההתחלה.

למעוניינים במסלול הליכה ארוך יותר, ניתן בנקודה בה נפרדים מערוץ נחל תבור, להמשיך עם הסימון הכחול המטפס לעבר הרמה מדרום לקיבוץ גזית. שביל זה עובר במדרונות מדרום לערוץ חסר שם, ולאחר כ- 2.2 ק"מ נפגש עם דרך עפר היוצאת משער אחורי של קיבוץ גזית. כאן יש לפנות שמאלה ואחר כך ימינה, ולהמשיך עוד כקילומטר אחד בדרך עפר עד למפגש דרך מסומנת שחור, בה נפנה ימינה ואחרי חצי ק"מ נוסף נגיע לכביש הגישה לקיבוץ גזית. ניתן לשלוח את הנהג שיביא את הרכב לנקודה זו, או ללכת 1.8 ק"מ בשולי הכביש ובתוך קיבוץ גזית חזרה לנקודת ההתחלה. שיפוע המסלול מתון יחסית, אך הוא חשוף לשמש וההליכה ארוכה בהרבה מאשר העלייה בסימון האדום (שאורכה 2.3 ק"מ). באפשרות זו נוסיף כשעה למשך ההליכה, ותוספת של כ- 60 מ' לטיפוס המצטבר. מסלול זה כולל את שבילים כחול 3330 ושחור 3430.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

שירותים למטיילים:

  • מגרש חנייה בתחילת המסלול.

הערות ואזהרות:

  • הנחל נמוך וחם משמעותית מסביבתו. אין לטייל במסלול זה בקיץ או בימים חמים במיוחד.
  • סכנת החלקה לאחר גשמים בחורף.
  • בשנים גשומות, ייתכן שיהיה צורך לחצות את הנחל במים (עומקם עד 30 ס"מ).
  • בשל חשש לזיהום המים, מומלץ שלא להתרחץ בנחל, ובוודאי שלא לשתות ממימיו.
  • לפי השילוט במקום, כניסת כלבים למסלול מותרת בתנאי שהם קשורים ברצועה. אנא הקפידו על כך כדי להימנע מהטרדת אוכלוסיית הצבאים באזור..
  • המסלול חשוף ברובו לשמש.

הצעות טיול בסביבת נחל בארה ונחל תבור תחתון: