הבדלים בין גרסאות בדף "מעבדת לעין עקב"
שורה 22: | שורה 22: | ||
|2=[[שביל החלמוניות בירוחם]] | |2=[[שביל החלמוניות בירוחם]] | ||
|3=[[נחל קרקש]] | |3=[[נחל קרקש]] | ||
− | |4=[[ | + | |4=[[חוד עקב, עין עקב ומעלה דבשון]] |
|5=[[נחל חצץ - נחל דרוך]] | |5=[[נחל חצץ - נחל דרוך]] | ||
|6=[[עין ירקעם]] | |6=[[עין ירקעם]] |
גרסה מ־08:51, 26 ביולי 2014
מסלול טיול: מעבדת לעין עקב
מעבדת לעין עקב - טיול מדברי לאוהבי הליכה המשלב עתיקות, קניון לבן ושני מעיינות שופעים.
- מסלול טיול
- אזור:הר הנגב
- מפת סימון שבילים: 15- הנגב התיכון
- מיקום: דרומית למדרשת בן-גוריון
- גישה:רגלית
- שבילי טיול:ירוק 15380, כחול 15363, שחור 15362, כחול 15366
- עונות ביקור:חורף ואביב
- שמורת טבע:כן
- רמת קושי:רגיל
- סוג מסלול:קווי ארוך
- כניסה: בתשלום
- אורך המסלול:7.5 ק"מ (עד עין עקב).
- תאריך ביצוע מסלול:2/6/2014
- תאריך ביקור אחרון בשטח:2/6/2014
ראש מפל עקב, (עמית מנדלסון, 2/6/2014)
עוד אתרים בסביבה
הצעות טיול בסביבה
אתרי ביקור
רקע: מעבדת לעין עקב
באזור שדה בוקר יש רשת מסועפת של שבילי הליכה, המאפשרת למטיילים מגוון מסלולי טיול ברמות קושי שונות.
אחד המסלולים הפופולאריים באזור, המהווה גם חלק משביל ישראל, הוא שביל ההליכה מהעיר הנבטית עבדת לקניונו המרהיב של נחל עקב, ובו שני מעיינות מרשימים.
המסלול המתואר כאן כולל ביקור בעתיקות עבדת, אתר מוסדר בתשלום. קיימת גם חלופה ללא תשלום, וללא ביקור בעתיקות.
איך להגיע:
מסלול הטיול עובר במרחב שמדרום לשדה בוקר, בחלקו הצפוני של הר הנגב - כ- 160 ק"מ מת"א וכ- 45 ק"מ מבאר שבע.
המסלול אינו מעגלי. נקודת ההתחלה - גן לאומי עבדת נגישה בכל רכב וכן בתחבורה ציבורית. הכניסה לעבדת היא מכביש 40, מרחק 13.5 ק"מ דרומית למסעף מדרשת בן-גוריון וכשישה ק"מ דרומית לצומת ציפורים.
נקודת הסיום המתוארת באתר היא עין עקב. מנקודה זו ניתן להמשיך לכביש במספר אפשרויות כמפורט להלן.
יש להוסיף את זמן ההליכה מעין עקב לכביש בהתאם לאפשרות שנבחרה.
'נקודות מועדפות להשארת רכב בסיום המסלול: חניית קבר בן-גוריון, החנייה התחתונה של גן לאומי עין עבדת, מדרשת בן-גוריון או תחנת הדלק בכניסה לקיבוץ שדה בוקר.
ניתן גם לתאם הקפצה ברכב שטח מעין עקב לעבר הכביש הראשי (במידה ולמטיילים יש קשרים מתאימים...).
תיאור מסלול הטיול:
פרטי מסלול |
---|
|
מסלול הטיול מתחיל בכניסה לגן לאומי עבדת. כאן נמצאים מבואה ושירותים רטובים, וזו הזדמנות אחרונה להצטייד במי שתייה בטרם יציאה למסלול הרגלי.
מי שאינו מעוניין לעבור באתרי עבדת, ייגש לצד הצפוני של תחנת הדלק. מכאן מתחיל שביל רגלי המסומן כחול ועוקף את הקטע המתואר להלן.
בקופת האתר נקבל דפדפת מידע של הגן הלאומי, ובעזרתה ננווט בחלקו הראשון של המסלול.
מהמבואה נפנה שמאלה במקביל למתחם תחנת הדלק, ונגיע למבנה בית המרחץ של עבדת, בתוכו יש שילוט הסבר, ולצידו נמצאת באר מים עמוקה.
מכאן נפנה מזרחה ונעלה בשביל ברור לעבר עתיקות עבדת.
באמצע העלייה, נפגוש את החניון התיכון של עבדת. לצד החניון נמצא מתחם בית מגורים ומערות אחסון, אחת מפינות הצל המעטות לאורך הדרך. לביקור יסודי במערות מומלץ להצטייד בפנס.
מכאן נעלה דרך גרם מדרגות, ונגיע לקצה המערבי של העיר הביזנטית. מומלץ לא להחמיץ את מבני הציבור המונומנטליים בחלק זה של העיר - הכנסייה הצפונית, הכנסייה הדרומית (כנסיית תיאודורוס הקדוש) והמקדש הנבטי המזרחי. נעבור דרך המצודה הביזנטית (ניתן לעלות לתצפית ממגדל השמירה בקצה המזרחי), ונצא דרומה דרך שער המצודה, אל מול גת עתיקה.
עתה נפנה שמאלה ונלך לאורך החומה הדרומית של המצודה. בקצה הדרום-מזרחי של המצודה נפגוש את סימון השבילים הירוק, המתחיל כאן, ועימו נמשיך לעבר המחנה הצבאי הרומי. בדרך ניתן לסטות לפי השילוט אל בית יוצר לכלי חרס.
למעוניינים בסיור מקיף יותר בעתיקות עבדת, כדאי להמשיך מהגת העתיקה אל הרובע הביזנטי והווילה הרומית, ולשקול גם ביקור במערת הקבורה המפוארת הרחוקה מעט מהמסלול.
מכאן ממשיך שביל ההליכה בכיוון כללי צפון-מזרח, תחילה ברמה מתונה וזרועת אבנים קטנות, ואחר כך בירידה לא תלולה. חלק זה של השביל אינו דרוך היטב ומחייב מעקב הדוק אחרי סימון השבילים. מצפון לנו נבחין ברכס גבעות וביניהן אוכף נמוך, בו עובר השביל המסומן העוקף את עתיקות עבדת. יש לציין כי במפת סימון שבילים, חלקו הראשון של השביל הירוק מסומן בצורה שגויה (נכון למהדורת 2012).
עם הגיענו לצומת שבילים כחול-ירוק, נפנה ימינה בשביל הכחול הממשיך מזרחה. נעבור מספר ערוצים רדודים המהווים את חלקו העליון של נחל דבשון. בערוצים אלו ניכרות טרסות רבות - שרידי חקלאות קדומה, והאזור עשיר בצמחייה. במזרח נראית גבעה בולטת ומדרום לה רכס גבעות. השביל חוצה את ערוצו הראשי של נחל דבשון, וממשיך בצידה הדרומי של הגבעה. עתה נעלה במתינות לעבר הרכס - הנקודה הגבוהה במסלול (חוץ מעתיקות עבדת). זוהי נקודה טובה למנוחה, ובין היתר נוכל לראות מכאן את שבילי ההליכה מעין עקב ומעין עקב עליון לכיוון עין שביב, את חוד עקב (פסגה עליה מטפס שביל הליכה), את רכס הכרבולת מדרום למכתש הגדול, וחלקים מבקעת צין, כולל אזור הר רכב.
מכאן נרד בשביל מתון, ונגלוש בשולי ערוץ לעבר נחל עקב. קרוב לאפיק הנחל עצמו נפגוש אזור צוקים לבנים וציוריים. הקטע האחרון של הירידה תלול ומחייב זהירות, ובקצהו נפגוש "פאטה מורגנה" - כתם גדול וירוק של חישת קנים סבוכה באמצע המדבר. כאן גם נמצאת צומת שבילים כחול-שחור.
עין עקב עליון נובע קרוב מאד לצומת השבילים. את הנביעה עצמה קשה לאתר בסבך הצמחייה, אבל במרחק מטרים ספורים מצומת השבילים, במורד הנחל, נמצאות בריכות אחדות המאפשרות שכשוך רגליים ולעיתים גם יותר מכך. יש דיווחים מפעם לפעם על קיום עלוקות במים, והם אינם ראויים לשתייה אלא רק בשעת חירום ולאחר טיהור מתאים.
בצומת השבילים נפנה שמאלה (צפונה) בשביל השחור. חשוב מאד לשים לב לפנייה זו כי השביל הכחול ממשיך במעלה הנחל, ומתרחק מרחק ניכר מיעדנו היום. כאן נפגוש גם את שביל ישראל.
אחרי כמה עשרות מטרים מצומת השבילים, חוצה השביל השחור את סבך הקנים וממשיך בגדה המזרחית של נחל עקב. מכאן ואילך הנתיב ברור למדי. הצמחייה השופעת נעלמת לאחר מאות מטרים, ואנו ממשיכים בערוץ רחב ויבש, בגדותיו מצוקים בהירים.
כשני ק"מ צפונה מעין עקב עליון, נגיע לצומת שבילים שחור-ירוק, קרוב מאד לראש המפל הגדול של נחל עקב. באזור זה יש זרימה של מי תהום גבוהים, השבה ונגלית עד מהרה בעין עקב. אנו נמשיך צפונה, בגדה המערבית של הנחל. יש להיזהר ולא להתקרב לראש המפל. במפגש שבילים כחול-ירוק, לצד קבוצת תמרים, נפנה ימינה ונרד בסיוע דרגיות למדרון החלקלק שמצפון למעיין עצמו.
זהו קטע קצר המחייב זהירות רבה בשל הקרקע החלקלקה והמשופעת, ובקצהו נפנה ימינה ונגיע אל בריכת עין עקב, אחד המקומות הקסומים והמטויילים ביותר בנגב.
בריכת המעיין עמוקה ביותר והכניסה אליה היא ליודעי שחייה בלבד. יפה לראות את שכבת נטף הנחלים (טרוורטין) על המפל, בה גדלים שרכי שערות-שולמית. בחללים שבשכבה זו מקננות יוני סלע.
נדיר מאד להימצא כאן לבד, ויש לזכור כי אסור לשהות כאן בשעות הלילה, הן בהיבט החוקי (שמורת טבע מוכרזת) והן בהיבט הסביבתי (מקור מים חשוב לבעלי החיים באזור). המים מליחים ואינם ראויים לשתייה.
מכאן יש מספר אפשרויות לסיום המסלול.
האפשרות הקצרה ביותר היא ירידה בדרך הרכב במורד הנחל. נחלוף על פני מסעף שביל מסומן אדום אך נתעלם ממנו. לאחר כחצי ק"מ מהמעיין נגיע לחניון (בו מותרת שהיית יום בלבד). אם יש לנו חברים עם רכב שטח, ניתן לתאם עימם איסוף מנקודה זו. אם לא, מחכה לנו "הליכה מנהלתית" ממושכת אך לא קשה במיוחד, במורד נחל עקב עד לצומת שבילים כחול-אדום (2.5 ק"מ מהמעיין). כאן נפנה שמאלה ונמשיך במעלה הסימון האדום, החוצה את נחל צין (התוואי המדויק עשוי להשתנות לאחר שטפונות גדולים), ולבסוף נגיע למפגש כביש הגישה לגן לאומי עין עבדת, היורד לכאן בסדרת פיתולים מכיוון מדרשת בן-גוריון. מכאן נפנה ימינה ונטפס ב"מעלה הגר" (סימון אדום) לעבר מבואת מצוק הצינים - לצידה יש חניון בו ניתן להשאיר רכב פרטי בשעות היום. אם לא מחכה לנו כאן רכב, נגיע לשער מדרשת בן-גוריון (7.5 ק"מ מעין עקב) ונמשיך עוד כקילומטר אחד עד לכביש 40.
וריאציה מעט יותר אתגרית, היא לעלות מתחתית מעלה הפיתולים, בערוץ נחל חווארים ועד מהרה לפנות ימינה אל נחל קרקש ולהגיע עימו היישר לצומת המדרשה בכביש 40.
שתי וריאציות יפות יותר, מתאימות למיטיבי לכת מנוסים בלבד בגלל אורך המסלול ורמת הקושי. האחת, היא לשוב מעין עקב לראש המצוק (100 מ' מצפון-מערב למעיין) ולעלות דרך מעלה עקב בשביל המסומן ירוק, לעבר רמת דבשון ולרדת במעלה דבשון לנחל צין (בסוף יש לעלות או במעלה הגר או בנחל קרקש).
השנייה היא לפנות בשביל המסומן אדום, הנמצא כ- 200 מ' צפונית לעין עקב. השביל עובר בין הגבעות ומגיע לערוץ צדדי, איתו נעלה לרמת המדבר ונגיע לגבעת 'חוד עקב - גבעה חרוטית נישאה, ממנה יש ירידה תלולה וקשה אל בקעת צין. מכאן נעלה במעלה צין ונסיים במדרשת בן-גוריון או בתחנת הדלק בשדה בוקר.
לפרטים נוספים על שתי אפשרויות אלו (חוד עקב ומעלה דבשון), מומלץ לראות את דף חוד עקב, עין עקב ומעלה דבשון ולבחור באפשרות הרלוונטית. אין לצאת לאפשרויות אלו פחות משלוש שעות לפני החשיכה (ולמטיילים איטיים, מומלץ להימנע מהן בטיול זה).
פריחה ומוקדי עניין עונתיים:
- אביב - פריחה עונתית בערוצים לאורך הדרך.
שירותים למטיילים:
- תחנת מידע, שירותים רטובים ומסעדה בכניסה לגן לאומי עבדת.
- חניון לילה (ללא מים ושירותים כלשהם) באזור שפך נחל עקב לנחל צין, וכן במפגש נחל צין עם הכביש לעין עבדת.
הערות ואזהרות:
המסלול הרגלי המתואר כאן מהווה, עבור מרבית המטיילים, למעשה רק חצי מהמסלול הנדרש כדי לצאת מהשטח לכביש. לפירוט על דרכי יציאה אפשריות מעין עקב - ראו במסלול חוד עקב, עין עקב ומעלה דבשון או בדף עין עקב.
- המסלול חשוף לשמש. אין לבצעו בקיץ או בימים חמים במיוחד.
- אין לטייל במסלול בימים בהם ייתכנו שטפונות.
- הכניסה דרך עבדת אפשרית רק בשעות הפתיחה של הגן הלאומי (החל משעה 08:00). המעוניינים להתחיל את הטיול מוקדם יותר, צריכים להשתמש בשביל העוקף את עתיקות עבדת.
- יש לצאת מעין עקב עד שעה לפני החשיכה.
- המים בעין עקב עמוקים, והכניסה אליהם מיועדת ליודעי שחייה בלבד.
- מי המעיינות והגבים בדרך לא ראויים לשתייה ואין להסתמך עליהם.
הצעות טיול בסביבת מעבדת לעין עקב: