קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

הבדלים בין גרסאות בדף "ניסוי1"

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
שורה 1: שורה 1:
<meta name="keywords" content="נחל שעל, עין שעל, טיול בנחל שעל, טיול בגליל המערבי"></meta>
+
{{לבדיקה}}
<meta name="description" content="נחל שעל בגליל המערבי - תצפיות לים, גיא ובו יער המשרה אווירה אירופאית, ומעיין יפהפה לקינוח"></meta>
+
<meta name="keywords" content="חורבת מנות, מסכרה עתיקה"></meta>
 +
<meta name="description" content="חורבת מנות בגליל המערבי - שביל קצר הצופה לים, ובסופו מתקן ייחודי להפקת סוכר בתקופות קדומות"></meta>
 
{{מסלולי טיול
 
{{מסלולי טיול
|סקירה=תצפיות לים, גיא ובו יער "אירופאי" ומעיין יפהפה לקינוח.
+
|סקירה=תצפית לים ומתקן ארכיאולוגי ייחודי ששימש בעבר להפקת סוכר.
|תמונה=wadi shaal.jpg
+
|תמונה=manot_ruin.jpg
|שם_הצלם=עמית מנדלסון  
+
|שם_הצלם=עמית מנדלסון
|מקום_הצילום=חורבת בילטון - מבט לנחל שעל
+
|מקום_הצילום=חורבת מנות
|תאריך_הצילום=7/10/2004
+
|תאריך_הצילום=14/5/2012
 
|אזור=הגליל העליון
 
|אזור=הגליל העליון
|מפת_סימון_שבילים=הגליל העליון 2
+
|מפת_סימון_שבילים=2 - הגליל העליון
|מיקום=צפונית לכביש נהריה-מעלות
+
|מיקום=3 ק"מ צפונית לצומת כברי
 
|גישה=רגלית
 
|גישה=רגלית
|שבילי_טיול=שחור 2381
+
|שבילי_טיול=ירוק 2376
|עונות_ביקור=כל השנה 
+
|עונות_ביקור=חורף ואביב
|שמורת_טבע=כן
+
|שמורת_טבע=לא
|רמת_קושי=רגיל
+
|רמת_קושי=רגיל
|סוג_מסלול=קווי ארוך
+
|סוג_מסלול=קווי קצר
 
|כניסה=חינם
 
|כניסה=חינם
|תאריך_ביצוע_מסלול=7/10/2004
+
|תאריך_ביצוע_מסלול=19/9/2011
|תאריך_ביקור_אחרון_בשטח=7/10/2004
+
|תאריך_ביקור_אחרון_בשטח=14/5/2012
 
|1=[[נחל כזיב תיכון - המונפור ועין טמיר]]
 
|1=[[נחל כזיב תיכון - המונפור ועין טמיר]]
 
|2=[[קרן ברתות]]
 
|2=[[קרן ברתות]]
|3=[[חורבת מנות]]
+
|3=[[נחל שעל]]
 
|4=[[חורפיש ונבי סבלאן]]
 
|4=[[חורפיש ונבי סבלאן]]
 
|5=[[הר מירון - שביל הפסגה]]
 
|5=[[הר מירון - שביל הפסגה]]
שורה 37: שורה 38:
  
 
|איך_להגיע=
 
|איך_להגיע=
|איך_להגיע=
+
מסלול הטיול נמצא לצד כביש הגישה ליישוב מנות, 3 ק"מ צפונית לצומת כברי.
תחילת המסלול היא בעיקול כביש הגישה ליישוב הילה, כ- 500 מ' לפני בתי היישוב עצמו.
+
 
 +
נקודת הסיום היא בצומת כביש הגישה למנות (כביש 8911) עם כביש הגישה לעבדון, מאות מטרים ממזרח לכביש 70. לנקודת ההתחלה יש לנסוע בכביש 8911. לאחר 300 מ' יש לפנות ימינה לכיוון מנות, ולאחר עוד 500 מ' לחנות בצד הדרך לצד שלט (בימין הדרך) המפנה לחורבת מנות. השלט ממוקם כ- 150 מ' לאחר עיקול גדול בדרך.
  
כדי להגיע להילה, יש לנסוע מצומת נהריה מזרחה בכביש 89, לחלוף על פני צומת כברי ולאחר 10.5 ק"מ מצומת כברי לפנות שמאלה לכפר מעיליא ולהילה. ניסע כק"מ בתוך הכפר מעיליא (יש לנסוע ישר כל הדרך). נצא מהכפר ולאחר כק"מ נוסף נגיע למסעף ימינה להילה וישר לחניון המונפור ולדרך נוף הילה-מנות.  
+
אם החמצנו את נקודת ההתחלה, לאחר 200 מ' נוספים נגיע לעיקול גדול נוסף, ולאחר כ- 3 ק"מ נוספים נגיע לכניסה ליישוב מנות.
  
נקודת הסיום היא בכביש מס' 89 ממערב למסעף מעיליא. קיימת אפשרות לשוב חזרה לנקודת ההתחלה בחלופה מעגלית.
+
המסלול אינו מעגלי, ומרחק ההליכה מנקודת הסיום לנקודת ההתחלה הוא 500 מ' (ניתן בסוף המסלול לשלוח את הנהג חזרה להתחלה).
  
|אורך המסלול=4 ק"מ.
+
|אורך המסלול=1.5 ק"מ.
|משך המסלול=3-1 שעות הליכה.
+
|משך המסלול=2-1 שעות.
|טיפוס מצטבר=בחלקו הראשון של המסלול, עד לאפיק נחל שעל, ירידה כוללת של כ- 230 מ' (מגובה 490 מ' לגובה 260 מ').  בחלקו השני של המסלול, בעלייה מאפיק נחל שעל לכביש 89, עלייה כוללת של כ- 130 מ'.
+
|טיפוס מצטבר=ירידה מצטברת של 50 מ'.
|מפה=wadi shaal.gif
+
|מפה=manot_ruin.gif
 
|תיאור המסלול=
 
|תיאור המסלול=
מעיקול הכביש, נמשיך צפונה בכביש מסומן אדום 2225, המובילה בהמשך ל[[גן לאומי מונפור|מבצר המונפור]].
+
נתחיל את המסלול בכביש הגישה ליישוב מנות.
אחרי 200 מ', מסתעפת דרך מערבה המסומנת שחור, ובה נלך לעבר חורבת בילטון. הדרך עוברת על שלוחה המפרידה בין נחל שעל, מדרום, ונחל נחת, מצפון, וממנה נשקפות תצפיות לים לאזור גבול לבנון.
+
 
 +
אחרי הליכה קצרה פנייה ימינה והמשך בנוף חורש פתוח בו בולטים שיחים גדולים של שיזף מצוי.
  
בתקופה האחרונה, נפגע קשות הנוף הטבעי באזור כתוצאה מפריצת דרכים, הכשרת שטחי חורש לחקלאות ומחצבות הפוצעות את הנוף.
+
עץ חרוב - פינת צל
  
כ- 1400 מ' לאחר תחילת הסימון השחור, מסתעף ממנו סימון אדום (לא ברור בשטח) היורד למפגש הנחלים שעל ונחת. אנו נמשיך לפי הסימון השחור.
+
בור מים עם אבן חוליה מרשימה ולצידו סלע עם שלושה ספלולים חצובים (מימין לדרך). מכאן נגיע למתחם חורבת מנות.
  
כק"מ לאחר מפגש השביל האדום, נגיע ל'''חורבת בילטון'''. במקום יש מכלאת עיזים, ומייד אחריה יש תצפית מרשימה לאפיקו העמוק של נחל שעל, שהיה נסתר מאיתנו כל זמן שהלכנו על גב השלוחה.
+
כאן נפגוש חרוב נוסף ולצידו יש תצפית לים (ניתן לזהות את [[גן לאומי אכזיב|תל אכזיב]] ואת היישובים גשר הזיו ולימן). בצפון בולטים [[שמורת רכס הסולם|רכס הסולם]] וצוק ראש הנקרה שבקצהו המערבי, וניתן לזהות גם את העיירה שלומי. קרוב יותר אלינו נמצאת גבעת חמודות, ואילו למרגלותינו (לפני השטחים החקלאיים) נמצא מבנה עתיק - מבנה זה הוא יעדנו העיקרי בטיול, ושימש כמסכרה (מפעל סוכר).
בחורבת בילטון יש בורות מים, וכן אבן ים של בית בד (ובאפיק הנחל, במסלול הכחול, ניתן למצוא שתי אבני ממל שהדרדרו מהחורבה למטה).
 
  
50 מ' אחרי התצפית, נוטש השביל השחור את דרך העפר ויורד במדרון לעבר עין שעל, מרחק הליכה של כ- 200 מ'. הירידה היא בשטח פתוח וטרשי, המחייב הליכה זהירה.
+
באזור זה השביל מתעקל ונעשה לא ברור. כדי להגיע למבנה, נפנה מעט מזרחה ואז דרומה, נאגף את חורבת מנות מדרום ונמשיך בכיוון כללי צפון-מערב כדי להגיע למבנה.
  
'''עין שעל''' נובע במערה קטנה חצובה, ובתוכה נטיפים וחדר נוסף חצוב. המעיין מכונה בפי תושבי הסביבה "מעיין הדם" בשל העלוקות הנמצאות במימיו.
+
נשתדל לעקוב אחרי סימון השבילים, אך ייתכן שבקטע זה נתקשה לעקוב אחריו.
  
בצד המעיין גדלה צמחיית מים - טיון דביק, פטל קדוש ונענה משובלת, וכן יש סיכוי לראות כאן סלמנדרות וצפרדעים. למרגלות המעיין ניתן לזהות שרידי בריכה ביזנטית חרבה.
+
עם התקרבותנו לחורבה נחלוף למרגלות עץ חרוב גדול נוסף המהווה פינה נעימה למנוחה (במידה ולא התמקם תחתיו עדר פרות).
  
בקרבת המעיין יש גם קבוצת עצי עוזרר. מעין שעל ממשיך השביל לכיוון דרום-מזרח, בצלע הצפונית של נחל שעל, מעל לאפיק, ואחרי כ- 300 מ', יורד השביל לאפיק עצמו.
+
בקרבת העץ נמצא מתחם המסכרה - אגנים חצובים בסלע ולצידם המבנה העתיק ואמת מים. באתר הוצב שלט הסבר.
  
באפיק יש '''צומת שבילים''': הסימון השחור ממשיך במעלה הנחל עד כביש 89, ואילו סימון כחול (שסומן בשנים האחרונות - שביל 2240) יורד לעבר מפגש הנחלים שעל ונחת.
+
במקום זה פעל מתחם לייצור סוכר בתקופת ימי הביניים. הסוכר הופק מצמחי קנה-סוכר, שנשתלו באזורים עשירים במים (במקרה זה, [[נחל כזיב]] הסמוך אלינו). בארץ נמצאו מתקני ייצור במקומות שונים, וזהו אחד הנגישים שביניהם.
  
נמשיך במעלה הנחל, בצל עצי היער (קטלב מצוי, ער אציל, כליל החורש, אלון מצוי, אלה א"י ועוד) - אווירה "אירופאית" מרשימה, ובאפלולית החורש צומחים טחבים רבים וכן בן-השיח עצבונית החורש.
+
באזור זה סימון השביל אינו ברור. יש לפנות ימינה לצד האגנים החצובים, לחלוף על פני אמת המים ואז למשוך בכיוון צפון-מזרח לעבר שלט בולט בצומת עבדון-מנות. בדרך נחלוף לצד עוד מספר חרובים גדולים, הנמצאים מעל (מימין) לשביל.
עד מהרה עוזב השביל את הערוץ וממשיך בגדה הדרומית, אל קרחת יער בה יש שטח חקלאי נטוש.
 
בקצה הקרחת נשפך לנחל שעל יובל ללא שם היורד מכביש 89, ומעבר לו ניתן לראות מצוק ובו מערת רועים ושיחי צבר.
 
  
לצד יובל זה, מטפסת דרומה דרך עפר החרוצה כולה בבקיע עמוק, תוצאה של הסטת הזרימה לדרך העפר במהלך שנת 2004.
+
[[תמונה:manot_ruin2.jpg|left|thumb|200px|עץ חרוב]]
  
העלייה תלולה, אך עד מהרה נגיע לאזור מטעי זיתים, ו- 300 מ' אחרי הכניסה לתחום המטעים, נעזוב את דרך העפר לפי הסימון, ונפנה ימינה דרך מטע זיתים וחציית גדר אל הכביש - מרחק 600 מ' מנחל שעל.
 
אם חשקה נפשנו במסלול מעגלי, ניתן להמשיך עם הכביש עוד 100 מ' מערבה, למסעף כביש צדדי בו מתחילים מסלולי הליכה מסומנים ירוק ושחור, בשלוחות ממערב לנחל שעל, עד למפגש נחל שעל ונחל נחת, ומשם ניתן לחזור בדרך הנופית מנות-הילה, המובילה כמעט עד לנקודת ההתחלה.
 
  
 
|פריחה ומוקדי עניין עונתיים=
 
|פריחה ומוקדי עניין עונתיים=
המסלול נסקר בסוף הקיץ ללא מוקדי עניין מיוחדים.
+
[[תמונה:manot_ruin3.jpg|left|thumb|200px|ספלולים חצובים]]
 +
[[תמונה:manot_ruin4.jpg|left|thumb|200px|מבט לחוף הים]]
 +
המסלול נסקר בסוף האביב. בתקופה זו בולט באזור קיפודן מצוי.
  
 
|שירותים למטיילים=
 
|שירותים למטיילים=
אין במסלול שירותים למטיילים.  
+
אין במסלול שירותים למטיילים.
  
 
|הערות ואזהרות=
 
|הערות ואזהרות=
* חלק ניכר מהמסלול, עד חורבת בילטון, חשוף לשמש.
+
* שביל ההליכה אינו ברור ובחלקו מכוסה צמחייה גבוהה ואף קוצנית. מומלץ להצטייד במכנסיים ארוכים ונעליים סגורות.
*  קטע המסלול בנחל שעל מוצל ונעים גם בקיץ.
 
* סכנת החלקה לאחר הגשמים בירידה מחורבת בילטון לעין שעל ובהמשך ההליכה עד לאפיק נחל שעל עצמו.
 
  
|תודות=
+
|קישורים נוספים וספרות מומלצת=
סיקו בכור
+
* הסוכר בממלכת ירושלים.
  
 
|הצעות טיול בסביבה=
 
|הצעות טיול בסביבה=

גרסה מ־12:25, 25 בספטמבר 2012

דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח!

מסלול טיול: ניסוי1

תצפית לים ומתקן ארכיאולוגי ייחודי ששימש בעבר להפקת סוכר.

  • מסלול טיול
  • אזור:הגליל העליון
  • מפת סימון שבילים: 2 - הגליל העליון
  • מיקום: 3 ק"מ צפונית לצומת כברי
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:ירוק 2376
  • עונות ביקור:חורף ואביב
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:רגיל
  • סוג מסלול:קווי קצר
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:1.5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:19/9/2011
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:14/5/2012



Manot ruin.jpg

חורבת מנות, (עמית מנדלסון, 14/5/2012)


עוד אתרים בסביבה

רקע: ניסוי1

נחל כזיב הוא אחד הארוכים והיפים בנחלי הגליל. ראשיתו בשמורת הר מירון והוא נשפך לים בקרבת גן לאומי אכזיב.

בקטע זה של הנחל זורמים בו מים כל השנה, וזהו אחד המסלולים היפים ביותר בישראל, המומלץ במיוחד באביב ובקיץ.

מסלול הטיול מיועד לאוהבי הליכה, אך כולל ירידה משמעותית לקניון נחל כזיב ועלייה לא קלה חזרה. מרבית המסלול עוברת בחורש מוצל ולאורך הנחל הזורם.

איך להגיע:

מסלול הטיול נמצא לצד כביש הגישה ליישוב מנות, 3 ק"מ צפונית לצומת כברי.

נקודת הסיום היא בצומת כביש הגישה למנות (כביש 8911) עם כביש הגישה לעבדון, מאות מטרים ממזרח לכביש 70. לנקודת ההתחלה יש לנסוע בכביש 8911. לאחר 300 מ' יש לפנות ימינה לכיוון מנות, ולאחר עוד 500 מ' לחנות בצד הדרך לצד שלט (בימין הדרך) המפנה לחורבת מנות. השלט ממוקם כ- 150 מ' לאחר עיקול גדול בדרך.

אם החמצנו את נקודת ההתחלה, לאחר 200 מ' נוספים נגיע לעיקול גדול נוסף, ולאחר כ- 3 ק"מ נוספים נגיע לכניסה ליישוב מנות.

המסלול אינו מעגלי, ומרחק ההליכה מנקודת הסיום לנקודת ההתחלה הוא 500 מ' (ניתן בסוף המסלול לשלוח את הנהג חזרה להתחלה).

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:1.5 ק"מ.
  • משך המסלול:2-1 שעות.
  • טיפוס מצטבר:ירידה מצטברת של 50 מ'.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

נתחיל את המסלול בכביש הגישה ליישוב מנות.

אחרי הליכה קצרה פנייה ימינה והמשך בנוף חורש פתוח בו בולטים שיחים גדולים של שיזף מצוי.

עץ חרוב - פינת צל

בור מים עם אבן חוליה מרשימה ולצידו סלע עם שלושה ספלולים חצובים (מימין לדרך). מכאן נגיע למתחם חורבת מנות.

כאן נפגוש חרוב נוסף ולצידו יש תצפית לים (ניתן לזהות את תל אכזיב ואת היישובים גשר הזיו ולימן). בצפון בולטים רכס הסולם וצוק ראש הנקרה שבקצהו המערבי, וניתן לזהות גם את העיירה שלומי. קרוב יותר אלינו נמצאת גבעת חמודות, ואילו למרגלותינו (לפני השטחים החקלאיים) נמצא מבנה עתיק - מבנה זה הוא יעדנו העיקרי בטיול, ושימש כמסכרה (מפעל סוכר).

באזור זה השביל מתעקל ונעשה לא ברור. כדי להגיע למבנה, נפנה מעט מזרחה ואז דרומה, נאגף את חורבת מנות מדרום ונמשיך בכיוון כללי צפון-מערב כדי להגיע למבנה.

נשתדל לעקוב אחרי סימון השבילים, אך ייתכן שבקטע זה נתקשה לעקוב אחריו.

עם התקרבותנו לחורבה נחלוף למרגלות עץ חרוב גדול נוסף המהווה פינה נעימה למנוחה (במידה ולא התמקם תחתיו עדר פרות).

בקרבת העץ נמצא מתחם המסכרה - אגנים חצובים בסלע ולצידם המבנה העתיק ואמת מים. באתר הוצב שלט הסבר.

במקום זה פעל מתחם לייצור סוכר בתקופת ימי הביניים. הסוכר הופק מצמחי קנה-סוכר, שנשתלו באזורים עשירים במים (במקרה זה, נחל כזיב הסמוך אלינו). בארץ נמצאו מתקני ייצור במקומות שונים, וזהו אחד הנגישים שביניהם.

באזור זה סימון השביל אינו ברור. יש לפנות ימינה לצד האגנים החצובים, לחלוף על פני אמת המים ואז למשוך בכיוון צפון-מזרח לעבר שלט בולט בצומת עבדון-מנות. בדרך נחלוף לצד עוד מספר חרובים גדולים, הנמצאים מעל (מימין) לשביל.

עץ חרוב

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

ספלולים חצובים
מבט לחוף הים

המסלול נסקר בסוף האביב. בתקופה זו בולט באזור קיפודן מצוי.

שירותים למטיילים:

אין במסלול שירותים למטיילים.

הערות ואזהרות:

  • שביל ההליכה אינו ברור ובחלקו מכוסה צמחייה גבוהה ואף קוצנית. מומלץ להצטייד במכנסיים ארוכים ונעליים סגורות.

הצעות טיול בסביבת ניסוי1:

Kziv stream1.jpg

נחל כזיב תיכון - המונפור ועין טמיר

Lower betzet.jpg

מורד נחל בצת

Keren bartut1.jpg

קרן ברתות

קישורים נוספים וספרות מומלצת:

  • הסוכר בממלכת ירושלים.