קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

עין שני

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים בצפון   /   טיולים בגלבוע ובעמקים   /   עין שני

עין שני

עין שני (עין א-שייח'ה) - מעיין שסיפק מי שתייה לאנשי מושב נהלל, וסביבו גן זיכרון קטן.

  • נקודת עניין
  • אזור:הגלבוע והעמקים
  • מפת סימון שבילים: 4 - הכרמל
  • מיקום: דרומית לנהלל
  • גישה:רגלית, אופניים
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • נגישות לנכים:לא נגיש
  • שעות ביקור:ללא הגבלה
  • כניסה:חינם
  • תאריך ביקור:10/8/2013
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:4/11/2019



Ein shani1.jpg

עין שני, (עמית מנדלסון, 10/8/2013)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: טיול לצד מים

עין שני

מכון השאיבה, אוגוסט 2013

עמק יזרעאל היה פעם שופע מעיינות וביצות, שהיוו מכשול קשה להתיישבות בו עד להתיישבות הציונית במהלך המאה ה- 20'.

פיתוח התיישבותי אינטנסיבי וניצול מי התהום הביאו להתייבשותם של מעיינות רבים. בטיול קצר זה נפגוש שני מעיינות, עין שני, הנובע גם כיום ומימיו מנוצלים להשקיית שדות הסביבה, ועין סייפן, שאינו נובע כיום אך מהווה נקודת ציון חשובה למבקרים באזור.


איך להגיע:

האתר ממוקם דרומית למושב נהלל.

הגישה המומלצת היא מכביש מס' 73, בין נהלל ובין רמת דוד.

לבאים מכיוון חיפה וגוש דן, יש לנסוע בכביש מס' 75. נחלוף על פני צומת אלונים ונמשיך ישר מזרחה עד צומת נהלל.

בצומת נהלל נפנה ימינה (דרומה). נחלוף על פני הכניסה למושב נהלל, ולאחר 1.5 ק"מ נוספים מסתעף כביש ימינה (ללא שילוט) המוביל לבסיס חיל האוויר רמת דוד. כאן נפנה ימינה, נחלוף על פני מסעדת "אוקטגון" ואחרי כחצי ק"מ נפנה ימינה לדרך כורכר (בתחילתה יש שלט הכוונה אדום לעין שני). בפנייה נמצא מתחם קטן ומגודר עם אנטנת תקשורת. המשך הנסיעה מתואר בגוף המסלול.


על האתר: עין שני:

הדרך יורדת מערבה לצד חורשת אורנים (אליה נחזור בסוף הטיול) וממשיכה בשדות נהלל. לאחר ק"מ אחד נגיע לגבול מתחם חקלאי. כאן מסתעפת שמאלה (דרומה) דרך כורכר לא משולטת. אנו נפנה בה ונמשיך 300 מ' לעבר קבוצת דקלים ולצידם דקל גבוה ובודד. דקלים אלו ניטעו בפארק הקטן סביב המעיין.

כאן נחנה ונראה בית משאבה גלילי מבטון. שילוט באתר יספר לנו את סיפורו של המעיין. בשנותיו הראשונות של מושב נהלל (1924-1921), היה המרחב ביצתי ומוכה מחלת הקדחת (מלריה). לאחר שלוש שנים של פעולות ניקוז אינטנסיביות, נוקזו 12 אלף דונם והקדחת חדלה מלאיים על בריאותם של תושבי נהלל. מאז ועד היום מנוצלים מי עין שני, בעבר לשתייה וכיום להשקיית השדות החקלאיים. בית המשאבה הוקם בשנת 1955, והגן המטופח סביב המעיין הוקם לזכרו של נחום בנימיני - מאנשי הדור השני להתיישבות בנהלל, שנפטר ב- 2003.

מדרום למבנה נמצאת בריכת נוי המקבלת את מימיה מהמעיין. הבריכה נאטמה ביריעת פלסטיק ואינה מיועדת לרחצה (הרחצה כאן אף מסוכנת בשל פוטנציאל ההחלקה הקיים במקום).

בצד הדרומי של הבריכה יש מספר שיחים. אם נאגף אותם דרומה, נזהה שוחה בנויה בקרקע ובה מים בעומק כחצי מטר עד מטר אחד, כאשר מפלס המים הוא כמטר מתחת לפתח השוחה. זוהי למעשה הנביעה כיום, וגם היא אינה מוסדרת לרחצה. למעוניינים בכך, הרחצה היא באחריות המטיילים ואין לראות בכתוב כאן משום המלצה להתרחץ באתר. המקום יכול לאכלס מבקרים בודדים בלבד בו זמנית.

בנובמבר 2019 נמצא המעיין יבש.

לפני שנחזור חזרה באותה הדרך לכביש הראשי, מומלץ לבקר בשלוש נקודות עניין נוספות.

גלריית תמונות (אוגוסט 2013)

אנדרטה בשדות נהלל

נשוב לדרך הכורכר הראשית, ועתה נפנה שמאלה (מערבה). הדרך מתעקלת בגבול הצפוני של מתחם חקלאי. אחרי כ- 300 מ' נגיע לצומת עם דרך למושב נהלל עצמו. בצומת, בצד דרום, נמצאת אנדרטה לזכר אריק יעקובוביץ, אחד מבני המושב שנפל במלחמת לבנון הראשונה.

עין סייפן וחורבת סייפן

נחזור בדרך הכורכר לכיוון הכביש. אחרי ק"מ מהאנדרטה, נראה שלט אדום המפנה ימינה לעין סייפן, במסעף דרך עפר. דרך זו אינה עבירה לרכב פרטי ולכן מומלץ לחנות בשולי הדרך. הליכה של כ- 100 מ' תוביל אותנו למבנה שאיבה דומה לזה הקיים בעין שני. בניגוד לעין שני, מי עין סייפן אינם נובעים כיום על פני השטח, ומצד שני הצמחייה העשירה מסביב רומזת שפעם היה כאן מעיין גדול. בולטים כאן קנה מצוי, פטל קדוש והעשב הפולש זיפנוצה חבוי (המזכיר במראהו דשא שלא כוסח זמן רב).

אם נמשיך בדרך, נחלוף בין משוכות צבר גבוהות ולאחר כ- 100 מ' נוספים נגיע לגבעה עטורת עצי אורן - חורבת סייפן. בראש הגבעה נמצאת עמדת אבן בריטית, עבור תותח נ"מ, כחלק מההגנה האווירית על שדה התעופה ברמת דוד. עמדה זו הוקמה במהלך מלחמת העולם השנייה. הגבעה הגבוהה שימשה מקום יישוב במשך תקופות רבות, מתקופת האבן הקדומה עד לתקופה הביזנטית. בשנת 1926 התיישבו כאן ראשוני קיבוץ רמת דוד (קבוצת עיינות), עד למעברם לנקודת הקבע ב- 1931. גם חברי "קבוצת השרון" ישבו כאן בטרם הקימו את קיבוץ יפעת הסמוך. שלט באתר מגלה לנו שהגבעה מכונה גם "גבעת עודד", על שמו של בן נהלל, עודד ליברמן (ליבנה) ז"ל. עודד נפצע קשה בשנת 1943, בגיל 18, ממהלומת קת של חייל עיראקי משומרי שדה התעופה הצבאי ברמת דוד, וזאת כאשר השתתף במארב. הוא לא התאושש מהפציעה ונפטר בשנת 1949. בילדותו של עודד חיבר אביו, הסופר צבי ליברמן (ליבנה) ספר הרפתקאות לילדים בשם "עודד הנודד" - ששימש כבסיס לסרט העלילתי הראשון בארץ ישראל, אותו ערך נתן אקסלרוד בשנת 1932. בגבעה יש מספר שולחנות פיקניק.

מכאן ניתן לשוב באותה דרך, או לגלוש מערבה דרך חורשת האורנים לעבר דרך הכורכר ואל הרכב הממתין.


פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

  • חודשים אוגוסט-ספטמבר - פירות צבר ופטל קדוש בסבך סביב עין סייפן.

שירותים למטיילים:

  • חנייה.
  • שולחנות פיקניק בחורשת "גבעת עודד".

הערות ואזהרות:

  • אין לרדת ברכב מהדרכים הסלולות באזור, במיוחד בחורף (סכנת שקיעה בבוץ).
  • בריכות עין שני אינן אתרי רחצה מוסדרים, ובפרט "בריכת הנוי" שתשתיתה היא יריעת פלסטיק חלקה ומסוכנת. למעוניינים לטבול, עדיף להשתמש בבריכה הדרומית, וגם שם הרחצה היא באחריות המטיילים בלבד.

הצעות טיול בסביבת עין שני:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:

  • שילוט באתר.
  • סקר ארכיאולוגי - מפת נהלל (באתר רשות העתיקות).


המפה נטענת...