קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

נחל ייט"ב - ואדי עוג'א

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים בבקעת הירדן ובמזרח השומרון   /   נחל ייט"ב - ואדי עוג'א

מסלול טיול: נחל ייט"ב - ואדי עוג'א

אחד הקניונים המרשימים במזרח השומרון, ובסוף המסלול מעיין שופע - עין עוג'א.

  • מסלול טיול
  • אזור:בקעת הירדן ומזרח השומרון
  • מפת סימון שבילים: 6-5 - השומרון ובקעת הירדן
  • מיקום: דרום-מזרח השומרון
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:אדום 5665
  • עונות ביקור:חורף ואביב
  • שמורת טבע:כן
  • רמת קושי:מיטיבי לכת
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:8.5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:2/3/2013
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:2/3/2013



Wadi yitav2.jpg

זרימה בנחל ייט"ב, (עמית מנדלסון, 2/3/2007)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: אתגרי קווי טיול מים

רקע: נחל ייט"ב - ואדי עוג'א

מורד נחל ייט"ב, מרץ 2006
טחנת הקמח בבקעת סמיה, מרץ 2013
אזור עין סמיה, מרץ 2013
המפל הראשון, מרץ 2013

נחל ייט"ב (ואדי עוג'א) הוא אחד הקניונים הגדולים והעמוקים בדרום-מזרח השומרון.

השם הערבי של הנחל - ואדי עוג'א - מרמז על פיתוליו הרבים. ערוץ נוסף שנקרא בערבית עוג'א הוא הירקון, ובמלחמת העולם הראשונה, קו החזית הטורקי-בריטי במשך כחצי שנה נמשך לאורך שני נחלים אלו ויובליהם (בפרט נחל שילה) - "קו שתי העוג'ות".

השם העברי - נחל ייט"ב - הוא על שם קיבוץ ייט"ב הסמוך לסוף המסלול. השם ייט"ב הוא ראשי תיבות של השם "יד יצחק טבנקין", ומנציח את שמו של יצחק טבנקין מאנשי "תנועת העבודה".

בערוץ הנחל נובעים שני מעיינות גדולים, עין סמיה (שמימיו נשאבים לרמאללה) ועין עוג'א, שמימיו זורמים לאורך מאות מטרים בערוץ ומהווים מוקד משיכה מרכזי לתושבי האזור - ישראלים ופלסטינאים.

ההליכה בקניון הנחל מיועדת למיטיבי לכת בלבד, ומחייבת הצטיידות בחבלים כדי לעבור שני מפלים יבשים בגובה 7-6 מטרים, וכן הליכה בתוואי סלעי שאינו קל להליכה.

בשל ריבוי המבקרים הפלסטינאים באתר עין עוג'א, המסלול לא מתאים לקבוצה קטנה אלא לקבוצה גדולה, ומחייב תיאום בטחוני והצטיידות בנשק.

כמו כן, אין להשאיר כלי רכב באזור זה ללא השגחה מחוץ לתחומי יישוב ישראלי. ניתן לבצע גירסה מקוצרת של המסלול, במתווה מעגלי מהיישוב כוכב השחר וחזרה, או במתווה קווי מכוכב השחר לייט"ב.

איך להגיע:

הגישה המומלצת לבאים מגוש דן וירושלים היא מפסגת זאב, דרך מחסום חיזמא. בכיכר יש לפנות שמאלה לכביש מס' 60, ולאחר כ- 4 ק"מ להגיע לכיכר נוספת בכניסה לגבע בנימין (אדם). כאן יש לפנות בפנייה השנייה (הראשונה מובילה לגבע בנימין, ואין לפנות ביציאה השלישית מהכיכר המובילה לשטחי הרשות הפלסטינית). לאחר שנחלוף על פני אזור התעשייה שער בנימין ומסעף הגישה ליישובים פסגות וכוכב יעקב, נגיע למסעף דרך למעלה מכמש. כאן נפנה ימינה לכביש מס' 457, וניסע בו עד ל"צומת מכוך" - מפגש כביש אלון. כאן נפנה שמאלה, נחלוף על פני צומת רימונים ועל פני מסעף הכניסה ליישוב כוכב השחר.

3.3 ק"מ לאחר כוכב השחר, נגיע אל בקעת סמיה ונקודת ההתחלה.

נקודת הסיום היא בנקודת תפיסת המים למרגלות עין עוג'א.

כדי להגיע לנקודה זו, נשלח את הנהג חזרה לצומת רימונים, ועתה יש לרדת בכביש 449 הצר והמפותל (טריק אבו ג'ורג'), עד לצומת למרגלות ההרים - כ- 11.5 ק"מ מצומת רימונים.

בצומת (לה אין שם רשמי), נפנה שמאלה בכביש החוצה את בקעת ייט"ב, וניסע 2.5 ק"מ עד שנגיע לצומת טי.

כאן נפנה שמאלה בכביש ללא מוצא, וניסע בכביש עד סופו, מרחק 3.5 ק"מ (ניתן לחנות גם קצת לפני הסוף, לצד קידוח מים).

אזור נקודת הסיום מבודד ומהווה מוקד משיכה לאוכלוסייה פלסטינית מקומית. מומלץ שלא להגיע לנקודה זו בקבוצה קטנה או ברכב בודד. בחגים לרוב יש מבקרים ישראליים באתר, אך אין להסתמך על כך.

אזהרה בטחונית:

אזהרה בטחונית
המסלול נמצא מעבר לקו הירוק, באזור הנחשב שקט וללא בעיות בטחוניות מיוחדות. התנאים הבטחוניים עלולים להשתנות, ויש להיערך בהתאם. תושבי האזור מטיילים בו גם ללא תיאום בטחוני, אך אין הדבר פוטר מטיילים וקבוצות מאורגנות מחובת תיאום ואישור צה"ל לטיולים באזור.
אין לראות בתיאור המסלול משום המלצה לביצועו.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:8.5 ק"מ.
  • משך המסלול:8-6 שעות.
  • טיפוס מצטבר:עלייה של 30 מ' וירידה של 470 מ'.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

מבט מראש המפל השני, מרץ 2013
עקיפת המפל השני, מרץ 2013
מורד נחל ייט"ב, מרץ 2013
מורד נחל ייט"ב, מרץ 2013
מורד נחל ייט"ב, מרץ 2013

נתחיל את המסלול בבקעת סמיה. בקעה מפתיעה זו, מסתתרת בין הרי מזרח השומרון, ובמרכזה עובר אפיקו של נחל ייט"ב.

הבקעה נקראת על שם עין סמיה, מעיין גדול הנובע בקצה המערבי של הבקעה, וכדאי לבקר בו בטרם המסלול העיקרי (תוספת של כקילומטר ברוטו למסלול ההליכה).

מול נקודת ההתחלה, מסתעף שמאלה כביש משובש, החולף במקביל לדרך אלון, ומגיע לאחר 500 מ' לשער מפעל המים של רמאללה, בו נשאבים מי המעיין.

המקום מאוייש בקביעות ע"י שומרים פלסטינאים, אולם לרוב הם מאפשרים למבקרים לבקר באתר ולראות את הפיר העמוק ממנו נשאבים כיום המים.

בטרם השאיבה, זרמו מי עין סמיה במורד נחל ייט"ב וקיימו פלג זורם, בדומה לנחל פרת הסמוך מדרום.

מעל למעיין נמצא קניון קצר ומרשים בערוץ הנחל. אזור זה אינו מטוייל כיום. בגדה הצפונית, נמצא תל עתיקות המבוצר טבעית ע"י המדרונות התלולים - ח'רבת מרג'מה. באתר זה נמצא יישוב קדום מרכזי, מתקופות הברונזה והברזל (הכנענית והישראלית), ששמו העתיק אינו ידוע. אחת ההצעות הייתה לזהות כאן את העי המקראית, והצעה אחרת מנסה לזהות כאן מקום בשם "כחלת" הנזכר ב"מגילת הנחושת" המסתורית מקומראן, כאחד המקומות בהם הוטמנו אוצרות בית המקדש.

אחרי ביקור בעין סמיה נחזור לכביש הראשי. בדרכנו נשים לב לטחנת קמח יפה בגדה הצפונית. במפות, משום מה, מכונה המקום "טחנה רומאית", אולם הטחנה נבנתה ככל הנראה במהלך התקופה העות'מאנית.

ממש לפני הפנייה לכביש הראשי, יש כביש צדדי (חסום בתחילתו בסוללת עפר - נכון למרץ 2013). כביש זה, שהוא כביש מנדטורי, עולה לעבר כפר מאליך. במרחק עשרות מטרים מתחילת הכביש, נוכל לראות משני הצדדים שלו בורות עמוקים חצובים בקרקע. אלו הם שרידיו של בית קברות קדום מתקופת הברונזה הביניימית (לפני כ- 4000 שנה). חלק ניכר מהקברים נשדדו עוד בתקופות קדומות, אולם בשנות ה- 70' בוצעו חפירות ארכיאולוגיות במקום, והתגלה כאן ממצא ייחודי, גביע כסף ועליו ציור ייחודי המציג דמויות אדם ונחשים, כפי הנראה בהשפעת סיפור הבריאה במיתולוגיה הבבלית. גביע זה מוצג כיום במוזיאון ישראל בירושלים.

אחרי הסיור האופציונלי באתרי בקעת סמיה, נחצה בזהירות את כביש אלון. תחילה נלך בכביש סלול ואחרי כ- 200 מ' נגיע לקידוח מים מגודר.

מעט אחרי הקידוח, פונה השביל המסומן ימינה ונוטש את דרך העפר המקבילה לנחל. הסימון עולה על הגבעה, עובר דרך אתר אל-קצר (שרידי מנזר ביזנטי), ויורד מצידה השני של הגבעה לנחל ייט"ב.

קל לפספס פנייה זו. אם החמצנו את הפנייה, ניתן פשוט להמשיך בדרך העפר במתינות לאורך הנחל, אולם הדבר מוסיף עוד כקילומטר אחד למסלול ההליכה.

בנקודה בה פוגש השביל את הנחל, נעבור לצד מספר עצי שיזף מצוי.

מכאן והלאה עד סוף המסלול, מלווה השביל את הנחל. לרוב, באפיק עצמו, ולעיתים לאורך הגדה (בד"כ בגדה הדרומית).

הליכה של כחצי ק"מ תוביל אותנו למפלים הראשונים. מפלים אלו קלים יחסית לעקיפה, ואחריהם ממשיכים באפיק. ההליכה טרשית ואינה נוחה להליכה, ולמתקשים בהליכה בשלב זה של המסלול כדאי לחזור חזרה לדרך אלון ולא לבצע את המסלול המלא.

אחרי כברת דרך בערוץ, נגיע לעץ חרוב בולט - פינת צל מומלצת. מייד לאחר החרוב, נמצאים עוד מפלים קטנים, מעט יותר אתגריים למעבר.

במצוק הנחל גדלה צמחייה חובבת צל, ולעיתים גם מינים ים-תיכוניים כמו אלון מצוי וזלזלת הקנוקנות, החודרים כאן לעומק ספר המדבר.

נמשיך הלאה ונגיע לצומת שבילים כחול-אדום. השביל הכחול מטפס בגדה הדרומית, דרך סדק מרשים, ונעזר בדרגיות כדי לעלות לערוץ צדדי המטפס ליישוב כוכב השחר. אנו נמשיך עם הסימון האדום, ועד מהרה נגיע למכשול הרציני הראשון בדמות מפל יבש בן שתי מדרגות, שגובהן הכולל כ- 7 מ'.

כאן יש לקשור חבל ולרדת בזהירות בסיוע החבל. הסימון יורד בצד השמאלי של המפל, במדרון משופע לצד סלע גדול, לעבר מדרגה בין חלקי המפל. למדרגה זו ניתן להגיע גם מהצד הימני של המפל (בזהירות רבה, ואין לראות בתיאור משום המלצה לביצועו).

המדרגה התחתונה של המפל היא דמויית מגלשה תלולה במיוחד. רצוי לרדת עם הבטן כלפי הסלע, ולהשתדל לרדת לאט ככל הניתן, וכדאי שהמטייל הראשון שיירד יהיה מטייל מנוסה, שיוכל לאבטח את שאר המטיילים. חבל ארוך מספיק יסייע במעבר המגלשה ללא קשיים מיוחדים.

מעבר המפלים הוא קטע המיועד לעיכובים רבים. לקבוצה גדולה, כדאי להצטייד לפחות בשני חבלים, ועם מעבר המפל הראשון לפתוח "תחנה" בראש המפל השני, ולבצע הפסקת צהריים מפוצלת - חלק יאכלו בעת ההמתנה לירידה במפל הראשון וחלק בין המפלים או אחרי המפל השני.

הליכה קצרה תוביל אותנו למפל. זהו אינו המפל הבעייתי השני, וקל לרדת בזהירות בגדה הדרומית.

עשרות מטרים ממפל זה, ואנו ניצבים בראש המפל השני. גם גובה מפל זה כ- 7 מ', ובקרקעיתו נמצא גב מים ציורי.

השביל המסומן פונה כאן שמאלה, עובר ב"מרפסת" צרה ממש על שפת התהום ויורד דרך קיר סלע לתחתית הערוץ. מומלץ לקשור חבל בראש קיר הסלע, וכן לדאוג לאדם שיאבטח את המטיילים בחלקה הראשון של המרפסת.

ניתן גם לקשור חבל בתחילת "המרפסת" ולרדת בזהירות רבה לשפת הגב (תלוי כמובן בעומק המים), ואז לעקוף את הגב מצידו הימני.

אחרי שני המפלים, יש לנו עדיין דרך ארוכה אולם אין צורך נוסף בשימוש בחבלים במהלך המסלול. בדרך נעקוף עוד מספר מפלים. באביב כדאי לשים לב לפריחה השופעת במצוקי הנחל. בין היתר גדלים כאן אירוס שחום, עיריוני צהוב, צבעוני ההרים, נורית אסיה ואחרים. בנוסף לצמחי הבר, חדר לכאן בשנים האחרונות ממש צמח פולש אגרסיבי - חמציץ נטוי, הדוחק בהדרגה את הצומח הטבעי. במדרונות התלולים, צומח בשפע רותם המדבר.

אחרי הליכה ממושכת, נגיע לצומת שבילים אדום-שחור. השביל השחור עולה בצלע ואדי קיס ומוביל אל כוכב השחר. במחצית השנייה של נובמבר פורחת לצד שביל זה חלמונית גדולה, ובתחילת פברואר פורח כאן צמח נדיר - יקינטונית מעורקת, הגדלה בעולם כולו רק במדבר השומרון ובמורדות המערביים של הרי עמון.

לאחר ואדי קיס, נוטש השביל את הנחל וממשיך מאות מטרים בשביל נוח בגדה הצפונית. יפה לראות את השתנות הפריחה באזור זה לעומת מעלה הנחל. כאן בולטים במיוחד מנתור המדבר ומרווה דגולה, אותם לא ראינו במעלה הערוץ.

חזרת השביל לערוץ הנחל, מסמנת את התקרבותנו לאטרקציה המרכזית בנחל - עין עוג'א. זהו מעיין גדול ושופע, שמשום מה לא קיבל שם עברי רשמי.

המעיין שופע במיוחד בחודשי האביב, ואילו לקראת סוף הקיץ פוחתת השפיעה עד כדי התייבשות מוחלטת בשנים שחונות. למרות זאת, ניתן לפגוש במי הפלג הזורם דגים (שכנראה מוצאים מקלט בחללים תת-קרקעיים בימי הקיץ השחונים). לצד המעיין גדלים עצי תאנה, ובקרבתם בריכה המאפשרת רחצה במים הצוננים.

מכאן והלאה, נמשך פלג זורם נהדר באורך 700 מ', לאורכו גדלים שיחי עבקנה שכיח (במפת סימון שבילים נרשם בטעות "קנה מצוי"). לצערנו, קטע זה - היפה ביותר במסלול - לרוב אינו נקי. לעיתים, ניתן לראות בערוץ סכרים רדודים המשמשים את תושבי עוג'א והסביבה ללכידת דגים (למרות שמדובר על שמורת טבע מוכרזת).

השביל עובר בגדה הדרומית, ולאחר כחצי ק"מ חוצה את הנחל הזורם לעבר רחבת החנייה.

ניתן להמשיך עוד כ- 200 מ' בגדה הדרומית (בקטע זה יש שרידי סימון שבילים ישן), לאורך תוואי אמת מים עתיקה שהזרימה את מי הנחל לעבר בקעת עוג'א.

בסוף קטע זה נגיע לסכר הלוכד את מי הנחל, לצד קידוח מים מגודר. כאן מסתיים המסלול. מנקודה זו, זורמים המים בכוח הכבידה באמת מים פתוחה, מצפון לכביש, לעבר העיירה עוג'א א-תחתא ושדותיה החקלאיים.

במרחק נסיעה של כשני ק"מ לכיוון "צומת ייט"ב" נמצאת האטרקציה האחרונה של היום. כאן, גולשים מי אמת המים בשיפוע תלול, מעין "מגלשת מים" באורך 350 מ', המסתיימת ב"מזרקת מים". הכניסה למגלשה מסוכנת ביותר ואסורה, ובחלקה העליון נמתח כבל מתכת המהווה סכנת חיים ברורה ומיידית.

אפשרויות נוספות

כתחליף למסלול ההליכה הקווי, ניתן לבקר באתרי בקעת סמיה (מסלול המתאים לכל המשפחה), ואז לנסוע ליישוב כוכב השחר, וממנו לרדת בשביל מסומן כחול 5666 לעבר קניון נחל ייט"ב (לקראת הירידה לנחל, עובר השביל בסדק תלול בו הותקנו דרגיות), לעבור בקניון הנחל, ללכת עד עין עוג'א ואז לחזור לכוכב השחר בשביל מסומן שחור 5667, העוקף את מפליו היבשים של ואדי קיס. גם מסלול זה מיועד למיטיבי לכת בלבד.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

שירותים למטיילים:

רחבת חנייה בסוף המסלול.

הערות ואזהרות:

  • מסלול הטיול מיועד למיטיבי לכת בלבד, וכולל קטעי הליכה בשבילים צרים וסלעיים וכן ירידה בחבלים במפלים יבשים.
  • יש להצטייד בחבל באורך כ- 20 מ' המאפשר עיגון (אין עגינות מובנות במסלול). רצוי שלפחות אחד המטיילים יהיה מנוסה בטיפוס, ויוכל לקשור את החבל וכן להוריד את החבל לאחר מעבר שאר המטיילים (מטפסים מנוסים יוכלו לבצע את המסלול כולו ללא סיוע חבל).
  • אין להשאיר כלי רכב חונים ללא השגחה מחוץ לתחומי יישובים ישראליים באזור זה.
  • המסלול מחייב תיאום בטחוני, הליכה בקבוצה והצטיידות בנשק.
  • אין לטייל במסלול זה בימים בהם צפוי גשם, עקב סכנת החלקה חמורה וחשש לשטפונות.
  • יש להימנע מטיול במסלול המלא (עד עין עוג'א) בימים בהם יש מתיחות בטחונית במרחב.
  • באזור נקודת הסיום יש נוכחות פלסטינאית באופן שגרתי, ובמידה פחותה גם באזור נקודת ההתחלה.
  • לנהגים, המסלול מחייב הקפצת רכבים ארוכה של עשרות ק"מ מנקודת ההתחלה לנקודת הסיום (וכאמור, אין להשאיר רכב בנקודות אלו).
  • היישוב כוכב השחר הוא יישוב דתי, לא ניתן להיכנס אליו ברכב בשבתות ובחגים.

הצעות טיול בסביבת נחל ייט"ב - ואדי עוג'א:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:



המפה נטענת...