קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

שטפונות בערבה אפריל 2023

מתוך iNature
גרסה מ־17:30, 12 באפריל 2023 מאת עמית (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "__NOTOC__ <meta name="keywords" content="טיולי חורף, שטפונות"></meta> <meta name="description" content="טיול שטפונות בערבה - א...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

טיול שטפונות בערבה - אפריל 2023

מערכת: טבע ונופים בישראל
עמית מנדלסון, 12.4.2023

החזאים הבטיחו שבוע מראש אירוע גשם חריג בעוצמתו, אז ניצלנו את ההזדמנות לצאת לדרום הרחוק. התכנון המקורי היה להתמקד באזור הרי אילת, אולם בסופו של דבר מערכת הגשמים העוצמתית התמקדה במרחב מדבר פארן ועל כן התרכזנו בערבה. בשל אילוצי לוח זמנים, מגבלות רכב ואזהרות חמורות של החזאים מכניסה לשטח ביום שני, יצאנו למרחב ביום שלישי (למחרת השטפונות עצמם).

זרימה בנחל צין.jpg נחל צין

בשעת בוקר מוקדמת יצאנו מתל אביב דרומה, כאשר אנו כבר יודעים שלפנינו דרך ארוכה. לצד שטפונות חריגים בעוצמתם במרכז הערבה, היו שטפונות וזרימות גם בנחלים נוספים לאור הדרך. הנחל הזורם הראשון אותו חצינו בכביש 90, היה נחל צין, כמעט שישה קמ דרומית לצומת הערבה.

נחל צין הוא בין הנחלים הגדולים בצפון הנגב, וערוציו העליונים מתחילים באזור מצפה רמון, כך שאירועי שטפונות בו הם שכיחים למדי, אם כי נדירים יותר מאשר בנחלי מדבר יהודה. בעלי רכבי השטח נוהגים לצפות על הזרמה במפל התחתון של הנחל, "מרפסת הצין", עם זאת השיטפון בנחל צין הפעם לא היה בעוצמות חריגות ולכן הסתפקנו בהצצות קרובות לכביש הערבה.

תצפית ראשונה ביצענו בצמוד לגשר כביש 90. מעט מדרום לגשר מצאנו מקום לחנות בצורה בטוחה, וניגשנו למים הזורמים.

לאחר כשלושה קילומטרים, ירדנו מהכביש צפונה ונסענו כ- 200 מ' עד לנקודת תצפית נוספת על נחל צין. בנקודה זו הנחל בעל גדות מצוקיות ולא ניתן לרדת אל המים, אולם הנוף מרשים.

לאחר הסיפתח בנחל צין, שמנו את פעמינו לגדול נחלי הארץ - נחל הערבה, בו בחרנו לצפות למרגלות מושב עידן.

זרימה בנחל הערבה.jpg נחל הערבה

לנחל הערבה אגן ניקוז עצום בגודלו הכולל את רוב הנגב המזרחי והדרומי וחלק נרחב מהרי אדום. הנחל שוטף מדי שנה-שנתיים אולם שטפונות בעוצמה כפי שהייתה הפעם, הם נדירים. בגדה המזרחית של הנחל נמצאים שטחי חקלאות של יישובי הערבה, וניתן לגשת אליו מהיישובים עידן, חצבה ועין יהב. בחרנו את התצפיות לנחל מאזור דרך החווארים ממזרח למושב עידן.

באזור זה, גדתו המערבית של הנחל מאופיינת במצוקים גבוהים ומרשימים, הערוץ עצמו רחב, מה שמאפשר מחזה נדיר של זרימה לאורך קילומטרים רבים. תחילה, צפינו לנחל מקצהו הצפוני של מאגר חצבה היבש (מי הנחל אינם מוזרמים למאגר), ואחר כך נסענו מעידן מזרחה עד לשפת המים. חזרנו קצת אחורה ונסענו צפונה בדרך החווארים עד למצפור מעל מאגר עידן, שאף הוא היה יבש. במהלך הנסיעה עצרנו מספר פעמים להשקיף על הנחל הזורם בשצף. יש לשמור על מרחק של מטרים אחדים משפת המצוקים, שעלולים לקרוס ללא התרעה מוקדמת (ואף ראינו קריסה נקודתית באחד ממצוקי הנחל).

גלישה במאגר עשת.jpg מאגר עשת

מאגר עשת היה על הכוונת שלנו עוד לפני הנסיעה. זהו אחד ממאגרי המים היפים בארץ, אך הדרך אליו ארוכה ולרוב לא מגיעים אליו בטיולי יום. מטיילים עדכנו אותנו שהמאגר עלה על גדותיו, מחזה ממש נדיר שלא רצינו להחמיץ, ועל כן דילגנו על נחל נקרות (הזורם) ונחל פארן (הזורם אף הוא) ונסענו היישר למאגר עשת. כבר עם הירידה מהכביש ראינו ברקע את המים הלבנים היורדים מהמאגר...

אנדרטת גן השלושה.jpg גן השלושה בקריית גת

את היום הארוך והמוצלח סיימנו בנסיעה אל נחל שקמה, המנקז שטח נרחב בתפר שבין פלשת והנגב המערבי. התצפיות על נחל שקמה עצמו, בכביש 34 (גשר שחר) ובכביש 4 (ליד נתיב העשרה), לא הרשימו במיוחד, אבל יובלו של הנחל - נחל עובד, מדרום לקיבוץ יד מרדכי, הפתיע בזרימה חזקה.

זרימה בנחל עובד.jpg נחל עובד ונחל שקמה

ביום השני של הסופה, בחרנו להגיע לאחד היעדים הפחות שגרתיים - מפל ואדי רשאש, הממוקם במזרח השומרון בין הכפר דומא ובין מאחז "מלאכי השלום" (ממזרח לדרך אלון). זהו מפל בגובה כ- 40 מטרים, הזורם פעמים ספורות בשנה אחרי ירידת גשמים חזקים באזור המאחז קידה שממזרח לשילה. חנינו בכניסה ל"מלאכי השלום" וירדנו כשעה במדרון תלול ובוצי, עד שהגענו לתצפית על המפל הזורם. למיטיבי לכת מנוסים ומצוידים היטב, אפשר לרדת עד למפל עצמו ולהשקיף עליו ממערה באמצע המפל (יש להיזהר מהחלקה בבוץ ובסלעים הרטובים). בחזרה קיבלנו טרמפ מאחד הג'יפאים באזור, חזרה לרכב ב"מלאכי השלום".
אתר זה נמצא בעומק יו"ש, ולכן מומלץ להגיע אליו רק עם נשק וקבוצה, ולא בטיול בדד.

מפל רשאש.jpg מפל רשאש

לרעיונות נוספים עבור הסופות הבאות (כמובן לאחר הצטיידות מתאימה ומעקב הדוק אחרי מכ"מ גשם), מומלץ לבקר בדפים טיולי שלג, זרימות חורפיות במרכז ומפלים וזרימות עונתיות בצפון שבאתרנו.