קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

מאגר עשת

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים בדרום   /   טיולים במזרח הנגב ובצפון הערבה   /   מאגר עשת

מאגר עשת

מאגר עשת - מאגר קסום על גבול ישראל-ירדן בערבה.

  • נקודת עניין
  • אזור:מזרח הנגב וצפון הערבה
  • מפת סימון שבילים: 17 - הערבה התיכונה ומזרח הר הנגב
  • מיקום: בין פארן לבאר מנוחה
  • גישה:לכל רכב
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:חורף ואביב
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • נגישות לנכים:לא נגיש
  • שעות ביקור:שעות היום
  • כניסה:חינם
  • תאריך ביקור:11/4/2023
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:11/4/2023



מאגר עשת1.jpg

מאגר עשת, (עמית מנדלסון, 11/4/2023)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: טיול לצד מים מדבר משפחות

מאגר עשת

מאגר עשת2.jpg מאגר עשת, אפריל 2023

מאגר עשת הינו מאגר מים גדול באפיק נחל הערבה, הנמצא בקרבת היישוב פארן. בשונה ממאגרים אחרים באזור, שהוקמו לצד הנחל (מאגר עידן, מאגר חצבה) ובערוצים משניים (מאגר נקרות), זהו המאגר היחיד הבנוי באפיק נחל הערבה עצמו. בגבולו המערבי של המאגר נמצא רכס גבעות - גבעות קדם - המקנה למאגר מראה ציורי שאין דומה לו במאגרי מים מלאכותיים בארץ.

המאגר הוקם בידי קק"ל (כנראה באמצע שנות ה-80'), ומוקדש לארגון הנשים האמריקאי"הדסה" שתרם כספים להקמתו. בדופן הצפונית של המאגר יש סכר גדול, ונקודות המאפשרות שחרור עודפי מים כאשר המאגר עולה על גדותיו.

כאשר הוקם המאגר, שלטה ישראל על כ- 300 קמ"ר במזרח הערבה מעבר לקו הגבול המנדטורי בערוץ נחל הערבה. עם הסכם השלום בין ישראל וירדן, בוצעו חילופי שטחים. כתוצאה מכך, אמנם מרבית המאגר נמצאת בריבונות ישראל אולם הגדה המזרחית נמצאת בריבונות ירדנית. מסיבה זו, וכן בשל אפשרות לבוץ טובעני בקרקעית המאגר, המקום מיועד לצפייה בלבד אך לא לכניסה למים.

המים במאגר מגיעים מערוץ נחל הערבה. הערוץ העיקרי באזור זה הוא נחל חיון, שראשיתו בבקעת עובדה והוא מנקז חלקים גדולים מדרום הנגב. עם חציית כביש 90, משנה הנחל את שמו לנחל הערבה, ומצטרפים אליו נחל חמדה ונחל מנוחה כמו גם מספר ערוצי נחלים היורדים מהרי אדום שבירדן. באזור זה, כמויות המים מעטות (במושב פארן הסמוך יורדים 33 מ"מ גשם בשנה ממוצעת) ועיקר הגשם מתרכז בימים ספורים בשנה הגורמים לאירועי שטפונות נרחבים, אחריהם כדאי לבקר במקום.

ממדי המאגר משתנים בהתאם לעוצמת השטפונות והזמן שחלף מאז השטפונות, אך בשטפונות רציניים, המאגר יכול להגיע לאורך של למעלה מק"מ, רוחב מרבי של כ- 200 מ' ושטח של יותר מ- 100 דונם.

סרטון - שטפונות במאגר עשת המוצף


איך להגיע:

הגישה לאתר היא מכביש 90 דרומית למושב פארן. 2 ק"מ דרומית לצומת פארן מסתעפת מזרחה דרך עפר עבירה לכל רכב ובתחילתה שלט הכוונה חום לאנדרטת ההולכים לפטרה. לתשומת לב, נכון למאי 2023 יש בנקודה זו פס לבן ולכן יש להמשיך דרומה עד לבאר מנוחה כדי לבצע פנייה בטוחה.

לבאים מכיוון דרום (אילת וצומת מנוחה), הפנייה היא 6.2 ק"מ צפונית לצומת מנוחה ו-5.5 ק"מ צפונית לבאר מנוחה.

לאחר הפנייה ניסע כ- 400 מ' צפונה במקביל לכביש ואז נפנה ימינה (מזרחה) וניסע כ- 1.2 ק"מ לכיוון המאגר. אחרי 300 מ' הדרך חוצה ערוצים רדודים, נקודה שעשויה להיות קשה לרכבים פרטיים נמוכים (במקרה זה רצוי לחנות לפני הערוץ ולהמשיך ברגל). אחרי כק"מ נחצה דרך טובה בציר צפון-דרום (אם פונים בדרך זו ימינה - דרומה - מגיעים אחרי כק"מ לגדת המאגר עצמו, כאשר הוא מוצף אין אפשרות להמשיך הלאה). בכל אופן אנו נמשיך ישר עוד כ- 200 מ' ונחנה למרגלות השביל העולה לתצפית המאגר.

על האתר: מאגר עשת:

נעלה בשביל רגלי קצר כ- 120 מ' עד לסככת התצפית המשולטת. מכאן נשקף חלקו הצפוני (העיקרי) של המאגר, כאשר מדרום לנו נראה רכס גבעות קדם, במערב אזור גבעות "שברים" ובמזרח הרי אדום ועמדות ירדניות בדופן המזרחית של המאגר.

ניתן לפנות דרומה בשביל למיטיבי לכת, כ- 200 מ' על קו הרכס עד למפגש ערוץ רדוד עימו נפנה ימינה (צפונה) ונשוב לרכב (סיבוב של כ- 500 מטרים בסך הכל).

למעוניינים ניתן לבקר גם באנדרטת ההולכים לפטרה, הנמצאת כק"מ צפונית למאגר עשת. בשנות ה- 50', בעקבות טיולם של מאיר הר-ציון ורחל סבוראי אל הסלע האדום, ניסו עוד מספר קבוצות מטיילים ישראליות להגיע אל העיר האבודה שבהרי אדום. אזור זה של באר מנוחה הוא הקרוב ביותר לפטרה, ולכן מרבית המטיילים ניסו להגיע רגלית ממרחב זה אל פטרה, אולם לא פחות מ-12 מהם נהרגו בידי הצבא הירדני בדרכם לפטרה. באנדרטה הנמצאת במקום זה מונצחים חמישה מטיילים שנהרגו באוגוסט 1953 בדרכם לפטרה. דרכי הגישה לאנדרטה עשויות להיות לא עבירות לרכב פרטי נמוך.


פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

הביקור מומלץ כאשר יש מים במאגר, מה שלא קורה כל שנה.

שירותים למטיילים:

חנייה וסככת צל.

הערות ואזהרות:

  • הכניסה לאגם והרחצה בו אסורות.
  • זהו אזור גבול ללא גדר, ואין לשהות בו בשעות הלילה.

הצעות טיול בסביבת מאגר עשת:


המפה נטענת...