קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

נחל חתירה

מתוך iNature
גרסה מ־19:11, 7 בדצמבר 2024 מאת עמית (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח!

דף הבית   /   טיולים בדרום   /   טיולים במזרח הנגב ובצפון הערבה   /   נחלים בדרום   /   נחל חתירה

מסלול טיול: נחל חתירה

נחל חתירה - טיול לאורך הנחל מעין ירקעם עד בקעת צין.

  • מסלול טיול
  • אזור:מזרח הנגב וצפון הערבה
  • מפת סימון שבילים: 14- מזרח הנגב וצפון הערבה
  • מיקום: דרומית-מזרחית לדימונה
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:יעודכן
  • עונות ביקור:סתיו, חורף ואביב
  • שמורת טבע:כן
  • רמת קושי:מיטיבי לכת
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:11.5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:8/11/2024
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:8/11/2024



Palmach ascent2.jpg

מעלה פלמ"ח, (עמית מנדלסון, 8/11/2024)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: מדבר אתגרי דרגיות תצפיות קווי

רקע: נחל חתירה

מסלול הטיול מתחיל בעין ירקעם בו יש גבי מים ומצוקים ציוריים. מכאן נרד בשביל אתגרי על שפת התהום, ונעבור במעלה פלמ"ח ההיסטורי בסיוע סולמות ברזל וכבלי מתכת (המעבר אינו מתאים לבעלי פחד גבהים), ונמשיך במורד נחל חתירה העמוק עד ליציאת הנחל אל בקעת צין.

חלקו של המסלול עד לשפך נחל ימין לנחל חתירה, מטוייל למדי וחופף לשביל ישראל. מורד נחל חתירה הרבה פחות מטויל, גם בשל הקפצת רכבים ארוכה יחסית.

איך להגיע:

המסלול נמצא כ- 20 ק"מ דרומית-מזרחית לעיר דימונה. העיר נמצאת במרחק כ- 135 ק"מ מת"א וכ- 35 ק"מ מבאר שבע.

לא ניכנס לדימונה אלא נמשיך ישר בכביש 25 עוד 8 ק"מ ובצומת רותם נפנה ימינה לכביש 206. הכביש חולף בפאתי מישור ימין, ולאחר 9.5 ק"מ נגיע לצומת עם כביש מעלה עקרבים. נמשיך הלאה ונגיע לצומת עם כביש 225 - כביש המכתש הגדול נמשיך ישר ואחרי כחצי ק"מ נפנה שמאלה לחניון עין ירקעם (באתר יש שלט חום). זוהי נקודת ההתחלה של המסלול, אך תחילה יש להגיע לנקודת הסיום. לכן נמשיך בכביש 206 עד לצומת דרכים בשער מפעל הפוספטים אורון. כאן נפנה שמאלה לכביש המשולט כ"כביש פרטי" (ובחלקו מדובר על דרך סלולה ללא אספלט). יש לתת זכות קדימה למשאיות כבדות הנוסעות באזור.

הדרך יורדת בירידה תלולה אל בקעת צין, ובמהלך הירידה נחלוף על פני "מצפה מקלף" - רחבת תצפית לעבר הר צין.

בסיום הירידה אל בקעת צין, עובר הכביש את נחל צין (בימים בהם יש אזהרת שטפונות באזור, אין לחצות את נחל צין או לטייל במסלול זה). לפני שערי מפעל הפוספטים צין, נפנה שמאלה בדרך סלולה (מסומנת בסימון שבילים שחור). בדרך זו ניסע כמעט 5 ק"מ, ונפנה שמאלה לפי שילוט לכיוון קידוח מים במוצא נחל חתירה.

ניסע בדרך זו עוד כק"מ אחד עד לנקודת החנייה. כאן נשאיר רכב ונשוב עם הרכב השני לנקודת ההתחלה.

במסלול זה יש בעיה קשה של פריצה לרכבים החונים ללא השגחה. בסוכות ובפסח יש שמירה במקום. במועדים אחרים מומלץ לדאוג לשמירה על הרכב במהלך הטיול, או להשאיר את הרכב ללא ציוד יקר/גלוי לעין.

וייז לנקודת ההתחלה: עין ירקעם.

וייז לנקודת הסיום: אין למיטב ידיעתנו וייז לנקודה זו.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:11.5 ק"מ.
  • משך המסלול:6-4 שעות.
  • טיפוס מצטבר:65 מ' עליות מצטברות ו- 300 מ' ירידות מצטברות.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

יעל בנחל חתירה, אוקטובר 2024
מורד נחל חתירה, אוקטובר 2024

מחניון המטיילים נרד לעבר ערוצו של נחל חתירה (ונפגוש שביל המגיע מחניון הלילה הסמוך). אחרי הליכה של כחצי ק"מ, נגיע לראש המצוק של עין ירקעם. לגבים העליונים ניתן לרדת בסימון שבילים אדום, דרך מדרגות חצובות. נשוב לשביל הירוק, ולאחר כ- 200 מ' נוספים נפגוש שביל מסומן שחור, המאפשר גישה בטוחה לתחתית קניון עין ירקעם ולגב הגדול.

בין אם הלכנו לעין ירקעם ובין אם לא, נמשיך במורד נחל חתירה ונחלוף על פני דיונת חול בגדה הצפונית.

לאחר הדיונה, מטפס השביל לגדה הדרומית של נחל חתירה, ובמרחק כ- 800 מ' חולף על פני נפתול גדול של הנחל (בקצהו נמצא המפל הגדול של הנחל).

במפל זה נתקלו סיירי הפלמ"ח באחד ממסעותיהם המפורסמים בשנות ה- 40'. בתקופה זו שלטו הבריטים בארץ, היישובים היהודיים הקרובים ביותר היו בית אשל, רביבים ומפעל האשלג בסדום, ומרחבי מזרח הנגב היו מחוץ לתחום עבור המטיילים. גם מפות טופוגרפיות מפורטות לא היו, וכל טיול לאזור היה מסע ארוך וקשה שנמשך כמה ימים. בראש כל קבוצה היו סיירים שעליהם הוטלה המשימה לזהות נתיב המאפשר הליכה לקבוצת המטיילים.


קבוצת המטיילים שאפה להגיע לעין ירקעם, כמקור מים נדיר בסביבה. ברם, הסיירים שיצאו לפני הקבוצה נתקלו במכשול בלתי עביר. לסגת? סיירי הפלמ"ח לא אמרו נואש, וזיהו נקודת חולשה במצוק בה ניצב סלע גדול למרגלות המצוק (כיום מעט מדרום למעלה הקיים). בכוחות משותפים, התגברה הקבוצה על המכשול.

בבואם לעין ירקעם פגשו אנשי הקבוצה בדווים מקומיים, שהופתעו לשמוע על הגעת הקבוצה מוואדי ירקא (נחל חתירה). לפי סיפורם של הפלמ"חניקים, הבדווים קראו למקום "נקב אל-יאהוד" בעקבות המסע.

מעלה פלמ"ח - המעלה המוכר למטיילים כיום, הוסדר בשנות ה- 60', כעשרים שנה לאחר המסע ההיסטורי. במסגרת זו הוצב סולם ברזל המחליף את הנתיב המקורי. בהמשך הוסדרו כאן גם דרגיות וכבל מתכת, להקלת המעבר. גם לאחר הצבת הדרגיות, מדובר על שביל צר על פי תהום, המיועד למיטיבי לכת בלבד, ואינו מתאים לסובלים מפחד גבהים.

על הסלע חקוקה כתובת המנציחה את סיירי הפלמ"ח. אנו נרד בסיוע דרגיות וסולם במצוק הראשון, ואחריו נראה מצפון לנו סלע גדול השעון על המצוק - כאן עברו בשעתו סיירי הפלמ"ח, אולם אנו נרד בשביל המסומן ונגיע לסולם הגדול (גובהו כ- 10 מ'). נרד בזהירות ונמשיך במדרון דרדרתי ותלול לערוץ נחל חתירה.

שביל המטיילים חוצה את הנחל וממשיך בגדה הצפונית. לאחר כ- 700 מ' נחלוף בשפך נחל ממשית לנחל חתירה, ומעט אחר כך שפך נחל כמוס לנחל חתירה. כק"מ וחצי משפך נחל ממשית, נגיע לשפך נחל ימין. באזור זה, משני צידי השפך, יש עצים גדולים ויפים של שיטת הנגב המספקים צל מעולה למטיילים.

השביל הירוק פונה במעלה נחל ימין ומטפס במעלה ימין אל גבי ימין, אולם אנו נמשיך במורד נחל חתירה.

לאחר עוד 1.25 ק"מ, נחלוף מול שפך נחל גולחן לנחל חתירה. בהמשך השביל, נעבור מספר מחשופים של אבן-חול צבעונית. במרחק 4.7 ק"מ משפך נחל גולחן, יוצא נחל חתירה אל בקעת צין. מכאן נותר לנו עוד כקילומטר הליכה, עם מספר רב יחסית של עצי שיטה ושיזף הפזורים לאורך הדרך, עד שנגיע לרכב הממתין.


הסולם במעלה פלמ"ח, אוקטובר 2012

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

שירותים למטיילים:

חניוני מטיילים בתחילת ובסוף המסלול.

במפגש כבישים 225 ו- 206 נמצא חניון לילה גדול יחסית עם פינות ייעודיות להבערת אש.

הערות ואזהרות:

  • אין לבצע את המסלול בימים בהם יש חשש לשטפונות באזור.
  • המסלול חשוף לשמש.
  • המסלול משלב קטעי הליכה צרים, שימוש בכבלים וירידה בסולם מתכת. הוא אינו מתאים לסובלים מפחד גבהים.
  • בחניונים לאורך המסלול קיימת סכנה חמורה במיוחד של פריצה לכלי רכב החונים ללא השגחה.

הצעות טיול בסביבת נחל חתירה:



המפה נטענת...