קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

שביל הגבעות הדרומיות

מתוך iNature
גרסה מ־17:52, 28 במרץ 2021 מאת עמית (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים בשפלה   /   טיולי פריחה במרכז   /   שביל הגבעות הדרומיות

מסלול טיול: שביל הגבעות הדרומיות

שביל הגבעות הדרומיות - מסלול מעגלי בנופי הגבעות בפאתי מודיעין, בין בוסתנים ובורות מים עתיקים.

  • מסלול טיול
  • אזור:השפלה
  • מפת סימון שבילים: מבואות ירושלים 9
  • מיקום: לצד שדרות מנחם בגין בעיר מודיעין
  • גישה:רגלית, אופניים
  • שבילי טיול:כחול 9235, שחור 9237
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:כן (גן לאומי)
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:מעגלי
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:3 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:10/12/2011
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:4/2/2017



Hurvat beerit1.jpg

חורבת בארית, (עמית מנדלסון, 10/12/2011)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: פריחה תצפיות משפחות מעגלי מומלץ האתר

רקע: שביל הגבעות הדרומיות

שביל הגבעות הדרומיות, דצמבר 2011
שקדים בגבעות, 2017

שביל טיול מעגלי שסומן בסוף שנת 2007 מפגיש את המטיילים עם נופי גבעות מודיעין - אזור העשיר בשרידים ארכיאולוגיים של אלפי שנות התיישבות אדם, ומאויים כיום ע"י תוכניות הפיתוח הנרחבות של העיר מודיעין.

תוך כדי הליכה נתרשם מנוף הצומח - עשבוניים ושיחים נמוכים, ביניהם נמצאים עצים מעטים ופזורים (בפרט עצי לבנה רפואי). במשטחי הסלע הרבים שבגבעות בולטים בני-שיח כמו כתלה חריפה, צמחי התבלין זוטה לבנה ואזוב מצוי ועוד.

נוף זה מכונה בתה (שם שמקורו במשל הכרם בספר ישעיהו), ולמרות שאינו "פראי" הוא עשיר במיוחד במיני צמחים ובעלי חיים, כולל אפילו צבאים. בשנים האחרונות גדלה המודעות לחשיבותם של נופים אלו, ונעשים מאמצים ממושכים לשמור על השטח ולהפוך אותו בעתיד לגן לאומי מודיעין - יוזמה הנתקלת כיום בהתנגדות קשה של עיריית מודיעין, הרואה במרחב זה עתודות בנייה של העיר.

איך להגיע:

הגישה הנוחה למסלול היא מכביש 443. כ- 1.5 ק"מ אחרי צומת שילת, נפנה לכיוון מכבים-רעות.

נעבור מספר צמתים מרומזרים. אחרי 2 ק"מ, נגיע לצומת הכניסה לרעות. כעת נמשיך עוד כקילומטר אחד עד לצמד כיכרות על הכביש.

בצידה המזרחי של הכיכר השנייה יש ירידה לחנייה קטנה מדרום לכביש (הכניסה למגרש החנייה אינה משולטת), ואילו בצידה הדרומי של הכיכר נמצא שלט המכוון את המטיילים לגבעות הדרומיות.

ניתן לגשת למסלול גם מכיוון מחלף לטרון ומחלף ענבה.

לבאים ממחלף ענבה, יש לנסוע בכביש 431 לכיוון מודיעין. בצומת יש לפנות ימינה ולאחר 1.8 ק"מ לפנות שמאלה לרח' מנחם בגין.

ברחוב זה ניסע 2.5 ק"מ, במהלכם נחלוף על פני כמה כיכרות, עד שנגיע לצמד הכיכרות הסמוכות (כקילומטר לפניהן, יש שלט הכוונה נוסף של עיריית מודיעין בכניסה לא מסומנת למרחב הגבעות הדרומיות).

לבאים ממחלף לטרון, יש לפנות לפי השילוט לכיוון מודיעין, דרך פארק קנדה. אחרי 2.7 ק"מ נפנה שמאלה לעבר מודיעין, ואחרי עוד 3.2 ק"מ נפנה ימינה לרחוב מנחם בגין.

המשך הנסיעה הוא כמתואר לעיל עבור המגיעים ממחלף ענבה.

וייז: שביל הגבעות הדרומיות.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:3 ק"מ.
  • משך המסלול:3-1 שעות.
  • טיפוס מצטבר:50 מ' עליות מצטברות ו- 50 מ' ירידות מצטברות.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

גת לצד צומת השבילים, דצמבר 2011
בור מים ושוקת בצומת השבילים, דצמבר 2011

מהחנייה נצא דרומה לעבר הגבעות. בתחילת המסלול יש שלט הסבר ומפת השבילים (שאינה מעודכנת, נוספו שבילים בשטח שאינם מופיעים בה). נעבור במעבר מסודר בגדר בקר ועד מהרה נגיע לצומת שבילים כחול-ירוק.

השביל הירוק, שאורכו כ- 300 מ', מוביל לאתר העתיקות חורבת חדת, בה ניתן לראות שרידי כנסייה ביזנטית כולל שברי עמודים ואפסיס (גומחת תפילה) עגול בצד המזרחי של הכנסייה. בכנסייה נחשפה רצפת פסיפס ובה פסוק מספר תהילים מ"ב "כְּאַיָּל, תַּעֲרֹג עַל אֲפִיקֵי מָיִם - כֵּן נַפְשִׁי תַעֲרֹג אֵלֶיךָ אֱלֹהִים". הפסיפס מכוסה כיום. 30 מטרים ממזרח לכנסייה, מדרום לשביל ההליכה, נמצא בור מים עם אבן חוליה מרשימה ואחד מעמודי הכנסייה.

בחודש אפריל פורח כאן דרדר גדול-פרחים, בעל פריחה ורודה מרשימה.

שביל זה הוא שביל קווי, ויש לחזור באותה דרך לשביל הראשי.

אחרי שנשוב לשביל הכחול, נרד עימו במתינות לעמק נאה בו חולפת דרך עפר (באזור זה יש פריחת כלניות אדומות בחורף). נפנה כאן ימינה ומייד נעלה שמאלה לעבר הגבעות (נכון לפברואר 2017, העלייה לגבעות אינה מסומנת היטב, אבל אם נפספס - נגיע לצומת דרכים נוספת ועמק נוסף). בטרם נגיע לחורבת בארית, נפגוש צומת שבילים כחול-שחור. לנקודה זו נשוב לקראת סוף המסלול.

כעת נעלה עם הסימון הכחול לעבר חורבת בארית (ח'רבת אל בוויארה). כאן ישב כפר ערבי קטן עד למלחמת העצמאות. המקום נכבש במבצע "דני" בקיץ 1948, ומקור שמו הוא בבאר המים שבו, היחידה בגבעות מודיעין, אליה נגיע בהמשך הדרך.

החוקר והארכיאולוג הצרפתי קלרמון-גאנו ביקר כאן בשנת 1874 ומספר על משקופי אבן עתיקים עליהם חרותים צלבים. משקופים עתיקים אלו, אותם תיארך קלרמון-גאנו לתקופה הביזנטית, אבדו עם השנים וסביר להניח כי נבזזו בידי שודדי עתיקות.

באזור פזורים בוסתני שקדים, בורות מים (בפתחם של חלק מהם שרדו אבני חוליה) וכן כמה מערות קטנות שניתן להיכנס אליהן. לצד שרידי מבנה חרב, נפגוש שוב צומת שבילים כחול-שחור. הסימון השחור בנקודה זו הוא למעשה שביל קיצור העולה לאוכף בין גבעת בארית וגבעת קנובה, ומומלץ למטיילים הלחוצים בזמן או לאלו שהגיעו לכאן לביקור חוזר.

אנו נעלה עם הסימון הכחול לעבר פסגת הגבעה, בה נמצאים שרידי מבנה חרב נוסף. מנקודה זו יש תצפית נאה לעבר הרי בנימין והרי ירושלים. בין היתר נראים מכאן מגדלי רמאללה וצפון ירושלים, מאחז חרשה בבנימין, גדר ההפרדה, מבוא חורון, מאגר מבוא חורון בגבול פארק קנדה, נווה אילן ומעלה החמישה. קרוב יחסית אלינו לכיוון צפון נראית אנטנה בגבעה 312 (הגבוהה בגבעות מודיעין) ובצפון-מערב בולטת העיר מודיעין. במערב ניתן לראות את כרמי יוסף.

השביל פונה כעת ימינה (לכיוון דרום-מערב), תוך תצפית על גשר הרכבת לירושלים בעמק איילון וחולף לצד גת מרשימה. במרחק כעשרה מטרים מהגת נגיע שוב לצומת שבילים כחול-שחור, לצד בור מים עם שוקת. כעת עלינו להמשיך עם הסימון השחור על גב הרכס (השביל הכחול ממשיך מכאן לצידו השני של רכס הגבעות, חוצה את דרך הפטרולים הישנה ומסתיים לצד מבוא חורון). נחלוף על פני שרידי מבנים נוספים, ונראה לפנינו עץ אורן שצמרתו נמוכה מהרגיל, ומספר ברושים בולטים, באתר העתיקות חורבת קנובה.

שם האתר הוא צורה עברית של השם הערבי ח'רבת קנבוטה, שמשמעותו "חורבת הכרובית".

גם כאן מומלץ לבצע תצפית נוף, וחדי העין יזהו בריכת אגירה תת קרקעית עם פתח צר - יש להיזהר מנפילה למקום.

חורבת קנובה מערבית יותר מחורבת בארית, ומכאן נוכל להבחין באתרים נוספים שלא זיהינו מחורבת בארית, ובראשם מגדלי גוש דן. קרוב יותר, קל להבחין בתל גזר וכן בלטרון, עמק איילון ושעלבים. חדי העין יזהו גם את חורבת שר.

מתצפית קנובה, יורד השביל במתינות חזרה לכיוון מודיעין. בראשית הירידה נבחין בעץ יוצא דופן - ברכיכיטון צפצפתי, עץ נוי תרבותי שנשתל כאן כפי הנראה בידי הכפריים לפני מלחמת העצמאות. במהלך הירידה נעבור בבוסתן דליל של שקדים ורימונים.

השביל חולף לצד בורות מים ומערות, לאחת מהן ניתן להיכנס בזהירות, ואז מתפתל ופונה לגיא שבין חורבת קנובה וחורבת בארית. בגיא זה נמצאת באר בארית - באר מים מגודרת ועמוקה, בקוטר 3.5 מ' ובעומק כעשרה מטרים, המצופה בטון. ציפוי הבטון מעיד על כך שהבאר נבנתה או שוקמה בתקופת המנדט הבריטי. דקות ספורות מהבאר, ואנו שוב בצומת השבילים הראשונה כחול-שחור. מכאן, נשוב בשביל הכחול לעבר הרכב הממתין.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

שירותים למטיילים:

חנייה בתחילת המסלול. שירותים נוספים - בעיר מודיעין.

הערות ואזהרות:

  • לצד המסלול נמצאים הרבה בורות פתוחים, וקיימת סכנת נפילה לתוכם.
  • רוב המסלול חשוף לשמש.

הצעות טיול בסביבת שביל הגבעות הדרומיות:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:

  • סקר מודיעין - אתר מכון דש"א.
  • שילוט בתחילת המסלול.



המפה נטענת...