קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

יער בר כוכבא - מצפה ביתר ועינות וולג'ה

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

מסלול טיול: יער בר כוכבא - מצפה ביתר ועינות וולג'ה

יער בר כוכבא - טיול בפאתי ירושלים: אתרי רכס לבן, מצפה ביתר וגיא מעיינות וולג'ה.

  • מסלול טיול
  • אזור:הרי ירושלים
  • מפת סימון שבילים: 9- מבואות ירושלים
  • מיקום: דרום-מערב ירושלים
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:כחול 9314, שחור 9310
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:כן (גן לאומי)
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:מעגלי
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:1.2 ק"מ ברגל (בגירסה מעגלית - 2 ק"מ)
  • תאריך ביצוע מסלול:13/4/2014
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:23/5/2020



Wallaje springs4.jpg

"קימוט שכבות" מול עין איתמר, (עמית מנדלסון, 13/4/2014)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: מעגלי טיול מים משפחות יער וחורש שביל ישראל

רקע: יער בר כוכבא - מצפה ביתר ועינות וולג'ה

עין סיף - עין המערה, אפריל 2014
עין אבו סניר, אפריל 2014

רכס לבן הוא הגבוה ברכסי הרי ירושלים בגבולות "הקו הירוק", ובגב הרכס נמצאת הפסגה הגבוהה ביותר בפרוזדור - הר אורה (840 מ').

משני עברי הרכס נמצאים רבים ממעיינות הרי ירושלים, בצפון שביל המעיינות ובדרום עין לבן, עין איתמר ועוד.

ברכס הצופה על ביתר העתיקה נטעה קק"ל את "יער בר כוכבא" - שם שנשכח עם השנים. בתחום היער נמצא גיא ללא שם ובו סדרה של ארבעה מעיינות קטנים - מעיינות הכפר וולג'ה ששכן כאן עד למלחמת העצמאות.

מסלול ההליכה הקצר מפגיש את המטיילים עם מעיינות ותצפיות נוף מרשימות, וניתן להאריכו לטיול ארוך יותר (אך לא מעגלי) בתחומי "פארק ירושלים".

איך להגיע:

הגישה למסלול היא מכביש מס' 3877, היוצא מצומת אורה (בדרום-מערב ירושלים) לעבר המושבים אורה ועמינדב.

לבאים מחוץ לירושלים, כדאי להגיע דרך מחלף הראל, צומת סטף וצומת כרם.

מומלץ לשלב במסלול גם את אתר הביקור "מצפה ביתר" וממנו לחזור לכיוון המעיינות, כמתואר להלן. כדי להגיע ניסע בכביש 3877 מרחק של 3.6 ק"מ מצומת אורה, ובשיא עיקול חד נפנה שמאלה בדרך כורכר. אחרי 150 מ' מתעקלת הדרך הראשית ימינה (מערבה) אך אנו נמשיך ישר עוד כ- 200 מ' עד למצפה.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:1.2 ק"מ ברגל (בגירסה מעגלית - 2 ק"מ)
  • משך המסלול:כשעתיים.
  • טיפוס מצטבר:ירידה מצטברת של 70 מ'.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

שביל ההליכה, אפריל 2014
יער בר כוכבא, אוקטובר 2013
מצפה ביתר, אוקטובר 2013
עין איתמר, אוקטובר 2013

אתר הביקור הראשון שלנו הוא מצפה ביתר הנמצא בשלוחה המסתעפת דרומה מהר עמינדב.

נסיעה של כ- 500 מ' מהכביש דרומה, תוביל אותנו לחניון מוזנח וממנו תצפית יפהפייה על הכפר בתיר, כקילומטר וחצי מדרום אלינו, ועל תל ביתר שממערב לו. ביתר הקדומה, שאינה נזכרת במקרא, זכתה לפרסום בהיותה המבצר האחרון של מרד בר כוכבא. עם כיבושה בשנת 135 לספירה, הקיץ הקץ על המאמצים לחידוש העצמאות היהודית בארץ ישראל - עד לימינו אנו. ביתר נפלה בידי הרומאים לאחר מצור ממושך, בסופו של מרד עקוב מדם, והפכה לאחד מסמלי הגבורה של העם היהודי בארצו. התל והכפר נמצאים כיום מאות מטרים מעבר ל"קו הירוק". למרגלות הכפר נמצאת מערכת מפותחת ומרשימה של טראסות המושקות במי מעיין ביתר, ולצערנו לא ניתן לבקר במכלול זה כיום אלא בהזדמנויות מעטות ונדירות. ניתן לראות היטב כי בתי הכפר נבנו מעל לקו המצוקים במעלהו נובע המעיין, ואילו השטחים מתחת למפלס המעיין מושקים ע"י מערכת תעלות מים המנצלות את השיפוע הטבעי להובלת מים לחלקות השונות. בעבר השתרע הכפר בשטח מצומצם בלבד בקרבת המעיין, ואילו לאחר מלחמת העצמאות התפתח והתרחב הכפר דרומה לאורך הדרך לבית לחם. באפיק נחל רפאים שלמרגלותינו עוברת מסילת הרכבת לירושלים (נפתחה ב- 1892). לקראת סוף מלחמת העצמאות, נותר קטע מהמסילה באזור זה בשליטת הלגיון הערבי, והועבר לידי ישראל כחלק מחילופי שטחים, שהבטיחו גם את זכויותיהם של תושבי בתיר לעבד את אדמותיהם לאורך המסילה בשטחים שהועברו לריבונות ישראל.

בימים אלו נמצאת בתכנון מתקדם גדר ההפרדה באזור בתיר, העלולה לפגוע באזור הטראסות הייחודי.

ממצפה ביתר נשוב באותה דרך לכביש, ונחזור חזרה 850 מ'. מייד אחרי שנעבור ערוץ (בצד שמאל של הכביש יש קיר ארוך ובו מצבות זיכרון לתורמי "יער בר כוכבא"), נפנה ימינה בכביש צדדי היורד לעבר נחל רפאים. לאחר 130 מ' נגיע לעמוד חשמל ענק ולצידו מסתעפת דרך עפר ימינה (צומת שבילים שחור-כחול). כאן נתחיל את המסלול הרגלי, ונשלח את הנהג ברכב עוד 700 מ' במורד הכביש (או שנשוב לנקודה זו בסוף המסלול הרגלי).

נצעד בדרך העפר 150 מטרים, עד שהסימון הכחול פונה שמאלה ויורד למטה. כאן נמשיך ישר עוד כ- 20 מ' בעקבות סימון "שקוף" (שני פסים לבנים ללא צבע ביניהם) המוביל אותנו למערה מעל לדרך, בה נובע מעיין ללא שם עברי רשמי (אך מוכר בשמות "עין המערה" או "עין במבה"). מעיין זה, המכונה בערבית עין סיף או עין מע'רה, הוא הראשון בסדרת מעיינות בהם נפגוש בערוץ הקצר, ומימיו צוננים. המערה רחבה למדי ואורכה כ- 15 מ'. עומק המים כמה עשרות ס"מ.

מכאן נשוב לסימון הכחול ונתחיל בירידה מתונה. תחילה נחלוף באזור טראסות רדוד עם שיחי אוג הבורסקאים, עצי עוזרר וכרי סירה קוצנית. באזור זה פורחים סחלבים שונים בחורף ובאביב - סחלב הגליל במרץ, בן-סחלב צריפי בתחילת אפריל ודבורנית גדולה לקראת סוף אפריל. במאי פורחת כאן נפית כפופה (השייכת למשפחת השפתניים).

הגיא מעמיק בהדרגה ועד מהרה נחצה חורשת אורנים ודרך עפר. לאחר חציית הדרך, נזהה מימין בריכה בנויה (יבשה כמעט לחלוטין) האוגרת את מימיו של מעיין נוסף - עין א-דילבה. המעיין נובע מתוך ניקבה קצרה, ובשנים האחרונות נעשו כמה נסיונות לאגור את מימיו בבריכת רחצה. ניסיונות אלו טורפדו בידי אלמונים והבריכה נטושה כיום. ביער למרגלותינו נמצאת בריכה נוספת ועמוקה יותר, שאף היא יבשה כיום.

השביל סוטה שמאלה (לגדה המזרחית של הערוץ) כדי לעקוף מספר טראסות גבוהות, ושב לערוץ. אחרי חציית דרך עפר נוספת נראה מימין עץ תאנה גדול, המסתיר בצילו שרידי בית מעיין. בנקודה זו נובע השלישי מארבעת מעיינות וולג'ה - עין אבו סניר. הכניסה לניקבת המעיין צרה ביותר, ובשל השפיעה הזעומה נראה כי אינה שווה את המאמץ...

מייד לאחר התאנה נגיע לדרך עפר נוספת. כאן כבר סביר שנפגוש מכוניות חונות ומטיילים לרוב. פנייה ימינה תובילנו תוך 50 מ' למקור "החגיגה" - עין איתמר (עין אל-בלד) - הגדול והיפה במעיינות וולג'ה כיום. סביב המעיין נמצאים שרידי הכפר ההרוס.

המים צלולים במיוחד, אך נדיר לפגוש את המקום ללא מטיילים. גם למעיין זה יש ניקבה, נוחה יחסית להליכה אולם קצרה (רובה מואר, כדי להגיע לקצה יש להצטייד בפנס).

במדרון הנגדי מול המעיין נראה "קימוט שכבות" יפה ומרשים.

מעין איתמר נחזור בדרך העפר, והפעם נמשיך איתה עד לכביש. זוהי הנקודה המומלצת למפגש עם הרכב (נהגים שלא חסים על רכבם יכולים להתקרב לעין איתמר עצמו). במידה שבחרנו להשאיר את הרכב בנקודת ההתחלה, ממתין לנו טיפוס קצר של כרבע שעה לצד הכביש חזרה לרכב.

אפשרויות נוספות

  • ניתן להתחיל את הטיול בביקור באתר ההנצחה יד קנדי, בפסגה המערבית של הר עמינדב. זהו מונומנט הנצחה מרשים בגודלו ובצורתו - מבנה בצורת עץ גדוע עם 50 "עמודים" המנציחים את 50 מדינות ארה"ב. בקרבת יד קנדי נמצאת שמורת חורבת סעדים בה עובר שביל הליכה קצר.
  • בסיום המסלול, ניתן להמשיך בשבילי "פארק ירושלים" לעבר עין לבן ועין אל-חניה למסלול הליכה ארוך (מרחק ההליכה עד עין לבן כ- 1.5 ק"מ, בצומת שבילים שחור-כחול יש לבחור בסעיף התחתון של הסימון הכחול כדי להגיע למגרש החנייה התחתון של עין לבן).

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

  • פברואר - פריחת שקדים באזור עין איתמר.
  • פברואר - מרץ - פריחת רקפת מצויה.
  • מרץ - פריחת סחלב הגליל.
  • מרץ - אפריל - פריחת עוזרר קוצני, סייפן התבואה, דם-המכבים האדום, בן-סחלב צריפי.
  • אפריל - מאי - פריחת דבורנית גדולה ונפית כפופה.

שירותים למטיילים:

  • חניון מטיילים במצפה ביתר.

הערות ואזהרות:

  • המסלול אינו רחוק מ"הקו הירוק". הוא מטוייל למדי, עם זאת קיימת סכנת פריצה לכלי רכב המושארים ללא השגחה במרחב זה.
  • סכנת החלקה לאחר הגשמים.
  • מפלס המים במעיינות ואיכות המים נתונים לשינויים, כתלות בזמן שחלף מאז הגשמים האחרונים.

הצעות טיול בסביבת יער בר כוכבא - מצפה ביתר ועינות וולג'ה:



המפה נטענת...