קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

יער בן-שמן

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

מסלול טיול: יער בן-שמן

יער בן שמן הינו אחד היערות הגדולים והוותיקים בישראל, המציע שלל נקודות עניין ואתרי פיקניק בין העצים.

  • מסלול טיול
  • אזור:שפלה
  • מפת סימון שבילים: {{{מפת_סימון_שבילים}}}
  • מיקום: {{{מיקום}}}
  • גישה:{{{גישה}}}
  • שבילי טיול:{{{שבילי_טיול}}}
  • עונות ביקור:כל השנה, בעיקר חורף ואביב
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:{{{סוג_מסלול}}}
  • כניסה: בחינם
  • אורך המסלול:{{{אורך המסלול}}}
  • תאריך ביצוע מסלול:{{{תאריך_ביצוע_מסלול}}}
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:{{{תאריך_ביקור_אחרון_בשטח}}}



יער בן שמן, (יובל מנדלסון, {{{תאריך_הצילום}}})


עוד אתרים בסביבה


איך להגיע:


תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:{{{אורך המסלול}}}
  • משך המסלול:{{{משך המסלול}}}
  • טיפוס מצטבר:{{{טיפוס מצטבר}}}

[[תמונה:{{{מפה}}}|320px|לחצו על המפה להגדלה]] לחצו על המפה להגדלה

המסלול המתואר כאן ביער בן שמן אמנם בוצע על גבי אופניים, אך מתאים מאד גם למטיילים ברגל. המסלול עובר בין מספר נקודות עניין מרכזיות ביער בן שמן, כאשר מצפה מודיעין מהווה את נקודת ההתחלה בזכות נגישותו מכביש 443 ויש במקום חניון גדול. המסלול המתואר מגיע עד בקעת הנזירים שהיא נקודת העניין המרוחקת ביותר מנקודת ההתחלה (כמה ק"מ?) וממנה חוזרים לחניון. חשוב לצאת לדרך עם שתייה בכמות מספקת, במיוחד בקיץ. הנוף לאורך המסלול הוא הכי יפה במהלך עונות החורף והאביב, כאשר מזג האוויר נוח, הכל ירוק וישנה פריחה רבה. היער משובץ בשבילים לאורך ולרוחב היער שהכשירה הקרן הקיימת לישראל להנאת רוכבי האופניים והולכי הרגל, בנוסף לדרכי העפר הרחבות והנוחות החוצות את היער, שבהם תנועת כלי הרכב הינה דלילה.

מצפה מודיעין

מצפה מודיעין - ביער בן שמן

מצפה מודיעין הינה נקודת העניין הראשונה שלנו, וכדי להגיע אליה נמשיך כ-250 מטר על שביל העפר המוליך דרומה מהכניסה הראשית עד שנבחין במבנה מוגבה. (לתאר מאיזו כניסה מגיעים לבן שמן)

מצפה מודיעין הינו מבנה מוגבה בעל צורה חרוטית הפוכה, צורה ייחודית המזכירה את צורת הלפיד. המבנה הוקם במטרה לסמל את נס מרד החשמונאים (המכבים) שבאו ממודיעין הקדומה, שבשפלת יהודה. מיקומה המדוייק של מודיעין הקדומה אמנם אינו ידוע לנו עד היום, אך נראה שהשם ההיסטורי של אותה עיר יהודית השתמר בשמו של הכפר הערבי אל-מידיה שנמצא לא רחוק מכאן. המצפה מתנשא מעל סביבתו ומשמש כמגדל תצפית ושמירה על היער למניעת מקרי שריפות. לא בדקנו אם ניתן להיכנס למצפה עצמו ולעלות עד לראש המצפה, אך למרגלות מצפה מודיעין הוקם אמפיתיאטרון פתוח – רחבה ששימשה בעבר להצגות ולהופעות. בסמוך וממערב לאמפיתיאטרון יש מדשאות ירוקות שהוצבו בהם עמודי אבן המנציחים שמות של אנשים, וכן חורשת עצי זיתים. מצפון למצפה מודיעין ישנו אתר פיקניק בין העצים וניתן לעשות מנגל ולשבת בספסלים במקום.

אחרי שביקרנו במצפה מודיעין נמשיך הלאה לנקודת העניין הבאה – מתנה מפתיעה למדינת ישראל ממלך מארץ רחוקה.

הפגודה התאילנדית

הפגודה התאילנדית

מכאן נמשיך ישר דרומה בין העצים, כאן יש שביל אופניים דקיק (סינגל אופניים) היורד למטה, ניתן לרכב על הסינגל אך הוא ברמת קושי בינונית – בשל השיפוע היורד ובשל הקרקע הסלעית שלאורכו. להולכי רגל, לעומת זאת, לא תהיה בעיה מיוחדת ללכת כאן עד למבנה ההדור שמתגלה לנו בין העצים במרחק כ-250 מטר דרומה ממצפה מודיעין.

הפגודה התאילנדית הינו מבנה חריג וייחודי בארכיטקטורה שלו בנוף הישראלי והמזרח תיכוני שלנו. פגודה תאילנדית מסורתית של ממש, הבנויה בסגנון המקדשים התאילנדיים, עם כל מאפייני הבנייה המסורתיים שכל מי שטייל בעבר בתאילנד יזהה. הפגודה צבועה בצבעים....

זוהי מתנתו של המלך התאילנדי לעם ישראל לציון חגיגות יום העצמאות החמישים למדינת ישראל, בשנת 1998. באופן סמלי, גם המלך התאילנדי (“בומיבול הגדול") חגג 50 שנה להכתרתו כשליט תאילנד בשנת 1948. הפגודה מוקפת גדר וסגורה למבקרים, יש לתאם מראש עם קק”ל על מנת לבקר במקדש עצמו.

מכאן אם נשקיף מזרחה, נוכל להבחין בקלות בבנייניה הגבוהים של העיר מודיעין המציצים מבין העצים מעברו המזרחי של יער בן שמן. מכאן נמשיך אל יעדנו הבא: גן הפסלים.

גן הפסלים

מהפגודה התאילנדית נמשיך ישר דרומה ובמורד הגבעה לאורך שביל אופניים (סינגל) צר וקשה לרכיבה המשלב ירידה עם קרקע סלעית, הדרך עדיין מתאימה להולכי רגל, אך תהיה קופצנית לרוכבי האופניים ואלו מביניהם שמתקשים בסינגל זה יכולים לרדת מהאופניים וללכת בסינגל מרחק קצר (כ-150 מטר) עד שמגיעים לדרך עפר רחבה הקוטעת את הסינגל.

אם אנו מטיילים ביער בן שמן באמצע החורף, לאחר הגשמים הראשונים, הכל מסביבנו ביער כבר יהיה ירוק וישנה תחושה של טריות ורעננות באוויר. האדמה לחה ובין הסלעים נמצא צמחיה עשירה ופריחה בשפע של רקפות. בדרך העפר נפנה שמאלה (מזרחה) וללכת כ-250 מטר נוספים לאורך הדרך שמתעקלת לכיוון צפון עד שמגיעים לצומת T. בצומת נפנה ימינה (דרומה) ונלך מרחק קצר (כ-120 מטר) עד שנראה שורה של עמודי חשמל גדולים. זוהי תחילת "שביל החשמל”. זוהי דרך ישרה שלכל אורכה ניצבים עמודי חשמל, אשר נתנו לשביל את שמו. מכאן מצפה לנו עלייה ממושכת ולא קלה בכיוון צפון-מזרח עד לפסגה. הרכיבה מעלה די קשה והלא קשוחים מבין רוכבי האופניים יכולים פשוט לעלות במעלה הגבעה עם האופניים לצידם. לא נורא. אחרי כל עלייה קשה ישנה גם ירידה קלה! כדאי לעלות לראש הגבעה - ככל שנגביה בגבעה, נקבל תצפית נוף מרשימה על חלקו המערבי של יער בן שמן. אם כי חבל שברקע נראה היטב גם מפעל "נשר" – מפעל המלט הגדול בישראל.

אחרי שהתאמצנו בעלייה, ונהנינו מהנוף המרשים, בדרכנו מזרחה על גבי דרך החשמל, נעבור ב"גן הפעמונים" (מתחם קטן וחביב עם עמודים שתלויים עליהם פעמונים קטנים שניתן לצלצל בהם, אין הרבה מה להתעכב במקום זה) ונעבור גם את "פארק הפסלים" – גן קטן עם סלעים גדולים, שהוצבו אחד על גבי השני ולאורכם ישנו שביל הליכה קטן. גם כאן אין הרבה מה להתעכב בדרכנו אל נקודת העניין הבאה.

חניון העיוורים בבן שמן

מסלול הליכה לעיוורים ביער בן שמן

נמשיך ישר על דרך החשמל, מהפסגה יורדים עד לקצהו המזרחי, ואז דרומה. אחרי שנעבור נקודת זכרון עם המוקדש ליהודי ארגנטינה ושמוצבים בו עמודי אבן, נלך לפי השילוט עד שנגיע אל חניון העיוורים.

חניון העיוורים (פארק העיוורים) הינו מתחום ייחודי שקק"ל הקימה כאן עבור לקויי ראייה ועיוורים, בלב הטבע ביער בן שמן. המטרה של הפארק היא להנגיש את הטבע גם לעיוורים ולקויי ראייה, מקום שיאפשר להם לחוות דרך חושי המישוש, הקול והריח את סביבת היער בלי לחשוש ממכשולים, ולחלוק את ההנאה מטיול ושהייה בטבע עם בני משפחתם וחבריהם בעלי הראייה התקינה. חניון העיוורים מומלץ גם לאנשים שרואים טוב, וההרפתקנים מבינינו אף ינסו לעשות את השביל בעיניים עצומות כדי לנסות ולחוש מעט מעולמם של כבדי הראייה והעיוורים. המתחם בטוח לטיול בעיניים עצומות – שבילי המתחם חופשיים ממכשולים, ותחומים משני צידי השביל בשורת אבנים בולטת, ההולך בשביל יכול להיאחז כל העת במעקה ברזל, כאשר כל כמה עשרות מטרים המעקה נעצר בעמדת אבן עם לוח מידע הכתוב בעברית, באנגלית ובברייל. כל עמדת מידע כזאת מספרת על אלמנט מסויים ביער בן שמן, למשל הרקפות שביער, סוגי הסלעים במקום, חקלאות עתיקה ועוד. אחרי שסיימנו לקרוא את המידע והרגשנו את תבליטי הציור שעל עמדת המידע, חוזרים למעקה הברזל וממשיכים איתו לעמדה הבאה. השביל כולו מעגלי ונמשך לאורך מאות מטרים עד שחוזרים לנקודת ההתחלה.

הפארק הוקם בעזרת תרומות מקרן מולר האמריקאית.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

{{{פריחה ומוקדי עניין עונתיים}}}

שירותים למטיילים:

במסלול עצמו - מגרש חנייה, נקודת מים בכניסה לבית הקברות, מוזיאון (בתשלום).

בקרבת המסלול - תחנת דלק, אזור מסחרי ואטרקציות לילדים ("בית חלומותי").

הערות ואזהרות:

  • המסלול חולף לצד בתי מגורים פרטיים. אנא שמרו על השקט.

הצעות טיול בסביבת יער בן-שמן:

Mrar hills.jpg

גבעות מרר

Rehovot defence tower.jpg

מזרח רחובות

Gibton springs.jpg

שמורת מעיינות גיבתון



תודות:

אבישי בלומנקרנץ, אליאן דבש.