נחל פרת עליון - מעין פרת לעין מבוע
טיול: נחל פרת עליון - מעין פרת לעין מבוע מסלול אתגרי בין שניים משלושת המעיינות הגדולים בנחל פרת. | |
|
בריכת המפלים |
<AdSense>google_ad_client = "pub-3670504824375444"; /* inature-top */ google_ad_slot = "5100266243"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; //--> <script type="text/javascript" src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js"> </script> </adsense>
מסלול הטיול: נחל פרת עליון - מעין פרת לעין מבוע
פרטי מסלול |
---|
|
מסלול הטיול כולל שניים משלושת המעיינות הגדולים בשמורת נחל פרת - עין מבוע ועין קלת.
אזור הטיול בצפון מדבר יהודה נחשב שקט יחסית, עם זאת בשל נוכחות קבע של אוכלוסייה בדווית לאורך המסלול, והמרחק היחסי מהכביש לאחר הביקור בעין מבוע, יש צורך בנשק, קבוצה ואישור בטחוני למסלול.
תחילת המסלול היא מול הכניסה לאלון. מכאן נלך על הגבעה לכיוון צפון-מערב, לנקודת התצפית "מצפה אורית". נקודה זו, על שפת המתלול של נחל פרת, מזמנת למבקרים תצפית מרשימה לאפיק הנחל וליישובי האזור - כפר אדומים, עלמון ואחרים. בצפון ניתן לראות את הגוש המורם של "כיפת הכוכב" (קובת א-נג'מה) המתנשאת מעל ליישוב רימונים.
נשוב מזרחה בשוליה הצפוניים של הגבעה, עד כביש אלון כ- 100 מטרים צפונית לש"ג. כאן נפגוש שביל ברור מאד המסומן שחור, עימו נרד במתינות במדרון, תחילה מערבה ואחר כך צפונה. נוכל להתרשם משפע הצמחייה במדרונות - אזור אידיאלי לרעייה במשך אלפי שנים.
המשך השביל יורד בתלילות לנקודת חציית דרך אלון - דרך שנפרצה בתחילת שנות ה- 70' וקרויה על שמו של השר לשעבר, יגאל אלון, שהגה תוכנית לשליטה ישראלית בבקעת הירדן ובצפון מדבר יהודה והתיישבות באזורים אלו.
בנקודת חציית הכביש שדה הראייה מוגבל, ויש לעבור בזהירות.
בצידו השני של הכביש, נחבור לדרך עפר (המשכה כביש סלול) המובילה לאחר 200 מ' לאתר עין מבוע (עין פוואר), בגדתו הדרומית של נחל פרת.
עין מבוע הוא מעיין פועם, כלומר מעיין ששפיעתו היא ב"פעימות" הנובעת מקיום חלל תת קרקעי ממנו נפלטים המים, רק לאחר שעלו מעל לגובה מסוים. סביב המעיין נטועה חורשה קטנה של אורנים ואקליפטוסים. לצד המעיין נמצאים שני מבנים ישנים, ששימשו כתחנת שאיבה בתקופת המנדט הבריטי. שאיבת המים מכאן לירושלים הופסקה רק לאחר מלחמת ששת הימים, כאשר מזרח ירושלים חוברה לרשת המים הישראלית.
ניתן לרחוץ במעיין, אך אין בו שירותי הצלה ואין לקפוץ למים.
בעת עבודות בשנים האחרונות להסדרת המקום למבקרים, נחשפו מחדש שרידי כנסייה ביזנטית הצמודה למעיין, ושוקמה רצפת פסיפס.
מי המעיין זורמים במורד הנחל, כאשר חלקם תועלו לאמת מים הנמשכת מהמעיין בגדה הדרומית. ניתן להבחין גם בקירות תמך של אמות קדומות יותר. אמת המים הראשונה שנבנתה באזור הוליכה למבצר קיפרוס, ..
מכאן נרד עם הסימון האדום במורד הנחל. לאורך הנחל גדלה צמחייה סבוכה של עבקנה שכיח וצמחי מים נוספים, והשביל מתפתל בין גדות הנחל. פה ושם נחלוף על פני בריכות מים מרשימות.
לאחר קצת יותר מק"מ מעין מבוע, נגיע לבריכת המפלים. כאן גולש הנחל במפל קצר ומרשים לבריכה יפהפייה. כדי לרדת לבריכה ולהמשך המסלול, יש לרדת במצוק בן כמה מטרים בגדה המזרחית של הנחל. במקום הוצבו דרגיות.
אחרי בריכת המפלים, יוצא הנחל מהקניון. באזור זה פזורים מספר עצי שיזף, ובקרבתם נובע עין אל מווקר ("המעיין השופע"). מעיין זה אינו בולט בשטח, ומעט לאחריו מתייבש האפיק לחלוטין.
לאחר עיקול בנחל, פונה הסימון האדום ומטפס צפונה, מול גשר סלע טבעי שנוצר בהתמוטטות מערה קרסטית בגדה הדרומית.
אחרי טיפוס קצר ומייגע של עשרות מטרים, מתייצב השביל על קו גובה, ונמשך בגדה הצפונית מאות מטרים. נחלוף על גשר סלע טבעי ומרשים, בעורפו שרידי מכלאת צאן מגודרת, ומעט אחריו נרד בגיאיון קצר ותלול חזרה לאפיק הנחל.
לפני האפיק עצמו נפגוש סימון שחור, ונפנה ימינה עם הסימון השחור לעבר עין קלת. תחילת השביל היא לצד אמת המים המוליכה את מי עין קלת לעבר מנזר סנט ג'ורג' ומחנה הפליטים עקבת ג'אבר, שבבקעת יריחו. אמה זו מודרנית יחסית, ופעילה עד היום.
לצד מפל קטן באפיק הנחל, חוצה השביל את הנחל בגשר עץ וממשיך בגדה הדרומית. בנקודה זו, מומלץ לעצור ולעלות מעט באפיק הנחל, לעבר נביעת עין קלת (עברות של השם הערבי עין קלט - "נקרת המים"). במצוק הדרומי ניתן להבחין בכתובת ערבית, המנציחה את בניית טחנת הקמח ואמת המים מעין קלת ליריחו, בשנים 1877 - 1912, ע"י משפחת חוסייני הירושלמית בבעלותה יש אלפי דונמים בבקעת יריחו.
נמשיך מזרחה בגדה הדרומית, ולאחר כמה מאות מטרים נגיע למפגש ערוץ ואדי אבו א-דבע. בנקודה זו נמצאת מצדית קטנה שהוקמה ע"י הבריטים כדי להגן על מפעל השאיבה מעין קלת לירושלים. מצדית נוספת נמצאת בגדה הצפונית של הנחל.
מולנו נראה מבנה ישן בו גרים כיום בדווים, אך לפני שנטפס במדרגות ונעלה לכיוון דרך הרכב, מומלץ לעלות כ- 200 מ' במעלה ואדי אבו א-דבע, ולהתבונן בגשר ההרודיאני המרשים שנבנה מעל לנחל. גשר זה שימש את אמת המים ההרודיאנית לקיפרוס, לפני קרוב ל- 2000 שנה. האמה הקדומה לא קלטה את מי עין קלת, הנמוך יחסית למבצר קיפרוס.
מנקודה זו נשוב לסימון השחור ונעלה רגלית לחניון. במידה ולא דאגנו לרכב שימתין לנו, נעלה בדרך העפר, עד שנגיע לכביש הישן מירושלים ליריחו. חדי העין יבחינו לצד הדרך בשרידי ביצורים בריטיים מתקופת מלחמת העולם השנייה.
עם הגיענו לכביש, נפנה שמאלה ולאחר כ- 200 מ' פנייה ימינה, נחלוף על פני קבוצת מבנים ישנים (שאוכלסו לאחרונה ע"י תושבי מצפ יריחו) ולאחר עוד כחצי ק"מ נגיע למסעף הכניסה למצפה יריחו - נקודת הסיום.
אפשרויות נוספות:
ניתן לטייל במעלה הנחל - טיול יום מלא מעין פרת לעין קלת, וכן ניתן לטייל מעין קלת במורד הנחל עד מנזר סנט ג'ורג', לאורך אמת המים או באפיק הנחל.
איך להגיע:
|
<AdSense>google_ad_client = "pub-3670504824375444"; /* inature-middle */ google_ad_slot = "8969119389"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; //--> <script type="text/javascript" src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js"> </script> </adsense>
פריחה ומוקדי עניין עונתיים:
המסלול נסקר בקיץ, ללא מוקדי עניין ייחודיים.
שירותים למטיילים:
בשלב זה אין במסלול שירותים למטיילים.
עם זאת, אתר עין מבוע עבר עבודות פיתוח בשנים האחרונות, וייתכן כי בשנים הקרובות תחל בו גביית תשלום, כולל פיתוח תשתיות נלוות.
הערות ואזהרות:
- קיימת סכנת פריצה לרכבים באזור, ולכן מומלץ לא להשאיר רכב במגרשי החנייה במרחב מחוץ לתחומי יישוב.
- סכנת שטפונות - אין לבצע מסלול זה בימי גשם או בימים בהם צפויים גשמים במעלה אגן הניקוז של הנחל.
- אין במסלול שירותי הצלה, הרחצה באחריות המתרחצים.
- מי הנחל והמעיינות אינם ראויים לשתייה.
- המסלול כרוך בשימוש בדרגיות ובמעבר על גשר סלע טבעי.
ספרות מומלצת:
- נחל פרת (ואדי קלת) - ספי בן יוסף, הוצאת החברה להגנת הטבע, 1982.
קישורים מומלצים:
<AdSense>google_ad_client = "pub-3670504824375444";
/* inature-bottom */
google_ad_slot = "2039121510";
google_ad_width = 728;
google_ad_height = 90;
//-->
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>
</adsense>