פומפיי העתיקה
דף הבית / מדור כתבות תיירות / טיולים מעבר לים / פומפיי העתיקה
פומפיי העתיקה
העיר פומפיי (Pompeii) שבדרום איטליה, זכורה לרבים מאיתנו מסיפורי ההיסטוריה, בתור עיר רומית מרשימה שנחרבה בפתאומיות בין לילה בעקבות התפרצות געשית של הר הגעש ווזוב. אסונה של העיר הוא היום מוקד המשיכה העיקרי שלה, שכן העיר העתיקה כוסתה בשכבה עבה של אפר ואבק, והשתמרה בצורה יוצאת דופן, כולל גופות של בני פומפיי שלא הספיקו לברוח ונותרו קפואות בזמן, בעודן בתנוחות אימה שונות. נראה שהזמן כמו עמד מלכת בעיר העתיקה הזו ואנו מקבלים הצצה נדירה וייחודית לעיר רומית בת אלפיים שנה ולממצאים הרבים שהתגלו בה (ושחלקם מוצגים עדיין באתר העתיקות, או במוזיאון בנאפולי).
רחובות העיר העתיקה פומפיי
הגענו לפומפיי ברכבת מנאפולי (תחנת Napoli Centrale), הנסיעה הייתה נוחה וקצרה. כ-40 דקות לאורך הים, הרכבת יוצאת בתדירות טובה ובמחיר נוח. 3.30 יורו בלבד לכיוון בין נאפולי לפומפיי (מאי 2024).
מתחנת הרכבת התקדמנו קדימה לשדרת via sacra, עם מסעדות וחנויות, עד שהגענו לכיכר מרכזית בשם Santuario, המוקפת בבתי קפה, חנויות ומסעדות. בכיכר ישנה קתדרלה מרשימה. משם שמנו פעמינו מערבה על דרך רומא (Via Roma) התיירותית והמטופחת עם מסעדות ודוכני מזכרות לכיוון יעדנו - אתר העתיקות Scavi di Pompei, שם נמצאת פומפיי העתיקה. כ-10 דקות הליכה מתחנת הרכבת.
פסל קנטאור (יצור מיתולוגי של אדם בעל גוף סוס)
פומפיי העתיקה שוכנת במתחם פתוח ענק ומאד מרשים. מומלץ להצטייד באוכל ובבקבוק שתייה ליטר וחצי לביקור זה - בסופו של דבר מדובר בטיול חובה מרתק בעיר שלמה שהשתמרה בצורה יפה, ואתם הולכים להקדיש לה 3-4 שעות כדי לעבור בנחת בין כל מוקדי העניין והתצוגות שבעיר. האתר חשוף לשמש ובימים שמשיים חשוב להביא כובע וקרם הגנה מהשמש (בנוסף לשתייה), אם כי יש פינות מוצלות רבות. מומלץ לשקול להגיע עם מדריך שיוכל לפקס את תשומת הלב על מוקדי העניין העיקריים במקום.
האתר מאד תיירותי וכדאי להזמין כרטיסים מראש על מנת להימנע מהתורים בכניסה. מחיר הכרטיס 18 יורו לאדם (נכון למאי 2024).
בכניסה לאתר מקבלים מפת התמצאות שמומלץ מאד להיעזר בה לאורך הביקור על מנת לנווט את דרככם בעיר. שבילים ורחובות רבים חוצים את העיר העתיקה, והמפה תעזור למצוא את המקומות המעניינים בעיר.
אמפיתיאטרון עתיק ושמור היטב ימתין לנו בכניסה לאתר - מבנה עגול המקיף זירה ששימשה בעבר לבידור המונים, שלעתים קרובות היה אכזרי מאד, כולל קרבות גלדיאטורים עד המוות.
הפורום - הרחבה המרכזית בפומפיי
מתחת ליציעים ההיקפיים של האמפיתיאטרון ישנן מנהרות ובהן פתחים מהם המבקרים היו יוצאים במדרגות לישיבה ביציעים. כיום מוצגת בהם תערוכה על להקת פינק פלויד (Pink Floyd). מסתבר שיתרונות אקוסטיים ייחודים באמפיתיאטרון בזכות הבנייה מאבן, משכו אליו את הלהקה להופיע בו, כאלפיים שנה אחרי שיצא מכלל שימוש.
האמפיתיאטרון נבנה בשנת 70 לפנה"ס והוא העתיק מסוגו שעדיין קיים. מסופר כי בשנת 59 לספירה התרחשה כאן מהומה גדולה ותגרות בין אנשי פומפיי לאנשי Nocera הסמוכה, שהובילה לפצועים והרוגים באמפיתיאטרון, מה שגרם לצעד ענישה מצד הסנאט הרומי כלפי העיר בדמות סגירת האמפיתיאטרון למשך עשר שנים.
מכאן אנו הולכים ברחובות בין הבתים, בחוויית הליכה ממשית בעיר רומאית עתיקה, תוך שאנו מציצים ואף נכנסים לבתי התושבים. בחלקם, בבתים המפוארים יותר, נראה רצפות פסיפס מרשימות בכניסה אליהם, ואיורי הקיר האומנותיים שעל קירות הבתים, שגם אחרי אלפי שנים ניכר כי הרומאים של פעם ניחנו באיכות וטוב טעם, ולעתים גם חצרות פנימיות וגינות. בחלק מהבתים ישנם דוכנים לממכר מזון שמתאפיינים בכדי חרס גדולים בחזית הפונה לרחוב, כדים אלו שימשו לחימום ולשמירה על טמפרטורת האוכל החם.
במבנים הפשוטים יותר נראה לעתים קרובות כדי חרס גדולים קבורים שכנראה שימשו לאחסון אוכל בקירור יחסי ואף לאחסנת תכשיטים וחפצים.
פסל האריה הוונציאני
,
הרחובות מרוצפים בסלעי בזלת גדולים ושחורים, כאשר ברחוב הראשי כל כמה עשרות מטרים יש אגני אבן שלתוכם זורמים מים זכים שהתושבים יכלו לשתות מהם ואפילו אנו המבקרים יכולים להנות מהמים הללו אחרי אלפי שנה מאז שהותקנו לרווחת תושבי העיר. לעתים ניתקל גם במראה ייחודי של סלעים מרובעים המשובצים בין שני צדדי המדרכות, המאפשרים הליכה במעבר מוגבה מעל הדרך, מעין מעבר חצייה.
פלמינגו באגם אורוקליני
כשנגיע לקצה השני של העיר, אחרי שעברנו בשכונות, נמצא את עצמנו במרחב של אתרי ציבור מרשימים, ביניהם מרחצאות רומיים, שני אמפיתיאטרונים נוספים (אחד קטן והשני גדול יותר), מקדשים, רחבה מרכזית, פסלים נישאים ועמודי שיש רבים. בנקודה זו יש גם בית קפה בו ניתן לנוח ולאכול, חנות מזכרת לתיירים ושירותים.
פסל האריה הוונציאני
,
לטיול זה ואחרים מומלץ להצטייד בביטוח נסיעות לחו"ל כולל ביטוח מזוודות.