קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

אתר לאומי מחנה המעפילים בעתלית

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח!

אתר לאומי מחנה המעפילים בעתלית

מחנה בו נעצרו מעפילים בלתי חוקיים לארץ בתקופת המנדט הבריטי.

  • אתר לאומי
  • אזור:חוף הכרמל
  • מאפיינים עיקריים:אתר מורשת
  • כניסה:בתשלום
  • יישובים סמוכים:עתלית
  • עונות ביקור:כל השנה
  • מצב תכנוני:מוכרז
  • שטח:29 דונם
  • תאריך הכרזה:20/8/1985




Atlit camp.jpg

מחנה המעפילים בעתלית, (עמית מנדלסון, 12/5/2011)

אתרים לאומיים בישראל:


איך להגיע:

האתר נמצא צפונית-מערבית למחלף עתלית.

במחלף יש לפנות מערבה לכיוון עתלית בכביש 7212, ולאחר כחצי ק"מ מהמחלף (לבאים מדרום, 200 מ' לבאים מצפון) פנייה ימינה (צפונה) לאתר הלאומי - מול הכניסה לעתלית.

רקע על אתר לאומי מחנה המעפילים בעתלית:

צריף החיטוי במחנה המעפילים בעתלית
מוזיאון לתולדות ההעפלה בתוך ספינה
מראה כללי של המחנה

מחנה המעפילים בעתלית הוא אתר לאומי המתעד את ההעפלה (העלייה הבלתי לגאלית) לארץ ישראל בים, באוויר וביבשה בתקופת המנדט הבריטי.

ראשיתו של המחנה כמחנה אסירים שהוקם בידי הבריטים בשנת 1932. בין השנים 1948-1938 שימש המקום כמחנה מעצר למעפילים בלתי לגאליים, ועשרות אלפי יהודים נכלאו בו במהלך שנים אלו, למרות שחלק גדול מהעולים הללו היו ניצולי שואה, שזה עתה יצאו מהגטאות ומחנות הריכוז באירופה, ולא ציפו להגיע שוב למציאות דומה של מחנות מעצר וכליאה, הפעם בארץ ישראל. הבריטים קבעו מכסה שנתית של אישורי כניסה לארץ, כאשר עצורי מחנה עתלית היו בעדיפות ראשונה לקבל אישורים אלו, והשתחררו בסופו של דבר, אם כי אלו מביניהם אשר הסכימו להתגייס לצבא הבריטי שוחררו מהמחנה מוקדם יותר.

בעקבות לחץ הישוב היהודי בא"י לשחרר את אסירי המחנה, וההתקפה על המחנה ב-10 לאוקטובר 1945 מצד הפלמ"ח, בו שוחררו בכח כל אסירי המחנה, הבריטים העלו את מכסת אישורי הכניסה לארץ למשך שלושה חודשים בכ-4,500 אישורים נוספים.

הגדלת מכסה זו לא הייתה מספקת, שכן לאחר תום מלחמת העולם השנייה, מספר המעפילים לארץ ישראל הלך וגבר. לאחר שהמחנה התמלא עד קצה הקיבולת בקיץ 1946 - החלו הבריטים לכלוא את המעפילים במחנות מעצר זמניים בקפריסין השכנה.

בראשית שנות ה- 50' שימש המקום כמחנה עולים, ואילו לאחר מלחמות ישראל שימש המקום כמחנה לשבויי מלחמה מצריים וסוריים.

בשנת 1987 נחנך המחנה כאתר לאומי למורשת ההעפלה והעלייה לארץ, וכיום האתר מתעד ומנציח את תקופת ההעפלה. המחנה שוחזר כך שיזכיר את תנאי החיים שהיו במקום בשנות הארבעים, וכולל תצוגה של פריטים מאותה תקופה - כולל צריפי העץ, שריוניות בריטיות, מגדלי שמירה, כמו כן קיים במקום תיעוד מקיף של עדויות, צילומים, ומסמכים הקשורים להעפלה הבלתי לגאלית לארץ באותן שנים.

בשנת 2006 נרכשה בלטביה ספינת דייג ישנה ("גלינה") והובאה למחנה המעפילים בעתלית לשמש כמוצג מוזיאוני המדמה, חיצונית ופנימית, את אחת מספינות המעפילים המקוריות. בתוך הספינה נפתח מרכז מבקרים המספר על תולדות העלייה הבלתי לגאלית לארץ ישראל בספינות מעפילים במהלך שנות הארבעים.

באתר מתקיימים סיורים מודרכים בתיאום מראש לקבוצות ולבודדים. הסיור כולל ביקור בצריפים משוקמים ומשוחזרים, צפייה בסרט קצר לציון מבצע הפריצה למחנה באוקטובר 1945, חיפוש שמות במאגר מידע וכן ביקור באוניה שמדמה את מסע ההפלגה לארץ.

בנוסף לתקופת ההעפלה, מנציח האתר את תקופת העלייה הגדולה לאחר מלחמת העצמאות וקליטתה במעברות ובמחנות עולים בשנותיה הראשנות של המדינה.

שירותים למטיילים:

אתר מורשת פעיל שהכניסה אליו בתשלום ובתיאום מראש בטלפון 04-9841980.

שימו לב: שעות הפתיחה המפורטות להלן הן רק לאחר תיאום! ימים א'-ה' 17:00-09:00,ו' 13:00-09:00.קבוצות יכולות לתאם ביקור גם במועדים אחרים. בערבי שבת וערבי חג האתר פתוח בשעות 13:00-09:00. האתר סגור בשבתות ובחגים.

האתר בתהליכי הנגשה לאוכלוסיות מוגבלות. קיים מזנון.


מצב סטטוטורי:

האתר הלאומי הוכרז באוגוסט 1985, ע"פ תוכנית ג/993 שאושרה בשנת 1983.

באפריל 2006 אושרה תוכנית חדשה, מכ/304. תוכנית זו חלה על שטח של 107.35 דונם מתוכם 29.06 דונם האתר הלאומי הקיים, ושטחים נוספים מיועדים למבני ציבור. התוכנית החדשה כוללת גם קטע קטן מרכס הכורכר ממערב לאתר הלאומי, בשטח 12.86 דונם (כולל מגדלי השמירה), ומייעדת אותו לשימור.

השטחים בתוכנית החדשה מעבר לגבולות האתר הלאומי המוכרז כיום, עשויים להיות מוכרזים בעתיד כהרחבה לאתר הלאומי.

הצעות טיול בסביבת אתר לאומי מחנה המעפילים בעתלית:

Hurvat karta.jpg

שמורת חורבת קרתה

Galim beach.jpg

שמורת חוף וים גלים

Etzba cave.jpg

מערת אצבע ורכס אצבע


קישורים נוספים וספרות מומלצת: