קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

עין הסמל והעמק הנעלם

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח!

טיול: עין הסמל והעמק הנעלם

טיול אתגרי למיטיבי לכת היורד ממרומי הגלבוע לעמק חרוד, דרך ערוץ תלול ועשיר ביתדות, סיפורי היסטוריה ופריחה עונתית שופעת.

  • אזור:הגלבוע והעמקים
  • מפת סימון שבילים: 3 - הגליל התחתון
  • מיקום: רכס הגלבוע, בין עפולה ובית שאן
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:אדום 3536, אדום 3450
  • עונות ביקור:חורף ואביב
  • שמורת טבע:כן
  • רמת קושי:מיטיבי לכת
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • דמי כניסה:חינם
  • תאריך ביצוע מסלול:18/3/2012
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:30/3/2012
תצפית מהר שאול

תצפית מהר שאול
עמית מנדלסון, 18/3/2012

<AdSense>google_ad_client = "pub-3670504824375444"; /* inature-top */ google_ad_slot = "5100266243"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; //--> <script type="text/javascript" src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js"> </script> </adsense>


מסלול הטיול: עין הסמל והעמק הנעלם

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:יעודכן
  • משך המסלול:4-3 שעות.
  • טיפוס מצטבר:ירידה מצטברת של 550 מ'.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

הר ברקן, מרץ 2012
תצפית מהר ברקן, מרץ 2012

יעודכן בקרוב!

הר ברקן ושביל האירוסים

הפנייה לחניון הר ברקן אינה משולטת (נכון למרץ 2012). בהר ברקן סומן שביל הליכה מעגלי מסומן אדום המתאים לכל המשפחה, וחלקו הראשון, מהחניון עד למצפור בפסגת ההר, הוא שביל סלול המתאים גם למוגבלי תנועה. בהמשך מסלול ההליכה, היורד מהר ברקן לעבר עין הסמל והעמק הנעלם, לא נפגוש אירוסים, ולכן מומלץ להתחיל את ההליכה בשביל הטבעתי בהר ברקן.

לצד המצפור נמצא מגדל תצפית של קק"ל, חלק ממערך שנועד לזהות שריפות ולאפשר את כיבויין המהיר. המגדל סגור לקהל. התצפית מהר ברקן מרשימה. בדרום ניתן לראות מכאן את הרי צפון השומרון – הר עיבל, ג'בל חורייש, הר בזק ועוד. במזרח נראה את הרי הגלעד, עמק חרוד ובית שאן. בצפון-מזרח – כוכב הירדן ובצפון הר תבור וגבעת המורה. במערב נראה את פסגות הר לפידים, הר גיבורים והר אלכסנדר.

אזור הר ברקן הוא חלק משמורת הגלבוע, והתפרסם בציבור בשל פריחתו המרהיבה של אירוס הגלבוע בחודש מרץ. בזכות האירוסים, נותר הר ברקן לא מיוער ושופע פריחה, לאחר מאבק ציבורי של החברה להגנת הטבע בשנות ה- 50'. בשנים האחרונות דעכו אוכלוסיות האירוסים בהר ברקן, אך עדיין ניתן לפגוש כאן פה ושם אירוסים.

שמו העברי של ההר ניתן לפי השם הערבי – שייח' ברקאן. נקודה זו היא אחת הגבוהות בגלבוע (רום 497 מ') אך לא הגבוהה ביותר (שיא הגובה הוא בהר מלכישוע, 538 מ', הנראה מכאן). מנקודה זו נוכל לעמוד על אופיו של הגלבוע – הצד הצפוני-מזרחי הוא מתלול מרשים היורד לעמק חרוד, ובראשו שורת פסגות בגב הרכס. מנגד, החלק הדרומי-מערבי, המהווה את עיקר הגלבוע, הוא אזור של גבעות מתונות וביניהן עמקים פוריים. רכס הגלבוע כולו נכבש בידי צה"ל במלחמת העצמאות, במסגרת מבצע "ארז". במבצע זה נתפסו הכפרים באזור עד לעיר ג'נין, בה התנהל קרב קשה נגד הצבא העיראקי במשטרת ג'נין. עם הגעת תגבורת עיראקית, נסוג צה"ל מג'נין וביסס קו חזית חדש כקילומטר וחצי צפונית לעיר, כאשר כפרי הגלבוע בשליטת ישראל. בקרבות עשרת הימים, כחודש לאחר מכן, פתחו העיראקים בהתקפת נגד והצליחו לכבוש חזרה כמעט את כל מורדות הגלבוע, עליהם היה קשה להגן, עד לאזור תל יזרעאל שהיה המוצב היחיד שלא נכבש בידיהם. לקראת סוף קרבות אלו, התארגן כוח שהורכב מבני העמק, ועלה בלילה להר ברקן - לתפיסת את הפסגה השולטת על העמק. שטחים נוספים בשוליו הדרומיים והמערביים של הגלבוע הועברו לריבונות ישראל כחלק מהסכמי שביתת הנשק עם ירדן, כולל הכפרים סנדלה ומוקייבלה ושמורת נחל בזק.

שביל ההליכה המסומן אדום הוא שביל מעגלי משני צידי כביש הנוף. לאחר המצפור, נחלוף לצד שרידי תעלות קשר (מתקופת מלחמת העצמאות) ועד מהרה נגיע לצומת שבילים ירוק-אדום. השביל הירוק, המכונה "שביל האירוסים" הוא שביל קווי באורך כק"מ אחד המגיע מנקודה זו לחניון האירוסים, בגבול היער מדרום לנו. אנו נלך בשביל האדום, נעבור לצד גת עתיקה ובור מים ונחצה במדרגות את דרך הנוף. שדה הראייה מוגבל ויש להיזהר בחציית הכביש. לאורך השביל הוצבו שלטי הסבר על צמחי האזור, אלא שעם השנים חלו שינויים בצמחים ליד השלטים, וכמעט אף אחד מהשלטים אינו מצביע על השם הנכון... אחרי שנחצה את הכביש נגיע לרחבת תצפית על מפגש חברות הצומח בגלבוע. מכאן נפנה שמאלה ונעלה במתינות. אחרי שנחלוף על פני מקבצי חרובים, נגיע לצומת שבילים, הניתנת לזיהוי ע"י עמוד ירוק (לא שילוט, נכון למרץ 2012). למי שאינו מיטיב לכת מומלץ לפנות כאן שמאלה ולשוב לחניון (אחרי חצייה זהירה של הכביש).

לכל השאר, נמשיך עם הסימון האדום ונחצה דרך עפר מסומנת שחור (דרך הפיתולים). למרגלות הדרך נעבור במעבר בקר, וניכנס לחורשת אורנים גדולה. בסוף החורשה נחצה דרך עפר ונמשיך בערוץ מתון למפגש שבילים כחול-אדום.

עין הסמל - סיפורו של משה רוזנפלד ז"ל

ירידה קצרה בשביל האדום תוביל אותנו אל עין הסמל - מעיין קטן ויבש כיום, הממוקם למרגלות השביל, וסביבו נבנו קירות תמך. לצד המעיין צומח עץ תאנה גדול, ובמקום נפגוש גם שלט הנצחה לזכר הסמל היהודי משה רוזנפלד ז"ל, הנחשב להרוג הראשון של "המרד הערבי" - מאורע תרצ"ו-תרצ"ט.

מערת רוזנפלד

מצפור רמי

העמק הנעלם

תל יוסף הישנה


איך להגיע:

הגישה למסלול זה היא מדרך נוף הגלבוע. כיוון שהמסלול אינו מעגלי, מומלץ תחילה להשאיר רכב בנקודת הסיום - תל יוסף הישנה.

לשם כך יש להגיע לכניסה לקיבוץ חפצי-בה. לבאים מגוש דן וחיפה, מומלץ לנסוע דרך צומת מגידו, ובצומת הסרגל לפנות לכביש 675 (כביש התענכים) עד צומת נבות. כאן נפנה ימינה לכביש 71 עד צומת השיטה, ובה נפנה ימינה לכביש 669. מכביש זה נפנה לחפצי-בה, ובשער הקיבוץ נפנה ימינה ונחלוף תחילה דרך הקיבוץ. נצא בשער האחורי של הקיבוץ ונמשיך בכביש אספלט (הכביש הישן) המסומן באדום. אחרי X ק"מ נגיע לצומת בה נפנה שמאלה וניסע עוד Y ק"מ עד לחניון הנמצא באתר תל יוסף הישנה.

מנקודה זו נשוב לחפצי-בה ולכביש 669. כעת נמשיך בכביש 669 אל "צומת מעלה גלבוע", הצומת הנמצאת בין בית אלפא וגן השלושה (הסחנה), ונעלה בכביש 6666 אל הגלבוע. ב"צומת יצפור" נפנה ימינה בכביש 667, נחלוף על פני חניון האירוסים ונפנה שמאלה לחניון הר ברקן.

לבאים מכיוון כביש הבקעה, מומלץ להגיע לכביש 669 דרך צומת שלוחות, להשאיר רכב אחד בחפצי-בה ולהמשיך כמתואר.


הצג את מהר ברקן לעמק הנעלם במפה גדולה יותר

<AdSense>google_ad_client = "pub-3670504824375444"; /* inature-middle */ google_ad_slot = "8969119389"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; //--> <script type="text/javascript" src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js"> </script> </adsense>


פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

שיא הפריחה באזור הוא בחודשים פברואר-אפריל. במרץ פורחים ברכס אירוס הגלבוע, צבעוני ההרים ונורית אסיה ואילו במרץ-אפריל פורח בשפע כלך מצוי.

שירותים למטיילים:

  • חניוני מטיילים בתחילת המסלול (הר ברקן) ובסוף המסלול (תל יוסף הישנה).

הערות ואזהרות:

  • המסלול תלול במיוחד וכרוך בשימוש בדרגיות רבות. לפיכך הוא מיועד למיטיבי לכת בלבד.
  • במסלול זה קיימת סכנת החלקה חמורה, ואין לבצעו בימי גשם או יום-יומיים לאחר הגשמים.
  • רוב המסלול חשוף לשמש, ולא מומלץ לביצוע בימים חמים.





<AdSense>google_ad_client = "pub-3670504824375444"; /* inature-bottom */ google_ad_slot = "2039121510"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; //--> <script type="text/javascript" src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js"> </script> </adsense>


אתרים ומסלולים נוספים בסביבה

Har saul1.jpg

דרך נוף הגלבוע

Wadi yitzpor4.jpg

נחל יצפור

Harod spring.jpg

גן לאומי מעיין חרוד