קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

הבדלים בין גרסאות בדף "נחל יחיעם"

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
(יצירת דף עם התוכן "{{לבדיקה}} <meta name="keywords" content="נחל יחיעם, טיול בנחל יחיעם"></meta> <meta name="description" content="נחל יחיעם - ט...")
(אין הבדלים)

גרסה מ־17:54, 21 בספטמבר 2018

דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח!

דף הבית   /   טיולים בצפון   /   טיולים בגליל העליון   /   נחלים בצפון   /   נחל יחיעם

מסלול טיול: נחל יחיעם

נחל יחיעם - טיול בין כפר דרוזי ציורי, מבצר צלבני וחורש מוצל.

  • מסלול טיול
  • אזור:הגליל העליון
  • מפת סימון שבילים: הגליל העליון 2
  • מיקום: דרומית לקיבוץ יחיעם
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:יעודכן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:כן
  • רמת קושי:רגיל
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:8 ק"מ (כולל מבצר יחיעם).
  • תאריך ביצוע מסלול:13/8/2018
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:13/8/2018



Wadi shaal.jpg

חורבת בילטון - מבט לנחל שעל, (עמית מנדלסון, 7/10/2004)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: יער וחורש קווי

רקע: נחל יחיעם

חורבת בילטון, אוקטובר 2014

נחל יחיעם הינו בין הנחלים היפים בגליל המערבי. מסלול הטיול המלא בנחל מתאים לאוהבי הליכה, ומחייב הקפצת רכבים ארוכה יחסית, אם כי קיימת אופציה למסלול מעגלי למיטיבי לכת. המסלול משלב בין חורש מוצל, היסטוריה ומורשת קרב.

איך להגיע:

המסלול מתחיל בכפר הדרוזי יאנוח, שהגישה אליו הינה או מתוך היישוב כפר ורדים או מכביש הגישה ליישוב כליל (כביש 8721).

וייז לנקודת ההתחלה: בית הבד העתיק יאנוח.

נקודת הסיום נמצאת במרכז היישוב כליל. הגישה ליישוב הינה מצומת כליל בכביש 8721. במרחק 3.5 ק"מ מזרחה לכיוון יאנוח-ג'ת, מסתעף כביש למרכז היישוב. בכביש זה ניסע עוד 1.6 ק"מ ונזהה את קצה הסימון הירוק (בנקודה זו אין שילוט הכוונה).

מרחק הנסיעה מנקודת הסיום לנקודת ההתחלה הינו כ-10.5 ק"מ, כולל נסיעה בתוך שני הכפרים הדרוזיים ג'ת ויאנוח, ומומלץ להסתייע בתוכנת ניווט.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:8 ק"מ (כולל מבצר יחיעם).
  • משך המסלול:7-4 שעות הליכה.
  • טיפוס מצטבר:בחלקו הראשון של המסלול, ירידה של כ-200 מ'. עלייה של כ-50 מ' למבצר יחיעם וירידה של 260 מ' נוספים ליישוב כליל.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

תצפית לנחל שעל, אוקטובר 2014
מערת עין שעל, אוקטובר 2014

התחנה הראשונה במסלולנו הינה בית הבד העתיק ביאנוח. זהו מבנה אבן ציורי ובו בתי בד שמורים היטב, האחד מטיפוס "ים וממל" והשני מטיפוס "קורה ומכבש". המקום הינו בבעלות תושבי הכפר, וניתן לבקש את רשותם להציץ במתחם.

מבית הבד יש לנו עוד 700 מ' בכביש בירידה מתונה (ניתן לדלג על קטע זה ברכב), עד לעיקול הכביש, בו פונה הסימון ימינה (צפונה) לדרך עפר. אחרי פחות מ-100 מ' מהכביש, ניפרד גם מדרך העפר ונתחיל בירידה ארוכה יחסית לערוץ נחל יחיעם. חלק זה של המסלול הינו חשוף לשמש, עם פינות צל פה ושם.

בדרכנו נתרשם מנופי החורש, וממפגש הנחלים משאן ויחיעם שמעלינו. לאחר כק"מ מהכביש, נחצה את ערוץ נחל יחיעם (קטע מוצל ויפה) ומייד נתחיל בעלייה מתונה וארוכה בחורש פתוח לעבר קצה קיבוץ יחיעם. חלקה האחרון של העלייה הינו בדרך עפר.

עם הגיענו לקצה הקיבוץ, נפגוש בכביש ההיקפי של הקיבוץ. השביל המסומן אינו נכנס לקיבוץ, אלא נצמד משום מה לגדר מצידה החיצוני, בתוואי צר ולא נוח במיוחד להליכה. באם שער הקיבוץ פתוח, ובאם איננו מטיילים בקבוצה גדולה העשויה להפריע לשלוות התושבים, נוח יותר ללכת בדרך ההיקפית, למרגלות מבצר יחיעם.

במרחק 400 מ' מערבה, נגיע לשער נוסף בגדר הקיבוץ, לצד בית הקברות של הקיבוץ במלחמת העצמאות. בחלקה זו קבורים ארבעה חללים בלבד, וביניהם איתן זית, מפקד המשוריין הראשון בשיירת יחיעם, המשוריין היחיד שהצליח לפרוץ את המצור הערבי באסון השיירה במלחמת העצמאות. אשתו פנינה שלחה יד בנפשה ונקברה לצידו, כמו גם שני חללים נוספים מהמלחמה.

מומלץ מאד להקדיש כשעה לביקור בגן לאומי מבצר יחיעם. לשם כך, נפנה מהשער ימינה ונלך כ-100 מ' לאורך גדר הגן הלאומי, עד לקופת האתר (מרחק ההליכה בדף זה כולל כקילומטר הליכה במבצר יחיעם ובאתריו).

המבצר הצלבני העתיק שימש את השליט הבדווי דאהר אל-עומאר, ובמלחמת העצמאות היווה את מעוזם של מגיני קיבוץ יחיעם הנצור.

לאחר הביקור במבצר נשוב לבית הקברות הקטן. השביל יורד מכאן למרפסת תצפית יפהפייה על החורש הנרחב בנחל יחיעם. מכאן נפנה תחילה שמאלה (מזרחה) כדי לעקוף מדרגת סלע, ואז נרד בנתיב תלול מעל לעבר ערוץ הנחל עצמו.

נחל יחיעם בחלק זה של המסלול, מציע למטיילים "מנהרת צל" ארוכה ויפהפייה, שאורכה כקילומטר וחצי עד לקצה היישוב כליל. לקראת היישוב, מתחלף השביל הרגלי בדרך עפר.

היישוב כליל הינו יישוב חריג בנוף הארץ, ובנוי בצורה המזכירה את הפזורה הבדווית על פני שטחים נרחבים, תוך הימנעות מחיבור לחשמל (אך תלות מוחלטת של תושבי היישוב ברכב הפרטי, שכן הפיזור הנרחב לא מאפשר כלל שימוש בתחבורה ציבורית).

אנו נמשיך בדרך עפר רחבה (המשמשת לעיתים גם כלי רכב), בגדה הצפונית של הנחל, ואחרי כברת דרך נעצור למנוחה בצל עץ חרוב גדול ויפה המעוטר בסרטים צבעוניים. אלמוני חמד לצון והציב כאן שלט - "ציון לשרח בת אשר". שרח בת אשר הייתה נכדתו של יעקב, המוזכרת במקרא פעמיים, הן בין בני ישראל שירדו מצריימה והן בין יוצאי מצרים. אזכור חריג זה גרר בעקבותיו אגדות שונות, וביניהן האגדה לפיה הילדה שרח הייתה זו שבישרה ליעקב אבינו כי בנו האהוב יוסף עודנו חי ומושל במצרים, ובעקבות כך בירך אותה יעקב אבינו באריכות ימים. לימים, הייתה שרח האחרונה שנותרה בחיים מהדור שירד מצריימה, ועם יציאת מצרים, גילתה שרח למשה רבנו את מקום קבורתו של יוסף, ובכך התאפשר לבני ישראל לקיים את שבועתם ליוסף להעלאת עצמותיו לארץ ישראל. שרח נמנית בין עשרת הצדיקים שלפי חז"ל נכנסו בחייהם לגן עדן. מה לשרח ולכאן? איננו יודעים.

מעט לאחר "ציון שרח", נפרד הסימון מדרך העפר והופך שוב לשביל רגלי (חשוף לשמש) החוצה את ערוץ נחל יחיעם בפעם האחרונה, ולאחר כמה מאות מטרים מסתיים בכביש סלול - נקודת הסיום.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

שירותים למטיילים:

אין במסלול שירותים למטיילים.

הערות ואזהרות:

  • חלקו הראשון של המסלול חשוף לשמש.
  • קטע המסלול בין מבצר יחיעם לכליל מוצל ונעים גם בקיץ.
  • סכנת החלקה לאחר הגשמים בירידה ממבצר יחיעם לנחל יחיעם.
  • ניתן לקצר במקצת את המסלול בתחומי היישוב כליל, ולחסוך כקילומטר הליכה חשופה לשמש. הדבר דורש יכולת התמצאות מסויימת ונסיעה בדרכי עפר (עבירות לכל רכב אך לא לאוטובוסים).

הצעות טיול בסביבת נחל יחיעם:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:



המפה נטענת...