הבדלים בין גרסאות בדף "משער הגיא ללטרון"
שורה 118: | שורה 118: | ||
|הצעות טיול בסביבה= | |הצעות טיול בסביבה= | ||
{{3טורים| | {{3טורים| | ||
− | {{ת| | + | {{ת|ein_mesila1.jpg|עין מסילה}} |
[[עין מסילה]] | [[עין מסילה]] | ||
| | | |
גרסה מ־20:11, 18 בדצמבר 2015
מסלול טיול: משער הגיא ללטרון
משער הגיא ללטרון - טיול לאורך שביל ישראל ודרך בורמה, בנופי גבעות מיוערות.
- מסלול טיול
- אזור:השפלה
- מפת סימון שבילים: מבואות ירושלים 9
- מיקום: סמוך למחלף שער הגיא
- גישה:רגלית, אופניים, רכב שטח
- שבילי טיול:אדום 9370, ירוק 9373, שחור 9354, אדום 9375, כחול 9213
- עונות ביקור:כל השנה
- שמורת טבע:כן (שמורת נחל מאיר ונחל נחשון)
- רמת קושי:רגיל
- סוג מסלול:קווי ארוך
- כניסה: חינם
- אורך המסלול:9.5 ק"מ.
- תאריך ביצוע מסלול:14/9/2013
- תאריך ביקור אחרון בשטח:14/9/2013
דרך בורמה, (עמית מנדלסון, 14/9/2013)
עוד אתרים בסביבה
הצעות טיול בסביבה
רקע: משער הגיא ללטרון
יערות שער הגיא הם אחת "הריאות הירוקות" החשובות בין גוש דן וירושלים.
ביערות אלו עובר שביל ישראל, החופף במסלול הטיול לתוואי "דרך בורמה" - דרך שנפרצה במלחמת העצמאות כתחליף לכביש החסום דרך לטרון, ופרצה את המצור על ירושלים. מצור זה החל בחודשים הראשונים של שנת 1948, במקביל לצמצום הכוחות הבריטיים בארץ. הכפרים הערביים בדרך לירושלים ניצלו את שליטתם הטופוגרפית על הדרך, ותקפו שיירות אספקה יהודיות לעיר הנצורה. אחרי שמספר שיירות נקלעו לקרבות קשים עם הלוחמים הערביים, פתחו כוחות "ההגנה" במבצע "נחשון" באפריל 1948, במהלכו נתפסו כפרים לאורך הדרך והועברו שיירות אספקה. עם תום המבצע, נחסמה שוב הדרך לירושלים, ובמהלך מאי-יוני 1948 התחוללו מספר קרבות קשים ביותר באזור לטרון, שם נותרה אחיזה ערבית בתוואי הדרך לירושלים. לקראת סוף מאי 1948, כבשו כוחות צה"ל את הכפר בית סוסין (כיום בין נווה שלום ותעוז), מה שהביא ליצירת מסדרון רציף בשליטה ישראלית מירושלים בואכה חולדה. עם יצירתו של מסדרון זה, נסללה בחופזה דרך ג'יפים באזור הגבעות התלולות, כציר אספקה העוקף את מוצבי הלגיון בלטרון. דרך זו כונתה "דרך בורמה", על שם דרך דומה שנסללה במלחמת סין-יפן בשנים 1938-1937, ואיפשרה הובלת אספקה לסין תוך עקיפת השליטה היפנית במזרח סין. דרכים עוקפות נוספות בארץ זכו לכינוי זה, אך השם נשמר בתודעה הציבורית רק כאן.
השימוש ב"דרך בורמה" כדרך צבאית להובלת אספקה הופסק עם סלילת "כביש הגבורה" - כביש 44 מצומת נחשון לצומת שמשון, בשנת 1949.
מסלול הטיול מתאים להולכי רגל ולרוכבי אופניים. חלקים ניכרים מהמסלול מתאימים גם לכלי רכב (בעיקר רכב שטח, אך גם רכב רגיל עד לנווה שלום, אם עוקפים את העלייה בדרך בורמה).
לתשומת לב: בין אוקטובר 2013 לאפריל 2014 צפויות עבודות תשתית של חברת "נתיבי גז" בקטעים שונים לאורך דרך בורמה. למטיילים (ובמיוחד ברכב) כדאי להתקשר טלפונית לחברה ולוודא את מצב העבודות בשטח, טל' 073-2903821.
איך להגיע:
מסלול הטיול אינו מעגלי ומחייב הקפצת רכבים.
מומלץ להשאיר תחילה רכב אחד בנקודת הסיום, בתחנת הדלק בלטרון (צומת חטיבה 7). הגישה לכאן היא ממחלף לטרון, פנייה לכיוון מערב ואחרי כק"מ - בצומת חטיבה 7 - פנייה ימינה (צפונה) ומייד פנייה למתחם תחנת הדלק ומוזיאון יד לשריון.
אחרי שנשאיר רכב בנקודת הסיום, ניסע לנקודת ההתחלה. לשם כך יש לפנות במחלף שער הגיא לכיוון בית שמש, ואחרי מאות מטרים נראה שלט חום המפנה דווקא שמאלה לאנדרטת מח"ל ולדרך הג'יפים. המסלול שלנו פונה ימינה (ללא שלט חום, נכון לספטמבר 2013).
את הרכב כדאי להשאיר מעט מדרום, במגרש חנייה הצמוד מדרום לתחנת הדלק מסילת ציון (הגישה היא דרך התחנה ומייד אחרי התחנה פנייה ימינה לחניית כורכר). מקום נוסף המשמש לחנייה הוא לצד אנדרטת מח"ל, בצד המזרחי של כביש 38, אולם בשל קו הפרדה לבן והצורך בחצייה רגלית של הכביש, לא מומלץ לחנות בנקודה זו עבור מסלול טיול זה.
בחזרה, יש להמשיך ברכב עד מושב מסילת ציון כדי להסתובב חזרה צפונה.
תיאור מסלול הטיול:
פרטי מסלול |
---|
|
מהכביש נצעד מערבה בדרך עפר טובה, המסומנת בסימון שבילים אדום ובסימון שביל ישראל, ולאחר שנחלוף על פני מסעף דרך צדדית למשתלה, נגיע למתקן מגודר של חברת "מקורות".
בצידה הצפוני של הדרך נמצאת בריכת שכשוך להנאת המטיילים, המתמלאת מדי פעם ע"י צינור קצר. זוהי פינה נעימה למנוחה, והפינה הרטובה הוודאית היחידה לכל אורך המסלול - כך שבקיץ כדאי לשקול להפוך את כיוון המסלול. מכאן ניכנס לתחומי יערות שער הגיא (פארק יצחק רבין).
לאחר כ- 150 מ' מהבריכה, נגיע לאתר עין מסילה. המעיין הוא למעשה באר רדודה ומגודרת מימין לדרך, ואילו בחורשה משמאל נמצא חניון ובו אטרקציה בדמות שולחנות מודרניים המאפשרים לשחק במשחקים קדומים (מנקלה ו"משחק טחנת הקמח").
אנחנו הולכים למעשה בעמק נחל, הנקרא "נחל דרך בורמה" , לציון תוואי דרך בורמה העובר כאן.
נמשיך בדרך העפר ולאחר כברת דרך, בקצה שדה פתוח מימין, נגיע לנקודה בה פונה הסימון הרשמי שמאלה. אין להתבלבל עם הסימון של קק"ל, המופיע כחץ אדום הממשיך ישר, על עמוד עץ קצר. הדרך המסומנת מתעקלת שמאלה וחולפת לאורך גבול היער וכרמי גפנים. לאחר כמה מאות מטרים נגיע למתקן מגודר, לצידו נפנה ימינה ונחצה את ערוצו של נחל מאיר. עם חציית הנחל, נגיע לצומת דרכים בה נפנה ימינה ונלך שוב בגבול היער - הפעם ממערב לנחל - לכיוון צפון. האיגוף הגדול הוא בגלל כרמי הגפנים, מחד, והצמחייה הסבוכה לאורך נחל מאיר, מאידך.
אחרי מאות מטרים, מתעקלת הדרך שמאלה בשולי הגבעה. לפנינו, מעבר לכרמים, נראית קבוצת אקליפטוסים יפה, המציינת את מקומו של עין חילה - מעיין עונתי קטן בערוץ נחל מאיר. המסלול שלנו לא מגיע למעיין, היבש בקיץ, אך זוהי פינה נאה לביקור.
לאחר שנקיף את הגבעה מצפון וממערב, נגיע לצומת שבילים כחול-אדום. זוהי צומת "מפוצלת", תחילה נראה את הסימון הכחול הפונה שמאלה, ואחרי הליכה קצרה נפגוש גם את הסימון הפונה ימינה. אנו נמשיך עם הסימון האדום, ועד מהרה נגיע לשלטים המספרים את סיפורה של דרך בורמה. כמו כן מסופר כאן סיפורו של "קו השילוח" . עם הגידול באוכלוסיית ירושלים בתקופת המנדט הבריטי, הקימו הבריטים קו מים לירושלים ממעיינות הירקון, בתוואי שעבר דרך לטרון. הזרמת המים מצינור זה לירושלים הופסקה בידי הערבים במאי 1948, והתושבים נאלצו להסתמך על מלאי המים המוגבל בבורות ובבריכות אגירה. השגת הרצף הקרקעי שאיפשר את פריצת דרך בורמה, איפשרה גם את הקמתו של קו מים חלופי לירושלים, שהנחתו הושלמה בתוך חודש ימים (יולי-אוגוסט 1948). קו מים זה הוביל מים מקידוחים באזור רחובות, ופתר את מצוקת המים בעיר. עם השלמת "כביש הגבורה" ב- 1949, הונח לצידו קו מים קבוע (ובאזור זה עוברים עד היום קווי מים נוספים לירושלים).
מכאן מתחיל קטע קשה במקצת של המסלול. לכלי רכב פרטיים, מומלץ שלא לעלות בדרך בורמה אלא לפנות ימינה עם הסימון הכחול.
העלייה קצרה ותלולה, ומתגברת על הפרש גובה של 55 מ' (בצידו השני של הרכס, הפרש הגבהים גדול יותר - אך על פני מרחק ארוך יותר). כדאי לשים לב בפיתול הדרומי לשלטי ההסבר על "הסרפנטינות" - הפיתולים שנועדו להתגבר על המדרון התלול, וכן דגמי המשוריין והמשאית. שלט נוסף במעלה הדרך מספר על "השפאלות" - רשתות הברזל שהונחו על הדרך כדי לאפשר מעבר משאיות. דגם המשוריין שהוצב בסרפנטינה יושב על "שפאלה" שכזו.
לקראת סוף העלייה נגיע לצומת טי ובה נפנה שמאלה. מימין לדרך יש פינת ישיבה, ובקרבת מקום נראה שרידים נוספים של "קו השילוח".
עד מהרה נגיע לצומת דרכים אדום-ירוק. כאן נפנה ימינה וניפרד מדרך בורמה. אחרי מאות מטרים, נגיע לצומת דרכים ירוק-כחול. כאן נמצא אתר הנצחה ליהדות פרו, ומכאן ניתן גם לצפות לכיוון צפון-מזרח, לעבר משלטי "רכס התותחים" שבמזרח פארק קנדה. אנו נמשיך צפונה עם הסימון הירוק.
בסופו של דבר נגיע לצומת טי עם דרך מסומנת שחור. למעוניינים בכך, דרך זו מאפשרת מסלול הליכה מעגלי: פנייה ימינה תוביל אותנו לאתר עין חילה שהוזכר לעיל, ואחריו מטפס הסימון השחור לרכס גבעת חתול ומסתיים בכביש 38 כ- 200 מ' בלבד מצפון לנקודת ההתחלה.
אנו נפנה שמאלה לכיוון נווה שלום. לאחר כ- 700 מ' מסתעפת ימינה (צפונה) דרך קצרה למתקן מגודר של "מקורות". כ- 20 מ' אחרי המסעף, נמצא בצד ימין של הדרך פסיפס עתיק שאינו משולט. הפסיפס נחשף בחפירות, אולם כיום הוא חשוף להרס (פסיפסים עתיקים לרוב היו בתוך בתי מגורים ומבני דת). בקרב חלק מהמטיילים פשה נוהג של הרטבת הפסיפסים כדי להתרשם מהצבעים, אולם פעולה תמימה זו מזרזת את התבלות הפסיפסים, ואנו ממליצים להימנע ממנה (אם כי כדאי לבקר במקום מעט לאחר הגשמים, כדי להתרשם מאותו אפקט).
לאחר עוד כ- 150 מ' נגיע לצומת דרכים. שביל ישראל פונה כאן ימינה (צפונה) ומסומן אדום, ואילו הסימון השחור ממשיך ישר לעבר נווה שלום. המעוניינים לקצר את המסלול ימשיכו לנווה שלום, אך אנו ממליצים על האופציה הארוכה (אופציה זו אינה עבירה לרכב פרטי).
דרך העפר גולשת במדרון צפונה, וממנה נשקף נוף יער המגינים, תל גזר ולפרקים גם מבצר לטרון. מעט אחרי שנחלוף על פני בית הקברות של נווה שלום (שטח פרטי הסגור למטיילים), פונה שביל ישראל שמאלה ונפרד מהסימון האדום. מדובר על קטע הליכה רגלי של כ- 200 מ' דרך בתת סירה קוצנית, כדי לקצר עיקול גדול בדרך הרכב. המטיילים ברכב (וגם באופני כביש) ימשיכו עם הסימון האדום, ולאחר כ- 600 מ' יפגשו שוב את שביל ישראל, לצד עץ דקל. בהמשך, נחלוף לצד סבך גדול של צמחייה משמאל, המסתיר מעיין המסומן במפות. כעת נרד לעמק נחל נחשון, ונחצה את הערוץ (זורם בחורף, יבש בקיץ). קטע זה של הנחל הוכרז כשמורת טבע (שמורת נחל מאיר ונחל נחשון), בעיקר כדי להגן על אתר רבייה של הדו-חי הנדיר טריטון הפסים.
לאחר חציית הערוץ, נחצה דרך עפר בכיוון מזרח-מערב. דרך זו אינה אלא הכביש ההיסטורי לירושלים עד למלחמת העצמאות. הכביש הוביל מיפו לרמלה ומשם בתוואי כביש 424 של ימינו. הכביש עקף את גבעת לטרון מדרום והתחבר לכביש המודרני במעלה עמק נחל נחשון. כביש 1 המוכר לנו כיום נסלל בשלהי שנות ה- 70', בשיפולי גבעות מודיעין ותוך חצייה קצרה של "הקו הירוק" באזור לטרון (גם אנחנו חוצים באזור זה את "הקו הירוק").
מכאן נתחיל לעלות לגבעת לטרון עטורת כרמי הזיתים (הפרש גובה של 60 מ' מערוץ הנחל). מעט לפני סוף העלייה נמצאים אורנים בודדים המספקים פינת צל איכותית. מכאן מומלץ להשקיף אחורה לנוף בו הלכנו, ולהתרשם במיוחד מהעמק היפה ועטור הכרמים שבו עוברים הנחלים מאיר ונחשון. ברקע נראית פסגתו המיוערת של הר ארנה, ולצידה שמורת המסרק הניכרת באנטנות התקשורת שבשוליה. עד מהרה נגיע לצומת השבילים כחול-אדום, למרגלות שרידי מבצר לטרון - מבצר צלבני הרוס וסביבו תעלות קשר ירדניות. מכלול המבצר אינו מתוחזק ולכן הביקור בו אינו מומלץ. שביל ישראל עבר פעם בראש הגבעה, והוסט מעט דרומה בשל המפגעים הבטיחותיים שבאתר.
למי שטרם התעייף, מומלץ לפנות עם הסימון הכחול ימינה, למרגלות גבעת לטרון ולאחר כ- 250 מ' נגיע לאנדרטת חטיבה 7. מכאן נשוב חזרה לצומת השבילים ועתה נמשיך שמאלה בסימון הכחול, הנצמד לגדר מנזר לטרון. ירידה קצרה תוביל אותנו לחניית המנזר הציורי, בו מומלץ לבקר בשעות הפתיחה - תוך שמירה על כללי ההתנהגות. כאן נסיים את המסלול ונשלח רק את הנהגים להביא את הרכב מהחנייה במתחם תחנת הדלק בלטרון - מרחק 800 מ' נוספים (חניון המנזר עצמו מיועד למבקרי ואורחי המנזר, ולא רצוי להשאיר בו רכב לזמן ממושך).
למסיימים בנווה שלום, המסלול מתקצר בשני ק"מ (7.5 ק"מ).
פריחה ומוקדי עניין עונתיים:
- ינואר - פברואר - פריחת עירית גדולה.
- אוגוסט-ספטמבר - פריחת חצבים בתחילת המסלול (עשרות מטרים מכביש 38, צפונית לדרך המסומנת) וחבצלת קטנת-פרחים בכרמי הזיתים לצד מנזר לטרון, ופרטים מעטים של חורשף מצוייץ ביער האורנים.
שירותים למטיילים:
- תחנות דלק בשני קצוות המסלול.
- חניוני מטיילים עם מתקני משחק ופינות ישיבה במספר נקודות לאורך הדרך.
- מי שתייה ושירותים רטובים בתחנות הדלק ובכניסה למנזר לטרון.
הערות ואזהרות:
- המסלול משותף להולכי רגל, רוכבי אופניים וכלי רכב. מומלץ ללכת בשולי הדרך ולגלות עירנות.
- בחניונים לאורך הדרך ייתכן עומס מטיילים בחגים ובשבתות יפות.
- בחורף ובאביב תיתכן זרימה בערוץ נחל נחשון, העשויה לחייב הליכה קצרצרה במים.
- לתשומת לב: בין אוקטובר 2013 לאפריל 2014 צפויות עבודות תשתית של חברת "נתיבי גז" בקטעים שונים לאורך דרך בורמה. למטיילים (ובמיוחד ברכב) כדאי להתקשר טלפונית לחברה ולוודא את מצב העבודות בשטח, טל' 073-2903821.
הצעות טיול בסביבת משער הגיא ללטרון: