הבדלים בין גרסאות בדף "טיילת חופי נתניה"
שורה 129: | שורה 129: | ||
[[נחל פולג]] | [[נחל פולג]] | ||
| | | | ||
− | {{ת| | + | {{ת|dora_pond1.jpg|פארק נתניה - בריכת דורה}} |
[[פארק נתניה - בריכת דורה]] | [[פארק נתניה - בריכת דורה]] | ||
}} | }} |
גרסה מ־10:13, 13 ביוני 2015
מסלול טיול: טיילת חופי נתניה
לאורך מצוקי החוף בנתניה נמצאת טיילת נופית הצופה לים, מהארוכות ומהמרשימות בישראל.
- מסלול טיול
- אזור:השרון
- מפת סימון שבילים: השרון ומערב השומרון- 7
- מיקום: נתניה
- גישה:רגלית, אופניים
- שבילי טיול:שביל ישראל
- עונות ביקור:כל השנה
- שמורת טבע:לא
- רמת קושי:לכל המשפחה
- סוג מסלול:קווי ארוך
- כניסה: חינם
- אורך המסלול:5 ק"מ.
- תאריך ביצוע מסלול:19/8/2013
- תאריך ביקור אחרון בשטח:19/8/2013
המזרקה בכיכר העצמאות, (עמית מנדלסון, 19/8/2013)
עוד אתרים בסביבה
הצעות טיול בסביבה
רקע: טיילת חופי נתניה
נתניה היא העיר הגדולה בין תל אביב וחיפה, ולכן זכתה בעבר לכינוי "בירת השרון". לעיר יש רצועת חוף ארוכה המאופיינת לרוב במצוק המתנשא לגובה עשרות מטרים מעל לשפת הים - דבר המבטיח למטיילים תצפיות נוף מרשימות. בגב המצוק הוסדרה טיילת יפה, בה עובר גם שביל הטיולים הלאומי - שביל ישראל.
איך להגיע:
מסלול הטיול אינו מעגלי, ומתחיל במפגש הרחובות דיזנגוף והרצל, במרכז העיר נתניה. נקודה זו נמצאת במרחק 500 מ' הליכה מהתחנה המרכזית בנתניה, וכן ניתן לחנות ברחובות הסמוכים (חנייה בכחול-לבן או בחניונים בתשלום).
נקודת הסיום נמצאת בקצה הדרומי של שדרות עובד בן-עמי, החופף לקצה הדרומי של טיילת המצוק כיום. החנייה באזור זה אינה כרוכה בתשלום.
תיאור מסלול הטיול:
פרטי מסלול |
---|
|
ממפגש הרחובות דיזנגוף והרצל (בו ניצבים פסלי כלייזמרים, מעשה ידי האומן לב סגל), ניכנס למדרחוב באורך כ- 250 מ' בחלקו המערבי נמצאת כיכר העצמאות - הכיכר המרכזית של העיר נתניה. הכיכר שופצה במהלך השנים 2013-2012, ומוגדרת ע"י עיריית נתניה כ"כיכר האינטראקטיבית הראשונה בישראל". במסגרת זו הוקמה בכיכר מזרקה גדולה, המאפשרת בשעות היום שעשועי מים, ואילו בשעות החשיכה (לאחר השעה 20:00 בקיץ) משמשת כתפאורה למופע אורקולי מרהיב. בנוסף, הוצבו כאן מסכים אלקטרוניים גדולים המציגים מידע בנושאים שונים הקשורים לעיר נתניה, וממלאים תפקיד גם במופע האורקולי הלילי. בעתיד הקרוב, יאפשרו מסכים אלו גם פעילות אינטראקטיבית עם הקהל בסיוע יישום לטלפונים חכמים. בצד המערבי של הכיכר נמצאת בריכת נוי עם צמחיית מים מגוונת (לבריכה זו, המוגדרת "אקולוגית", הכניסה אסורה). מסביב יש מסעדות ובתי קפה, כיאה לאחת מערי התיירות החשובות בישראל.
נחצה בזהירות את רחוב דוד המלך. חלק זה של הכיכר לא שופץ, ומשלב עמוד אבן בגובה 12 מ' יחד עם קיר זיכרון ובו תבליט של לוחם שנפל בקרב ונשקו נשמט מידיו - "אנדרטת הלוחם" אותה פיסל מוטי ציפר. האנדרטה הוצבה בכיכר בשנת 1961. בצד הצפוני של האנדרטה נמצא מבנה נטוש, בו שכן בעבר קולנוע "אסתר", הקולנוע הראשון בנתניה שהוקם ב- 1936, ושימש גם כמקום מסתור למעפילים שהגיעו לחופי העיר במהלך תקופת המנדט. המבנה מיועד לשימור, כאשר לצידו יוקם מגדל מגורים חדש. נדבך נוסף בהתחדשות מכלול הטיילת, הוא שיפוצו של מלון "גולדאר" שהיה נטוש למעלה מעשור, וייהפך במהלך 2014 למלון "ליאונרדו פלאזה" החדש.
מכאן נחזור מעט לרחוב דוד המלך, בו נפנה שמאלה (צפונה) ונמשיך כ- 230 מ' עד לצומת רחוב ביאליק. משמאל לרחוב נמצא מלון "פארק" - בו אירע הפיגוע הקשה ביותר במהלך "האינתיפאדה השנייה". מחבל מתאבד שחדר למלון בעת עריכת ליל הסדר, ב- 27 במרץ 2002, רצח 30 בני אדם ו- 160 נוספים נפצעו. בעקבות הפיגוע, שהיה שיאו של גל טרור, יצאה מדינת ישראל למבצע "חומת מגן" לכיבוש מחדש של ערי יהודה ושומרון - צעד שהוביל לירידה דראסטית בהיקף הטרור שיצא משטחי יו"ש.
מדרום למלון נמצאת מסעדת "מרקש" מאחוריה מסתתר מפל מים מלאכותי יפה. מכאן נלך לאורך הטיילת דרומה, נעקוף אמפיתיאטרון ונגיע לקצה המערבי של כיכר העצמאות - תחום "גן המלך דוד", גן היסטורי שנחנך בשנת 1936 ושוקם בשנות ה- 1990.
מכאן יורד גרם מדרגות לעבר חוף הים. בסמוך ומדרום לגרם המדרגות נמצאת מזרקת החבצלת, המזרקה, שפוסלה ע"י יצחק שמואלי מעין הוד, ניצבה במרכז כיכר העצמאות מאז 1973 והועברה מעט מערבה במהלך שיפוץ הכיכר. מזרקה זו היוותה את אחד מסמלי העיר נתניה, ומוארת בלילה.
כעת נרד במדרגות לעבר חוף הים. באזור זה נמצאים שני חופי רחצה, חוף הרצל בצפון וחוף סירונית בדרום, ובתווך מפרץ מלאכותי שנוצר כתוצאה מהקמת שוברי גלים.
נפנה שמאלה (דרומה) לעבר חוף סירונית, ונגיע לאטרקציה נוספת - "המעלית לים". כיוון שהעיר יושבת בראש מצוק, הגישה הרגלית לים לא נוחה למתקשים בהליכה, ובשנת 2004 נפתח כאן מגדל ובו שתי מעליות המאפשרות גישה נוחה לים. השימוש במעלית כרוך בבדיקה בטחונית.
נעלה במעלית חזרה לטיילת, (לצד המעלית יש תצפית לים, המזכירה חרטום ספינה), ועתה נפנה ימינה ונחבור לתוואי שביל ישראל, שילווה אותנו מכאן והלאה עד סוף המסלול (אם כי הסימון דליל). לאחר עשרות מטרים, נפנה שמאלה ונעזוב את הטיילת - הנקטעת כאן ע"י מתחם מלונאות בתהליכי הקמה.
הליכה קצרה ברחוב גד מכנס תוביל אותנו לרחוב דנקנר, כאשר בפינה יש שתי וילות פרטיות היושבות בראש המצוק. לאחר וילות אלו, נחזור לטיילת המטופחת. נחצה כביש היורד לחוף סירונית, ונמשיך בשולי רחוב ברוך רם. נחלוף על פני מלון "כרמל" הבולט בנוף, ונגיע לשדרות עובד בן-עמי, ע"ש מייסד העיר נתניה. בתחילת השדרות יש מקבץ פסלים קטן.
מכאן יש לנו עוד כברת דרך, בנוף פתוח יותר. לאורך הטיילת יש מדשאות ופינות ישיבה, ובראש המצוק התלול גדלים פה ושם צמחי חוף, כולל חבצלת החוף, נר-הלילה החופי ואחרים.
בדרך נפגוש באתר ייעודי למצנחי רחיפה, ובהמשך דרומה נגיע לבית קפה בודד על הטיילת, לצד מלון נוסף (מלון איילנד). מעבר לכביש נמצא מלון שלישי - מלון רמדה. באזור זה הוסדר דק עץ נרחב, ומדרום לבית הקפה נמצא מתחם מתקני משחק לילדים. כקילומטר נוסף דרומה, נגיע לכביש היורד לחוף ארגמן. ניתן לרדת לטבילה נוספת בים, אך בהעדר מעלית צריך גם לעלות בחזרה.
בצומת שדרות עובד בן-עמי ושמחה ארליך נחצה את הכביש לכיוון צפון-מזרח. נעלה לעבר הבניין הסמוך אלינו, המשמש כמרכז הנצחה לחללי חיל החימוש. מאחורי הבניין (מצפון-מערב) נמצאת אנדרטת חיל החימוש, ומעבר לה נמצאת אנדרטה נוספת בחצר בית "יד לבנים" - סלע גדול המזכיר במקצת דמות אדם שראשו שחוח. סלע זה הובא לכאן ממדבר סיני, ולמרגלותיו הכתובת "בני גזע דוד שנפלו וחרבם בידם, אין אמת זולתם ואין הוד מלבדם". לצד הסלע יש "נרות" מתכת גדולים. ניתן להיכנס גם לבית "יד לבנים" עצמו בשעות הפתיחה.
האנדרטה השלישית, היא לא רק החדשה ביותר אלא גם המפורסמת ביותר - אנדרטת הניצחון המציינת את ניצחון הצבא האדום על גרמניה הנאצית. בחנוכת אנדרטה זו, בקיץ 2012, נכח נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. האנדרטה מורכבת משני חלקים, מעבר צר וחשוך בין קירות מתכת עליהם תבליטים המנציחים מחד את זוועות השואה ומאידך את גבורתו של הצבא האדום, ומכאן יוצאים לעבר שתי "כנפי סלע" לבנות הצופות לים ומסמלות את הניצחון ואת התקווה לשלום.
מאחורי האנדרטה נמצא גן פסלים, המהווה המשך לאנדרטת חיל החימוש, ובו פסלי מתכת אותם עיצבו אנשי חיל החימוש עם חלקי מנועים וטנקים. לצד כל פסל יש שלט הסבר.
מאנדרטת הניצחון נרד במדרגות חזרה לשדרות עובד בן-עמי, ונחצה שוב את הכביש במעבר החצייה. בצמוד ומדרום לרחוב שמחה ארליך נמצא מתחם בית גולדמינץ - שהוקם בשנות ה- 50' כמוזיאון לאומנות, אולם הפך לימים למתקן נופש של האגודה למען החייל.
מכאן ודרומה מתחיל הקטע האחרון של הטיילת, טיילת "גלי ים שנחנכה בשנת 2012. האטרקציה המרכזית כאן היא פסלי אבן גדולים וצבעוניים, פרי יצירתו של האמן רוסלן סרגייב. בנוסף לפסלים אלו, בולט כאן שינוי בנוף הצומח - במקום מדשאות, גינון עם צמחי חוף, ובין היתר נר-הלילה החופי, פרגה צהובה וקריתמון ימי.
אורכה של טיילת זו הוא כ- 800 מ', והיא מסתיימת בפתאומיות אל מול מתחם המזבלה העירונית של נתניה, שנסגרה זה מכבר. בימים אלו (2013) מתבצעות במתחם זה עבודות נרחבות לפינוי הפסולת, דבר שיאפשר פיתוח עירוני ותיירותי בקטע זה.
כאן, בקצה הטיילת, מסתיים המסלול.
בסיום המסלול, לצועדים בשביל ישראל, ניתן להמשיך עם השביל דרומה לכיוון שמורת האירוסים. קטע זה מחייב הליכה מנהלתית של כקילומטר, לאורך גבול המזבלה העירונית ובשולי שדרות בן גוריון, עד לחניון השמורה.
גלרית תמונות - טיילת חופי נתניה
פריחה ומוקדי עניין עונתיים:
- באביב ובקיץ - פריחת צמחי חוף במצוק הכורכר, בעיקר בחלק הדרומי של הטיילת.
- עונת הרחצה - לרוב מסוף מרץ-תחילת אפריל עד אמצע אוקטובר.
שירותים למטיילים:
- שירותים ציבוריים - בקצה המערבי של כיכר העצמאות, בחוף סירונית ובחוף ארגמן.
- ספסלי ישיבה ופינות צל - לכל אורך המסלול.
- מתקני משחק לילדים - בעורף חוף סירונית ובאמצע הדרך מחוף סירונית לחוף ארגמן.
- בתי קפה ומסעדות - בעיקר באזור כיכר העצמאות, וכן בחופי הרחצה.
- בית יד לבנים - המקום פתוח בימים א'-ה' בשעות 16:00-07:30, סגור בשבתות ובחגים.
הערות ואזהרות:
- הכניסה למזרקה בכיכר העצמאות מותרת בשעות היום. עם חשיכה (שעה 20:00 בקיץ) מתקיים במזרקה מופע אורקולי והכניסה למים אסורה. לשאר המזרקות והבריכות במסלול, הכניסה אסורה.
- בשל סכנת התמוטטות של המצוקים, אין לחצות את הגדרות לאורך הטיילת וכן מומלץ לא ללכת למרגלות המצוקים.
- השימוש ב"מעלית לים" בחוף סירונית, מחייב בדיקה בטחונית.
הצעות טיול בסביבת טיילת חופי נתניה:
קישורים נוספים וספרות מומלצת:
- הפן האישי - אתרו של מוטי פנחסי, מציע צילומי נוף ייחודיים מרחבי הארץ, ובפרט אתרים בעיר נתניה.
- המעלית לים - באתר עיריית נתניה.
- הפיגוע במלון פארק - באתר ויקיפדיה.
- בית גולדמינץ - באתר ויקיפדיה.
תודות:
מוטי פנחסי.