קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

הבדלים בין גרסאות בדף "ניסוי1"

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
שורה 1: שורה 1:
 
{{לבדיקה}}
 
{{לבדיקה}}
<meta name="keywords" content="נחל פרת, נחל פרת עליון, ואדי קלט, בריכת המפלים, טיול בנחל פרת"></meta>
+
<meta name="keywords" content="נחל עורבים, טיול בנחל עורבים, טיול בגולן"></meta>
<meta name="description" content="מסלול אתגרי בין שניים משלושת המעיינות הגדולים בנחל פרת - עין פרת ועין מבוע."></meta>
+
<meta name="description" content="נחל עורבים בגולן מציע למטיילים קניון מרשים, מפלים בחורף ובאביב ותצפיות נוף לעמק החולה."></meta>
 
{{מסלולי טיול
 
{{מסלולי טיול
|סקירה=מסלול אתגרי בין שניים משלושת המעיינות הגדולים בנחל פרת.
+
|סקירה=קניון מרשים ותצפיות נוף לעמק החולה.
|תמונה=middle_prat1.jpg
+
|תמונה=wadi_orvim.jpg
 
|שם_הצלם=עמית מנדלסון
 
|שם_הצלם=עמית מנדלסון
|מקום_הצילום=קניון נחל פרת
+
|מקום_הצילום=נחל עורבים
|תאריך_הצילום=29/10/2005
+
|תאריך_הצילום=7/5/2004
|אזור=צפון מדבר יהודה
+
|אזור=הגולן
|מפת_סימון_שבילים=8 - צפון מדבר יהודה
+
|מפת_סימון_שבילים=1 - הגולן
|מיקום=צפונית לכביש מס' 1 באזור היישובים עלמון, כפר אדומים ואלון
+
|מיקום=
 
|גישה=רגלית
 
|גישה=רגלית
|שבילי_טיול=אדום 8130, כחול 8135
+
|שבילי_טיול=אדום 1261
 
|עונות_ביקור=חורף ואביב
 
|עונות_ביקור=חורף ואביב
 
|שמורת_טבע=כן
 
|שמורת_טבע=כן
 
|רמת_קושי=מיטיבי לכת
 
|רמת_קושי=מיטיבי לכת
 
|סוג_מסלול=קווי ארוך
 
|סוג_מסלול=קווי ארוך
|כניסה=בתשלום
+
|כניסה=חינם
|תאריך_ביצוע_מסלול=29/10/2005
+
|תאריך_ביצוע_מסלול=7/5/2004
|תאריך_ביקור_אחרון_בשטח=25/1/2007
+
|תאריך_ביקור_אחרון_בשטח=7/5/2004
|קדם אזהרה=2
+
|1=[[שמורת נחל שניר]]
|0={{אזהרה בטחונית יוש}}
+
|2=[[שמורת החרמון]]
|1=[[נחל פרת תיכון - מעין מבוע לעין קלת|נחל פרת תיכון]]
+
|3=[[שמורת נחל קדש]]
|2=[[עין מבוע]]
+
|4=[[שמורת הר אביטל]]
|3=[[רימונים וכוכב השחר]]
+
|5=[[שמורת נחל חמדל]]
|4=[[אתרי מרכז בקעת הירדן|מרכז בקעת הירדן]]
+
|6=[[שמורת נחל עורבים]]
|5=[[נחל אוג]]
+
|7=[[שמורת חורשת טל]]
|6=[[שמורת נחל פרת]]
+
|8=[[שמורת תל דן]]
|7=[[מערת צדקיהו|מערת צדקיהו בירושלים]]
+
|9=[[שמורת נחל חרמון - הבניאס]]
|8=[[שמורת נחל ייט"ב וכוכב השחר|נחל ייט"ב וכוכב השחר]]
+
|10=[[מצפה חוסיין]]
|9=[[שמורת ערבות יריחו]]
 
|10=[[גן לאומי נבי סמואל]]
 
 
|רקע כללי=
 
|רקע כללי=
 +
[[תמונה:ein_shaharit1.jpg|left|thumb|200px|עין שחרית, ינואר 2007]]
 
מסלול הטיול כולל שניים משלושת המעיינות הגדולים ב[[שמורת נחל פרת]] - עין פרת ועין מבוע.
 
מסלול הטיול כולל שניים משלושת המעיינות הגדולים ב[[שמורת נחל פרת]] - עין פרת ועין מבוע.
  
הכניסה למסלול כרוכה בתשלום באתר [[עין פרת]]. להולכים מעין מבוע לעין פרת, יש לסיים את המסלול לפני שעת סגירת השמורה.
 
 
אזור הטיול בצפון מדבר יהודה נחשב שקט יחסית, עם זאת בשל נוכחות של אוכלוסייה בדווית לאורך המסלול, והמרחק היחסי מהכביש לאחר הביקור ב[[עין מבוע]], יש צורך בנשק, קבוצה ואישור בטחוני למסלול.
 
 
|איך_להגיע=
 
|איך_להגיע=
מסלול הטיול הוא קווי ומחייב הקפצת רכבים.
+
המסלול מתחיל במפגש ציר הנפט עם אפיק נחל עורבים, כ- 7 ק"מ מזרחית לצומת גונן על כביש 959, יש לפנות לכביש הנפט ולנסוע בו עד לחציית אפיק נחל עורבים. יש להעזר במפת סימון שבילים להגעה לנקודה זו.
 
+
סיום המסלול הוא בכביש מס' 959, כק"מ מזרחית לצומת גונן.
אתר עין פרת נמצא בצפון מדבר יהודה, מרחק כ- 5 ק"מ נסיעה משכונת פסגת זאב בירושלים.
+
|אורך המסלול=4 ק"מ.
 
+
|משך המסלול=3-5 שעות.
יש לעבור את מחסום חיזמא ובכיכר לפנות ימינה. אחרי כק"מ פנייה שמאלה לכיוון עלמון ונסיעה לפי השילוט דרך היישוב עד ליציאה ממנו, והלאה בכביש מפותל לעבר החנייה העליונה.
+
|טיפוס מצטבר=ירידה רציפה של 380 מ', מרום 640 מ' לרום 260 מ' (יציאה מהנחל), עלייה קלה וירידה לרום 200 מ', עלייה לרום 240 מ' וסיום ברום 210 מ'.
 
+
|מפה=wadi_orvim.gif
כאשר אין עומס מטיילים, ניתן להמשיך בכביש ולרדת לחנייה התחתונה של האתר.  
 
 
 
רכב שני מומלץ להשאיר בכניסה ליישוב אלון. לשם כך יש לנסוע בכביש 437 ממסעף עלמון עד צומת מישור אדומים, לפנות שמאלה לכביש 1 ובמסעף כפר אדומים לפנות ימינה ומייד שמאלה לתוואי דרך אלון. אחרי כ- 3 ק"מ נגיע ליישוב אלון.
 
 
 
ניתן גם להשאיר את הרכב השני באתר [[עין מבוע]] (המשך נסיעה בדרך אלון עוד כ- 2 ק"מ) או במפגש נחל פרת וכביש אלון (עוד כק"מ מעין מבוע בדרך אלון), אך הדבר לא מומלץ בשל חשש לפריצה לכלי הרכב.
 
 
 
|אורך המסלול=7 ק"מ.
 
|משך המסלול=5-3 שעות.
 
|טיפוס מצטבר=ירידה מרום 285 מ' לרום 100 מ' (באמצע עלייה של כ- 50 מ'), בסיום עלייה של 160 מ' ליישוב אלון (או 40 מ' אם מסיימים בכביש אלון).
 
|מפה=upper_prat.gif
 
 
|תיאור המסלול=
 
|תיאור המסלול=
[[תמונה:ein_shaharit1.jpg|left|thumb|200px|עין שחרית, ינואר 2007]]
+
בחציית ציר הנפט את אפיק נחל עורבים, נעבור בפירצה בין גדרות התוחמות את תוואי צינור הנפט, מעיראק לצידון שבלבנון, ונמשיך לפי הסימון האדום בגדה הצפונית של נחל עורבים.
[[תמונה:ein_shaharit2.jpg|left|thumb|200px|עין שחרית, ינואר 2007]]
 
[[תמונה:prat_amma.jpg|left|thumb|200px|תוואי אמת המים, ינואר 2007]]
 
מסלול הטיול כולל שניים משלושת המעיינות הגדולים ב[[שמורת נחל פרת]] - עין פרת ועין מבוע.
 
 
 
אזור הטיול בצפון מדבר יהודה נחשב שקט יחסית, עם זאת בשל מיקום המסלול מעבר לקו הירוק והמרחק היחסי מהיישובים הישראליים, יש צורך בנשק, קבוצה ואישור בטחוני למסלול.
 
 
 
תחילת המסלול היא באתר [[עין פרת]]. הכניסה לאתר זה היא בתשלום, ואין להיכנס לפני השעה 08:00.
 
 
 
למעוניינים בשיטוט מקיף במכלול עין פרת, ניתן לטייל גם בשביל המסומן שחור 8134 לחורבת עין פארה, וממנו להתחבר לשביל ההליכה המתואר להלן.
 
 
 
אין לצאת ממתחם עין פרת מזרחה לאחר השעה 11:00, וחשוב להביא זאת בחשבון.
 
 
 
השביל המסומן אדום נמשך לאורך הגדה הדרומית של הנחל. תחילה נחלוף לצד מבנים מנדטוריים ישנים, ואחרי הליכה קצרה נגיע לסכר קטן ובריכה לצידו. בקרבת הסכר נפרד הסימון האדום מאפיק הנחל, ואנו נמשיך באפיק עם הסימון הכחול. למעוניינים בכך, ניתן יהיה לשוב עם השביל האדום חזרה לעין פרת במסלול מעגלי. במרחק הליכה קצרה נוספת, הולך ונסגר אפיק הנחל לקניון, המכונה בערבית ואדי ע'זאל. לאזור ראש הקניון ניתן להגיע גם בשביל רגלי היורד משכונת נופי פרת בכפר אדומים הסמוך.
 
 
 
בדפנות הקניון ניתן לזהות שרידי '''אמת מים''' קדומה שהובילה את מי עין פרת במורד הנחל, לכיוון מצודת קיפרוס היושבת מעל ליריחו.
 
  
הנחל צונח במפל קטן לנקיק יפה ובו בריכה ארוכה. שביל ההליכה עובר בראש המצוק מעל לבריכה, ויורד לנחל בהמשך (ניתן לשוב לטבילה בבריכה).
+
לאחר כמה מאות מטרים, פוגש השביל דרך עפר ולידה שלט של רשות הטבע והגנים המבשר על כניסתנו לתחומי שמורת נחל עורבים. השביל ממשיך עם הדרך עוד כמאתיים מטרים, לנקודת תצפית לקניון הנחל ולעמק החולה. מנקודת התצפית יורד השביל במתינות יחסית, עם מספר קטעים תלולים, (זהירות מסכנת החלקה בחורף), ומגיע לאפיק נחל עורבים מתחת למפל הגדול.
  
מעט אחרי בריכת הנקיק, יבחינו חדי העין במערה קטנה בגדה הצפונית של הנחל, ממנה זורמים מים לאפיק. זהו עין פוג'ירה (המכונה גם "עין שחרית"), אחד ממספר מעיינות זעירים ולא מוכרים לאורך [[נחל פרת]].
+
לאורך הדרך יש פריחה אביבית ובין היתר [[תורמוס ההרים]], חוטמית זיפנית ודרדר גדול-פרחים. השביל מגיע לאפיק הנחל מתחת למפל בזלתי שגובהו כ- 20 מ', פינה נעימה למנוחה בצל התאנים הרבות.
 +
'''המשך המסלול מכאן מיועד למיטיבי לכת בלבד, ואין לרדת בו בימי גשם או מייד לאחר הגשמים, עקב סכנת החלקה'''. האחרים ישובו על עקבותיהם באותה דרך. נרד בשביל לצד מפל בזלתי נוסף בגובה מספר מטרים, ואחריו נעקוף מפל גירני בגובה כ- 3 מ'.
  
נמשיך לאורך הנחל. פה ושם יש בריכות יפות. לעיתים חסום האפיק בסבך שיחי עבקנה, ושביל ההליכה נדחק לצד גדת הנחל.
+
השביל העוקף את מפל הגיר יורד בתלילות לאפיק הנחל, '''בנקודה זו, הקרקע אינה יציבה ויש להיזהר במיוחד מדרדור אבנים'''. להקלת הירידה, הותקן כאן מעקה בטיחות. נמשיך בין מצוקי הבזלת והגיר, לאחר כ- 300 מ' נוספים נגיע למפגש עם היובל הדרומי של נחל עורבים, ונמשיך במורד הנחל המאוחד. ההליכה היא על סלעים בזלתיים ויש להיזהר מחשש למעידה.
  
בקטע מסוים, ניעזר בדרגיות על מנת ללכת במצוק מעל לקטע סבוך. נשוב לאפיק ונוכל לזהות במדרונות שיחים רבים של [[אוג קוצני]].
+
בשלב מסויים, מתעקל הנחל צפונה ויורד דרך דרדרת סלעים גדולים, ואז שב ופונה מערבה. בנקודה זו, מומלץ לשים לב לציורים על המצוק הדרומי של הנחל: מגיני דוד, מנורה, ספר תנ"ך ועוד. ציורים אלו הם עדות להסתננות של צעירים מיישובי האזור לאפיק הנחל לפני מלחמת ששת הימים, כאשר האזור היה בשליטה סורית . כק"מ וחצי מנקודת ההתחלה, נפתח בפנינו חלון נוסף לעמק החולה, ולאחריו עוקף השביל מדרום מפל גיר בגובה כ- 6 מ'.
  
לקראת סוף הקטע הקניוני, מטפס שביל ההליכה בתלילות ועולה לגדה המזרחית, שם נחבור לאמת המים ועימה נרד במתינות לעבר
+
בתחתית המפל נראה נגמ"ש הפוך ועליו קבוע לוח זיכרון לזכר חייל צה"ל, סמל אלנתן שכטר ז"ל, שנהרג בהתהפכות הנגמ"ש לאפיק באביב 2001 - תזכורת כואבת לתאונות הדרכים הרבות שנגרמו בעיקול הגדול של כביש 959, מעל ומדרום לאפיק הנחל. במורד האפיק פזורים שלדיהם של עוד מספר כלי רכב שהתרסקו לתהום הנחל. מכאן, הולך ונפתח הנחל וגם נוף הצומח מתחלף ליער פארק של אלון התבור וליבנה רפואי.
מפגש הנחלים מכמש - פרת. כאן נפגיוש את השביל האדום שעקף את קניון הנחל בגדה הצפונית, לאורך תוואי צינור מים שהוביל מים מ[[עין מבוע]] לעבר ירושלים בתקופת המנדט הבריטי. למעוניינים במסלול מעגלי, יש לפנות כאן ולחזור לאורך הסימון האדום (מסלול חשוף לשמש).
 
  
ממפגש הנחלים נמשיך באפיק מזרחה עוד כמה מאות מטרים ללא זרימה, עד שנגיע לכביש אלון. למעוניינים, ניתן להקפיץ רכב לנקודה זו (מומלץ לדאוג לשמירה על הרכב), אך מומלץ להמשיך עד ל[[עין מבוע]]. נחצה את הכביש בזהירות ולאחר מאות מטרים נוספים נגיע למעיין, המהווה פינת חמד בלב המדבר.
+
עוד כמאתיים מטרים הליכה, ואנו מתייצבים על דרך הפטרולים הישנה . מכאן נפנה דרומה לכיוון הכביש. הדרך חשופה לשמש ברובה, לאחר 1.1 ק"מ מעזיבת הנחל נמצאת פינת צל (קבוצת עצים). אחרי כמאתיים מטרים נוספים נחצה ערוץ רדוד, אפיקו של נחל קומרן. אם נצפה מנקודה זו צפונה לדרך בה הלכנו, נבחין בחומת אבנים נמוכה העוברת לאורך מורדות הגולן מעל לדרך, עולה ויורדת במדרונות. יש אומרים שחומה זו מסמנת את הגבול בין שטח המנדט הבריטי על ישראל והמנדט הצרפתי על סוריה לפני מלחמת העצמאות.
  
במידה והעדפנו להשאיר את הרכב ביישוב אלון, מחכה לנו עלייה קצרה ותלולה (160 מ')  לעבר מצפה אורית (במהלך הדרך, נחצה את כביש אלון).
+
עוד כמאתיים מטרים הליכה, ואנו מתייצבים על דרך הפטרולים הישנה . מכאן נפנה דרומה לכיוון הכביש. הדרך חשופה לשמש ברובה, עם תצפיות ליישובי עמק החולה ולנוף הסוואנה של מורדות הגולן. לאחר 1.1 ק"מ מעזיבת הנחל נמצאת פינת צל (קבוצת עצים). מכאן מתחילה עלייה קלה דרומה, נעבור לצד כוורות דבורים ולאחר חציית ואדיון נוסף, נגיע לעיקול בכביש 959, כק"מ ממזרח לצומת גונן.  
 
 
<h3>אפשרויות נוספות</h3>
 
 
 
ניתן לשלב מסלול זה עם מסלול [[נחל פרת תיכון - מעין מבוע לעין קלת]], לטיול יום מלא למיטיבי לכת.
 
 
 
כמו כן ניתן לבצע גיחות קצרות למעיינות בלבד - [[עין פרת]] ו[[עין מבוע]].
 
  
 
|פריחה ומוקדי עניין עונתיים=
 
|פריחה ומוקדי עניין עונתיים=
[[תמונה:prat_dargiot.jpg|left|thumb|200px|קטע הדרגיות במסלול, ינואר 2007]]
+
זרימת מים במפלים בימי החורף.
* ינואר-פברואר - פריחת כדן סגול, בצלציה א"י, [[רקפת מצויה]].
 
* פברואר-מרץ - פריחת [[כלנית מצויה]] ו[[צבעוני ההרים]].
 
* מרץ - פריחת [[צמר מפוצל]].
 
* ספטמבר - פריחת [[חצב מצוי]] וטיון דביק.
 
  
 
|שירותים למטיילים=
 
|שירותים למטיילים=
[[עין פרת]] הוא אתר מוסדר בתשלום. לפרטים נוספים ראו בדף הרלוונטי.
+
אין במסלול שירותים למטיילים.
  
 
|הערות ואזהרות=
 
|הערות ואזהרות=
* מסלול הטיול מחייב תיאום בטחוני, נשק וקבוצה. את התיאום יש לבצע מול מתא"ם פיקוד מרכז, טל' 02-5305042 (המספר מופיע גם בגב מפת סימון שבילים).
+
* השביל היורד מהמפלים לעמק החולה מסולע ביותר ומיועד למיטיבי לכת בלבד!
* ניתן להפוך את המסלול למסלול מעגלי שאינו כולל את עין מבוע, ע"י חזרה לעין פרת בשביל האדום לאורך צינור המים.
+
* ההליכה באפיק הנחל (מעבר לתצפית המפלים), בימי גשם וזרימה חזקה, מסוכנת ויש להימנע ממנה!
* קיימת סכנת פריצה לרכבים באזור, ולכן מומלץ לא להשאיר רכב במגרשי החנייה במרחב מחוץ לתחומי יישוב (חניית עין פרת נחשבת בטוחה).
+
* הנחל אכזב, ולמעט תקופה קצרה בחורף ובאביב, אין מים בקטע זה של הנחל.
* סכנת שטפונות והחלקה - אין לבצע מסלול זה בימי גשם או בימים בהם צפויים גשמים במעלה אגן הניקוז של הנחל.
+
* המסלול חשוף כמעט לחלוטין לשמש, ונקודות הצל במסלול מעטות.
* אין במסלול שירותי הצלה, הרחצה באחריות המתרחצים.
 
* מי הנחל והמעיינות אינם ראויים לשתייה.
 
* המסלול כרוך בשימוש בדרגיות ובהליכה בדרגשי סלע, העשויים להיות צרים יחסית.
 
 
 
|קישורים נוספים וספרות מומלצת=
 
* נחל פרת (ואדי קלת) - ספי בן יוסף, הוצאת החברה להגנת הטבע, 1982.
 
* [[שמורת נחל פרת]].
 
  
 
|הצעות טיול בסביבה=
 
|הצעות טיול בסביבה=
שורה 123: שורה 77:
 
<td valign="top" width="20">
 
<td valign="top" width="20">
 
<imagemap>
 
<imagemap>
תמונה:falls_pool.jpg|200px
+
תמונה:tel_anafa.jpg|200px
default [[נחל פרת תיכון - מעין מבוע לעין קלת]]
+
default [[שמורת תל אנפה]]
 
desc none</imagemap>
 
desc none</imagemap>
[[נחל פרת תיכון - מעין מבוע לעין קלת]]
+
[[שמורת תל אנפה]]
 
</td>
 
</td>
 
<td valign="top" width="20">
 
<td valign="top" width="20">
שורה 132: שורה 86:
 
<td valign="top" width="20">
 
<td valign="top" width="20">
 
<imagemap>
 
<imagemap>
תמונה:ein_mabua.jpg|200px
+
תמונה:har_avital.jpg|200px
default [[עין מבוע]]
+
default [[שמורת הר אביטל]]
 
desc none</imagemap>
 
desc none</imagemap>
[[עין מבוע]]
+
[[שמורת הר אביטל]]
 
</td>
 
</td>
 
<td valign="top" width="20">
 
<td valign="top" width="20">
שורה 142: שורה 96:
 
<imagemap>
 
<imagemap>
 
תמונה:wadi_og_canyon.jpg|200px
 
תמונה:wadi_og_canyon.jpg|200px
default [[נחל אוג]]
+
default [[שמורת נחל חמדל]]
 
desc none</imagemap>
 
desc none</imagemap>
[[נחל אוג]]
+
[[שמורת נחל חמדל]]
 
</td></tr></table>
 
</td></tr></table>
  
 
}}
 
}}

גרסה מ־08:40, 23 בספטמבר 2012

דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח!

מסלול טיול: ניסוי1

קניון מרשים ותצפיות נוף לעמק החולה.

  • מסלול טיול
  • אזור:הגולן
  • מפת סימון שבילים: 1 - הגולן
  • מיקום:
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:אדום 1261
  • עונות ביקור:חורף ואביב
  • שמורת טבע:כן
  • רמת קושי:מיטיבי לכת
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:4 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:7/5/2004
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:7/5/2004



Wadi orvim.jpg

נחל עורבים, (עמית מנדלסון, 7/5/2004)


עוד אתרים בסביבה

רקע: ניסוי1

עין שחרית, ינואר 2007

מסלול הטיול כולל שניים משלושת המעיינות הגדולים בשמורת נחל פרת - עין פרת ועין מבוע.

איך להגיע:

המסלול מתחיל במפגש ציר הנפט עם אפיק נחל עורבים, כ- 7 ק"מ מזרחית לצומת גונן על כביש 959, יש לפנות לכביש הנפט ולנסוע בו עד לחציית אפיק נחל עורבים. יש להעזר במפת סימון שבילים להגעה לנקודה זו. סיום המסלול הוא בכביש מס' 959, כק"מ מזרחית לצומת גונן.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:4 ק"מ.
  • משך המסלול:3-5 שעות.
  • טיפוס מצטבר:ירידה רציפה של 380 מ', מרום 640 מ' לרום 260 מ' (יציאה מהנחל), עלייה קלה וירידה לרום 200 מ', עלייה לרום 240 מ' וסיום ברום 210 מ'.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

בחציית ציר הנפט את אפיק נחל עורבים, נעבור בפירצה בין גדרות התוחמות את תוואי צינור הנפט, מעיראק לצידון שבלבנון, ונמשיך לפי הסימון האדום בגדה הצפונית של נחל עורבים.

לאחר כמה מאות מטרים, פוגש השביל דרך עפר ולידה שלט של רשות הטבע והגנים המבשר על כניסתנו לתחומי שמורת נחל עורבים. השביל ממשיך עם הדרך עוד כמאתיים מטרים, לנקודת תצפית לקניון הנחל ולעמק החולה. מנקודת התצפית יורד השביל במתינות יחסית, עם מספר קטעים תלולים, (זהירות מסכנת החלקה בחורף), ומגיע לאפיק נחל עורבים מתחת למפל הגדול.

לאורך הדרך יש פריחה אביבית ובין היתר תורמוס ההרים, חוטמית זיפנית ודרדר גדול-פרחים. השביל מגיע לאפיק הנחל מתחת למפל בזלתי שגובהו כ- 20 מ', פינה נעימה למנוחה בצל התאנים הרבות. המשך המסלול מכאן מיועד למיטיבי לכת בלבד, ואין לרדת בו בימי גשם או מייד לאחר הגשמים, עקב סכנת החלקה. האחרים ישובו על עקבותיהם באותה דרך. נרד בשביל לצד מפל בזלתי נוסף בגובה מספר מטרים, ואחריו נעקוף מפל גירני בגובה כ- 3 מ'.

השביל העוקף את מפל הגיר יורד בתלילות לאפיק הנחל, בנקודה זו, הקרקע אינה יציבה ויש להיזהר במיוחד מדרדור אבנים. להקלת הירידה, הותקן כאן מעקה בטיחות. נמשיך בין מצוקי הבזלת והגיר, לאחר כ- 300 מ' נוספים נגיע למפגש עם היובל הדרומי של נחל עורבים, ונמשיך במורד הנחל המאוחד. ההליכה היא על סלעים בזלתיים ויש להיזהר מחשש למעידה.

בשלב מסויים, מתעקל הנחל צפונה ויורד דרך דרדרת סלעים גדולים, ואז שב ופונה מערבה. בנקודה זו, מומלץ לשים לב לציורים על המצוק הדרומי של הנחל: מגיני דוד, מנורה, ספר תנ"ך ועוד. ציורים אלו הם עדות להסתננות של צעירים מיישובי האזור לאפיק הנחל לפני מלחמת ששת הימים, כאשר האזור היה בשליטה סורית . כק"מ וחצי מנקודת ההתחלה, נפתח בפנינו חלון נוסף לעמק החולה, ולאחריו עוקף השביל מדרום מפל גיר בגובה כ- 6 מ'.

בתחתית המפל נראה נגמ"ש הפוך ועליו קבוע לוח זיכרון לזכר חייל צה"ל, סמל אלנתן שכטר ז"ל, שנהרג בהתהפכות הנגמ"ש לאפיק באביב 2001 - תזכורת כואבת לתאונות הדרכים הרבות שנגרמו בעיקול הגדול של כביש 959, מעל ומדרום לאפיק הנחל. במורד האפיק פזורים שלדיהם של עוד מספר כלי רכב שהתרסקו לתהום הנחל. מכאן, הולך ונפתח הנחל וגם נוף הצומח מתחלף ליער פארק של אלון התבור וליבנה רפואי.

עוד כמאתיים מטרים הליכה, ואנו מתייצבים על דרך הפטרולים הישנה . מכאן נפנה דרומה לכיוון הכביש. הדרך חשופה לשמש ברובה, לאחר 1.1 ק"מ מעזיבת הנחל נמצאת פינת צל (קבוצת עצים). אחרי כמאתיים מטרים נוספים נחצה ערוץ רדוד, אפיקו של נחל קומרן. אם נצפה מנקודה זו צפונה לדרך בה הלכנו, נבחין בחומת אבנים נמוכה העוברת לאורך מורדות הגולן מעל לדרך, עולה ויורדת במדרונות. יש אומרים שחומה זו מסמנת את הגבול בין שטח המנדט הבריטי על ישראל והמנדט הצרפתי על סוריה לפני מלחמת העצמאות.

עוד כמאתיים מטרים הליכה, ואנו מתייצבים על דרך הפטרולים הישנה . מכאן נפנה דרומה לכיוון הכביש. הדרך חשופה לשמש ברובה, עם תצפיות ליישובי עמק החולה ולנוף הסוואנה של מורדות הגולן. לאחר 1.1 ק"מ מעזיבת הנחל נמצאת פינת צל (קבוצת עצים). מכאן מתחילה עלייה קלה דרומה, נעבור לצד כוורות דבורים ולאחר חציית ואדיון נוסף, נגיע לעיקול בכביש 959, כק"מ ממזרח לצומת גונן.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

זרימת מים במפלים בימי החורף.

שירותים למטיילים:

אין במסלול שירותים למטיילים.

הערות ואזהרות:

  • השביל היורד מהמפלים לעמק החולה מסולע ביותר ומיועד למיטיבי לכת בלבד!
  • ההליכה באפיק הנחל (מעבר לתצפית המפלים), בימי גשם וזרימה חזקה, מסוכנת ויש להימנע ממנה!
  • הנחל אכזב, ולמעט תקופה קצרה בחורף ובאביב, אין מים בקטע זה של הנחל.
  • המסלול חשוף כמעט לחלוטין לשמש, ונקודות הצל במסלול מעטות.

הצעות טיול בסביבת ניסוי1:

Tel anafa.jpg

שמורת תל אנפה

Har avital.jpg

שמורת הר אביטל

Wadi og canyon.jpg

שמורת נחל חמדל