קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

הבדלים בין גרסאות בדף "שביל שומר הגבעות - נס ציונה"

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
שורה 10: שורה 10:
 
|אזור=פלשת
 
|אזור=פלשת
 
|מפת_סימון_שבילים=10- גוש דן וחוף פלשת
 
|מפת_סימון_שבילים=10- גוש דן וחוף פלשת
|מיקום=רחובות
+
|מיקום=נס ציונה
 
|גישה=רגלית
 
|גישה=רגלית
 
|שבילי_טיול=לא מסומן
 
|שבילי_טיול=לא מסומן
 
|עונות_ביקור=כל השנה
 
|עונות_ביקור=כל השנה
|שמורת_טבע=כן (בריכת רחובות)
+
|שמורת_טבע=כן
|רמת_קושי=רגיל
+
|רמת_קושי=לכל המשפחה
 
|סוג_מסלול=מעגלי
 
|סוג_מסלול=מעגלי
 
|כניסה=חינם
 
|כניסה=חינם
|תאריך_ביצוע_מסלול=15/10/2008
+
|תאריך_ביצוע_מסלול=10/4/2014
|תאריך_ביקור_אחרון_בשטח=22/3/2011
+
|תאריך_ביקור_אחרון_בשטח=10/4/2014
 
|1=[[מזרח רחובות]]
 
|1=[[מזרח רחובות]]
 
|2=[[גבעות מרר]]
 
|2=[[גבעות מרר]]
שורה 32: שורה 32:
  
 
|רקע כללי=
 
|רקע כללי=
'''[[גן לאומי גבעות נס ציונה]]''', משתרע ברכס הכורכר שממערב לנס ציונה. מרכסי הכורכר אחרונים שנותרו כסביבה טבעית ופתוחה. בשטח הגבעות ישנו מגוון בעלי חיים, שזהו בית הגידול הטבעי שלהם. ציפורים, שועלים, תנים, קיפודים, נחשים, קמטנים, צבים, נברנים חרקים, ועוד מינים רבים.  בגבעות צומחים כ- 150 מיני צמחי בר – ביניהם רותם, לוטם, סחלב פרפרני, אירוס הארגמן אזוב, קידה שעירה, קורנית מקורקפת ועוד רבים.  
+
שביל "שומר הגבעות" הוא שביל הליכה המקיף את גבעות הכורכר בנס ציונה, המיועדות להיכלל בעתיד ב[[גן לאומי גבעות נס ציונה]].
  
בחודשי החורף והאביב פורחים בגבעות בשלל צבעים, כלניות, חרציות, אירוסים ופרגים. מרכס גבעות הכורכר נשקפת תצפית פנורמית של אזור השפלה.  יפה במיוחד השקיעה.  
+
בחודשי החורף והאביב פורחים בגבעות בשלל צבעים, כלניות, חרציות, אירוסים ופרגים. מרכס גבעות הכורכר נשקפת תצפית פנורמית למרחבי צפון פלשת.  יפה במיוחד השקיעה.  
 
|איך_להגיע=
 
|איך_להגיע=
מתוך העיר נס ציונה.  
+
הגישה למסלול הינה מרחוב דרך גבעות הכורכר, במערב העיר נס ציונה.
  
 
|אורך המסלול=2.5 ק"מ.
 
|אורך המסלול=2.5 ק"מ.
שורה 43: שורה 43:
 
|מפה=east_rehovot.gif
 
|מפה=east_rehovot.gif
 
|תיאור המסלול=
 
|תיאור המסלול=
בנקודת ההתחלה מתנוסס פסל שומר הגבעות. הפסל הוזמן על ידי עריית נס ציונה מהפסל אמיליו מוגילנר והוא מסמל את רוח שמירת הטבע והשטחים הפתוחים, טבעיים.  
+
בנקודת ההתחלה מתנוסס פסל שומר הגבעות. הפסל הוזמן על ידי עיריית נס ציונה מהפסל אמיליו מוגילנר והוא מסמל את רוח שמירת הטבע והשטחים הפתוחים, טבעיים. תאומו של פסל זה נמצא בנגב, מול הכניסה לאזור התעשייה נאות חובב.
  
מכיכר שומר הגבעות ,עולה שביל עפר מערבה (סמוך לשילוט הגן הלאומי). אחרי 20 מטרים מגיעים לצמת שבילים ופונים בה שמאלה. בצד ימין מחצבת כורכר ומעליה, בולטת בשטח גבעת ה"אורן הבודד". צעירי נס ציונה אוהבים לעלות אליה כדי להתבודד מול העיר הלבנה.  
+
מכיכר שומר הגבעות, עולה שביל עפר מערבה (סמוך לשילוט הגן הלאומי). אחרי 20 מטרים מגיעים לצמת שבילים ופונים בה שמאלה. בצד ימין מחצבת כורכר ומעליה, בולטת בשטח גבעת ה"אורן הבודד". צעירי נס ציונה אוהבים לעלות אליה כדי להתבודד מול העיר.  
  
ממשיכים בשביל מערבה. אחרי 250 מטרים פוגשים חורשת אקליפטוסים שקטה ומצלה, המתאימה להפסקת אוכל. מהחורשה אפשר לראות את מדרונות גבעות הכורכר פצועים וחתוכים על ידי רכבי שטח פרועים. ממשיכים מערבה בשביל ולאחר כמה עשרות מטרים מגיעים לצומת T בה פונים ימינה אל חורשת האורנים העתיקה. על השביל החולי אפשר לראות עקבות בעלי חיים החוצים אותו. הצב משאיר פס שטוח עבה, קמטן החורש מתנועע כנחש, ושנונית החולות מותירה עקבות עדינים כשל ציפור. עם קצת מזל אפשר לראות זיקית או שנונית חולות. בין הערביים יש סיכוי טוב לפגוש שועל. בחורשת האורנים המיוחדת עצים עתיקים שגזעיהם מזדקרים בזויות מפתיעות. החורשה ממוקמת על צלע גבעה ובמדרונותיה פורחים צבעונים בחדשי האביב. פינה קסומה ושקטה בקרבת המרחב האורבני. גם כאן ניכר ההרס שזורעים רכבי השטח הרומסים את מדרונות הגבעות סביב. אפשר להגיע לחורשה גם עם רכב רגיל. המקום משמש לחגיגות ימי הולדת ומסיבות ליליות של בני נוער. לא תמיד נשאר המקום נקי.  
+
ממשיכים בשביל מערבה. אחרי 250 מטרים פוגשים חורשת אקליפטוסים שקטה ומצלה, המתאימה להפסקת אוכל. מהחורשה אפשר לראות את מדרונות גבעות הכורכר פצועים וחתוכים על ידי רכבי שטח פרועים. ממשיכים מערבה בשביל ולאחר כמה עשרות מטרים מגיעים לצומת T בה פונים ימינה אל חורשת האורנים העתיקה. על השביל החולי אפשר לראות עקבות בעלי חיים החוצים אותו. הצב משאיר פס שטוח עבה, קמטן החורש - לטאה לא מזיקה וחסרת רגליים, מתנועע כנחש, ושנונית השפלה - לטאה קטנה וזריזה, מותירה עקבות עדינים כשל ציפור. עם קצת מזל אפשר לראות זיקית או שנונית השפלה. בין הערביים יש סיכוי טוב לפגוש שועל. בחורשת האורנים המיוחדת עצים עתיקים שגזעיהם מזדקרים בזויות מפתיעות. החורשה ממוקמת על צלע גבעה ובמדרונותיה פורחים צבעונים בחדשי האביב. פינה קסומה ושקטה בקרבת המרחב האורבני. גם כאן ניכר ההרס שזורעים רכבי השטח הרומסים את מדרונות הגבעות סביב. אפשר להגיע לחורשה גם עם רכב רגיל. המקום משמש לחגיגות ימי הולדת ומסיבות ליליות של בני נוער. לא תמיד נשאר המקום נקי.  
  
מחורשת האורנים ממשיכים צפונה בשביל היורד לאגן האירוסים. אחרי כמה עשרות מטרים מגיעים לצמת שבילים. יורדים בשביל השמאלי לוואדי. שיחי רותם מדברי ולנטנה מעטרים את צידי השביל. פעם היה פה פרדס הדרים. שיחי שרביטן מצוי כיסו את עצי ההדר שנדמים לפטריות ענקיות. בחודש פברואר אפשר לראות כאן את אחד הפרחים המרשימים והיפים בישראל. אירוס הארגמן הנמנה על קבוצת "אירוסי ההיכל". הפרחים המרהיבים פורחים בחודש פברואר ומהווים מוקד עלייה לרגל לאלפי מבקרים. הפרח נמצא בסכנת הכחדה עקב הרס בתי הגידול על ידי הבניה במישור החוף. עולים  בשביל לרום הגבעה. בצמת פונים  ימינה ל"מצפה האירוס". כיפה סמויה קטנה המתנוססת מעל שכונת גבעת האירוסים שבנס ציונה. מהגבעה יש תצפית נהדרת על העיר הלבנה הנפרשת לרגלינו. על גבול העיר עץ פקאן ותיק ! על ענפיו שוכנות ציפורים לבנות מלאכותיות, ספק אנפות. נחזור לאחור ונצעד מערבה בשביל על גב השלוחה. בצד שמאל צומח עץ שיזף הוא עץ הדומים. יש האומרים כי השיזף הוא האטד המקראי ממשל יותם –  
+
מחורשת האורנים ממשיכים צפונה בשביל היורד לאגן האירוסים. אחרי כמה עשרות מטרים מגיעים לצמת שבילים. יורדים בשביל השמאלי לוואדי. שיחי רותם מדברי ולנטנה מעטרים את צידי השביל. פעם היה פה פרדס הדרים. שיחי שרביטן מצוי כיסו את עצי ההדר שנדמים לפטריות ענקיות. בחודש פברואר אפשר לראות כאן את אחד הפרחים המרשימים והיפים בישראל. אירוס הארגמן הנמנה על קבוצת "אירוסי ההיכל". הפרחים המרהיבים פורחים בחודש פברואר ומהווים מוקד עלייה לרגל לאלפי מבקרים. הפרח נמצא בסכנת הכחדה עקב הרס בתי הגידול על ידי הבניה במישור החוף. עולים  בשביל לרום הגבעה. בצמת פונים  ימינה ל"מצפה האירוס". כיפה סמויה קטנה המתנוססת מעל שכונת גבעת האירוסים שבנס ציונה. מהגבעה יש תצפית נהדרת על העיר הלבנה הנפרשת לרגלינו. על גבול העיר עץ פקאן ותיק ! על ענפיו שוכנות ציפורים לבנות מלאכותיות, ספק אנפות. נחזור לאחור ונצעד מערבה בשביל על גב השלוחה. בצד שמאל צומח עץ שיזף הוא עץ הדומים. הבוטנאי נגה הראובני סבור כי השיזף הוא האטד המקראי ממשל יותם –  
 
''' "הלוך הלכו העצים למשוח עליהם מלך.....". '''
 
''' "הלוך הלכו העצים למשוח עליהם מלך.....". '''
  
בדיוק במקום הזה פורחים ריכוזי אירוסים גדולים, בפברואר,  לא להחמיץ. בסתיו נמצא כאן שפע של חצבים מלבינים בפריחתם. החל מינואר נצבעות הגבעות בלובן פריחת הרותם. באביב משתוללת הפריחה באודם הכלניות וצהוב החרציות. צועדים על גב השלוחה הקטנה עד לשיא הגובה – לנקודת הגובה . 72 מטרים מעל פני הים. מהנקודה תצפית נוף נהדרת,  360 מעלות למרחק רב. בדרום – רחובות, אשדוד, יבנה ובית עובד. במערב – מישור החוף והים. בצפון ראשון לציון ובמזרח – העיר נס ציונה ולאחריה שפלת יהודה, רמלה, באר יעקב, מודיעין ובאופק הרי ירושלים. מכאן יורדים מערבה לדרך עפר רחבה וישרה כסרגל – ציר הנפט. פונים על הדרך לכיוון דרום.  בצדי הדרך צומחים שיחי קורנית מקורקפת (טימין) שיחי רותם ומתנן. ממערב הולך ונבנה היישוב החדש אירוס, שבנייתו נגסה ברכס הכורכר 250 דונם של שטח טבעי. רכס הכורכר עליו אנו מטיילים הוא שריד לרכס שתחילתו באזור תל אביב בואכה ראשון לציון ודרומה לגדרה. לאחר כמה מאות מטרים מגיעים ל"גבעת התזמורת".  סמוך לכיפת הגבעה השטוחה צומח עץ תות עתיק יומין. בחורף עומד העץ בשלכת אך עם בוא האביב מוריק בעלווה ירוקה מאכל תאווה לתולעי משי. הגבעה משמשת מוקד לכינוס בעת אירועים של עריית נס ציונה וארגוני הסביבה העוסקים בהגנה על הטבע. מידי שנה נערכת כאן, ה"עפיפוניאדה" המסורתית.  בחודש נובמבר מגיעים לכאן אלפי מטיילים הצובעים את השמיים בעפיפונים מרהיבים.   
+
בדיוק במקום הזה פורחים ריכוזי אירוסים גדולים, בפברואר,  לא להחמיץ. בסתיו נמצא כאן שפע של [[חצב מצוי|חצבים]] מלבינים בפריחתם. החל מינואר נצבעות הגבעות בלובן פריחת הרותם. באביב משתוללת הפריחה באודם [[כלנית מצויה|הכלניות]] וצהוב החרציות. צועדים על גב השלוחה הקטנה עד לשיא הגובה – לנקודת הגובה . 72 מטרים מעל פני הים. מהנקודה תצפית נוף נהדרת,  360 מעלות למרחק רב. בדרום – רחובות, אשדוד, יבנה ובית עובד. במערב – מישור החוף והים. בצפון ראשון לציון ובמזרח – העיר נס ציונה ולאחריה שפלת יהודה, רמלה, באר יעקב, מודיעין ובאופק הרי ירושלים. מכאן יורדים מערבה לדרך עפר רחבה וישרה כסרגל – ציר הנפט. פונים על הדרך לכיוון דרום.  בצדי הדרך צומחים שיחי [[קורנית מקורקפת]] (טימין) שיחי רותם ומתנן. ממערב הולך ונבנה היישוב החדש אירוס, שבנייתו נגסה ברכס הכורכר 250 דונם של שטח טבעי. רכס הכורכר עליו אנו מטיילים הוא שריד לרכס שתחילתו באזור תל אביב בואכה ראשון לציון ודרומה לגדרה. לאחר כמה מאות מטרים מגיעים ל"גבעת התזמורת".  סמוך לכיפת הגבעה השטוחה צומח עץ תות עתיק יומין. בחורף עומד העץ בשלכת אך עם בוא האביב מוריק בעלווה ירוקה מאכל תאווה לתולעי משי. הגבעה משמשת מוקד לכינוס בעת אירועים של עריית נס ציונה וארגוני הסביבה העוסקים בהגנה על הטבע. מידי שנה נערכת כאן, ה"עפיפוניאדה" המסורתית.  בחודש נובמבר מגיעים לכאן אלפי מטיילים הצובעים את השמיים בעפיפונים מרהיבים.   
  
מגבעת התזמורת יורדים דרום מזרחה עם סימון שביל האופניים, לכיוון אנטנה סלולרית בולטת. בסיס האנטנה נמצא בגיא קטן שקירותיו מצוקי כורכר חשופים. המצוקים מנוקבים בחורים שבהם מקננים השרקרקים. השרקרק – ציפור יפיפייה המגיעה אלינו עם בוא האביב ומקננת כל הקיץ. בבסיס המצוקים נוכל לראות מחילות שועלים. השועל חיית לילה וכדי לפגוש בה כדאי לשוטט פה בין הערביים. יש להימנע מהאכלת השועלים ומיצירת כל מגע אתם. השועל המצוי עשוי לשאת כלבת. גיא השרקרקים שימש בעבר כמטמנת זבל מאולתרת. כיום שוקם המקום ואפשר לראות את הטבע מתאושש. חוזרים לאחור במעלה הגיא ופונים בשביל צפונה ואחר כך מזרחה עד לכיכר המשמר האזרחי. משם צפונה על גבול העיר בדרך גבעות הכורכר אל נקודת ההתחלה שבפסל שומר הגבעות!
+
מגבעת התזמורת יורדים דרום מזרחה עם סימון שביל האופניים, לכיוון אנטנה סלולרית בולטת. בסיס האנטנה נמצא בגיא קטן שקירותיו מצוקי כורכר חשופים. המצוקים מנוקבים בחורים שבהם מקננים השרקרקים. השרקרק – ציפור יפיפייה המגיעה אלינו עם בוא האביב ומקננת כל הקיץ. בבסיס המצוקים נוכל לראות מחילות שועלים. השועל חיית לילה וכדי לפגוש בה כדאי לשוטט פה בין הערביים. יש להימנע מהאכלת השועלים ומיצירת כל מגע אתם. השועל המצוי עשוי לשאת כלבת. גיא השרקרקים שימש בעבר כמטמנת זבל מאולתרת. כיום שוקם המקום ואפשר לראות את הטבע מתאושש. חוזרים לאחור במעלה הגיא ופונים בשביל צפונה ואחר כך מזרחה עד לכיכר המשמר האזרחי. משם צפונה על גבול העיר בדרך גבעות הכורכר אל נקודת ההתחלה שבפסל שומר הגבעות.
  
 
טיול שבת מומלץ ומהנה ב"ריאה ירוקה" שעדיין נותרה, ממש מתחת לאף.  
 
טיול שבת מומלץ ומהנה ב"ריאה ירוקה" שעדיין נותרה, ממש מתחת לאף.  
  
 
|פריחה ומוקדי עניין עונתיים=
 
|פריחה ומוקדי עניין עונתיים=
* פריחה עונתית בחורף ובאביב. בתקופה זו ניתן לשלב במסלול גם את [[שמורת בריכת רחובות]].
+
* פריחה עונתית הנמשכת ברציפות מינואר ועד אפריל - אירוס הארגמן, כלניות, חרציות, עדעד כחול ואחרים.
* שלהי פברואר - פריחת אירוס הארגמן.
+
* ספטמבר - פריחת [[חצב מצוי|חצבים]].
*
 
  
 
|שירותים למטיילים=
 
|שירותים למטיילים=
שורה 68: שורה 67:
 
|הערות ואזהרות=
 
|הערות ואזהרות=
 
* המסלול חשוף ברובו לשמש, ובקיץ מומלץ לבצע את המסלול מוקדם בבוקר או לקראת ערב.
 
* המסלול חשוף ברובו לשמש, ובקיץ מומלץ לבצע את המסלול מוקדם בבוקר או לקראת ערב.
 
+
* אנא הימנעו מכניסה למרחב הגבעות ברכב שטח, דבר התורם להרס מואץ של גבעות הכורכר ופוגע בערכי הטבע הייחודיים שבהן.
|קישורים נוספים וספרות מומלצת=
 
* רחובות - אתרים ומסלולים, מדריך למטייל - ישראלה קומפטון.
 
* [http://www.greenrehovot.org.il מרחבי רחובות] - קבוצה לשימור השטחים הפתוחים במזרח רחובות.
 
* [http://www.tapuz.co.il/Forums2008/ViewMsg.aspx?ForumId=683&MessageId=123106034 שרשור מסלול בפורום טיולים בתפוז, אוקטובר 2008].
 
  
 
|הצעות טיול בסביבה=
 
|הצעות טיול בסביבה=
שורה 82: שורה 77:
 
[[מרכז ראשון לציון]]
 
[[מרכז ראשון לציון]]
 
|
 
|
{{ת|irus_argaman_reserve.jpg|שמורת אירוס הארגמן)}}
+
{{ת|irus_argaman_reserve.jpg|גן לאומי גבעות נס ציונה)}}
[[שמורת אירוס הארגמן]]
+
[[גן לאומי גבעות נס ציונה]]
 
}}
 
}}
 
}}
 
}}

גרסה מ־06:11, 3 בינואר 2015

דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח!

מסלול טיול: שביל שומר הגבעות - נס ציונה

שדות, פרדסים ופינות היסטוריות נשכחות ממזרח לרחובות.

  • מסלול טיול
  • אזור:פלשת
  • מפת סימון שבילים: 10- גוש דן וחוף פלשת
  • מיקום: נס ציונה
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:כן
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:מעגלי
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:10/4/2014
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:10/4/2014



Rehovot defence tower.jpg

מגדל השמירה, (עמית מנדלסון, 22/3/2011)


עוד אתרים בסביבה

רקע: שביל שומר הגבעות - נס ציונה

שביל "שומר הגבעות" הוא שביל הליכה המקיף את גבעות הכורכר בנס ציונה, המיועדות להיכלל בעתיד בגן לאומי גבעות נס ציונה.

בחודשי החורף והאביב פורחים בגבעות בשלל צבעים, כלניות, חרציות, אירוסים ופרגים. מרכס גבעות הכורכר נשקפת תצפית פנורמית למרחבי צפון פלשת. יפה במיוחד השקיעה.

איך להגיע:

הגישה למסלול הינה מרחוב דרך גבעות הכורכר, במערב העיר נס ציונה.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ.
  • משך המסלול:כשעתיים
  • טיפוס מצטבר:המסלול מישורי.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

בנקודת ההתחלה מתנוסס פסל שומר הגבעות. הפסל הוזמן על ידי עיריית נס ציונה מהפסל אמיליו מוגילנר והוא מסמל את רוח שמירת הטבע והשטחים הפתוחים, טבעיים. תאומו של פסל זה נמצא בנגב, מול הכניסה לאזור התעשייה נאות חובב.

מכיכר שומר הגבעות, עולה שביל עפר מערבה (סמוך לשילוט הגן הלאומי). אחרי 20 מטרים מגיעים לצמת שבילים ופונים בה שמאלה. בצד ימין מחצבת כורכר ומעליה, בולטת בשטח גבעת ה"אורן הבודד". צעירי נס ציונה אוהבים לעלות אליה כדי להתבודד מול העיר.

ממשיכים בשביל מערבה. אחרי 250 מטרים פוגשים חורשת אקליפטוסים שקטה ומצלה, המתאימה להפסקת אוכל. מהחורשה אפשר לראות את מדרונות גבעות הכורכר פצועים וחתוכים על ידי רכבי שטח פרועים. ממשיכים מערבה בשביל ולאחר כמה עשרות מטרים מגיעים לצומת T בה פונים ימינה אל חורשת האורנים העתיקה. על השביל החולי אפשר לראות עקבות בעלי חיים החוצים אותו. הצב משאיר פס שטוח עבה, קמטן החורש - לטאה לא מזיקה וחסרת רגליים, מתנועע כנחש, ושנונית השפלה - לטאה קטנה וזריזה, מותירה עקבות עדינים כשל ציפור. עם קצת מזל אפשר לראות זיקית או שנונית השפלה. בין הערביים יש סיכוי טוב לפגוש שועל. בחורשת האורנים המיוחדת עצים עתיקים שגזעיהם מזדקרים בזויות מפתיעות. החורשה ממוקמת על צלע גבעה ובמדרונותיה פורחים צבעונים בחדשי האביב. פינה קסומה ושקטה בקרבת המרחב האורבני. גם כאן ניכר ההרס שזורעים רכבי השטח הרומסים את מדרונות הגבעות סביב. אפשר להגיע לחורשה גם עם רכב רגיל. המקום משמש לחגיגות ימי הולדת ומסיבות ליליות של בני נוער. לא תמיד נשאר המקום נקי.

מחורשת האורנים ממשיכים צפונה בשביל היורד לאגן האירוסים. אחרי כמה עשרות מטרים מגיעים לצמת שבילים. יורדים בשביל השמאלי לוואדי. שיחי רותם מדברי ולנטנה מעטרים את צידי השביל. פעם היה פה פרדס הדרים. שיחי שרביטן מצוי כיסו את עצי ההדר שנדמים לפטריות ענקיות. בחודש פברואר אפשר לראות כאן את אחד הפרחים המרשימים והיפים בישראל. אירוס הארגמן הנמנה על קבוצת "אירוסי ההיכל". הפרחים המרהיבים פורחים בחודש פברואר ומהווים מוקד עלייה לרגל לאלפי מבקרים. הפרח נמצא בסכנת הכחדה עקב הרס בתי הגידול על ידי הבניה במישור החוף. עולים בשביל לרום הגבעה. בצמת פונים ימינה ל"מצפה האירוס". כיפה סמויה קטנה המתנוססת מעל שכונת גבעת האירוסים שבנס ציונה. מהגבעה יש תצפית נהדרת על העיר הלבנה הנפרשת לרגלינו. על גבול העיר עץ פקאן ותיק ! על ענפיו שוכנות ציפורים לבנות מלאכותיות, ספק אנפות. נחזור לאחור ונצעד מערבה בשביל על גב השלוחה. בצד שמאל צומח עץ שיזף הוא עץ הדומים. הבוטנאי נגה הראובני סבור כי השיזף הוא האטד המקראי ממשל יותם – "הלוך הלכו העצים למשוח עליהם מלך.....".

בדיוק במקום הזה פורחים ריכוזי אירוסים גדולים, בפברואר, לא להחמיץ. בסתיו נמצא כאן שפע של חצבים מלבינים בפריחתם. החל מינואר נצבעות הגבעות בלובן פריחת הרותם. באביב משתוללת הפריחה באודם הכלניות וצהוב החרציות. צועדים על גב השלוחה הקטנה עד לשיא הגובה – לנקודת הגובה . 72 מטרים מעל פני הים. מהנקודה תצפית נוף נהדרת, 360 מעלות למרחק רב. בדרום – רחובות, אשדוד, יבנה ובית עובד. במערב – מישור החוף והים. בצפון ראשון לציון ובמזרח – העיר נס ציונה ולאחריה שפלת יהודה, רמלה, באר יעקב, מודיעין ובאופק הרי ירושלים. מכאן יורדים מערבה לדרך עפר רחבה וישרה כסרגל – ציר הנפט. פונים על הדרך לכיוון דרום. בצדי הדרך צומחים שיחי קורנית מקורקפת (טימין) שיחי רותם ומתנן. ממערב הולך ונבנה היישוב החדש אירוס, שבנייתו נגסה ברכס הכורכר 250 דונם של שטח טבעי. רכס הכורכר עליו אנו מטיילים הוא שריד לרכס שתחילתו באזור תל אביב בואכה ראשון לציון ודרומה לגדרה. לאחר כמה מאות מטרים מגיעים ל"גבעת התזמורת". סמוך לכיפת הגבעה השטוחה צומח עץ תות עתיק יומין. בחורף עומד העץ בשלכת אך עם בוא האביב מוריק בעלווה ירוקה מאכל תאווה לתולעי משי. הגבעה משמשת מוקד לכינוס בעת אירועים של עריית נס ציונה וארגוני הסביבה העוסקים בהגנה על הטבע. מידי שנה נערכת כאן, ה"עפיפוניאדה" המסורתית. בחודש נובמבר מגיעים לכאן אלפי מטיילים הצובעים את השמיים בעפיפונים מרהיבים.

מגבעת התזמורת יורדים דרום מזרחה עם סימון שביל האופניים, לכיוון אנטנה סלולרית בולטת. בסיס האנטנה נמצא בגיא קטן שקירותיו מצוקי כורכר חשופים. המצוקים מנוקבים בחורים שבהם מקננים השרקרקים. השרקרק – ציפור יפיפייה המגיעה אלינו עם בוא האביב ומקננת כל הקיץ. בבסיס המצוקים נוכל לראות מחילות שועלים. השועל חיית לילה וכדי לפגוש בה כדאי לשוטט פה בין הערביים. יש להימנע מהאכלת השועלים ומיצירת כל מגע אתם. השועל המצוי עשוי לשאת כלבת. גיא השרקרקים שימש בעבר כמטמנת זבל מאולתרת. כיום שוקם המקום ואפשר לראות את הטבע מתאושש. חוזרים לאחור במעלה הגיא ופונים בשביל צפונה ואחר כך מזרחה עד לכיכר המשמר האזרחי. משם צפונה על גבול העיר בדרך גבעות הכורכר אל נקודת ההתחלה שבפסל שומר הגבעות.

טיול שבת מומלץ ומהנה ב"ריאה ירוקה" שעדיין נותרה, ממש מתחת לאף.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

  • פריחה עונתית הנמשכת ברציפות מינואר ועד אפריל - אירוס הארגמן, כלניות, חרציות, עדעד כחול ואחרים.
  • ספטמבר - פריחת חצבים.

שירותים למטיילים:

חנייה ליד בית הקברות.

הערות ואזהרות:

  • המסלול חשוף ברובו לשמש, ובקיץ מומלץ לבצע את המסלול מוקדם בבוקר או לקראת ערב.
  • אנא הימנעו מכניסה למרחב הגבעות ברכב שטח, דבר התורם להרס מואץ של גבעות הכורכר ופוגע בערכי הטבע הייחודיים שבהן.

הצעות טיול בסביבת שביל שומר הגבעות - נס ציונה: